Jogom van

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

Jogom van

Ingyenes online jogi segítségnyújtás és jogi tanácsadás igénybevétele

A fórum használata

A www.jogomvan.hu fórumának felülete arra szolgál, hogy jogi problémájára iránymutatást, lehetséges megoldási javaslatot kapjon, relatíve gyorsan és ingyenesen.

A szolgáltatás anonim, regisztrációhoz NEM kötött.

A „Kérdés beküldése” menüpontra kattintva teheti fel kérdését. Azonosító adatokat a rendszer NEM tárol, azokat megadni így nem szükséges. Személyes konzultáció igénylése esetén kérjük, hogy a kapcsolatfelvételi telefonszámot (+36 20 966 2061) használja.

A lehető leghamarabb (általában 1 héten belül) megválaszolásra kerülnek a kérdések, mely során a kérdés és a válasz megszövegezése kerül kizárólag feltüntetésre az oldalon. A kérdés a rendszerben nem azonnal, csak a moderátori ellenőrzés után jelenik meg.

A beépített kereső segítségével kulcsszavakra lehetséges a keresés minden jogeset címében és tartalmában, mely javasolt, hiszen lehetséges, hogy a kérdésére a válasz már megtalálható.

A fórum teljeskörű jogi tanácsadásra NEM alkalmas, így az üzemeltető minden felelősséget kizár annak használatával kapcsolatosan, pusztán iránymutatás, segítség, jogi véleménynyilvánítás az oldal célja. Egyebekben a főoldalon megjelentetett Általános felhasználási feltételek az irányadóak.

Kérdés beküldése

 

Eddigi adatok alapján

  • A problémák megoldása 91% 91%
  • Minden kérdésre válaszolunk 100% 100%

Népszerű kérdések

Kérdés: Tiszteletem!
Folyamatos 3 műszakban dolgozom (éjjel-nappal, ünnep nap is), a műszakrend szerint több munka napom van havonta, mint a havi munka napok száma. A plusz napokra szabad napot kapok havonta.
Betegállományba kerültem ez évben másodszor november végétől december közepéig, elfogyott a betegszabadságom (15 nap), és utána következett a tb-és táppénz. A problémám az, hogy a december hónapra elkészített műszak beosztásban, melyben a szabadnapok NEM a táppénzes napokra voltak írva -4 nap- 2-őt ráírt (elvett) a táppénzes napokra a munkáltató!
Kérdésem:jogszerű ez?! (azokat a napokat az orvos igazolta!) ill. hol tudok utána nézni?

Válasz: Jól érzi, ez nem jogszerű így. Amennyiben minden részletszabálynak utána szeretne nézni, akkor legegyszerűbben itt tud: www.njt.hu
Közismert jogszabályokon belül az “M” betűt kell választani, ott pedig az Mt.-t (Munka Törvénykönyve).

Kérdés: Mit tehetek abban az esetben, ha a munkáltatóm nem fizeti ki a béremet? Nyilván ingyen nem fogok dolgozni.

Válasz: A Munka törvénykönyve ebben az esetben védi a munkavállalót, köteles késedelmi kamatot fizetni a munkáltató. Ha több havi munkabért nem kapott meg a munkavállaló és nem egyszeri esetről van szó, bírósági úton érvényesítheti jogait és követelheti az elmaradt bérét és a késedelmi kamatot.

Kérdés: Amikor megtudta a munkahelyen a főnököm, hogy terhes lettem, azzal fenyegetett meg, hogy kirúg, ha nem megyek el magamtól, és nem egyezünk meg közös megszüntetésben. Megteheti? És én mit tehetek?

Válasz: Ha kellő időben jelezte a munkáltatója felé a várandósságát, akkor nem mondhatnak fel jogszerűen csupán emiatt, azaz nem “rúghatják ki”. Amennyiben mégis így alakulna, mindenféleképpen forduljon ügyvédhez, a továbbiakban szükséges jogi lépések megtétele céljából. www.jogomvan.hu

Kérdés: Üdvözlöm! Kb. 10 éve a szüleim a nővéremnek ajándékozták a házukat, amiben haszonélvezőként laknak a mai napig. A nővérem kifizetett engem. Közben a szülők egészségi állapota sokat romlott. Édesanyánknak amputálták a lábát. A nővérem külföldön él. De nincs messze a szülő falutól. Kb. 40 perc. 5 éve nem látogatja a szüleinket. Pedig jár a faluba a barátnőihez. Minden gond az én nyakamba szakadt. Én járok hozzájuk takarítani, én viszem őket orvoshoz, én vásárolok és segítem őket anyagilag is. Kérdésem: vissza lehet-e vonni az ajándékozást? Ha igen, nekem mennyit kellene neki visszafizetnem (8 milliót kaptam, eltelt 10 év, romlott a ház állaga és az infláció is közrejátszik) Követelhetnek-e a szülők a külföldön 30 éve élő állampolgársággal rendelkező (viszont 30 éve nincs bejelentett munkahelye) lányuktól szülőtartást????

Válasz: A feltett kérdésére csak általánosságban lehez válaszolni, ugyanis az eset összes körülményeit és pontosan kellene ismerni. Az ajándék visszakövetelhető, de annak szigorú és pontosan körülírt feltételei vannak a törvényben. Szülőtartás is követelhető, de ez is igen komoly feltételekhez kötött és bizonyítani szükséges, továbbá a mértéke sem magas.

Kérdés: Angliában dolgoztam 4 évet. Ott volt biztosításom. Jelenleg betegség miatt itthon vagyok, munkára alkalmatlan állapotban. Kint orvosok nem láttak, csak itthon, és azt mondták hogy legalább 1 évig leszek munka képtelen. A kérdésem az lenne hogy igényelhetek-e kintről valamilyen “rokkant nyugdíjat” vagy bármilyen segélyt. Itthon nem volt még munkaviszonyom.

Válasz: A kérdés rövidsége ellenére rendkívül összetett. Érdemes figyelni arra, hogy az egészségbiztosítás és a társadalombiztosítás nem ugyanazt jelenti, így az állami szolgáltatások is teljesen más kört fednek be.
Elviekben van rá lehetőség (a megfelelő formanyomtatványok kitöltése és elküldése után), hogy Angliából pénzbeli ellátást is kapjon, de a korrekt válaszhoz kellene tudni a kinti biztosítás mikéntjét, feltételeit, a hazakerülését, az orvosi ellátás hiányának okát stb. Ezen kívül három fontos információ még: egyszerre két országban párhuzamosan nem lehet biztosítotti jogviszonyban, erre figyeljen, illetve a kinti ügyintézéshez angol szakember / ügyvéd közreműködését javaslom, amellett, hogy érdemes a munkaviszony jelenlegi megléte felől is informálódni, mivel azt ilyen esetekben rendszerint megszüntetik, az eddigi tapasztalataim szerint.

Load More

Mostanában

Kérdés: 8 éve bérelek egy üzletet. Igaz, hogy nem volt benne a bérleti szerződésemben az elővásárlási jog, de érdeklődnék, hogy ilyenkor nem a bérlőnek kellene először felajánlani, ha eladásra kerül? Ehhez képest eladták szerdán és közölték velem csütörtökön, már az új tulajdonoshoz tartozom. Bérleti szerződésemet sem mondták még fel. Mondták szóban, hogy ők egymást közt megbeszélték, hogy a 3 hónap felmondási időt az új tulajdonos betartja. Ilyenkor kinek, mit kell betartani? A fizetéssel soha nem volt gondunk, ellenünk semmit nem tudnak felhozni. Ilyenkor kérhetünk-e valami kártérítést vagy fájdalom pénzt, hogy egyik napról a másikra megbeszélés nélkül az utcára tettek bennünket? A régi tulajnak tartani kellett volna a felmondást, az újjal nincs semmi szerződésünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles a tulajdonos a bérlőnek felajánlani „első körben” az ingatlant. Leírása alapján 3 hónap felmondási időt kaptak, így a második kérdés nem is értelmezhető. Az új tulajdonos a jogutódlás okán pontosan úgy „funkcionál”, mintha a régi lenne…kártérítés sem járhat, mert nem egyik napról a másikra szűnik meg a szerződés, hanem a szerződésbeli 3 hónap után.

Kérdés: Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy mi a teendő, ha nincs évek óta munkaszerződése és munkaköri leírása a dolgozónak és felmond, de egy hónap után a munkáltató ügyvéd általi levélben kéri, hogy (az alábbi szöveget bemásolom):  könyvelési teendők elvégzésének elmaradása okán az esetlegesen jelentkező károk tekintetében jogfenntartással kíván élni.  Ebben az esetben a munkavállaló felelőssége korlátlan és ha ez több, mint 10 millió Forint, akkor is köteles megfizetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem értelmezhető jogilag a levél/kérdés, hiszen a munkáltatónak kötelessége bejelenteni az adóhatóságnál a munkavállalóit. Kizártnak tartom, hogy egy efféle mulasztás miatt a munkavállaló tartozna felelősséggel, ám mivel nem áll rendelkezésemre semmiféle előzményirat, pontosabb választ nem tudok önnek adni. Javaslom, forduljon ügyvédhez személyesen. De ha nincsen munkaszerződés sem, akkor nincsen (elvileg) munkaviszony sem, amiből meg nem fakadhat semmilyen követelés….

Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy hitel esetén, ha én leszek az adóstárs, azonban az adósnak az ingatlanára az ügylet miatt jelzálogot is tesznek, és esetleg a későbbiekben az adós nem fizet, akkor tőlem vonják le a kölcsön összegét, vagy a jelzáloggal terhelt ingatlant árvereznék el? Ilyen esetben az én ingatlanom biztonságban van-e?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Alapszabályként az adóstárs – megtévesztő nevével ellentétben – a legtöbb esetben éppen úgy felel a tartozásért, mint maga az adós, vagyis a teljes tartozást behajthatják rajra. Ráadásul ez a felelősség egyetemleges szokott lenni, ami azt jelenti, hogy nincs is sorrend az adósok között. Pontosabb információért látni kellene a kölcsönszerződést, amelyet alá akarnak írni.

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy üdülőjogot vásároltunk, a szerződés mellékleteként kitöltöttük az elállási jognyilatkozatot, mert nem felelt meg az elhangzottakkal. A tulajdonos állítólag aláíratott velünk olyat, hogy nem fogunk elállni a szerződéstől, de erről nekünk nincs semmi az anyagunkban, így nem akarják a mi visszalépésünket figyelembe venni. Kérdésem, hogy elállhatunk a szerződéstől minden következmény nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, forduljon ügyvédhez személyesen, az iratokkal együtt, mert azok hiányában semmilyen konkrétumot nem lehetséges mondani.

Kérdés: Ügyvezetője vagyok egy kft-nek, hogyan indíthatnék csődeljárást? Munkaviszony mellett látom el, semmi járandóságot nem kapok érte. Mi a teendőm?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, forduljon ügyvédhez, mivel ebben az eljárásban kötelező lesz a jogi képviselet.

Load More

Megválaszolt kérdések

Az utolsó 100 megválaszolt kérdés

Az összes eddig megválaszolt kérdés listájának megtekintéséhez kérjük, kattintson ide.

Kérdés: 8 éve bérelek egy üzletet. Igaz, hogy nem volt benne a bérleti szerződésemben az elővásárlási jog, de érdeklődnék, hogy ilyenkor nem a bérlőnek kellene először felajánlani, ha eladásra kerül? Ehhez képest eladták szerdán és közölték velem csütörtökön, már az új tulajdonoshoz tartozom. Bérleti szerződésemet sem mondták még fel. Mondták szóban, hogy ők egymást közt megbeszélték, hogy a 3 hónap felmondási időt az új tulajdonos betartja. Ilyenkor kinek, mit kell betartani? A fizetéssel soha nem volt gondunk, ellenünk semmit nem tudnak felhozni. Ilyenkor kérhetünk-e valami kártérítést vagy fájdalom pénzt, hogy egyik napról a másikra megbeszélés nélkül az utcára tettek bennünket? A régi tulajnak tartani kellett volna a felmondást, az újjal nincs semmi szerződésünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles a tulajdonos a bérlőnek felajánlani „első körben” az ingatlant. Leírása alapján 3 hónap felmondási időt kaptak, így a második kérdés nem is értelmezhető. Az új tulajdonos a jogutódlás okán pontosan úgy „funkcionál”, mintha a régi lenne…kártérítés sem járhat, mert nem egyik napról a másikra szűnik meg a szerződés, hanem a szerződésbeli 3 hónap után.

Kérdés: Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy mi a teendő, ha nincs évek óta munkaszerződése és munkaköri leírása a dolgozónak és felmond, de egy hónap után a munkáltató ügyvéd általi levélben kéri, hogy (az alábbi szöveget bemásolom):  könyvelési teendők elvégzésének elmaradása okán az esetlegesen jelentkező károk tekintetében jogfenntartással kíván élni.  Ebben az esetben a munkavállaló felelőssége korlátlan és ha ez több, mint 10 millió Forint, akkor is köteles megfizetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem értelmezhető jogilag a levél/kérdés, hiszen a munkáltatónak kötelessége bejelenteni az adóhatóságnál a munkavállalóit. Kizártnak tartom, hogy egy efféle mulasztás miatt a munkavállaló tartozna felelősséggel, ám mivel nem áll rendelkezésemre semmiféle előzményirat, pontosabb választ nem tudok önnek adni. Javaslom, forduljon ügyvédhez személyesen. De ha nincsen munkaszerződés sem, akkor nincsen (elvileg) munkaviszony sem, amiből meg nem fakadhat semmilyen követelés….

Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy hitel esetén, ha én leszek az adóstárs, azonban az adósnak az ingatlanára az ügylet miatt jelzálogot is tesznek, és esetleg a későbbiekben az adós nem fizet, akkor tőlem vonják le a kölcsön összegét, vagy a jelzáloggal terhelt ingatlant árvereznék el? Ilyen esetben az én ingatlanom biztonságban van-e?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Alapszabályként az adóstárs – megtévesztő nevével ellentétben – a legtöbb esetben éppen úgy felel a tartozásért, mint maga az adós, vagyis a teljes tartozást behajthatják rajra. Ráadásul ez a felelősség egyetemleges szokott lenni, ami azt jelenti, hogy nincs is sorrend az adósok között. Pontosabb információért látni kellene a kölcsönszerződést, amelyet alá akarnak írni.

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy üdülőjogot vásároltunk, a szerződés mellékleteként kitöltöttük az elállási jognyilatkozatot, mert nem felelt meg az elhangzottakkal. A tulajdonos állítólag aláíratott velünk olyat, hogy nem fogunk elállni a szerződéstől, de erről nekünk nincs semmi az anyagunkban, így nem akarják a mi visszalépésünket figyelembe venni. Kérdésem, hogy elállhatunk a szerződéstől minden következmény nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, forduljon ügyvédhez személyesen, az iratokkal együtt, mert azok hiányában semmilyen konkrétumot nem lehetséges mondani.

Kérdés: Ügyvezetője vagyok egy kft-nek, hogyan indíthatnék csődeljárást? Munkaviszony mellett látom el, semmi járandóságot nem kapok érte. Mi a teendőm?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, forduljon ügyvédhez, mivel ebben az eljárásban kötelező lesz a jogi képviselet.

Kérdés: A férjemmel és a lányommal élek boldog családi életben. Sajnos volt egy félrelépésem és el is mondtam a férjemnek, mindent meg tudtunk beszélni hál istennek és most boldogan várjuk a második gyermeket. A baj az, hogy van minimális esély arra, hogy nem a férjemtől van a baba, de ezt ő is tudja és megbeszéltük legyen bárkié felneveljük boldogságban! Viszont a férfi, akivel viszonyom volt fenyeget, hogy elpereli a gyereket, ha az övé. Az apasági vizsgálatra nincs pénzem sajnos, de minket a férjemmel nem is érdekel, csak boldogok akarunk lenni! Van félnivalóm a férfi miatt? Ha mi ezt megbeszéltük a férjemmel? A férfinek 2 év felfüggesztettje van és 3 gyereke, akit nem ő nevel.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Ptk. szerint: A gyermek apjának – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt. Eszerint az anyakönyvi kivonatba automatikusan a férje fog bekerülni, de a másik férfi bírósági úton próbálhatja az apasági vélelmet megdönteni. Ha valósnak tartja a „fenyegetést”, akkor érdemes ügyvédhez fordulnia, hogy a jövőbeli esetleges események ne legyenek aggasztóak.

Kérdés: Kanadában megvádoltak, majd elejtették 1 év után! Szeretnem tisztázni magamat! Magyarországról lehetséges ez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése pontatlan és információszegény. Ennyi alapján sajnos nem tudunk Önnek pontos választ adni.

Kérdés: Az önkormányzatunk bizonyos időszakokban engedélyezi a zöldhulladék kerti elégetését. A szomszédaink mindkét oldalról meg is teszik ezt, és nincs is ezzel bajunk, mert kulturáltan, gyorsan végzik olyankor, amikor mi nem vagyunk kint a kicsi gyerekeinkkel. Viszont a második szomszéd ha tüzel, akkor azt egész nap teszi (kora reggeltől estig), megkeserítve mindannyiunk napjait. Van, hogy 3 napon keresztül non-stop éget. Szép szóból nem ért, nem lehet vele dűlőre jutni. Már odáig fajul sokszor, hogy zárt ablakon keresztül is erős füstszag van a lakásban, kimenni nem tudunk, akadályoz a teendőimben (pl. kertészkedés, teregetés, gyerekek levegőztetése stb). A kettőnk közötti szomszédot és a hátsó kertszomszédját is borzasztóan zavarja. Mit lehet tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Forduljon a megyei kormányhivatalok környezetvédelmi és természetvédelmi osztályaihoz. A közérdekű bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálja a kialakult helyzetet. Így a bizonyítás is egyszerűvé válik.
Ezzel párhuzamosan, vagy helyette pedig a területileg illetékes jegyzőnél lehet birtokvédelmi eljárást indítani vele szemben.

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy kihez lehet fordulni, ha nem kapok bérpapírt? Mert tudomásom szerint minden hónap 10-ig ki kellene küldeni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban javaslom, a munkáltatónak jelezze a hiányt. Amennyiben a munkáltató elutasítja, keresse meg az adóhatóságot.

Kérdés: 5 éve és pár hete kölcsön adtam magánszemélyként egy ismerősnek, egy szerződés magánokiratban készült róla. Azóta semmi nem történt, nem ismerte el írásban és nem állapodtunk meg részletekben sem. Valóban elévült a követelésem? Tudok valamit még tenni így utólag a pénzem beszedésével kapcsolatban?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha valamely cselekménnyel megszakították az elévülést, akkor az a cselekményt követően újrakezdődhet. Az elévülés szabályai változtak, az Új Polgári Törvénykönyv (2013.évi V. törvény) alábbiakat tekinti megszakító ténynek. 6:25.§ (1) Az elévülést megszakítja a) a tartozásnak a kötelezett részéről történő elismerése; b) a kötelem megegyezéssel történő módosítása és az egyezség; c) a követelés kötelezettel szembeni bírósági eljárásban történő érvényesítése, ha a bíróság az eljárást befejező jogerős érdemi határozatot hozott; vagy d) a követelés csődeljárásban történő bejelentése. Egyebekben az elévülési idő 5 év, ami az esedékességtől kezdődik. (Mikor kellett volna visszafizetnie?)

Kérdés: Jelzáloghitellel terhelt házamat szeretném a gyerekeim nevére íratni. Természetesen a hitelező engedélyével, de egyébiránt ez megoldható-e? Későbbi esetleges végrehajtási bejegyzésektől szeretnék ezáltal mentesülni, hogy az ingatlan ne legyen veszélyben, de természetesen a munkabéremből tiltható lesz továbbra is a végrehajtás.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jelzálogjog önmagában nem értékesítést akadályozó jog, ha nincs az ingatlanon elidegenítési és terhelési tilalom, tehát lehetséges az ajándékozás, ám leírása alapján ez lehet fedezetelvonó ügylet is. Javaslom, a szerződés készítésével megbízott ügyvéddel vitassa meg a problémát mielőbb.

Kérdés: Milyen személyes adatok birtokában hajtható be rajtam külföldi követelés? Röviden a történet: Olaszországban közvetlenül egy buszra felszállás után (esélyünk nem volt egyből jegyet lyukasztani) egy jegyellenőr megbüntetett minket 110 €-ra. Angolul egyáltalán nem beszélt. Amikor a személyes adatainkra volt szüksége, a diákigazolványunkat nyújtottuk át mind a ketten. Kiállította a büntetésről a papírt, amit 5 napon kell befizetnünk, vagy utána a dupláját. A következő adatainkat vette fel: Név, Születési dátum, Nemzetiség, Személyi szám (ami valójában a magyar diákigazolvány kártya számunk, de ez nem esett le neki). Olaszról lefordítva az áll a papíron, hogy a személyigazolvány adataimat vették fel. A helyszínen egy olasz papírt akartak velünk aláíratni, amiből semmit nem értettünk. A barátnőm azt írta rá, hogy “nem értem”, velem elfelejtettek bármit is aláíratni. (Ezek után talán azt is meg lehet kérdőjelezni, hogy milyen jogalapon tárolják a személyes adataimat?) Behajtható ez rajtam?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Valószínűleg születési dátum és név alapján nem fogják tudni önöket azonosítani. A „behajtáshoz” jelenleg lakcím szükséges Magyarországon, de az EU-n belül is, anélkül nem lehetséges.

Kérdés: Férjem húgának a 12 éves kislányát az apa 8 éve nem látogatja, nem fizet gyerektartást. Közjegyző által bejegyeztettük, hogy az anya halála esetén gyámjai leszünk a kislánynak. A kislány az anyja után egy lakást örökölne és félő, hogy az apa emiatt jogot formálna a gyerekre. Kérdésem, hogy az apa jogai fennállnak-e, és tehetünk-e valamit ellene? Az apáról nem tudunk semmit azóta sem, de mivel tudjuk az előéletét, amibe a büntetett előélet is szerepel, így tartunk tőle, hogy anyagi haszon reményében megjelenne és követelné a jogait.

Válasz: Tisztelt Kérdező!  Az anya után csakis a gyermeke, illetve élő házastársa örökölne. Kérdése nem egyértelmű, miszerint az apa milyen jogot formálna a gyermekre / vagyonra.

Kérdés: 2019-es évre határozott idejű szerződést kaptam, ami december 31-ig szólt. Viszont idén januárban ugyan úgy mentem dolgozni, de szerződést nem írtam alá a mai napig sem. Van egy gyermekem, aki betegeskedik sokat és most azt akarja a főnök, ha nekem megfelel, akkor alkalmival járhatok dolgozni. De én így nem szeretném. A kérdésem az lenne, ha nem fogadom el az alkalmi bejelentést, ezzel az indokkal felmondhat-e nekem? Vagy azzal, hogy sokat vagyok táppénzen a beteg gyermekkel? Ha ilyen indokkal mond fel nekem, akkor mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nagy valószínűséggel most is alkalmi bejelentés alapján van az adóhatóságnál a munkaviszonya. Mivel jelenleg nincs érvényes munkaszerződése, természetesen „elküldhetik” Önt.

Kérdés: A házunkból ékszerek tűntek el. Külső behatolásra nyom nincs, azért arra gyanakszom, hogy élettársamnak vagy anyósomnak lehet köze hozzá korábbi előzményekre alapozva. Érdeklődni szeretnék, hogy ez ügyben érdemes-e rendőrséghez fordulni, hiszen nagyon kicsi az esélye annak, hogy az ékszerek előkerüljenek, feltételezhetően azok már nem biztos, hogy megvannak. Ilyen esetben mit tesz a rendőrség, van-e jogi következménye ennek a családtagra nézve?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen lehet a rendőrséghez fordulni, ám csekély az esélye annak, hogy bármire fényt derítenének.

Kérdés: Volt férjemmel 10 éve elváltunk, két gyermekünket én nevelem. A volt férjem most követeli tőlem a gyerekek anyakönyvi kivonatát. Nem mondja meg mire kell, azt mondta a munkahelyére, de őket felhívtam és nekik nem kell. Ezért nem adtam oda. Most bírósággal fenyeget. A kérdésem az lenne, oda kell-e adnom? Igényelni nem tud utánuk semmit, mivel mostani férjem igényel mindent.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyermekek anyakönyvi kivonatát kikérheti az apa bármelyik kormányhivatalban. Valószínűleg ezt nem tudja….

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy a főnököm beoszthat-e dolgozni a hétfői napra, ha szombaton dolgozok? Közalkalmazott vagyok, 24 órás beosztással.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a munkaszerződése lehetővé teszi, igen. Egyebekben napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (a továbbiakban: napi pihenőidő) kell biztosítani.

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehetséges-e táppénz alatt azonnali hatályú felmondást benyújtanom? Jelenleg próbaidőn vagyok, amely 02.25-ig tart. Azonban egy kisebb műtétnek köszönhetően táppénzre kényszerültem, ami valószínűleg még egy bő hétig tartana, de szeretnék azonnali hatályú felmondást benyújtani a munkáltatóm felé. A háziorvosom azonban nem állítja ki a táppénzes papíromat (nem nyilvánít keresőképesnek), mert még nem állhatnék munkába. Mi a teendő ilyenkor? A háziorvosommal próbáljak egyeztetni az esetről, vagy valamilyen más megoldást keressek? Továbbá a benyújtott, keresőképtelenséget igazoló papír alapján kötelesek elszámolni a nekem járó összeget?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A táppénz alatti felmondási védelem csak munkáltatói felmondás esetén van, Ön bármikor felmondhat. A táppénzt társadalombiztosítási kifizetőhely esetén igen, anélkül nem a munkáltatótól kapja, hanem az OEP-től. A próbaidő alatt pedig egyébként is fel lehet mondani, indokolás nélkül.

Kérdés: A munkahelyemen januárban jelezték a vezetők, hogy lehet meg fog szűnni a jelenlegi pozíciónk. Az elmúlt hetekben húzták az időt, nem tájékoztattak minket és hitegettek, hogy lesz másik project. A mai napon (2020.02.18) közölték, hogy a projectünk megszűnik. Továbbá a másik projectre is túl sokan vagyunk. 3 opciót kínáltak fel: Az egyik, hogy egy olyan projecthez csatlakozunk, ami jelentős bér-visszaeséssel jár. A másik projectre a főnökeink jelölnek ki embereket. Amennyiben egyik opcióba se kerül valaki bele, az munkanélkülivé válik. Nem tudom mennyire szabályos ez az eljárási rend, és ilyen esetben nem jár gondolkodási idő? Illetve, ha miattuk válik valaki munkanélkülivé, jár végkielégítés?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez egy elég bevett sablonforma sok munkáltatónál a dolgozók legális elküldésére, ez az eljárásrend leírása alapján jogszerűnek tűnik. Amennyiben a munkáltató mond fel, 3 év munkaviszony után jár végkielégítés.

Kérdés: Azt szeretném megtudni, hogy ha gyermekem ideiglenes elhelyezésbe került testvéremhez, nekem a pénzem két gyerek után járó gyesből és családi pótlékból áll? Illetve végrehajtható gyesből a tartásdíj?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Első kérdésére nem tudunk Önnek válaszolni, hiszen nagyon kevés információt tartalmaz a leírása. GYES-ből nem történhet végrehajtás, de a tartásdíjat fizetnie kell. Sajnos azonban nem teljesen egyértelmű a kérdése.

Kérdés: Mezőgazdasági gép vásárlásakor a  kereskedő feltüntette a vásárolni kívánt gép típusát árát. Majd a beszámítandó gép nevét árát, a közösen elfogadott áron. Elektronikusan kiküldte a megrendelőlapot és a díjbekérőt. Én átutaltam a kért összeget, ami nem kevés 4 millió forint. Majd pár nap múlva felkeresett és ötszázezer Forinttal kevesebbért akarja beszámítani a gépemet. Megteheti-e ezt a kereskedő? A megrendelőlapot saját kezűleg aláírta.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel az Ön részéről teljesítésbe ment a szolgáltatás, ezért jogszerűen nem tagadhatja meg a teljesítést a kereskedő. Javaslom, hogy követelje a megvásárolt gép átadását. Végső soron FMH és peres eljárás marad.

Kérdés: 10 évesen kisfiam úgy döntött, hogy az apjához költözik. Az apja azt mondta, hogy amit gyerektartásra költenék azt a pénzt költsem minden hónapban a gyerekre, neki ne utaljak pénzt, mert jól áll anyagilag, ez is így volt egy darabig. Tavaly Decemberben kisfiam visszaköltözött hozzám, s mivel apja nem kért gyerektartást, most ő sem fizet nekem. Viszont azzal fenyeget, hogy ő visszamenőleg kérni fogja tőlem a gyerektartást. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mit tudok tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Visszamenőleg 6 hónapra lehet követelni csak.

Kérdés: Azzal a kéréssel fordulnék Önhöz, hogy a páromat este 6 óra tájékán a rendőrök igazoltatták és mivel nem volt jogosítványa, ezért őrizetbe vették. Szeretném megkérdezni, hogy mivel a 72 óra előzetest megkapta, ezért milyen büntetésre számíthat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jogosítvány nélküli vezetés mindenképpen büntetendő, azonban a büntetés mértékét meghatározza, hogy az illetőnek egyébként van-e az adott kategóriára, van-e bármilyen kategóriára, vagy egyáltalán nem rendelkezik jogosítvánnyal, avagy eltiltás alatt tette ezt. Több információ kellene az ügyre vonatkozóan, hogy pontos választ tudjak adni.

Kérdés: Fele összeg kifizetésével (másik fele havi törlesztéssel történik) vásároltunk a lányom nevére egy ingatlant, melynek a haszonélvezője és kezese vagyok. Havi rendszerességgel tettem látogatást, ami fél éve lehetetlen zárcsere miatt, s kérésre sem kaptam kulcsot a bejutáshoz, sőt a kapcsolattartás is megszakadt, nem a részemről. A kerület ( XXII.) adóhivatala felé nyilatkozatot kellett tenni az ingatlannal kapcsolatban (kommunális adó kiszabása céljából ), melyre azt válaszoltam keressék a tulajdonost, mivel érdemben nem tudok nyilatkozni, nem reagált a megkeresésemre sem levélre, sem telefonra. Mit tehetek, hiszen jogilag és anyagilag minden felelősség engem terhel. A lakáshoz sem mehetek, nehogy önbíráskodással vádoljanak. Ezt a fajta elzárkózást megteheti-e a tulajdonos a haszonélvezővel szemben, ami jog szerint erősebb, mint a tulajdonos joga? Saját lakásomban lakom. Kihez fordulhatok. ki véd meg engem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Haszonélvezeti jogánál fogva jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti. A haszonélvező viseli – a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével – a dologgal kapcsolatos terheket. A haszonélvezőt terhelik a dolog használatával kapcsolatos kötelezettségek. Ennek megfelelően Ön köteles a kommunális adót is fizetni, illetve joga van a lakást birtokba venni. Természetesen a fentiek alapján jogellenesen jár el a tulajdonos. Javaslom, mielőbb forduljon személyesen ügyvédhez, ugyanis több eljárást is meg lehet indítani, ha úgy gondolja…

Kérdés: 2011-ben meghalt édesapám, aki végrendeletileg mindent a második feleségére hagyott. Én kértem a köteles részt, így 1/4 lakás a nevemre került. Azt szeretném megtudni, mit tehetek, hogy a lakás rám eső részének az árát kifizesse az özvegy, aki azóta is az élettársával együtt lakik benne? Hová kell fordulnom ez ügyben? Ez egy 4 lakásos társasház 100 m2-s lakása. Ebből a házasságból gyermek nem született.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az édesapjának a második felesége élethosszig tartó haszonélvezeti jogot szerzett a halál bekövetkeztével. Akkor tudja értékesíteni a 1/4 tulajdonrészt, ha haszonélvezeti joggal együtt valaki megvásárolja Öntől. Illetve a közös tulajdon megszüntetését kérheti még, perben. Mindenféleképpen lépni kellene az ügyben, van egyéb lehetőség is, amivel végső soron kikényszeríthető az ellenoldal aktivitása is, azonban az ügyvédi segítséget igényel.

Kérdés:  2014-ben ittas vezetés miatt bevonták 1 évre a magyar jogosítványomat Magyarországon. Külföldön, Angliában éltem 2014-2019 között és ott szereztem 2017-ben jogosítványt. Most Magyarországon élek ismét és szeretném az angliai jogosítványom becserélni magyarra. Van-e elévülése a magyar jogosítvány bevonásnak? Kell-e itthon vizsgáznom újra vagy csak cserélhetem az angliait magyarra?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ún. utánképzésen kell részt vennie, avagy a kinti vezetői engedélyét tudja használni.

Kérdés: A jelenlegi munkáltatómmal 2018.03.01. napjától vagyok határozatlan időtartalmú munkaviszonyban, vagyonőr munkakörben. Napi 8 óra figyelembe vételével egy havi munkaidőkeretben foglalkoztatva. Ami 2019.12.01. napjától napi munkaidő 4 órára változott (beleegyezésemmel). Valójában a munkaidő végzésem 24 órás munkarendben történik (havonta 168-192 óra.). 2020.02.10. napján beadtam a munkavállalói felmondást. A munkáltatóm él a 30 napos felmondási idővel. A 2019. évi szabadságomból, 15 nap szabadság (120 óra) maradt, amiből januárban 5 napot kiírtam. A munkáltatóm az 5 nap szabadságot a 2020. évi szabadság terhére átírta (napi 4 óra) és közölte, hogy a szabadság nem vihető át a következő évre csak, ha az előző évben megkezdem a szabadságot. A kérdésem, hogy megteheti a munkáltató, hogy a múlt évről ki nem vett 15 nap szabadságot nem adja ki, se nem fizeti ki? Illetve jogomban áll kérni, hogy naponta 4 órás munkarendben foglalkoztasson a felmondási időm alatt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkáltató jogszerűen nem tehetné meg, amiket ön leírt.

Kérdés: Első munkahelyemen valamiféle EU-s bértámogatást vett fel rám a munkáltatóm. A munkaszerződésemben semmilyen ezzel kapcsolatos információ sincs. Egyetlen papír, amit aláírtam az egy bizonyos ifjúsági garancia. A problémám az, hogy a Kisvárdai Járási Hivatal által szeretnék jelentkezni OKJ-s tanfolyamra. Tudomásom szerint minden embernek ingyenes 2 tanfolyam elvégzése. A munkaügyi központ nem igazán tanúsít segítséget ebben a témában, elküldtek azzal az indokkal, hogy a bértámogatás miatt nem vehetek részt a képzésben. Pontosan nem mondja el senki, hogy ez milyen bértámogatás volt, mindenki igyekszik kerülni az ügyet, nem túl segítőkészek. A támogatás elindulását követő pár napon belül én próbaidő alatt felmondtam, nem ment végbe a bértámogatás. A Kisvárdai Járási Hivatal vezetője személyesen azt mondta, mehetek képzésre, nem zár ki a támogatás, majd mikor jelentkezni mentem a képzésre ismét elutasítottak. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérni tanácsot, ebben az esetben mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a kérdésében semmilyen konkrétum nincs, így egy ügyvéd nem tud Önnek segíteni. Volt munkáltatójától kérjen ki igazolást a kérdéses bértámogatással kapcsolatban, azzal jelenjen meg a Járási Hivatalban és egyeztessen annak vezetőjével.

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy a feleségemtől el kellet költöznöm, mivel megcsalt, nem bírtam vele élni így tovább. Ő is válni akar, amúgy folytatja a kapcsolatát a férfival a közös házunkban. Van 3 kiskorú gyermekünk, ők erről nem tudnak. Fű alatt csinálják. A gyerekeket ő neveli, én hétvégén hozom el magamhoz őket, a szüleimnél lakom. Követeli a gyerektartást. Azt tudom, hogy kell fizetnem, fizetni is fogom. Elment ügyvédhez, majd mennünk kell mindkettőnknek, meg kell egyezni, hogy mennyit fogok fizetni. Én 30 000 Ft-ra gondoltam a 3 gyermekre, mivel nincs jövedelmem, de azt mondta az kevés. Másik kérdésem, mivel eljöttem a lakásból van-e jogom kérni a lakás felének az értékét. Nem kérném amúgy, mert nem érdekel a lakás, csak azért kérném, mert más férfit hord oda, nyilvánosan engem aláz. Tudom egyszerre úgy se tudná kifizetni, de részletre igen!

Válasz: Tisztelt Kérdező!  Sok részlet kimaradt a kérdéséből, mint például az, hogy a közösen lakott lakás kinek a tulajdonában áll és mikortól. Amennyiben ön a visszatérés szándéka nélkül költözött el, úgy a bíróság mellőzheti a lakás használatának megosztását. Gyermektartásdíjat fizetnie kell alapvetően, ám leírása alapján nem derül ki, ezt mi akadályozza.

Kérdés: A következő problémával fordulnék most Önökhöz. Anyósom még él és az ingatlan, amiben él nagyon rossz szigetelési tényezővel rendelkezik. Az ingatlannak jelenleg is 4 tulajdonosa van (Anyósom és a 3 testvér, az após 2013 halála miatt). Anyós hónapról hónapra él, alig jön ki a nyugdíjból. Élelemre is alig jut, nemhogy tűzifára. A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségem van arra, hogy a lakást korszerűsítsem és anyós halála után is törvényileg elismert legyen a ráfordított összeg (tulajdonunkat képezze). Én gondoltam arra, hogy értékbecslés után felújítás és anyós részéből megkapnánk annyit, amennyit ráfordítottunk. Testvérek és anyós beleegyezett. A módszer költségei : értékbecslés (50e Ft), felújítás (670e Ft), közjegyzői díj (5 M Ft-os ingatlan esetén) vagy végrendelet készítési díj, vagyonszerzési adó (800e Ft, 4% –> 32e Ft a költség, bár ajándékozás esetén ingyenes, ha jól láttam). Milyen költségekre kell számolnom? Milyen lehetőségeim vannak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A költségeket nagyjából leírta, ezen felül: az ingatlan(rész) átruházásának megbízási díja, a földhivatali eljárás díja merülhet fel. A közjegyzői díjat nem értem feltétlenül…mire gondolt? Más: a végrendelet is jó megoldás lehet, azonban az csak a halál esetére rendezi a vagyoni viszonyokat és utóbb meg is lehet változtatni….

Kérdés: Szüleim egészségi állapota miatt úgy döntöttünk közösen, hogy a folyószámlánkhoz csatoltatunk egy elhalálozási rendelkezést a lakossági betétekre. Kitöltöttük és ma bevittem, de a bank nem fogadta el, mondván édesanyámnak nem ilyen az aláírása. Mondtam nekik persze, hogy megváltozott, hiszen 2 hónapja fekvőbeteg, lefogyott, legyengült. De nem érdekelte őket. Kérdeztem, akkor mi az eljárás, hogy elfogadják a papírt, mire azt az elképesztő választ kaptam, hogy ők azt nem mondhatják meg nekem. Nincs jobb ötletem, mint megkérdezni egy ügyvédet: mi ilyenkor a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hívja fel telefonon a bankintézetet, ahol vezetik a számlájukat és érdeklődje meg, ilyen esetben mit lehet tenni. Lehet, hogy egy másik fiókban máshogy állnak hozzá. Amennyiben sehol sem segítőkészek, akkor a bank vonatkozó szabályzatát kellene megtekintenie, abban ez le van írva. Alternatív megoldásként szóba jön még a közjegyző előtt tett aláírás / meghatalmazás…. Más ehhez: a bank eljárása egyébként helyes, hiszen a betétesük pénzét védik…. a stílus és segítőkészség hiánya már más kérdés…

Kérdés: Iránymutatásra lenne szükségem. Jelenlegi munkahelyemen többféle munkakörben dolgozunk, a szerződése viszont mindenkinek egyforma. A szerződésünkben a munkakör betöltéséhez a 8 általános iskola van megjelölve, vannak is munkakörök, amihez ez elég, azonban a legtöbben más munkakörben dolgozunk középfokú végzettséggel és erre alapuló pénzügyi vizsgával. Ennek hiányában nem tudnánk elvégezni a munkánkat. Jeleztük a munkáltató felé, hogy mivel pénzügyi vizsgához köti a munka elvégzését, a garantált bérminimum járna nekünk is, ő viszont a szerződéssel takarózik, szerinte a 8 általános ehhez elég. A feor kód szerinti besorolásunk telefonos operátor. Tudna segíteni, hogy jogos-e az igényünk a garantált bérminimumra és ha igen, hová fordulhatunk segítségért?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A garantált bérminimumra való jogosultsághoz két feltételnek szükséges együttesen érvényesülniük. Az egyik az, hogy a munkavállalónak rendelkeznie kell középfokú végzettséggel, szakképzettséggel. A másik feltétel pedig az, hogy a munkakör betöltésének feltétele kell, hogy legyen ez a képzettségi szint. Leírása alapján nem jár önnek a garantált bérminimum.
Először a pontos munkakört kellene meghatározni, ha kell, ehhez a szerződéseket is módosítaniuk kell.

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy engem örökbe fogadtak 33 éve, de a kapcsolatunk nagyon megromlott, veszekedések, zaklatások, rágalmazásoknak vagyunk kitéve a párommal és a gyerekeimmel. Szeretném, ha nem lenne közöm hozzájuk, esetleg az örökbefogadást megszüntethetem? Vagy valami kérvényt nyújthatok-e be valahol ez ügyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen van lehetőség az örökbefogadás felbontására bírósági úton. Javaslom, a per megindítása esetén keressen magának jogi képviselőt.

Kérdés: 2019. február 8-án meghalt édesanyám második férje, majd fél évvel később édesanyám is elhunyt. A lakást, amelyben laktak fele-fele arányban birtokolták. Édesanyám előző házasságából ketten volnánk törvényes örökösök a húgommal, férje előző házasságából származó fiai közül már csak egy él. Véletlenül tudtam meg, hogy édesanyám a 2017. őszén férjével közösen írt végrendeletet, mellyel férje előző házasságából született fiát és engem is kizártak az öröklésből annak ellenére, hogy 2016-ban édesanyámnak ajándékoztam egy garázst, amit húsz éven át ingyen használtak. Állítólag a garázs nem képezi a végrendelet tárgyát. Úgy tudom, tavaly ősszel volt hagyatéki leltár, de hagyatéki tárgyalásról nem kaptam értesítést. Azt hallottam, hogy törvény változás miatt hivatalos értesítést csak az örökös kap. Ez igaz? Mennyi időn belül adják át a hagyatékot és köteles rész megillet-e engem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírása sajnos nem teljesen egyértelmű, mivel ezt írta: nem minden vagyontárgy képezi a végrendelet tárgyát……. Hivatalos értesítést azok kapnak, akiket bejelentenek a közjegyzőnél, mint esetleges örökösöket, öröklésben érdekelteket. Javaslom keresse fel az ügyben eljárt közjegyzőt mielőbb, ő fog tudni szolgálni pontos információkkal.

Kérdés: Sajnos a házasságunk megromlott, ezért a válóper beadása mellett döntöttem. Kérdésem: 2014. 06. hóban vettem feleségül a nejemet. Saját házamba fogadtam. A házasságba semmilyen vagyont nem hozott. Van két közös gyermekünk, 2014-ben és 2017-ben születtek. A nagyobbik gyermeket magamnál szeretném tartani, de a kicsit még nem tudom vállalni. A tulajdonjogomból kell-e adjak a nejemnek? Szeretnék közös megegyezéssel válni, szépen. De ha elfajul a dolog, sajnos elő kell vegyem azokat a dokumentumokat, hogy a nejem a házasság alatt a tudtom nélkül árulta a testét. Mikor ez kiderült, onnantól romlott meg a kapcsolatunk Milyen esélyem van?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A házasság előtt keletkezett vagyon különvagyonnak minősül, azaz a tulajdonából nem kell adnia. Ettől függetlenül rengeteg kérdés fog még a válás során felmerülni, így az ingatlan használata miatt is (ugyanis a házastárs köteles gondoskodni a másik házastárs lakhatásáról is….). Az ügy összetettsége okán mindenféleképpen javaslom a személyes konzultációt ügyvéddel.

Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy valamilyen formában fellebbezhető-e a végrehajtás. A Papíron, amit kaptam 2020.02.14-i dátum szerint 288.383 Ft tartozás szerepel. A levél keltezésének az ideje viszont 2020.01.30. Sajnos ekkora összeget nem tudok kifizetni, ráadásul egyedül élek egy albérletben. A levelet is későn kaptam meg, 2020.02.17.-én. Ha valamilyen jó tanáccsal el tudna látni, azt nagyon megköszönném.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az összeget előre is ki lehet számolni, így a dátumozás mindegy. A dátumok alapján kb. jó időben kapta meg a levelet. Részletfizetést tud kérni. VH megszüntetési pert indíthat, ha a tartozás jogtalan, illetve VH kifogással élhet, ha a végrehajtó jogszerűtlenül járt el (habér ez utóbbit nem látom a leírtak alapján).

Kérdés: Van három gyermekem egy 18 éves, egy  8 éves, egy 6 éves lesz. 8 éve élek a mostani párommal együtt. Nem házasodtunk össze, de megromlott a kapcsolatunk. Milyen jogom van a lakáshoz??? Sajnos most derült ki, hogy a lányomat pár évvel ezelőtt megpróbálta molesztálni, még kiskorú volt. Nem tudok ezek után vele lakni, csak nincs saját lakásom. Nem tudok a szüleimhez költözni. Mit tudok tenni, hogy elkötözzön? Nem vagyok olyan anyagi helyzetbe, hogy albérletbe menjek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdéséből nem derült ki, hogy pontosan kinek a tulajdona a közös lakás, milyen jogcímen laknak ott.

Kérdés: A tulajdonomban (1/1) lévő lakóingatlanomat /szülői ház, ami üresen állt/, 2016. decemberében fiamnak ajándékoztam (1/1), részemről a holtig tartó haszonélvezeti jog fenntartásával. Azóta ő lakik benne feleségével és 2 gyermekével. Szeretnék igénybe venni korszerűsítésre a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatását. Ehhez nekem le kell mondanom haszonélvezeti jogomról. Így azonban nekem semmi közöm nem lenne ehhez az ingatlanhoz. Ezt nem szeretném. Felbontható-e az ajándékozási szerződés, ahol én voltam a haszonélvezeti jogot alapító? Mivel a haszonélvezet fenntartása meghiúsul ez nyomós indok-e, hogy kérjek a gyermekemtől egy visszaajándékozást, pl. 1/3 arányban a tulajdonjog részemre történő bejegyzésével? Az ajándékozási szerződés létrejöttére a haszonélvezeti jog beírása nélkül nem került volna sor. Pénzre nem akarom váltani a lemondásomat. Soha eszembe nem jutott volna visszakérni, ha nem ez a helyzet áll fenn. Mit tanácsol?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A törvény pontosan meghatározza, milyen esetben lehet ajándékot visszakövetelni, ám ez nem olyan eset. Amennyiben Ön nem akar lemondani haszonélvezeti jogáról, úgy ne tegye. További ajándékozás (bármilyen irányba) természetesen lehetséges, ez is lesz feltehetően a megoldás.

Kérdés: Magyarországi közvetítőn keresztül, megbízási szerződéssel dolgoztam Németországban, mint idősgondozó. Angol és magyar nyelvű szerződésem van. Kedd este érkeztem meg, kolléganővel megbeszéltünk mindent. Éjjel 2 pléddel, 1 paplannal takaróztam. /A többi napokon már a köntösöm is előkerült a hideg ellen./ 6 órakor kezdődött a reggel. Főzni nem kellett aznap, mert volt előre főzve. Másnap feltérképeztem a hűtőt, fagyasztót, spájzot. Szembesültem a rengeteg lejárt szavatosságú, 30-40 kg élelmiszerrel, csak a burgonya, répa és a szódavíz nem volt lejárva. Ezt aznap jeleztem a magyar kapcsolattartónak és leírtam, hogy nem vállalom a felelősséget, ha a bácsi beteg lesz az élelmiszerektől és én sem eszem meg. Ők állítólag továbbították az illetékeseknek. Ígéretet kaptam, hogy utána járnak. Változás nem történt. Csak a bácsi szobáját fűtöttük kandallóval. Senki nem tett semmit. Egy hét után felfázva hazajöttem. Mindenről van bizonyítékom. Nem fizettek ki. Mit tegyek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos információk (az Ön által megkötött szerződés) ismerete nélkül nem igazán tudok mit írni. Amennyiben gondolja, ezzel célszerű ügyvédhez fordulni, és ha van értelme az EU-s FMH-t kell kibocsátani, ha továbbra sem akarnak fizetni. A német hatóságoknál is tud még bejelentést tenni.

Kérdés: Szeretnék érdeklődni közös vagyonként vagy különvagyonként tekint-e válás esetén a bíróság az alábbi ingatlanra? Az ingatlan földterülettel rendelkezik (aranykorona értékkel), így kifüggesztés szükséges a megvételkor. Az adásvételi szerződés házasságkötés előtt készül, de a kifüggesztési idő alatt házasságkötésre kerül sor vagyonmegosztási szerződés nélkül. Így, amennyiben a kifüggesztés harmadik fél (vevő) belépése nélkül átfut, a tulajdonjog már a házasság fennállásának idején lép fel. Továbbá kifizetése is csak a házassággal együtt lehetséges, mivel arra babaváró hitel lesz felhasználva. Automatikusan bekerül-e ezek alapján a közös vagyon tárgyát illető ingatlanok közé és/vagy amennyiben ezt szeretné a két fél? Milyen lehetőségek vannak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a házasságkötés előtt feltételezhetően életközösségük már fennállt, ezért azt közös vagyonként vélelmezi a törvény. Természetese, mivel nem különvagyonból lesz finanszírozva az ingatlan, hanem közös hitelből, így mindenképpen közös vagyonról beszélünk. Amennyiben el akarnak térni, keressenek meg egy ügyvédet házassági vagyonjogi szerződés megkötése miatt.

Kérdés: Szerződés szerint az eladó a teljes vételár megfizetését követő 15 napon belül köteles kiköltözni és a lakást birtokba adni. Ha ezt valamiért nem teljesíti határidőig, akkor napi 5.000 Ft kötbért kell fizetnie. Azonban az nem szerepel a szerződésben, hogy mennyi ideig fizetheti a kötbért… Milyen lehetőségem van az eladóval szemben, aki nem akar 15 napon belül kiköltözni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontosan szükséges lenne a szerződés ismerete. Amennyiben nem tartalmaz további rendelkezést, akkor a Ptk. szerint kell eljárni. Peres eljárásként az ingatlan kiürítése iránti per áll, mint lehetőség rendelkezésre.

Kérdés: A következő lenne a kérdésem. Van egy 9 éves kisfiam, aki után gyerektartást fizetek, a bérem 20%-át (28.000 Ft). A feleségemmel közös gyereket várunk és van egy 2,5 éves nevelt lányom. Azt szeretném megtudni, hogy van-e rá mód, hogy fix 20.000 Ft legyen a fiam után a gyerektartás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben meghaladja a tartásdíj a gyermek szükségleteit, úgy lehetséges a bíróság általi csökkentés.

Kérdés: Szüleink halálát követően, végrendelet hiánya miatt, egyenlő arányban vagyunk örökösök, 3 testvér. A hagyatéki jegyzőkönyv szerint édesapánk számláján lévő 1,1 millió Ft -ot a legidősebb nővérem nem osztotta szét (ő nála van minden hozzáférés, bankkártya stb.), hanem többek között ebből fedezi az üresen maradt lakás költségeit és más kiadásokat is ebből fizet a beleegyezésem nélkül. Kérhetem-e a rám eső pénz kifizetését vagy köteles vagyok elfogadni, hogy felhasználja ezt az összeget? Szintén a beleegyezésem nélkül eladott több mindent az ingóságok közül. Ezt a pénzt szintén nem osztotta szét. Milyen lehetőségem van?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A hagyatékátadó végzésben meghatározott hagyaték 1/3 részének kiadását Ön követelheti testvérétől, ha elköltött bizonyos összeget, ha nem: neki azt meg kell fizetnie a másik 2 testvérnek. A hagyatéki terhek is közösen terhelik Önöket. Javaslom, szólítsa fel testvérét írásban a hagyaték kiadására, előkészülve egy esetleges bírósági eljárásra is.

Kérdés: A jegyzőkönyv felvétele után nem kaptam saját példányt. Úgy kellett kijönnöm az irodából, hogy majd küldik a határozattal együtt, de csak határozatot kaptam. Ha a jegyzőkönyvből nem kapok példányt, mit tehetek? Koponya zúzódás után ő szerintük nem fájhatott a fejem, nem ismerik el a balesetet és a cég megkérdőjelezi, hogy miért mentem vele orvoshoz? Mit tehetek? A kolléganőm fejbe vágott egy termékkel állítólag véletlenül, ami megkérdőjelezendő. Én szabályosan dolgoztam, a kolléganőm pedig szabálytalanul. Én semmilyen védelmet nem kaphatok a cégnél? Csak a sérülést okozó és a főnök az áldozat nem én? Mit tehetek, kihez forduljak ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy mielőbb szólítsa fel írásban a munkáltatót a jegyzőkönyv másolatának kiadására. Amennyiben Ön nem ért egyet a határozattal, úgy jogorvoslati lehetősége van.
Az üzemi baleset elismerése iránti kérelmet a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhelyhez, vagy a munkáltató székhelye szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Fontos tudnivaló, hogy a baleset üzemiségének elismerése iránti kérelem határidőhöz kötött, a kérelmet – foglalkozási megbetegedést kivéve – a baleset bekövetkezésétől számított egy éven belül lehet benyújtani. A határidő úgynevezett jogvesztő határidő, annak elmulasztása esetén igazolási kérelemmel nem lehet élni. Ha az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés tényét megállapító (elutasító) határozattal a sérült nem ért egyet, ellene jogorvoslattal élhet, a határozatot tizenöt napon belül megfellebbezheti. A fellebbezést a vitatott döntést hozó igazgatási szervhez kell benyújtani, de a másodfokon eljáró szervhez kell címezni. Ha a munkáltatónál működő társadalombiztosítási kifizetőhely hozta az első fokú döntést, akkor a fellebbezést a kifizetőhely székhelye szerint illetékes kormányhivatal bírálja el.
Ettől függetlenül végső soron bírósághoz is fordulhat.

Kérdés: Jelenlegi cégemnél szeretnék felmondani, mert találtam jobb lehetőséget. A felmondási időm 60 nap, melyből 30 napot szeretném, ha elengednének, ezt bele is írtam a felmondásomba. Azóta eltelt több, mint két hét és nem reagáltak rá semmit, így közös megegyezést sem írtunk alá. Jó lenne tudnom, hogy 2 hét múlva kezdhetek-e az új cégnél vagy sem. Sajnos erre a kérdésemre sem a HR, sem a vezetőm nem reagál, csak annyit hajtogatnak mindketten, hogy ha találnak helyettem embert, elmehetek előbb, ha nem, akkor pedig nem. Én viszont mielőbb szeretnék választ kapni, hogy 30 napot vagy 60 napot kell-e ott töltenem, mert ezzel a bizonytalansággal nem tudok tervezni. Megtehetik, hogy nem válaszolnak napokig, hetekig? Ilyenkor mit lehet tenni? Milyen jogi lehetőségeim vannak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Önt egyrészt köti a munkaszerződése, így az alapján kell eljárni. Másrészt kissé zavaros, hogy felmondani szeretne / felmondott-e….mert a közös megegyezést akkor miért is kellene aláírni? Ergo vagy felmondás van, vagy a közös megegyezés….utóbbi esetben bármiben megegyezhetnek.

Kérdés: A férjem első házasságából született gyermeke után 40.000 Ft gyerektartást fizet. A jelenlegi házasságban a nevelt gyermek után ő veszi igénybe a családi adókedvezmény havi 10.000 Ft összegét. Ezáltal annyival több a nettó fizetése. Ha az édesanya a jövőben beadja gyerektartás emelésre az igényét, akkor a bíróság a tényleges munkabérből származó jövedelem összegét veszi figyelembe vagy a nevelt, esetleg a születendő gyermekkel együtt a már 40.000 forinttal járó emelt fizetéssel számol? Kockáztassuk meg, hogy havonta kérjük a kedvezményt vagy biztosabb, ha a NAV-nál az éves egyösszegű kifizetést kérjük? A havi kedvezményre lenne szükségünk a megélhetéshez, ezért vagyunk bizonytalanok ebben.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a családi pótlék másodlagos jövedelem, továbbá a második házasságból származó gyerekek jogán kapott juttatás, így az nem a gyermek megélhetését biztosító, a szülők tartási terheit enyhítő juttatás. Amennyiben a volt feleség emelés után folyamodna, úgy bizonyítási eljárás keretében vizsgálja meg a bíróság az emelés szükségességét.

Kérdés: 6 éve vettem egy ingatlant. Sajnos akkor rajz alapján nem lett egyeztetve. Most kiderült a földhivatali és önkormányzati rajzokról, hogy a szomszéd kis telek még hozzám tartozik, amit albérletbe kiad folyamatosan a magát tulajdonosnak gondoló személy. Villany és víz, mint önálló telekre be van vezetve. Az utcánkban nincs 11-es házszám hivatalosan. Én a 12-ben lakom. 566 m2 megvásárolt helyett a mostani területem kb. 320 m2. Az előző tulajdonosok sem ismerték ezt a rajzot. A tulajdonosnak gondoló személlyel nem tudok megegyezni. Bár tudja, hogy nem lakóépületben laknak a lakói /románok/, ő úgy tudja, hogy a 945. hrsz-on ez a ház is rajta van, de a rajznak nem hisz. Enyém a 946. hrsz., az épület ezen van, mivel az régen a lakóépületem istállója volt. Van remény, hogy visszakapjam, amit végül is megvettem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenképp keressen fel ügyvédet, mivel természetesen van rá lehetőség, hogy rendezni tudja a tulajdonviszonyt (is).

Kérdés: Holland-magyar család vagyunk. 25 éve (itt dolgoztunk Mo-on) két gyermeket fogadtunk örökbe Magyarországon egy héten belül, nyílt örökbefogadással. Mindkét anya leányanya volt. A kisfiú anyja 17 éves kiskorú volt. Most, 25 év után megtalált a neten, hogy még mindig nem tudta feldolgozni és szeretne a fiunkkal találkozni. Megírtam neki, hogy mi mindig is bátorítottuk és támogattuk mindkét gyermeket ez irányban – a kislány 14 évesen találkozott is a szüleivel – de a fiú mindig is elzárkózott ez elől. Megírtam a hölgynek, hogy jelenleg az életének egy változó szakaszában van, és mi továbbra is támogatjuk, de ő hárít. Tehát, ne most majd, ha eljön az ideje. Ennek ellenére, a hölgy nem bírt magával és írt a gyereknek, aki jelenleg nagyon sebezhető állapotban van és egy terápiás folyamat kellős közepén. Kérdésünk: Mennyiben van neki joga csak úgy megkeresni a gyereket, akit a születésétől fogva örökbe adott?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nyílt örökbefogadás esetén amennyiben szeretnék a felek tarthatják a kapcsolatot egymással. Ha jól értelmezem, amit leírt a gyermekek már felnőttek. Így nekik van joguk eldönteni, hogy felveszik e a kapcsolatot az anyukával.

Kérdés: A párommal 10 évig éltük együtt. Gyermekünk születése után még 1,5 évig. Én többnyire háztartásbeli voltam az együtt élésünk folyamán. Van-e valamilyen jogom nekem vagy gyermekünknek az ingatlanhoz (ház), amit akkor vásárolt, amikor a kislányunkkal 5 hónapos terhes voltam? Az ingatlanban nem lakik, nem jelentkezett be, nem fizette az adót. Az önkormányzat eltulajdoníthatja, ha eltelt 15 év?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Házasak voltak vagy „csak” élettársak? A közösen használt lakásnak az életközösség megszűnését követő további használatát előzetesen rendező szerződés vagy az életközösség megszűnése után kötött egyéb megállapodás hiányában az életközösség megszűnése esetén bármelyik házastárs kérheti a bíróságtól a házastársak által közösen használt lakás további használatának rendezését. Illetve miért „tulajdoníthatná el” az önkormányzat?

Kérdés: 80 éves szüleim kezesek egy ingatlankölcsön ügyletben. Az ingatlant már végrehajtották, de a szüleim nyugdíját is vonják már 4 éve. Most kaptak egy levelet, hogy a követelést eladták egy követelésbehajtó cégnek. Egyébként az ingatlan végrehajtásáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak sem a szüleim, sem az adósok. Azt sem tudják mennyiért kelt el az ingatlan és pontosan mikor. Most az adósságbehajtó cég foglalni is akar a szüleimnél, ezt is megtehetik?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan végrehajtásával kapcsolatban kellett kapni értesítést az adósnak és a kezesnek egyaránt, magáról a folyamatról is. Az lehetséges, hogy ezeket a leveleket nem vették át, és nem reagáltak. Az adott ingatlant ha elárverezték, ott pedig az árverezés után a végrehajtó elszámolási kötelezettséggel rendelkezik. Javaslom keressenek fel egy ügyvédet az összes meglévő papírokkal, így tudnak kapni érdemi információt a lehetőségekről. Amennyiben a lényeges irataik nincsenek meg, akkor azokat be kell szerezni, a megoldás bennük lesz.

Kérdés: Kisfiam idén lesz tanköteles, kettős állampolgárságú és mivel sokat kell majd a jövőben utaznunk, így otthontanuló státuszba kellene őt tenni. A külföldi tanoktatásban szeretném őt itthon tanítani, nem a magyar szerint. Lehetséges ez? Mik a teendők?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Önöknek és gyermekének állandó állandó bejelentett lakcíme van, a gyermek Magyarországon tanköteles 6 éves kortól. Ha külföldön élnek és ott rendelkeznek állandó lakcímmel, akkor a kinti jogszabályok szerinti tankötelezettség lesz irányadó a gyermekre. Ennek megfelelően kell az iskoláztatási kötelezettségnek eleget tenni.

Kérdés: Mit tehetek, ha a munkáltató nem adta ki a kilépő papírjaimat? 2019.december 13-án léptem ki, de azóta sem kaptam meg őket, a szabadság pénzemet sem fizette ki. 2019.07.05. léptem be és 2019.12.13. léptem ki. Mikor hívtam a papírjaim miatt azt mondta postázta, amit nem vettem át. Ami nem fedi a valóságot, mert mindent átveszek. Mondtam küldje ki azzal a borítékkal, amivel visszament, de elzárkózott tőle. Azt mondta még egyszer nem postázza. Mit tehetek ez ügyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Menjen be személyesen a volt munkáltatóhoz, és kérje ki a másolatokat a kilépő papírokból, amit pecsételjenek le és eredetivel megegyezőnek ismerjenek el. Amennyiben nem jár sikerrel, semmi gond, ezt a következő munkahelyén jelezze, enélkül is be tudják jelenteni.

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a páromat 8 hónapra eltiltották a járművezetéstől. Ez az ítélet már jogerőre volt emelkedve, de még hivatalos határozatot nem kapott a jogosítvány leadásáról. Szombat délután igazoltatás után 72 órára őrizetbe vették, viszont a hivatalos határozatot csak ma (azaz csütörtökön) kapott. Így jogtalanul hurcolták és alázták meg. Érdemes lenne ezzel komolyabban foglalkozni és kártérítést követelni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha egy ítélet jogerős, az azt jelenti, hogy végre kell hajtani. Erről az ítélet kihirdetése okán tudnia kellett, még akkor is, ha nem kapta meg akkor nyomtatva.

Kérdés: Első házasságomból van egy 19 éves gyermekem, aki főiskolára jár. Jelenlegi házasságomban született kettő gyermekem, 4 és 10 évesek. Párommal a minimálbért kapjuk és nehezen jövünk ki belőle, lakáshitel, iskola óvoda stb, elég sok a kötelező kiadás. Szeretném kérdezni, hogy köteles vagyok-e tovább fizetni a gyerektartást, mert sajnos elég nehéz kigazdálkodni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A gyermek első diplomájának megszerzéséig köteles a gyermektartás díjat fizetni.

Kérdés: 5 testvér egyenlő arányban örökölték édesanyjuk után a családi házat (műemlék), amiben egyikőjük él most. A ház romos elhanyagolt állapotú és plafonig van tele szeméttel, több évtizedes gyűjtögető életmód miatt. Kérdés: a nem ott élő testvérek tehetnek-e valamit, amiért az ott lakó mindenki részét a házból csak tovább amortizálja? Jól gondolom, hogy a ház csak veszít az értékéből a felújítások elmulasztása miatt? Később ettől függetlenül érhet több pénzt legalább a telek, vagy maga a ház ilyen állapotban is? Vagy érdemesebb lenne most eladni amíg, legalább úgy kinéz ahogy?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Közös tulajdon megszüntetésének egyik lehetősége, hogy egyik fél kivásárolja a másikat. Esetleg közösen értékesítik, vagy amennyiben olyanok a lehetőségek társasházzá nyilvánítják. Az egyedül a házban élő testvér a többi testvér részére többlethasználati díjat is fizetni köteles, amennyiben ezt kérik, tekintettel arra, hogy egyedül használja másik 4 ember tulajdonát. A birtokvédelemmel kapcsolatban lehetőségük van a helyi önkormányzat jegyzőjénél birtokvédelmi eljárást kezdeményezni. Természetesen a ház értékét nagymértékben csökkenti, ha a szükséges munkálatokat nem végzik el rajta.

Kérdés: 1/4 lakásrészt örököltem apám után. Most a második feleség lakik benne az élettársával az apám halála után. Azt szeretném megtudni, hogyan kérhetem és kaphatom meg a lakásrész árát?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az édesapjának a második felesége élethosszig tartó haszonélvezeti jogot szerzett a halál bekövetkeztével. Akkor tudja értékesíteni a 1/4 tulajdonrészt, ha haszonélvezeti joggal együtt valaki megvásárolja Öntől. Illetve a közös tulajdon megszüntetését kérheti még, perben. Mindenféleképpen lépni kellene az ügyben, van egyéb lehetőség is, amivel végső soron kikényszeríthető az ellen oldal aktivitása is, azonban az ügyvédi segítséget igényel.

Kérdés: Testnevelés órán a gyerek kezében a repedt, rossz minőségű tollas ütő eltört. Ezért szaktanári figyelmeztetést kapott! A tanár jelezte hozzunk be 1 ütőt otthonról! A kiskorú gyermekem azt válaszolta, hogy selejtnek vegyék ki a szertári leltárból és anyukám számlával vásárolt ütőt hoz helyette. Nem tetszett a gyerek válasza, de az igazság szava halk. Szerintem az eszközöket így kell pótolni! Segítségét kérném!

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdését nem írta le.

Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy eszméletlen állapotba kerültem nyílt telepen, orvosi ellátásra szorultam volna és sajnos kifosztott az elkövető, kihasználva vétlenségemet. Az előkészítő tárgyaláson 102.000 Ft-ot mondott a bírónő a kártérítési igényre. Kellett vennem egy másik mobiltelefont, természetesen részletre, mely 269.990 Ft értékű (ez a kölcsön összege) a teljes visszafizetendő pedig 376.076 Ft. Kérhetem-e az ellopott telefonkészülék árán kívül még ezt az említett összeget is kártérítésként, mivel az elkövető miatt kellet másikat vásárolnom? Vagy pedig azt egy másik polgári perben indítsam el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az előterjesztett polgári jogi igény megváltoztatásának az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig az alábbi esetben van helye: – tényállítás megváltoztatása esetén a magánfél a korábbihoz képest olyan eltérő vagy további tényre hivatkozik, amely önhibáján kívüli okból az előkészítő ülést követően jutott tudomására, illetve következett be, vagy a tényre történő hivatkozás indokoltsága önhibáján kívüli okból utóbb vált számára felismerhetővé. Röviden az Ön esetében: NEM kérheti már.

Kérdés: A problémám a következő: Határozott idejű szerződésem van, ami le fog járni július 8-án. Viszont időközben teherbe estem és a szülés várható időpontja szeptember vége lesz. Így nem vagyok biztos abban, hogy ha időben jelentem be a terhességem, akkor meghosszabbítja a szerződésemet a munkáltató, mivel a szerződés lejárta után szülök?!

Válasz: Tisztelt Kérdező! A konkrét kérdését nem tette fel….

Kérdés: Lakóhelyemtől távol, 30-50 km távolságok között teljesítménybérben dolgozom. Munkáltatómnál 6 éve megalakult Kft. leányvállalatánál van a munkaszerződésem, amelyben a költségtérítést az anyavállalat által kiszámított rendszerben fizetik ki, 45 Ft/km, 30% adómentes, a többi adóköteles jövedelem. Ez év elején a Kft. igazgatója saját jogkörénél fogva email-ben tájékoztatott minket, hogy adott munkában már nem a szokott módon fizetik a költségeket, hanem a teljesítménybér 30%-ában állapítják meg, bővebb elszámolásról való tájékoztatás nem érkezett. Munkánk teljesítménye bizonytalan, a lakosság közreműködése szükséges, a költségtérítés nagy valószínűséggel a szükséges üzemanyagot sem fedezni majd. Jogszerű-e az igazgatói utasítás alapján való változtatás, ami a munkaszerződésben foglaltakat felülírja? Saját gépkocsinkat használjuk, tömegközlekedéssel a munkát elvégezni lehetetlen, a gépkocsi veszít az értékéből, karbantartást igényel, járhatna kompenzáció a Kft. részéről.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaszerződésben foglaltakat az igazgatói utasítás „nem írhatja felül”….

Kérdés: Mikor kaphat a munkavállaló fegyelmit ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaviszonyból származó kötelezettség vétkes megszegése esetére kollektív szerződés vagy – ha a munkáltató vagy a munkavállaló nem áll kollektív szerződés hatálya alatt – munkaszerződés a kötelezettségszegés súlyával arányos hátrányos jogkövetkezményeket állapíthat meg.  A munkavállaló főbb kötelezettségei:  a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, b) munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni, c) munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni, d) a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani, e) munkatársaival együttműködni.

Kérdés: Eladtam egy lovat (2019.12.20.), amely nálam lábproblémából sikeresen ki lett gyógyítva. Decemberben jöttek a vevők, megnézték, kipróbálták, minden rendben volt. Megvették, azt mondták ne nyomtassak adásvételit, mert nekik van, majd kiderült, hogy nincs, így a lóútlevél betétlapját írtam alá, hogy eladtam a lovat. 2020.02.13-án felhívtak, hogy hetek óta sánta a ló. Már sokszor volt náluk doki, eddig nincs változás. Ha az elkövetkező napokban sem lesz, akkor felhív, hogy ez a sérülés régebbi eredetű és szavatossági hiba miatt vegyem vissza a lovat. Nálam egészséges volt, a régi lábproblémát közöltem, azt is elmondtam, hogy kezelve volt és meggyógyult, ennek tudatában vették meg, tehát engem felelősség nem terhel, úgy gondolom! Mi a teendőm? Kinek van igaza ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltehetően Önnek van „igaza”, de egy peres eljárásban ez bizonyítás kérdése lesz. Egyelőre teendője nincsen. Amíg nincsen hivatalos eljárás Önnel szemben, addig nem is kell semmit sem tennie.

Kérdés: Munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén nyomós indoknak minősül-e, ha a munkáltató nem teljesítette hónapok óta a bérletár visszafizetését. Valamint adhat-e a munkáltató 2 hónap időtartamú felmondási időt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél (munkáltató) a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. A munkabér meg nem fizetése példának okáért annak minősül, a bérlet árának meg nem fizetése nem. Azonnali hatályú felmondás esetén NINCS FELMONDÁSI IDŐ! Hiszen a nevében is benne van, hogy azonnali hatályú.

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a páromat 8 hónapra eltiltották a járműveztetéstől. Ez az ítélet már jogerőre volt emelkedve, de még hivatalos határozatot nem kapott a jogosítvány leadásáról. Szombat délután igazoltatás után 72 órára őrizetbe vették, viszont a hivatalos határozatot csak ma (azaz csütörtökön) kapott. Így jogtalanul hurcolták és alázták meg. Érdemes lenne ezzel komolyabban foglalkozni és kártérítést követelni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha jogerős, akkor az aznaptól végrehajtható. Erről tudnia kellett, hiszen a tárgyaláson szóban kihirdették. Ha eltiltották, akkor nem vezethet a jogerőre emelkedés napjától. A leírtak alapján nem gondolom, hogy jogtalan lett volna.

Kérdés: A családi ház, amiben élünk fele-fele arányban az enyém és a bátyámé. A ház hivatalosan nincs felosztva, kétszintes ház, az alsó részben lakik ő. Tavaly nyáron Kft-t alapított. A cég székhelye nem ide van bejelentve. Tesóm nem egy tisztességes és becsületes ember, így akivel társult az sem lehet az. Neki nem volt elég pénze egy Kft. megalapításához. Ha kérdezek vagy hazudik vagy nem mond semmit. Ő a Kft. ügyvezetője. A NAV lekérdezési oldalán tavaly év végétől szerepel a végrehajtás alatt állók között. Erről sem tudok többet. Azt szeretném tudni, hogy először a béréből próbálják majd rendezni a tartozást (közfoglalkoztatott, így ez igen kevés összeg)? Ha elárverezésre kerül a házrésze arról, mint tulaj én is kapok értesítést? Ha jönnek a végrehajtók a felső szintről is vihetnek mindent, amiről nem tudom számlával bizonyítani, hogy én vettem (pl. szekrényt, konyhai eszközöket)? Az ingóságok lefoglalásáról előzetesen én kapok értesítést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kft-é és a magánvagyon nem ugyanaz, ezt is tisztáznia kellene, hogy pontosan kié micsoda.  Az árverésről fog értesülni, a végrehajtó pedig foglalhat, azt adott esetben majd bizonyítani kell, hogy kinek a tulajdona.

Kérdés: Ikerház közös vízóra aknájáról van szó. A szomszédom telkén található a vízóra akna, mely közös tulajdonú rész, ennek ellenére a szomszédom nem engedi azt kéthavonta leolvasni, illetve karbantartási munkálatoknál sem működik együtt. Mit tehetek? Milyen hatóságnál tudom ezt jelenteni, akik kötelezik az együttműködésre? Ragaszkodom a kéthavi ÁLTALAM történő leolvasáshoz, mert félek, hogy tönkre teszi az órát, hogy nekem kárt okozzon.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az önkormányzat jegyzőjénél kérhet birtokvédelmi eljárást. Első körben ezt javasolnám.

Kérdés: Kérdezném, ha nincs semmi vagyonom, ingóságom, ingatlanom, devizahitel tartozás ügyben (2 millió Ft) milyen kár érhet még? Mit tudnak velem csinálni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben más körülmény nincsen, akkor feltehetően semmit sem. Munkabér? Számlapénz esetleg?

Kérdés: Kérem jogi tanácsát az alábbi problémámra. Feleségem 2020.01.04-én elhunyt. Feleségem tulajdonát képező 800 m2 kültéri ingatlanra 20 éve hitelnyújtás fejében az OTP jelzálog jogot tett, más ingatlanokkal együtt. A nevezett ingatlanon kívül az OTP a többi ingatlant hiteltörlesztés elmaradása miatt árverezte, több mint 20 éve. OTP azóta nem küldött fizetési felszólítást, hogy tartozás van, egyéb intézkedést sem tett az ügyben. Kérdésem, hogy él a jelzálog jog? Igen vagy nem? Lehet töröltetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jelzálogjog önmagától nem kerül le az ingatlanról, ahhoz szükség van egy törlési engedélyre, amit a földhivatalhoz el kell juttatni. A törlési engedélyt jelen esetben az OTP adja ki abban az esetben, ha nincs tartozás feléjük.

Kérdés: A páromnak jelenleg folyik az ügye a gyerektartásról és a lakáshitelről. A volt felesége havi 70 ezer Ft-ot kér két kiskorú gyermekre, plusz a lakáshitel törlesztést, ami fele-fele arányban tulajdon. De a párom nem lakik ott 1 éve és azóta is fizeti a lakáshitelt. A kérdésem a következő lenne az ügy kapcsán: normális, hogy a havi 70 ezer Ft mellett még követeli a volt feleség a lakástörlesztést is? Ezzel viszont teljesen ellehetetlenítve a páromat anyagilag. A keresete 240 ezer Ft, abból 70 ezer Ft a gyerektartás, 34 ezer Ft a lakáshitel és havi szinten 80 ezer Ft az albérlet. És a közösen felvett szemelyi hitelt is a párom fizeti, ami havi 12 ezer Ft. Megteheti ezt ily módon hivatalosan, hogy ilyen mértékben ellehetetleníti a páromat anyagilag? Kihez lehet ez ügyben fordulni? Természetesen a gyerektartást szándékozza fizetni a párom, de a többit enyhén mondva sokallom.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenképp forduljanak ügyvédhez, feltehetően lehet ezeken a számokon sokat finomítani.

Kérdés: Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy költözés miatt nem felmondott internet szerződés miért nem került korlátozásra? 2018. novembere óta nem fizetett, 2020. februárban felmondott szerződésről van szó. Mint megtudtam csak a havidíjas csekkek érkeztek minden hónapban, az Invitel szerint nincs korlátozás, ami ugye nem igaz. A szerződés már lejárt, párom nevén van. Eredetileg anyósomnál hagytuk, aki nem fizette tovább, de nem is használta. Most, hogy megtudtam, felmondtam a szerződést azonnal, 85.000 Ft az elmaradott számla, de értesítés nem jött róla. Kérdeztem, ha most nem szólok a határ a csillagos ég? Amivel tartozom kifizettem, de 1 év 2 hónap korlátlan, nem használt internet modem porosodott a fiókban, ez kicsit gyanús.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A szolgáltatói szerződésben, és az ÁSZF-ben kell megnézni a felmondás szabályait. Az, hogy Önök nem használták nyilván nem befolyásolta, hogy az Invitel továbbra is nyújtotta a szolgáltatást.

Kérdés: Készenléti jellegű munkakörben dolgozom napi 24 órát elszórtan elosztva a héten. Ha jók az információim, akkor heti maximum 72 órát lehetek beosztva, amit a munkaidő keretben figyelembe kell venni, hogy azt ne lépjem túl. Nálunk 6 havi munkaidő keret lett meghatározva és alapbér, meg egy mozgóbér 20%. Csak azt nem értem, hogy ezt a munkaidő keretet, hogyan kell kiszámolni. A napi 8 órás munkanapokkal vagy a napi 12 órás munkanapokkal kell meghatározni? Ha én 12 órás vagyok, akkor a havi munkakeretem a munkanapok szorozva 12- vel, vagy akkor is a rendes 8 órás szerinti munkanapok szorzata a kötelező órám? Így a 6 havi lebontásban dolgozhatok minden hónapban 240 órát +- munkanapok, munkaszüneti napok, ünnepnapok? Úgy, hogy nekem nem fizetnek ezért semmiféle túlóradíjat vagy rendkívüli pótlékot? A fizetési szalagomon minden hónapban mindig a rendes havi munkaidő van elszámolva, a napi 8 órával. De én havonta mindig 230 óra felett dolgozom. Ezt lehet így? Vagy a 168 óra felett túlórát kellene fizetni

Válasz: Tisztelt Kérdező! A keretmunkaidő meghatározása mindig a munkáltatónak nyújt előnyöket. Sajnos. Napi 8 órával számolják a munkaidőt, és a lényege az, hogy a 6 hónap átlagában meglegyenek az órái. Ha és amennyiben a 6. hónap végén túlóra keletkezik, azt kell kifizetnie a munkáltatónak.

Kérdés: Az a problémám, hogy 2019. szeptembere óta dolgozom az új munkahelyemen, ahol belépéskor semmilyen munkaszerződést nem kaptam és nem írtam alá, hiába kértem hetekig! Elmentem a NAV-hoz, hogy egyáltalán be vagyok-e jelentve, ott azt mondták, hogy igen! Most 2020. februárjában megszűnik a munka, de erről is csak szóbeli tájékoztatást kaptam! Mit tehetek? Fizetésnél sem kaptam bérlapot, csak kézbe a pénzt! 3 gyereket nevelek egyedül és nem tudom, hogy mit tegyek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos gyakran hallunk hasonló jellegű problémát. Attól, hogy nem kapta meg a munkaszerződését (ami természetesen jogellenes) a jogviszonyát kijelentéssel meg tudják szüntetni (ami így szintén nem jogszerű).

Kérdés: A jelzáloghitel felvétele után az egyik háztulajdonos nevére végrehajtási jogot jegyeztek be nagy összegben a tulajdoni lapra. Az adós nem fizette a hitelt, s a bank árverezésre tűzte ki az ingatlant. El lehet-e így adni még magánúton ezt az ingatlant? S a másik kérdésem, hogy a bank árverés útján tudja-e értékesíteni egy másik társaság végrehajtási joga miatt. Összegszerűen: a nem fizetett jelzáloghitel 4 millió Forint, a végrehajtási jogra bejegyzett összeg 10 millió Forint. A ház értéke kb. 12 millió Forint.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindkét kérdésre a válasz: igen. (Ha egyéb körülmény nincsen.)

Kérdés: Kérdésem lenne, hogy 2011-ben biztosítási ügynökként dolgoztam egy biztosítónál. 2012 -ben be is fejeztem, mert nem láttam hosszú távú dolognak, ugyanis egyre több ügyfelem nem fizette a díjakat (válság ,családi probléma stb). 2013-ban kaptam egy elszámolást a biztosítótól miszerint 18 millió Forinttal tartozom. Ezt természetesen visszautasítottam, amiből per lett. Az összeg amit vissza kéne fizetnem az több, mint 24 millió Forint. Jogerősen behajtható lett 2015-ben. Természetesen majdnem belerokkantam, de eddig egy fillért sem tudtak behajtani. Majd 2017-ben kaptam egy példányt, amit a biztosító is megkapott a bírósági végrehajtótól, hogy nem tudott semmit behajtani, ezért felfüggeszti a behajtást. Kérdésem lenne, hogy van elévülés ebben az ügyben? Van egyáltalán valami remény? (Amit nem mondtam: novemberben felhívtak a biztosítótól és közöltek, hogy ha 9 milliót kifizetek, akkor a többit nem kell ki fizetni). Hozzáteszem sose kaptam ennyi jutalékot, amit követelnek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, van, azonban az elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Javaslom az ügyvédi konzultációt, mert „orvosolható” a helyzete.

Kérdés: Előzetes értesítés nélkül a végrehajtó egy összeget leemelhet a számlámról? Nem jogos, és ezt nem volt lehetőségem elmondani. Levelet küldtek, de nem helyes címre. Csak levonáskor értesültem a dologról.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Amennyiben „nem jogos”, akkor végrehajtási kifogással (peren kívül), vagy végrehajtás megszüntetése iránt indított perben lehet orvosolni. Hogy melyik a helyes megoldás, ahhoz minden körülményt kellene ismernem.

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a munkáltatóm felmondhat-e nekem azért, mert a gyermekemmel táppénzre kell mennem betegség miatt (4 nap), még nincs 3 éves, tavaly decemberben mentem vissza dolgozni 8 órában GYES alatt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkáltatónak a felmondást írásban indokolnia kell. Ez azonban nem lehet indok.

Kérdés: A segítségét szeretném kérni egy olyan ügyben, hogy elvittük az autót egy márkaszervizbe, ahol cseréltek és csináltak rajta elég sok mindent. A szombati napon át szerettük volna venni, kifizettük a jelképes negyedmillió Ft-ot a szervizért, viszont az autóval kb. 1 km-t tudtunk megtenni, mert fura hangja lett és hibakódot is írt. Természetesen azonnal visszavittük a szervizbe, majd a mai nap szóltak, hogy a kipufogó cső egy részét ki kell cserélni ami x ezer Ft + munkadíj. Ezelőtt semmi ilyen problémája nem volt az autónak, még csak hasonló tüneteket sem produkált. Nyilván a szerviz egyből elhárította a felelősséget magáról, hogy ők nem nyúltak ahhoz, nem bontották meg. Az egyik szervizelt egység pont a turbó volt, ami a kipufogó megbontásával, levételével jár. Van ilyen esetben esélyünk arra, hogy a szerviz ne ránk hárítsa ennek költségét? Előtte semmi ilyen probléma nem volt, sem lyukas kipufogó, sem hibakód.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyítás kérdése, hogy a kipufogó mitől lett rossz, melyet szakértő tud megtenni. A szakértői vélemény után tudnék pontos állásfoglalást adni arról, hogy van-e esélyük a szervizzel szemben, habár lehet, hogy a szakvélemény többe kerülne, mint a javítás……sajnos

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire jogos az, hogy miután kifizettük a végrehajtói eljárási díjat, nem akarják kiadni nekünk a 0-s igazolást? Arra hivatkozva, hogy nekik 30 munkanap kell ahhoz, hogy az összeget lekönyveljék. Mi elmondtuk, hogy a bankban azt mondták, hogy azonnal ki kell, hogy állítsák az igazolást, de semmi. Mit tudunk tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ezt nem teljesen értem, 0-s igazolás itt nincsen. A végrehajtási eljárást kell megszüntetni, de azt sem „azonnal”. Amennyiben a jogszabálynak mégsem felelt meg az eljárás, kifogással élhet, illetve panaszt tehet a Végrehajtói Kamaránál is.

Kérdés: Minden a szabályoknak megfelelően le van papírozva. Tény: A balesetet okozó kómában fekszik. Én vagyok a kárt szenvedő vétlen. A biztosító fizetné a totál károsra tört autóm árát, de nem teheti, mert a rendőrség nem ad ki végzést, amíg nem szólal meg a vétkes vagy nem hal meg. Morbid a dolog, én kénytelen voltam autót venni, amire kölcsönt vettem fel, mondván a biztosító fizet két hónapon belül, de az idő az ismeretlenné vált. Van valamiféle megoldás, hogy fizethessen a biztosító? Lehet, hogy két évig lesz kómába, lehet, hogy meghal, lehet, hogy felébred…szóval ettől függ a kocsi biztosításának teljesülése? Lehetséges ez? Van megoldás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elegendő a baleset jegyzőkönyvét kikérni a helyszínelést végzett rendőri szervtől, s az alapján az esetek nagy többségében elbírálható a jogalap, a biztosítók 99 százalékos pontossággal meg tudják ítélni, hogy ki a hibás, azaz mely vétlen résztvevők számára jogos a kár kifizetése a kötelező biztosítás terhére.  Sajnos ezt az ügyfélnek önállóan kell intézni, az igazolásokat vagy az ügy lezárásáról szóló határozatokat kikérni a rendőrhatóságtól.  Javaslom, hogy forduljon jogi képviselőhöz (ügyvédhez), tudni fogja, hogy mi a teendő.

Kérdés: 2014-ben dolgoztam egy cégnél, ez idő alatt fizetésemből a Budapest Bank felé levonásom volt! Amikor leszámoltam kaptam egy papírt a cégtől, hogy semmilyen tartozás nem áll fent! Tavaly viszont felszólítást kaptam, hogy a tartozás nem lett rendezve, ugyanis a cég levonta a béremből, de azt nem továbbította a bank felé! Ezzel kapcsolatba szeretnék segítséget kérni, jogosan követelik-e rajtam kamattal együtt a fennmaradó összeget!?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, sajnos jogosan. Az már egy más kérdés, hogy Ön és a gazdasági társaság (cég) között is lesz egy elszámolási viszony. Továbbá Önnel egy sorban felelnek a tartozásért is.

Kérdés: Az ügyem kissé bonyolult! Egy eléggé hosszadalmas ügyről volna szó. 1997-ben még akkor szocpol-nak nevezett támogatásban részesültünk, akkoriban a vállalkozó 540 ezer Forintot elvett ebből az összegből és a ház sem volt befejezve. A feljelentést megtettük a bíróságon, de érdemben semmi olyan nem történt, amivel mi ezt a pénzt visszakaphatnánk! A vállalkozó 2006-ban meghalt és a testvére örökölte a tartozást, aki mai napig nem rendezte azt, viszont elévülési jogon pert indított ellenünk és még annak költségét is nekünk kell rendezni! Kérdem én 20 év alatt miért nem történt meg a jogos végrehajtás? A végrehajtó mindig azzal rázott le minket, hogy nem mi leszünk az elsők, akiket kifizetnek, mert az állam felé is volt tartozás. Viszont eltelt ennyi idő, nemhogy azt az 540 ezer Forintot nem kaptuk vissza, de még most mi fizessünk… Jogtalannak érzem ezt a dolgot!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az, hogy akkor mi miért, hogyan és jogszerűen történt-e, ebből a pár sorból nem megállapítható. Nyilván az összes irat áttekintése után lehetne valós véleményt mondani.

Kérdés: Előzetes értesítés nélkül a végrehajtó egy összeget leemelhet a számlámról? Nem jogos és ezt nem volt lehetőségem elmondani.
Levelet küldtek, de nem helyes címre. Csak levonáskor értesültem a dologról.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, de nagyon kevés az információ, amit leírt.

Kérdés: Egy olyan problémára szeretnék választ kapni, hogy valaki a bérpapíromat helyettem aláírta. Külföldön dolgozom, megkaptam a bérpapíromat, persze úgy, hogy alá sem kellett írnom most kivételesen, hogy elismertem és átvettem (mert már a főnököm tudta, hogy kevesebb órát tüntetett fel a bérpapíron). Miután kézbe kaptam az én példányomat, rögtön megnéztem és jó pár órát, amit ledolgoztam nem tüntettek fel. Erre én rákérdeztem, hogy most ez mi, mert nem annyit dolgoztam, ami bele van írva, hanem többet. Erre azt a választ kaptam, hogy rosszul írták, kijavítják és kapok új bérpapírt. Vártam 3 hetet, de semmi, mintha el lenne felejtve. Aztán délután a főnök irodájába be kellett mennem, megláttam egy olyan mappát, aminek az oldalára az volt írva, hogy személyzet. Hát gondoltam, ha már itt vagyok megnézem. Milyen jól is tettem…  Mindjárt az első oldalon volt az én bérpapírom, de már alá volt hamisítva. Ez mennyire súlyosnak számít és mit lehet tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ebben az esetben a munkaügyi peres eljárást javaslom.

Kérdés: A lányommal 1/2-1/2 arányban van egy lakásunk, ahol ő lakik a családjával. Most válás előtt állnak, s a férj azt mondja, hogy csak akkor költözik el, ha fizetünk neki a lakás elhagyásáért. A lakást még házasságkötésük előtt vettük. Egyébként a vőmnek van egy saját családi háza. Valami jóhiszemű jogcím nélküli dologról beszél. Azt szeretném megtudni, hogy ténylegesen kötelesek vagyunk-e fizetni neki?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, van ilyen lehetőség, de pontosan ismernem kellene mindent, hogy konkrét válasz is legyen. (Lakáshasználat megszűnésének az ellentételezése……ennek oka, hogy a házastársak kötelesek a másik lakhatását biztosítani, ami ha megszűnik, azt meg kell váltani.)

Kérdés: Idős szüleim egy olyan kertes házban laknak, ahol 4 lakás van kialakítva egy házszám alatt. Az egyik tulaj bérbe adja az ő részét, ahol kocsma üzemel. Jelenleg új bérlői lettek a kocsmának, akik semmibe veszik a szomszédi viszonyokat. Régen még a nyitás előtt beleegyeztek a szüleim is, hogy lehessen ott kocsma. De amióta sokat idegeskednek szeretném a nyugalmuk érdekében visszavonni azt az engedélyt. Hova tudnék fordulni a problémával? Illetve lehet tenni valami jogi lépést, hogy ne adhassa ki a szomszéd kocsmának az ő részüket? Egyébként a helyrajzi szám és a házszám is megegyezik.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Fontos kérdések: társasház? Osztatlan közös? Ha zavarja a tevékenység, birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni, jegyzőnél v. bíróságon, attól függően, hogy mióta áll fenn a zavarás. Társasháznál további lehetőségek is vannak.

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy a hétvégi láthatás úgy van a végzésben hogy 8:45-17:00 között a kapcsolatot tartó lakhelyén, ami kb. 20 perc autóval. Pontosan akkor mikorra kell itthon lenni a gyermeknek? 5-re itthon kell lenni vagy akkor kell indulniuk vissza? Mert eddig (egy évig) 6 előtt nem sokkal értek mindig vissza, viszont most hallottam, hogy 5-re itthon kéne elvileg lennie a gyereknek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez így nem pontos szerintem, az ítélet pontos megszövegezése lenne a kérdés számomra. Így nem szoktak határozatot hozni, szerintem valamit rosszul értelmez.

Kérdés: Az internet szolgáltatómmal van egy olyan problémám, hogy 1 éve kötött szerződésnél egyik hónapban sem kaptam havi számlát, illetve csekket. Többször jeleztem ezt a szolgáltatónak, melyre azt írták e-mail- ben, hogy szíves türelmemet kérik (1 éven keresztül), erre most megjött az első levél amiben, a 12 havi összeget kérnék egyben, ráadásul a fizetési módnál fel van tüntetve, hogy csekk. Azt viszont még most sem sikerült a levélben mellékelniük. Kérdésem, hogy ezt utólag egyáltalán kérhetik-e egy összegben? Vagy normális dolog ez így egyáltalán?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy nem teljesen megfelelő, hacsak nem ez volt a megállapodás Önök között. Az Önök közötti szerződést nem ismerem…. Ettől függetlenül természetesen a tartozás él. Javaslom, hogy egyeztessen a szolgáltatóval és próbáljanak részletfizetéses megállapodást kötni velük.

Kérdés: Egy kedves ismerősünk a férjemre és az ő testvérére /sógoromra/ szeretné hagyni a lakását, ha meghal. Rokoni kapcsolat nincs köztük. Gyerekkoruk óta ismeri őket. A végrendelkezőnek van testvére is. Évente egyszer találkoznak, nincs rossz viszony köztük, de ő jómódú, ezért szeretné csak kihagyni az öröklésből. Hogyan tudná érvényesíteni az akaratát? Végrendeletet írjon? 2 tanúval vagy ügyvéd előtt kell?
Vagy ha még életében elajándékozná a férjem és a sógorom részére, az jobb megoldás lenne? De akkor ugye illetéket kell fizetniük?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Miután nem egyenesági rokonok, valóban illetéket kell fizetni. Megoldás a végrendelet megírása is, habár hasonlóak ott is a következmények, mely lehet közvégrendelet, melyet közjegyző előtt lehet tenni, lehet ügyvéd előtt végrendelkezni, és lehetséges írásbeli magánvégrendeletet készíteni, de az alakiság miatt nem ajánlom az egyedüli eljárást.

Kérdés: Vásárlástól számított 6 hónapon belül meghibásodott gépjármű eladója egy időközben kényszertörlés alá került vállalkozás. Mire a bírósági tárgyalást kitűzik, az eljárás talán már véglegessé is válik. Tudom-e érdemben a vállalkozással szemben bírósági úton érvényesíteni a kellékszavatossági jogom, ha a kereskedés semmilyen tekintetben nem működik együtt? Ha igen, milyen formában történhet meg a meghibásodott autó kijavítása?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem az a baj, hogy tudja-e a jogait perben (érdemben) érvényesíteni, hanem, hogy nem lesz kin végrehajtani az ítéletet. A jogutód nélküli megszűnésnél nem lesz olyan személy, akit a kártérítés megfizetésére lehet a gyakorlatban kötelezni.

Kérdés: 2019. áprilisban vettem egy házat, ami az én tulajdonom. Párommal megromlott a kapcsolatunk és szeretném, ha kiköltözne, de azzal jön, hogy ő újította fel a szobát, holott közösen csináltuk. A villany vezetékelését az egyik barátja csinálta. Azt mondja, ha mennie kell, akkor kitép mindent a falból, amit ő-ők építettek be! Megkérdeztem mennyit kér, de azt mondja nem érdekli, a rombolástól jobban tartok. Nem vagyunk férj és feleség! Az lenne a kérdésem, hogy valószínűleg normálisan nem fogunk tudni elválni, viszont a ház felét sem szeretném kifizetni neki, mindketten dolgozunk közös kasszánk van. Hogyan lehetne ezt megoldani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön kizárólagos tulajdonában lévő ingatlan az Öné. Amennyiben úgy érzi hogy az elválással kapcsolatban segítségre van szüksége, keressen fel ügyvédet.

Kérdés: 14 év után most lett vége a kapcsolatunknak és van egy 9 éves leányunk! 2006-tól a kisleányunkkal együtt albérletbe költöztünk, mert az előző helyen az óvodában nem volt jó neki. Pszichológushoz is hordtuk! Most a páromnak az egyik közösségi oldalon összejött egy másik kapcsolat és külön mentünk. Mennem kellett. 14 év alatt nem dolgozott sehol, én tartottam el, fizettem az albérletet és minden egyéb kiadást! A párom munkanélkülit és a gyest kapja! A gyermek elhelyezésében megegyeztünk úgy, hogy közös a felügyelet, minden másnap találkozhatunk, ünnepnapok második napja és a nyári szünet fele az enyém. Mindenről előre szólunk egymásnak és megállapodtunk a havi gyermektartás összegéről! Félek, hogy nem fogja betartani a megállapodásunkat és kizár a gyermekem életéből. Tudni kell, hogy nagyon befolyásolható. Félek, hogy nem fogja tudni eltartani a gyermeket és hogy megint sérül. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tehetnék?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az élettársi kapcsolat megszűnését követően Önnek lehetősége van peres eljárásban a gyermek felügyeleti jog kérdését, a tartásdíj mértékét, továbbá a láthatással kapcsolatos egyezséget érvényesíteni, így jogilag védett pozícióba kerül.

Kérdés: Szüleim elváltak, apukám fizette a gyerektartást, fizetése 20%-át. Azóta elvégeztem egy szakmunkást és most egyetemre járok. Apa ügyvédje azt mondta, hogy az érettségi után, az egyetem alatt már más jogcímen (rokontartást) fizet, akár az én számlámra. Anya egy bíróval beszélt, ő azt állította, hogy ugyan úgy köteles fizetni, méghozzá gyerektartás néven. A rokontartás pedig egy sima szerződés, azt nem kell fizetnie, bármikor visszamondhatja. Szeretném megtudni, hogy ezekből mi igaz? Én úgy olvastam, hogy a szakképzés miatt eleve nem köteles fizetni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Gyermektartást az első diploma megszerzéséig köteles fizetni az apukája. Ezen megnevezéssel. Ellentétek esetében perben rendezhető ez a kérdés is.

Kérdés: Apukám nemrégiben elhunyt. Hiteltartozása volt, amit munkahely hiányában anyukám fizetéséből vonnak le már egy éve A kérdésem az lenne, hogyan lehetne az, hogy többet ne vonják anyukám fizetésből a tartozást? Ha lehetséges ez egyáltalán? Ha igen, akkor kit kell ezzel az üggyel felkeresni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Úgy vélem, hogy anyukája kezesként, vagy adósként szerepelt ebben a hitelfelvételben, ezért is vonják az ő számlájáról a tartozás összegét. Halál esetén az örökség közjegyző előtt a hagyatéki eljárás során történő visszautasításával lehet mentesülni az adósság alól. Akkor szokták ezt az utat választani, ha úgy ítéli meg az örökös, hogy a tartozás több, mint maga az örökség. Javaslom forduljon ügyvédhez, hogy az iratok áttanulmányozása után jogi segítséget kapjon.

Kérdés: A gyerek apja személyiségzavaros, érzelmileg labilis, depressziós és folyton azzal vádol, hogy én rontottam el mindent. Még szeret, de én már nem. A láthatás jelenleg úgy van, hogy havi egy hétvége a gyerek lakóhelyén este 6-tól vasárnap 10-ig, itt alvással és ellátással. És most ez nem jó neki, mert Jehova tanúja lett és folyton bántalmaz szavakkal. Gyermek fel tőle. Kérjek szakértői vizsgálatot, hogy nem alkalmas az apaságra? Sosem kérdez a gyerek felől csak engem bánt. Van esélyem megnyerni a kizárólagos felügyeleti jogot? Én kaptam, mert elmondott róla váláskor.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom forduljon ügyvédhez, hogy a megfelelő lépéseket meg tudja tenni az ügyben. Hosszú és nehéz folyamat ilyet bizonyítani, ami egyébiránt szakkérdés.

Kérdés:Szerettük volna felvenni a falusi CSOK-ot 2 gyermekünkre, de mivel apósom haszonélvezeti joga az ingatlanon van, így ez kizáró ok az igénylésnél. Említettem neki, hogy mi miatta bukjuk el ezt a támogatást, de süket fülekre találtam. A férjem és az apósom között kezd elmérgesedni a helyzet, úgy érezzük szándékosan játszik ellenünk, mintha valaki telebeszélné a fejét, és mi vagyunk a rosszak! (A másik fia alkoholista, rossz családi körülmények között él, albérletben.) Tudni szeretnénk, hogy a korábban adott 3 millió Ft (aminek a fele előbb-utóbb a férjem öröksége lett volna) meddig „engedi”, hogy „eltartsuk” apósomat, milyen anyagi terhet róhat ez még ránk? A mindennapos ingázással, a csok elvesztésével, a szoba felújításának extra kiadásával úgy gondolom már kvittek lennénk, és nem nekünk kellene még a nyugdíjjal rendelkező apósomat is ellátni saját költségünkön… A nyugdíjának közel 1/3-át adta nekünk, a többivel szabadon rendelkezett, a gyógyszeren kívül nincs extra költsége.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Első kérdés, hogy kötöttek-e bármilyen szerződést az üggyel kapcsolatban. Pl. Öröklési szerződés, tartási szerződés. Ha igen, akkor az abban foglaltakat maradéktalanul teljesíteniük kell. Ha nem, akkor pontos számításra van szükség, hogy a kiadások milyen arányban állnak a kapott összeggel.

Kérdés: Van két cégem az egyik bt. a másik kft. A bt kölcsönadott a kft-nek 10.000.000 Ft-ot élelmiszerbolt árukészlet feltöltésére, emiatt a mérlege nem jó a kft-nek, mert hosszútávú kötelezettsége szerepel a mérlegbeszámolón (nem tud pályázni). Az lenne a kérdésem, hogy a bt. milyen módon tud átadni pénzt, hogy a kft. mérlegében ne szerepeljen a hosszútávú kötelezettség?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés megválaszolása túlmutat a FÓRUM keretein. Javaslom, hogy forduljon könyvelőjéhez, véleményem szerint ő is fogja tudni a megoldást.

Kérdés: Édesapám elhunyt, a hagyatéki tárgyalás megvolt a törvényes öröklés rendje szerint. Én (előző házasságából született gyermek), a húgom és a feleség vagyunk az örökösök. Kérdésem, hogy a közjegyző és a temetés költségét milyen arányban kell fizetnünk? A feleség intézte és fizette a temetést. Szerinte nekem és a húgomnak (felesben) kell fizetni mindent, hisz ő csak haszonélvezeti jogot örökölt az ingatlanon, mi pedig tulajdonjogot. A jogerős hagyatéki végzésen mindhárman törvényes örökösként vagyunk megnevezve. A hagyatéki tárgyaláson készült jegyzőkönyvben ez a mondat áll: “Örökösök előadják, hogy a hagyatéki eljárásba temetési költség címén egymással szemben nem kívánnak igényt előterjeszteni.” Hogy is van ez? Természetesen a rám eső részt rendezem vele, hisz édesapámról van szó, de a jogosnál többet nem akarok adni neki.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Polgári törvénykönyv nem írja le számszakilag, hogy a temetés költségét az örökösöknek milyen arányban kell rendezni, csak úgy fogalmaz, hogy a hagyatéki tartozások közé tartozik az illő eltemetés. Ha törvényes öröklés történt, akkor az örökösök az örökség arányában kötelesek a temetés költségeit rendezni. A nyilatkozata szerint viszont semmilyen költségre nem tartott igényt.

Kérdés: Egy ismerősöm idős édesanyjának szeretnék segíteni tanáccsal, illetve kora miatt itt próbálok helyette optimális megoldást keresni a kérdésére. A tegnapi napon e-mail formájában kapott egy levelet az Intrum Justitia-tól, miszerint tartozása volt az egyik mobilszolgáltatónál, amit ők átvettek és most követelnek tőle egy nagyobb összeget. A hölgy most 83 éves és 2018-óta külföldön él, de magyar nyugellátással is rendelkezik. Valóban volt telenor-os előfizetése 24 hónapos hűségidővel 2018. áprilisától. Ezt fizette is 2018. decemberéig, amikor is kifizette a “lelépési” pénz, tehát amit a fennmaradó 16 hónapra kértek tőle a szerződés felbontása miatt, amit a hölgy kezdeményezett. Ekkor költözött külföldre a testvéréhez. A szerződést teljes egészében kifizette, dokumentummal tudja igazolni, soha a 8 hónap alatt nem volt elmaradása sem. Ilyenkor mi lenne a célszerű lépés? Kell neki válaszolni az email-re, vagy hagyja figyelmen kívül? Egy e-mail lehet “hivatalos” kézbesítésnek minősülő? Attól tart, ahogy olvasni lehet itt-ott, hogy nem szállnak le róla, minden eszközzel pénzt akarnak kicsikarni a vélt adóstól. Ő a kora és az egészségi állapota miatt nem tud és nem is akar belebonyolódni perekbe, nincs olyan állapotban, hogy utánajárjon személyesen a dolgoknak, vagyis megerőltető neki minden. Feleslegesen nem akar anyagi költekezésbe bonyolódni (per esetén ügyvédi költség megelőlegezése)..stb. Mi lenne az ésszerű megoldás? Az Intrum Justitia egy e-mail nem megválaszolása után kiállíttathat fizetési meghagyást? Erről viszont a 2009-évi L. törvény 3§ 2. bekezdése, illetve a 4. bekezdése egészen pontosan rendelkezik, miszerint mikor lehet fizetési meghagyást kibocsátani. Jelen esetben ez szerintem rá is vonatkozik! Ha így van, akkor véleményem szerint le kell tiltani a “rabló bandát”, és figyelmen kívül kell hagyni a dolgot. Esetleg válaszoljon a levélre, fordítson rá energiát? Nem gondolnám, hogy e-mail formájában kellene azonosítania magát, és hivatalosan neki bizonyítania azt, amit ő 2018. decemberében a Telenorral lezárt! Perré alakulhat ez az ügy? Letilthatják a magyar nyugdíjából az összeget? Érdekes az is, hogy a mellékletben amit küldtek, szerepel egy részletfizetési megállapodás, amit adatai megadásával ki kellene töltenie. Két opció szerepel benne: Elismeri a tartozását és kifizeti egyben az összeget vagy elismeri a tartozását, és részletfizetést kér. Olyan opció viszont nem létezik, amiben NEM ismeri el a vélt tartozását!!! Tehát ezért fél kapcsolatba lépni velük, hiszen ez okot ad arra az Intrumnak, hogy tovább zaklassa. Ha viszont nem lép a levélre, akkor mire számíthat? Nincs magyar lakcíme és levelezési címe sem. Nincs magyar telefonszáma sem.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben fizetési meghagyásos eljárást indítanak, javaslom, hogy azt mindképp vegyék át, és a törvényi határidőn belül (15 nap) éljen a hölgy ellentmondással. Ezzel így a törvény erejénél fogva a fizetési meghagyásos eljárás perré alakul.A mail-nek így semmilyen következménye nincsen. Egyébiránt lehetséges az elévülés is (1 év), de ahhoz minden dátumot pontosan ismernem kellene.

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az egyik alvállalkozónkat baleset érte az egyik munkahelyen. Sajnos maradandó károsodást szenvedett és szeretne perelni. Mint egyéni vállalkozó volt jelen ebben az esetben, kit terhel a felelősség?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben a felek között szerződés tartalma az irányadó. Amennyiben bíróság elé viszi az ügyet a balesetet szenvedett alvállalkozó, úgy javaslom, hogy forduljon ügyvédhez, aki tudni fogja az Önök közötti pontos jogviszony értékelését ellátni.

Kérdés: A fent leírt kormányrendelettel kapcsolatosan van kérdésem. 8 éve koszorúér betegségem van. Már 6 stent-et is kaptam, de a szakorvosom nem ad ki igazolást, mert szerinte nem vagyok olyan beteg, hogy valamelyik BNO kód rám nézve megfelelő legyen. Szerinte csak a III-IV NYHA szívbetegségben szenvedő betegeknek jár. A koszorúerek rendellenessége Q245 kód, vagy a szívbetegség k.m.n. I159 kód használható lenne, hogy igénybe vehessem az ezzel járó adókedvezményt. Én értelmezem rosszul a jogszabályt vagy a szakorvos nagyon óvatos? Hová fordulhatok ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A rendelet mellékletének 16. pontja a Veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban lévő betegségeket sorolja fel, kódokkal ellátva. Annak megállapítása, hogy ön beletartozik-e ebbe a kategóriába, vagy sem, szakorvosi jogosultság. Amennyiben nem ért egyet/nincs megelégedve szakorvosával, javaslom, hogy keressen fel egy másik szakorvost és kérje szakmai véleményét.

Load More