A kényszergyógykezelés nem egy menekülő út, hanem egy büntetőjogi szankció. 

A kényszergyógykezelést abban az esetben rendeli el a bíróság, amennyiben személy elleni erőszakos, illetve közveszélyt okozó bűncselekményt követ el egy kóros elmeállapotban szenvedő személy, aki nem büntethető, azonban szabadon bocsátása esetén fennáll a lehetősége egy újabb bűntett megvalósításának.

Elrendelésének feltétele, hogy a bűncselekményért legalább egy évig terjedő szabadságvesztés kiszabását rendeljék el, amennyiben az elkövető nem kórós elmeállapotú személy.

A beteg állapotát igazságügyi elmeorvos szakértőnek kell megállapítania. A kényszergyógykezelés nem büntetésnek, hanem intézkedésnek minősül. A kezelés kórházi körülmények között történik.

A kényszergyógykezelést a bíróság határozatlan időre rendeli el. A kezelés időtartama általában 4-5 év. Fél évente felülvizsgálatot végeznek, amelynek keretében döntenek a kényszergyógykezelés megszüntetéséről, illetve fenntartásáról.

A kezelés megszüntetése után a betegnek rendszeresen jelentkeznie kell az illetékes pszichiátriai gondozóban ellenőrzés végett.