A fizetési meghagyásos eljárás a fizetési meghagyásról szóló törvény (továbbiakban: Fmhtv.) szerint a közjegyző hatáskörébe tartozó, a pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló egyszerűsített polgári nemperes eljárás, amely a MOKK elnevezésű elektronikus felületen történik.

Köznyelven tehát a pénzkövetelések behajtásának gyors és hatékony eszköze, amelyhez közjegyzőt mindenképp igénybe kell vennünk. Ha tartoznak nekünk, a fizetési meghagyásos eljárással akár néhány héten belül – az eljárási határidőket és a másik fél reakciójának gyorsaságát számítva – hozzájuthatunk a pénzünkhöz.

Megjegyeznénk, hogy ajánlatos ügyvédi segítséget igénybe venni, hiszen a fizetési meghagyás kibocsátása előtt hatásos eszköz lehet egy ügyvédi fizetési felszólítás, amelyet csatolhatunk majd a fizetési meghagyáshoz, mint mellékletet. A fizetési felszólítás esélyt ad az adósnak a teljesítésre – azaz a követelt pénzösszeg kifizetésére – anélkül, hogy a fizetési meghagyásos eljárás megindítása és az az ellen való ellentmondás esetén egy esetleges polgári peres eljárásba kellene bocsátkoznia.