A koronavírus-járvány hatására élénkült az online kereskedelem Európában. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú csalók is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak.
Sok olyan új vásárló jelent meg az online piacon, akinek nincs tapasztalata, ezért fokozottan ki van téve a nemzetközi csaló webáruházaknak. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk pórul járni.
Sok csaló már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, valamint logóval.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes észben tartani ezeket a szabályokat:
• Ha egy ajánlat túl jó, vagy feltűnően nagy árengedményt kínál, az mindenképp gyanúra adhat okot.
• Érdemes ellenőrizni a weboldal biztonságosságát: URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés.
• Hasznos lehet az oldal értékelésének vizsgálata a közösségi médiában, például a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
• A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús az a webáruház, ahol a fizetési feltételek között kizárólag előre fizetési lehetőség biztosított. Valamint a vásárlás előtt érdemes elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
• Nagy értékű megrendelést csak olyan weboldalon érdemes bonyolítani, ahol már korábban sikeres vásárlás történt.
• Érdemes meggyőződni róla, hogy azon a weboldalon történik a vásárlás, ahova eredetileg kattintottunk. Ha az URL eltér a webáruház nevétől, az gyanúra adhat okot.

forrás: origo.hu