Az alábbiakban a KATA adózás ismertetésével foglalkozunk.

  • Mit érdemes tudni a KATA adózásról?

Lényegében egy havi 25.000.-Ft/50.000.-Ft/75.000 forintos tételes adó szinte minden járulékot, fizetendő adót kivált. A minimális költségeknek azonban hátránya is van, mert ebben az adózási formában nincsen költségelszámolás (vagyis csak a bevételek számítanak) és az éves KATA határa jelenleg mindössze 12 millió Ft.

Akiknek leginkább megéri ez az adózási forma: szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozások, akik rendszerint minimális költséggel működnek (pl.: nem bérelnek nagyobb irodát, nem lízingelnek autókat, stb.).

  • KATA kerete 12 millió forint, mit jelent ez konkrétan?

Ekkora árbevételig a havi tételes KATA díj (25.000, 50.000 vagy 75.000 forint) lefed szinte minden adót, de e fölött már 40%-os külön adót kell megfizetni a 12 millió forinton túli részre. Fontos, hogy amennyiben a vállalkozó év közben lett KATÁ-s, akkor ezt az összeget arányosítani kell, illetve, ha szüneteltetve volt a vállalkozás akkor az az időszak is levonódik az éves KATA keretből.

  • Mitől függ, hogy mekkora KATA díjat kell fizetni?

Ha a vállalkozás mellett van heti 36 órát elérő munkaviszony, akkor 25.000 forint a KATA díj, ha nincsen ilyen, akkor 50.000 vagy 75.000 Forintot kell fizetni, ami szabadon választható. A magasabb díj, magasabb alapnak számít, ami nyugdíj vagy szülés előtt állóknak lehet érdekes.

  • Milyen egyéb költségek vannak még?

A havi szinten fizetendő tételes KATA díjon felül további fizetendő az iparűzési adó, illetve a kamarai hozzájárulás összege. Utóbbi évi 5000 forint. Az iparűzési adónál több lehetőség is van, de a leggyakoribb a tételes IPA, ami Budapesten évi 50.000 forintot jelent, amit két részletben kell befizetni. (itt az árbevételtől függetlenül egy fix összeget fizet)