Végrehajtás, elévülés

Kérdés: Szó szerint idézem: “A követelés nem évült el, tekintettel arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás 2022.09.07-ig folyamatban volt az eljáró közjegyző előtt és az 2022.09.07-én vált jogerőssé és végrehajthatóvá. Az elévülés 2016.11.17. napjától 2022.09.07. napjáig nyugodott.” 2013 és 2014 évben “keletkezett” hőtartozásról van szó, amit szerintem kifizettem, de a csekkek már nincsenek meg. Mostanáig semmilyen megkeresést, értesítést nem kaptam. Létezik, hogy 6 évig volt a közjegyző előtt és nem évült el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához ismerni kellene az ügy részleteit, iratait és a 2013-as dátumokat is.

Behajtó cég

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy az a behajtó cég, aki ellen végrehajtás van folyamatban, dolgozhat-e, tehát jogilag küldhet-e közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást? Erről sajnos semmit nem találtam sehol. Ha lehetne, szeretném, ha mellékelné a törvényt is, amire tudnék hivatkozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindaddig, amíg a cégbíróság a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény 62. § alapján nem törli a céget a nyilvántartásból, illetve, amíg a NAV nem vonja vissza a cég adószámát, addig a cég folytathatja a működését.

Törvénytelen tiltás

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy ha 50%-os fizetésletiltásom van, hogy lehet, hogy Önök levonnak, 172.000 Ft-ot, nekem pedig marad 102.000 Ft. Ez több mint 50%.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés megválaszolásához több információra van szükség, többek között, hogy ki az az “Önök”, mert mi biztosan nem vonunk le senkitől semmit.

Lakástakarék kifizetés

Kérdés: Azzal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a lakástakarék kifizetését olyan feltételhez kötik az Államkincstárra hivatkozva, ami már azóta nem kötelező. Történetesen kérik az építkezési e-napló megküldését, ami a takarékszámla megkötésekor ugyan még valóban kötelező volt, viszont az építkezés megkezdésekor már nem, ezért nem is nyitottunk. Most arra hivatkozva tagadják meg a kifizetést, hogy nem mellékeltük az e-naplót a kérelemhez. Már másodjára dobják vissza. A kérdésem, hogy ezt megtehetik? Mit lehet ilyen estben tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az eredeti szerződésben az e-napló csatolása feltétel volt, úgy ez a feltétel teljesítése a szerződés teljes futamideje alatt kötelező.

Végrehajtás

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. Végrehajtást kérő vagyok. Gyerektartás ügyből kifolyólag. Azt szeretném megkérdezni, hogy az adós nem fizetett gyerektartást 2013-18-ig, ez felhalmozódott. Most kapnám meg a pénzt, mivel ingatlan árverezés történt. A végrehajtó azt mondta nekem, hogy nem jár erre késedelmi kamat. Csak a havi 24.000 Ft (2 gyerekre) halmozottan visszamenőleg. November 8-án kaptam meg a felosztási tervet (sok tartozása van az adósnak), még tudnék fellebbezni, ha nem fogadom el az összeget.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kézbesítéstől számított 15 napon belül tud kifogással élni. Törvényes késedelmi kamat jár, feltéve, hogy amikor elrendelték a végrehajtást, akkor ezt is kérte. Azaz, ahogyan anno a végrehajtási lap kiállításra került, a végrehajtónak úgy kell eljárnia.