Végrehajtás

Kérdés: Adott egy ingatlan, melyet 5 éve hirdettek egy hivatalos árverésen. A licit sikeresen zárult, melyről e-mail is érkezett. Jegyzőkönyv, összeg elutalása 3 napon belül. Majd a tulajdoni lap érkezését várva teltek a napok. Kiderült, hogy azért nem érkezett meg a tulajdoni lap, mert az adós (volt tulaj) az “eljárás megszüntetését kérvényezte” a bíróságon. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e egyáltalán még eljárás?? Az ingatlan el lett adva. 5 éve hirdetik, miért most ugrálnak?? Visszakaphatják-e az ingatlant az adósok ezek után, bírósági eljárási döntés alapján is? És nekem, aki elutalta az összeget időben és igényt tartok az ingatlanra, milyen jogaim vannak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az árverések szabályozása a magyar jogban nagyon komplex módon történik. Az Ön esetében ahhoz, hogy pontosabb információval tudjak szolgálni, ismernem kellene a pontos részleteket. Mindenféleképpen javaslom az ügyvédi közreműködést.

Hitel

Kérdés: Jelenleg állandó lakóhellyel nem, csupán település szintűvel rendelkezem. Fedezet nélküli személyi kölcsönöm van, amit nem tudok fizetni. A hitel felvételekor szüleim ingatlanára volt bejegyezve az állandó lakcímem. Amennyiben végrehajtásra kerülne sor, megjelenhet-e a végrehajtó a szüleim lakásán, illetve ott lefoglalhat-e ingóságot?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A végrehajtó csak az Ön tulajdonában álló vagyontárgyakra vezethet végrehajtást, így szülei tulajdonában álló ingatlanra/ ingóságokra értelemszerűen nem vezethet. Adott esetben ez nyilatkozatok és bizonyítékok kérdése. (Egyébként az ingó foglalás ma már ritkaságszámba megy, nem éri meg….)

Szülői adósság

Kérdés: Behajthatják-e a volt férjem tartozásait a fiamon? Tilthatnak-e a bankszámlájáról vagy foglalhatnak a fiam állandó lakcímén, ami nem az ő tulajdona?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem hagyatékról van szó, akkor nem, a volt férje adósságát nem lehet a fián behajtani. Azonban azokat a dolgokat, amelyek nem az ő, hanem a volt férje tulajdonában vannak, le lehet foglalni.

Hitel

Kérdés: Szeretném megtudni, hogy ha felvettem 800 ezer Ft-ot, de viszont kamattal vissza is fizettem mindent, tehát lejárt a hitelem, akkor miért vonják még mindig a pénzt? Milyen kamatot vonhatnak? Küldték, hogy megszűnt a hitelem, kifizettem, akkor miért vonnak még mindig?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot az adott bankkal / végrehajtóval, ők fognak tudni pontos információval szolgálni. Számos oka lehet, jogszerű és jogszerűtlen is, de a pontos válaszhoz az iratokat kéne ismernem.

Tartozás

Kérdés: Közös albérletből kiköltözés után ígéretet kaptam az ex páromtól, hogy az ő kérésére otthagyott bútorokat, berendezési tárgyakat ki fogja fizetni. A kauciót én fizettem, amit rendezett is, valamint két berendezési tárgyat fizetett ki az elutalt összeg alapján. A fennmaradó összeget ma is várom, többször is ígéretet tett, hogy elutalja a fennmaradó pénzt (írásos beszélgetésben), emellett pénzzel is tartozik. A tárgyakról számláim vannak, továbbá a banki kivonat is bizonyítja, hogy utaltam neki és a tárgyakat én vettem. Hogyan tudnám elérni, hogy a követeléseimet teljesítse? Ma közölte, hogy semmit nem fog kifizetni a fennmaradó összegből.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha Önök között történt egy szóbeli megállapodás és tudja igazolni, hogy a bútorokat Ön vásárolta, akkor javaslom, vegye fel a kapcsolatot egy ügyvéddel vagy közjegyzővel, aki fizetési meghagyást fog kibocsátani. Ha ez ellen a volt párja ellentmondással él, akkor megindul a peres eljárás (ahol Önnek majd a bizonyítékokat csatolnia kell), ha nem, akkor pedig utána meg tudja indítani a végrehajtást.