Inkasszó

Kérdés: Inkasszót tettek a számlámra, amire csak a Gyod, meg a családi pótlék megy. Gyod-ot el is vitte a végrehajtó, így nem maradt semmi, amiből 3 gyerekkel megéljünk. Hívtam őket, hogy ez most mi, de átirányítottak, beszéltem velük is, de nem érdekelte őket, hogy a 3 gyereknek nem marad. Vissza tudok igényelni belőle valamennyit? Gyod 287.000 Ft, 2 autistát nevelek egyedül.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyos esetekben 33%-ig a Gyod, illetve a családi pótlék is végrehajtás alá vonható, illetve bankszámlára vezetett végrehajtás sajnos eredményezheti azt is, hogy az egyébiránt végrehajtás alól mentes jövedelmek letiltásra kerüljenek. A lehetséges megoldások: ne saját számlára kérje; lakcímre kérje vagy készpénzben vegye fel, amit lehet.

Adóstárs

Kérdés: A kérdésem a következő: öt évvel ezelőtt vettem fel jelzálog kölcsönt ház vásárlásra, az akkori nem bejegyzett élettársammal, ő keveset keresett, de be lett vonva adóstársnak és a ház 50%-a rá lett írva. A hitelt az ő magyar számlaszámáról vonták, mert nekem ausztriai állásom volt végig és osztrák bankszámlám. Már nem vagyunk együtt két éve, de az adóstársi státuszból nem hajlandó kilépni, csak ha kifizetem neki a ház 50%-át, ami nem jogos, hisz az önerőt a felújítást és mindent én fizettem. Illetve még a hitelből is van 6,3 millió. Kérdésem az, hogy erre van valami megoldás? Illetve ez lehetséges, hogy követelje a ház felét így, hogy igazából én fizettem mindent? Lehet ezt valahogy bizonyítani? Vagy peres eljárásban kivenni őt a hitelből? Tanácstalan vagyok.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a volt élettárs nevére 1/2 részben be lett jegyezve az ingatlan, akkor amit tud csinálni, hogy a szerzési áron (felújítás előtti áron) megváltja tőle, ha ebbe nem egyezik bele a másik fél akkor jogalap nélküli gazdagodás címen, az ingatlan vonatkozásban történt minden olyan ráfordítás felét ami az értékét növelte követelheti tőle. Adóstársi kötelemből a bank hozzájárulásával lehet kilépni.

Kölcsönadott pénz visszaszerzése

Kérdés: Kicsaltak tőlem 50.000 forintot azzal a megtévesztéssel, hogy kölcsön. Az illetővel SMS formájában írásba foglaltattam a pénzem kölcsönadásának tényét, mint ahogy azt is, hogy kizárólag a bankszámlámra (szám szerint megadva az SMS-ben) van lehetősége visszaadni ezzel elfogadva részéről a pénzem kölcsönadásának feltételét. Ennek az volt az értelme és célja, hogy ameddig nem érkezik 50.000 forint utalás az illetőtől a bankszámlámra, addig bizonyítani bírjam, hogy a pénzemet nem adta vissza. Ez biztosíték volt esetleges átverésem esetére. Jelenleg ott tart a dolog, hogy a telefonszámomat letiltotta. Üzenetben többször felszólítottam, hogy írásos megállapodásunknak tegyen eleget, amelyre válasz nem érkezett és a pénzem sem érkezett meg a bankszámlámra. Tehát szándékosan elérhetetlenné tette magát a pénzem vissza nem adása mellett. Ilyen esetben milyen megoldás van a pénzem visszakövetelésére?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Fizetési meghagyásos eljárást tud kezdeményezni.

Hitelfelvétel

Kérdés: Több éve külön élünk a férjemmel, de nem váltunk el. Ha ő hitelt vesz fel valamikor, az közös tartozásnak minősül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

Követelés

Kérdés: Kéréssel szeretnék fordulni Önökhöz, tudnának-e segíteni nekem, a követeléssel szemben, amit jogszerűtlennek tartok, eltiltás előtt állok és a jövedelmem sem elég arra, amit követelnek. Eltér a végrehajtó a megállapodott összegtől, többet követelnek, mit tehetek? Ennivalóra nem maradt.

Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.