A hatóság annak érdekében, hogy elkerülje egy tömeges járvány kialakulását a potenciális fertőzöttek számára házi karantént rendelhet el. A rendkívüli járványügyi intézkedés által redukálható a fertőzésveszély.
A karantén idején a potenciálisan fertőzött személy 14 napig köteles otthonában tartózkodni, látogatókat nem fogadhat. A bejárati ajtóra kötelező egy hatósági feliratot kiragasztani, hogy figyelmeztesse embertársait, az ingatlanban egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik.
Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik azokat a magyar állampolgárokat is akik fertőzött területről érkeznek Magyarországra. Emellett akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg kötelesek két hétre lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat.
Aki a hatóság előírásainak nem tesz eleget, nem működik együtt szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el.
Ezen túlmenően, ha ezek a személyek később a szándékos jogsértő magatartásuk miatt mégis megfertőznek valakit, az súlyos testi sértésnek minősül. Halál esetén pedig már halált okozó súlyos testi sértésért kell felelősséget vállalniuk.