Tartozás

Kérdés: Mit tudok csinálni, ha a bejelentett lakcímemen nem tudom átvenni a hivatalos, mondjuk mook-os leveleket, a tartózkodási meg albérlet és itt nem jelentenek be? Illetve napi bejelentéssel munkánál a végrehajtó megkeresheti a főnököt, hogy a tartozást vonja?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban javaslom, hogy személyesen menjen be a postára, ahol részletes tájékoztatást adnak Önnek a postai küldemények lehetséges átvételi módjáról (ti. azokat át lehet bármilyen címre irányítani, avagy a postán átvenni stb.). Ami a tartozást illeti, a részletek hiányában pontos választ nem tudok adni Önnek az általános rendelkezések kivétel. A munkaviszony alapján kapott munkabérből legfeljebb 33%-ot lehet levonni. A levonás a munkavállalói munkabérnek legfeljebb 50%-áig terjedhet az alábbi követelések fejében: a) tartásdíj, b) az adóssal szemben fennálló munkavállalói munkabér követelés, c) jogalap nélkül felvett munkavállalói munkabér és társadalombiztosítási ellátás.

Végrehajtás

Kérdés: Segítségre van szükségem! Apukám, aki nagyon beteg (Parkinson, erős demencia) kapott a MKK-tól egy végrehajtási eljárás előtti utolsó felszólítási levelet. Tudni kell, hogy apukámat magamhoz vettem és ápolásin vagyok vele. Előtte együtt lakott az elhunyt élettárs lányával. Vettek valamit hitelre, de nem fizették rendesen és a felszólításokat is átvette, de nem szólt róla. Akkor még apum tudatánál volt. A nyugdíjat is a lány vette át és ő gazdálkodott vele. Kapott a mi címünkre már egy levelet, amiben tájékoztatták a Cetelem és járuléktartozásról, apum nem is emlékszik ilyenre, a lányt pedig nem érdekli, ő nem akarja kifizetni, ami 541.492 Ft. A tőke 112.561 Ft. Arra a levélre válaszoltam, hogy nem tud apám ilyen tartozásról, kértem küldjenek átvételi elismervényt, szerződés másolatot stb., hogy ki mikor vette át a felszólítási leveleket. Sajnos van közte, amit apum vett át (csak nem tudott róla), de van, amit nem. Mit tudok tenni, hogy ennyi pénzt (önhibámon kívül) ne kelljen kifizetnem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A teljes dokumentáció és a részletek pontos ismerete nélkül nem tudunk egyértelmű és pontos választ adni. Nagyban befolyásolná a válaszadást, hogy Édesapja cselekvőképtelensége megállapításra került vagy sem, illetve neki van-e bármilyen vagyona, jövedelme stb.

Tulajdonjog ajándékozás

Kérdés: Legyen szíves segíteni a kérdésemben. Párommal van egy lakáshitelünk, amiben szüleim háza a fedezet. Szüleim elváltak, így anyukám nekem ajándékozná a tulajdonrészét (50%). Lehetséges így az ajándékozás, ha a hitelünkben szerepel a ház?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Semmi akadálya nincs az ajándékozásnak.

Túlfizetés

Kérdés: Adott egy hitelekkel foglalkozó bank. Náluk vettem fel személyi kölcsönt és 2019. elején végtörlesztettem. A napokban kaptam tőlük egy levelet, hogy X ezer forint túlfizetésem van és e-mailben küldjem el a bankszámla számomat. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor, amikor 2,5 évig használta a bank a pénzemet, ilyenkor nekem nem jár kamat a késedelmi miatt ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! De, igen.

Kezességvállalás

Kérdés: Mikor számít csalásnak, ha valaki kezességet vállal valakiért, akiről később kiderül, hogy csaló és kihasználva a kezes jóhiszeműségét, ráveszi a kezességvállalásra, majd a csaló nem adja vissza a pénzt az érintett sértettnek. A kezes ilyen esetben mit tehet, ha a sértett őt jelentette fel csalásért? Amennyiben igazolható, hogy a csaló tévedésbe ejtette és abban tartotta a kezest.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszadás érdekében szükség lenne a történtek részletes ismeretére és a teljes iratanyag átvizsgálására. De azt nem teljesen értem, hogy a kezes miért is lehetne csaló…?