Adósság

Kérdés: 21 éve kölcsönszerződést kötöttem egy másik magánszeméllyel 3.500.000.Ft-ról. Fedezet egy lakóingatlan volt, jelzálogjog került rá.
A kölcsönszerződés lejártakor /20 éve/ jeleztem a kölcsönadónak, hogy nem tudok fizetni, adja el az ingatlant, aláírom a szükséges iratokat. Kiköltöztem.
Azóta sem történt semmi, se felszólítás sem megkeresés. Tegnap összefutottam véletlenül az illetővel és szóban kérte az adósságot kamatostul.
Úgy tudom ez az adósság elévült. Mi a teendőm?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján tartozás elévült, viszont a jelzálogjog elévülését perben tudja érvényesíteni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy megszűnt a fizetési kötelezettség, viszont bírósági / hivatalos úton nem lehet behajtani az összeget. Amennyiben egy bírósági tárgyalásra kerül a sor, az elévülésre kell hivatkozni.

Végrehajtó

Kérdés: Büntető perben pert nyertem egy csaló ellen, nyugdíjából vonnak. Végrehajtást kérő vagyok, a végrehajtóval – finoman fogalmazva – nem vagyok megelégedve. Kérhetem a végrehajtó cseréjét, mi lenne ennek a módja? Bár félek, hogy csöbörből vödörbe esnék. Nem lehetne véglegesen megszabadulni a végrehajtó/k/tól ,és a bírósági letiltó végzéssel vonni az illető – csaló – nyugdíjából az összegeket?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tudja így „lecserélni” a végrehajtót. A nyugdíjból lehet vonni, ha úgy töltötte ki a végrehajtási lapot.

Fizetésből való letiltás

Kérdés: 2012-es telefontartozás, amit letiltottak. Tehetek valamit ellene?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, és érdemes is, mert szinte bizonyos, hogy elévült. Keressen bennünket, segítünk mindenben, még a perben is.

Végrehajtó, nyugdíjfolyósító

Kérdés: Végrehajtási üggyel kapcsolatban keresném, ahol a végrehajtó konkrétan a 8% eltételén kívül semmit nem csinál. Büntetőeljárásban nyertem pert egy csaló ellen másodfokon még 2020-ban. Polgárjogi igényemet előterjesztettem és a nyugdíjából vonnak az illetőnek. Problémám az, hogy a 13. havi nyugdíjból nem kaptam meg a 33%.-ot, sem idén, sem tavaly. Pedig az 1994. LIII. törvény 70§ szerint járt volna az összeg, és a tavaly novemberi nyugdijprémiumból sem kaptam kézhez semmit, pedig a törvény szerint abból is kellett volna vonni . A vh. törvény 79§.a kitér a “munkáltató” – jelen esetben Nyufig – felelősségére is, mint kezes. Kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ilyen esetben, felszólíthatom hivatalos levélben a Nyufigot, hogy egy összegben rendezzék irányomba a tartozást? Vagy mi ennek a módja, menet, hogy a lehető leghamarabb az engem megillető összeghez jussak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, érdeklődjön az illetékes végrehajtónál. Amennyiben nem történik érdemi változás, szerezze be az összes iratot, amivel érdemes lehet ügyvédhez fordulni. Felszólíthatja, de vélhetően nem lesz sikeres a kérelme.

Elévülés

Kérdés: Adósság témában kérdeznék. Elévülés alatt lévő adósság elévülési idejét megszakítja az ügyfélkapuba való belépés és KHR lista lekérése?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez önmagában nem szakítja meg az elévülést.