Haszonélvezet

Kérdés: Tulajdonos hitelt vesz a fel az adott ingatlanra és esetleg nem fizeti. Ebben az esetben a haszonélvező vonható felelősségre, behajtják rajta?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, csak a tulajdonos lesz felelősségre vonható.

Végrehajtás

Kérdés: Ha a lakásomat végrehajtotta a végrehajtó, és új tulajdonosa lett, akkor tovább vonhatják az 50%-ot a nyugdíjamból? Ugyanis az összes tartozás 319.114 Ft volt, és az eladási érték 1.000.000 Ft lett. Vonhatnak le tőlem tovább is?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírás alapján nem vonhatnak már.

Svájci frank alapú lakáshitel

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, vettünk fel svájci frank alapú lakáshitelt, árverezték a házunkat, plusz már letiltották a kölcsön összegét és sajnos nem kevesebbet, hanem egyre többet követelnek. Nem birok megélni, hogy lehet ebből kikeveredni, mert sajnos a bankkal egyezkedni nem lehet, már az öngyilkosság határán vagyok. Volt férjem Németországban dolgozik, tőle semmit nem tiltanak.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom mihamarabb vegye fel egy ügyvéddel a kapcsolatot és menjen el egy konzultációra, hogy megfelelő megoldást keressenek. Információ hiányában nem tudok több segítséget adni.

Inkasszó

Kérdés: A végrehajtó 35 napos inkasszót tett a bankszámlámra, emellett a fizetésemet is tiltják 33%-kal. Előző hónapban a bank a mentes részt elérhetővé tette fizetéskor számomra, most viszont a teljes fizetésemet elutalta a végrehajtó letéti számlájára, egy forint sem maradt rajta a költségeimre. A bank azzal érvel, hogy a 35 napot egy egységben nézte és a most utalt munkabér szerintük a 200 ezer forint feletti teljes egészében levonható rész. Kérdésem: valóban megteheti ezt a bank? Úgy gondolom, az új elszámolást külön kellett volna kezelniük, ahogy a munkáltató is külön tiltja a 33%-ot havonta.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bank a végrehajtó által benyújtott inkasszót nem vizsgálja, tehát ő nem vizsgálódik, hogy Önnek már vonják a 33%-ot. A bank a teljes beérkezett összeget zárolhatja így.

Külföldön felvett hitel

Kérdés: Olyan ügyben szeretném kérni a segítségét, hogy még akkori élettársam hitelképtelen (munkanélküli) volt, ezért felvettem én neki a hitelt 2000 euró összegben. Erről sajnos semmilyen megállapodás, sem szerződés nem született, hogy megállapodtunk abban, hogy ő fizeti a törlesztőrészleteket. Bizonyíték van róla, hogy volt kommunikáció erről, s az egész összeget is átutaltam neki. Amint az várható volt, azóta már nem vagyunk együtt, s többszöri felszólítás után sem hajlandó fizetni. Sajnos úgy alakult, hogy a törlesztőrészletet én sem leszek képes fizetni egy idő után. Tudna nekem tanácsot adni, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeim lehetnek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha a hitelszerződésen az Ön neve áll, akkor azt a bank felé Önnek kell törlesztenie. A volt élettársával szemben fizetési meghagyást indíthat, jogalap nélküli gazdagodás jogcímen.