Banki meghatalmazás

Kérdés: Egy ismerősöm banki meghatalmazást adott egy rokonának, az leszedi a pénzt minden hónapban és nem juttatja el az alkoholbeteg lakás nélküli ismerősömnek. Mit lehet tenni? Alkohol, kórházból-kórházba cipelik, meg menedékszállóra.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése pontos megválaszolásához szükséges lenne ismerni a meghatalmazás tartalmát, valamint azt is, hogy ismerőse betegsége okán áll-e cselekvőképességet teljesen vagy részlegesen korlátozó gondokság alatt.

Hitel élettársi kapcsolat alatt

Kérdés: Az élettársi kapcsolat alatt felvett hitel ugyanúgy működik, mint a házasság esetén? Ugyanúgy kérhetem a törlesztést a volt páromtól? Miszerint: közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat. A fizetési kötelezettség minden ilyen esetben egyaránt terheli a feleket még akkor is, ha csupán egyikük aláírása szerepelt annak idején a hitelszerződésen?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben a felvett kölcsönről szóló szerződés tartalma az irányadó. Ha nincs, vagy másképp nem rendelkezik az élettársi vagyonjogi szerződés, akkor az élettársak az együttélés alatt önálló vagyonszerzők.

Adósság

Kérdés: 2018-ban a Cetelem bankban 1.200.000 Ft kölcsönt vettünk fel a néhai férjemmel. 2019-ben elhunyt. 2010-ig egyedül fizettem a kölcsönt 28.000Ft-ot havonta. 2010-ben munkanélküli lettem, fizetni nem tudtam a kölcsönt. Halála előtt 1 héttel elváltunk, mert neki jött a következő. A fia örökölt lakást, kocsit, ingóságot. A felvett kölcsön közben 3.170.489 Ft-ra duzzadt. Kérdésem, hogy az örököst nem terheli semmi? Nyugdíjam 100.000 Ft, ebből fizessem egyedül? Az ügy MKK Zrt-nél van.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltehetőleg az örökösnek is van anyagi felelőssége, de kérdés, hogy a hagyatéki eljárásban teherként ez bejelentésre került-e stb….Kevés az információ, amit leírt.

Válás utáni adósság

Kérdés: Mi már 3 éve elváltunk. Vagyonmegosztás nem volt, közös megegyezéssel váltunk el. Azonban a volt férjemnek vannak különféle tartozásai (nem banki, hanem munkahelyi magánszemélytől), egy részét még a házasságunk alatt csinált, amiről én nem is tudtam. És most azzal fenyegetőzik, hogy behajtja rajtam. Ezt megteheti?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A válás után felhalmozott adósság a volt házastársát terheli. A házasság fennállása alatt keletkezett tartozás alapvetően a közös vagyont terheli, azonban ez alól is vannak kivételek: nem felel a házastárs harmadik személlyel szemben az olyan szerződésből eredő tartozásokért, amely szerződéskötéshez nem járult hozzá, és ezt bizonyítani tudja…..ez utóbbival szokott probléma lenni.

Inkasszó

Kérdés: Olyan kérdésem van, hogy anyósom számlájára jött a fizetésem, de közben inkasszót tettek rá. Mit tegyek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amíg a probléma nem oldódna meg, azt tanácsolom, hogy a fizetését kérje készpénzben, vagy pedig utalással de másik számlára.