Kilakoltatás

Kérdés: Banki adósság miatt aput kilakoltatják. Kaptunk haladékot a kiköltözésre, 2 hét. Kérdésem az lenne, hogy akkor is kitehetik-e a házból, ha nincs hova mennie? Abban a házban él már évtizedek óta. Utcára kerülhet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos igen.

Hitel

Kérdés: Olyan problémám van, hogy a volt páromnak vettem fel két hitelt, aminek az anyagi részéből nem élveztem semmit. Megegyeztünk, a nagyobb törlesztőt én, a kisebbet ő fizeti, amit pár hónap után abbahagyott és én fizetem azt is. Az egyezségbe tartozott még a gyerektartás, hogy 5 évig nem fizetem, amit szintén nem tartott be. Volt gyerektartási tárgyalás, ahol mindent beismert és elismert. Ennek ellenére fizetek gyerektartást. Kérdésem, van-e esélyem visszaterhelni rá a hitel fennmaradt összegét, mert lassan én minden pénzem erre költöm, van-e valami lehetőségem, hogy a hitelt visszaterheljem rá?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen rá lehetőség, a felvett hitelt Önnek kell törlesztenie. A gyermeke tartására saját megélhetésének terhére is köteles.

Végrehajtás

Kérdés: Én 22.800 Ft fh-t kapok, a végrehajtó letiltotta a felét, inkasszó volt a számlámon, közben édesapám nyugdíja is az én számlámra érkezett, a bank azt is átutalta a végrehajtónak, nem akarják édesapám nyugdíját visszautalni, van-e joguk elvenni? Az nem az én pénzem.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Inkasszó esetén nem nézik, hogy honnan érkezik be a pénz. Van joguk hozzá. Ne arra a számlára kérje az édesapja a nyugdíjat (másik számla vagy postai úton lakcímre.)

Moratórium

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy én eddig nem éltem a moratóriummal, de már nem tudom fizetni mindegyik hitelem. Ezért az a kérdésem hogy lehet-e még élni a lehetőséggel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! 2022. június 30-ig igénybe veheti a jelenlegi szabályok szerint, de érdemes figyelni a híreket, mert folyamatosan változnak ebben a körben a jogszabályok.

Mi következik?

Kérdés: Banki tartozás miatt ott tart az ügyem, hogy a végrehajtó cég a tulajdoni lapon kérte a végrehajtási jog bejegyzését a házamra. A ház így már nem az én tulajdonom, vagy idő a kérés elbírálása? Ezután mi történik? Kitűzik az árverést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Még az ön tulajdona. A végrehajtást kérő a bejegyzést követő 45 napon belül kérheti az árverés megkezdését.