Holtig tartó haszonélvezeti jog, jelzáloghitel, végrehajtás

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy én egy ingatlanon holtig tartó haszonélvező vagyok, a tulajdonos a volt párom, róla semmilyen információm nincs azon kívül, hogy nem tartózkodik Magyarországon. Vettünk fel jelzáloghitelt (1.500.000 Ft) a házra, mely nem lett fizetve, mi szét-költöztünk, én el is hagytam az országot, természetesen nem emiatt. Így végrehajtóhoz került a dolog. Mivel a tulajdonost nem találták meg, így miután én visszatértem az országba megtaláltak és a mai napig az én munkabéremből 33% erejéig vonják ezt. A kérdésem az lenne, hogy ha én le szeretnék mondani, illetve lemondanék a holtig tartó haszonélvezeti jogomról, akkor ez a végrehajtás rólam levehető-e?! Vagy milyen útja, módja lehet annak, hogy ez ne rajtam vagy ne csak rajtam “csattanjon”? Valamint kérném szíves bármi nemű segítő javaslatát.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A végrehajtás nem fog megszűnni a haszonélvezet megszüntetésével. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, mert a teljes iratanyag ismerete fontos lenne a pontos válaszhoz.

Végrehajtók

Kérdés: Végrehajtóktól kaptam egy levelet, hogy a BKV-s büntetésem 113.000 Ft. Az adataimba vétettek hibát a levélben. Hívtam is őket többször, de nem vették fel. Ennek ellenére a mai nap folyamán a bankszámlámról levonták ezt az összeget. Ez jogos vagy jogtalan? Kihez tudnék ezzel kapcsolatban fordulni? Köszönöm a választ

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az adataiban vétett hiba nem befolyásolja a levonás jogszerűségét. Azt javaslom, próbálja meg felvenni a kapcsolatot a végrehajtó irodával.

Végrehajtás

Kérdés: Osztatlan közös tulajdont örököltünk terhelten, hárman testvérként. A közjegyző a hagyatékkor nem engedett ki egyikőnket sem az örökségből, mondván az örökösöknek el kell számolni a hitelezővel. Javasolta pereljek, mert én nem akartam a testvérem által elköltött pénz visszatörlesztését vállalni. A helyzetet súlyosbította, hogy menet közben a húgom beköltözött a házba, később megállapodott a faktoringgal a törlesztésről. A bonyodalmakra tekintettel  indítványoztam a közös tulajdon megszüntetését. Megváltani nem tudták vagy akarták a részemet, ezért elsődlegesen  árverezéssel juthatok a részemhez,  másodlagos, hogy kp. kifizetnek. Most ott tartunk, hogy az 1%-os végrehajtási költség megfizetésébe sem  szállnak be, mondván én akartam a végrehajtást. A bírói végzés kimondja: mindenki viseli a vh. költségeit. Vagy az 1%-os díjat a kérelmező félnek kell leróni? Ha így van, akkor nekem kell megelőlegeznem a tulajdonostársaim ktg-eit is?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A végrehajtást kérőnek kell előlegeznie a végrehajtás költségeit.

Végrehajtás

Kérdés: Elárverezhetnek olyan ingatlant (üres zártkertet), amelyen vagyonmegosztási per miatt perfeljegyzés van? Az ingatlan tulajdonosa az alperes, akinek jelentős tartozása van.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A perfeljegyzés nem akadályozza az árverést.

Tartozás

Kérdés: Költözés miatt nem került sor törlesztésre. Bejelentett lakcím volt. A bank soha semmilyen formában nem értesített. 9 év után jelentkeztek. Ez szabályos?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom, küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni. A követelése elévülése esetén annak bírósági úton történő érvényesítése lehetetlenné válik. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a bankkal a helyzet tisztázása érdekében.