A házi karantén bevezetése

A házi karantén bevezetése

A hatóság annak érdekében, hogy elkerülje egy tömeges járvány kialakulását a potenciális fertőzöttek számára házi karantént rendelhet el. A rendkívüli járványügyi intézkedés által redukálható a fertőzésveszély.
A karantén idején a potenciálisan fertőzött személy 14 napig köteles otthonában tartózkodni, látogatókat nem fogadhat. A bejárati ajtóra kötelező egy hatósági feliratot kiragasztani, hogy figyelmeztesse embertársait, az ingatlanban egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik.
Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik azokat a magyar állampolgárokat is akik fertőzött területről érkeznek Magyarországra. Emellett akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg kötelesek két hétre lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat.
Aki a hatóság előírásainak nem tesz eleget, nem működik együtt szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el.
Ezen túlmenően, ha ezek a személyek később a szándékos jogsértő magatartásuk miatt mégis megfertőznek valakit, az súlyos testi sértésnek minősül. Halál esetén pedig már halált okozó súlyos testi sértésért kell felelősséget vállalniuk.

A házi karantén bevezetése

Részleges kijárási tilalom – mit csináljunk, ha igazoltat a rendőr?

A kijárási korlátozásról című 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet az állampolgárokat együttműködésre szólítja fel, mégpedig, hogy csak alapos indokkal hagyják el otthonukat.
A fenti rendelet szabályainak megszegése önálló szabálysértés lett, melynek a betartását a rendőrség felügyeli, így amennyiben valaki megszegi ezeket a korlátozásokat, akkor vele szemben szabálysértés elkövetésének megállapítása lehet indokolt.
A rendőrség ellenőrzi a rendelet végrehajtását és amennyiben szabályszegést észlel, elsősorban felszólítja a szabályszegőt. Ha ez eredménytelen és az illető nem tesz eleget a rendőr felszólításának, akkor igazoltatására kerül sor. A rendelet hatására nem változott a rendőrségről szóló törvény az igazoltatás szabályainak vonatkozásában, azaz a rendőr által foganatosított igazoltatás ugyanúgy zajlik, mint az eddigiekben.
A személyazonosság igazolása személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal, illetve útlevéllel történhet, valamint a lakcímkártya bemutatása is szükséges az igazoltatott személy lakcímének, tartózkodási helyének igazolására. Ha az igazoltatott személy nem igazolja hitelt érdemlően személyazonosságát, akkor előállításának lehet helye.
Szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázezer forintig terjedhet.

Hagyatéki eljárás a veszélyhelyzet idején

Hagyatéki eljárás a veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzet ideje alatt nem lehet hagyatéki tárgyalást kitűzni és a tárgyalás későbbi időpontját sem lehet hivatalosan meghatározni, ezáltal erről az érdekelteket értesíteni.
A rendelet pontosan úgy fogalmaz, hogy „tárgyalás kitűzését a közjegyző a veszélyhelyzet megszűntét követő időpontra halasztja el.”
A veszélyhelyzet alatt szélesebb körben van rá lehetőség, hogy hagyatéki tárgyalás nélkül is átadják a hagyatékot, vagyis döntés szülessen az öröklés kérdésében.
Viszont a veszélyhelyzetben sem lehet tárgyalás nélkül döntést hozni az alábbi esetekben:
– az örökhagyó után végintézkedés maradt,
– a törvényes örökös kérésére, ha az örökséget visszautasítja, más öröklésben érdekelttel egyezséget kíván kötni, a korábbi egyezségtől el kíván térni, vagy örökségét hagyatéki hitelezőre kívánja átruházni.
A veszélyhelyzet ideje alatt a hagyaték tárgyalás tartása nélkül akkor is átadható, ha a közjegyző a hagyatékátadó végzés tervezetét minden érdekeltnek megküldi, és a kézhezvételtől számított 15 napon belül mindenki kifejezetten nyilatkozik, hogy a hagyatékátadó végzés tervezetét elfogadja.

forrás: uzletem.hu/jogadokonyveles

A házi karantén bevezetése

Tárgyalások a veszélyhelyzet ideje alatt

Éppen a személyes fizikai megjelenés elkerülése érdekében kerültek kiküszöbölésre a polgári perekből a perfelvételi tárgyalások és zajlanak majd elektronikus úton a tárgyalási szak érdemi tárgyalásai. Tehát nem kell megjelenni a feleknek és a jogi képviselőknek sem a bíróságon, ahogy maga a bíró is tud tárgyalni akár a nappalijából is.
A www.birosag.hu oldalon megjelent tájékoztató ugyanis kifejezetten nevesíti a Skype, a Zoom, vagy a Microsoft Teams programokat, mint az elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszközöket. Tehát a veszélyhelyzet idején is lesznek tárgyalások, csak nem a bíróságok tárgyalóiban ülnek majd a szemben álló felek.

forrás: www.jogiforum.hu

A házi karantén bevezetése

Új utazási szabályok a repülésben

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új ajánlásokat fogalmazott meg a légi közlekedés számára a koronavírus-járvány idejére.
Az EASA és az ECDC irányelve szerint testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak, kísérő csak rendkívül indokolt esetben lehet az utassal.
A légitársaságoknak tudatosítani kell az emberekben, hogy csak akkor utazzanak, ha egészségesnek érzik magukat, és nem mutatnak tüneteket. Ellenkező esetben az utastól meg lehet tagadni a repülőtérre belépést, vagy a repülőgépbe beszállítást. Ez megtagadható attól is, aki nem hajlandó a szabályokat betartani.
Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is, ahogy ezt az utasokkal foglalkozó személyzetnek is előírják. Az utasokat ösztönözni kell az online utasfelvétel, és az önkiszolgáló poggyászleadó automaták használatára, hogy csökkenteni lehessen az érintkezést.
A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres fizikai távolságtartást, folyamatosnak kell lennie a fertőtlenítő takarításnak.
Amennyiben a járaton valaki tüneteket produkál, akkor lehetőség szerint az utolsó sorban az ablak mellett kell leültetni, és két sor távolságot kell hagyni a többi utastól.
Ha a fedélzeten utazás közben valaki nem hajlandó maszkot hordani, akkor csak emiatt a gép nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartó utassal szemben a fogadó ország hatóságai eljárást fognak indítani. A gépek fedélzetén az ellátás minimálisra csökken, ahogy a kabinban az utasok mozgását is csökkenteni kell.

forrás: azuzlet.hu

 

A házi karantén bevezetése

Megnőtt az internetes csalások száma a járvány hatására

A koronavírus-járvány hatására élénkült az online kereskedelem Európában. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú csalók is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak.
Sok olyan új vásárló jelent meg az online piacon, akinek nincs tapasztalata, ezért fokozottan ki van téve a nemzetközi csaló webáruházaknak. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk pórul járni.
Sok csaló már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, valamint logóval.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes észben tartani ezeket a szabályokat:
• Ha egy ajánlat túl jó, vagy feltűnően nagy árengedményt kínál, az mindenképp gyanúra adhat okot.
• Érdemes ellenőrizni a weboldal biztonságosságát: URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés.
• Hasznos lehet az oldal értékelésének vizsgálata a közösségi médiában, például a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
• A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús az a webáruház, ahol a fizetési feltételek között kizárólag előre fizetési lehetőség biztosított. Valamint a vásárlás előtt érdemes elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
• Nagy értékű megrendelést csak olyan weboldalon érdemes bonyolítani, ahol már korábban sikeres vásárlás történt.
• Érdemes meggyőződni róla, hogy azon a weboldalon történik a vásárlás, ahova eredetileg kattintottunk. Ha az URL eltér a webáruház nevétől, az gyanúra adhat okot.

forrás: origo.hu