Szemetelés

Kérdés: Szemetelésért meg tudnak büntetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Személyiségi jog megsértése

Kérdés: Mivel a probléma összetett, a helyzet teljes ismertetése nélkül szeretnék kérdéseket feltenni. A volt párom birtokol rólam becsületsértésre alkalmas (konkrétabban meztelen) fotókat, mellyel korábban zsarolt, más módokon visszaélt és a napokban közzé is tette a Facebookon. A képek egy részét önszántamból vagy érzelmi manipuláció hatására magam készítettem és küldtem, az általa készítetteket pedig tudtommal sikeresen töröltem eszközeiről. Mivel közzétette nem kérdés, hogy jogaimat megsértette, de újabb esetek elkerülése érdekében szeretném, ha törölne minden hasonló tartalmat. Mivel ezt felszólításra nem teljesítette törvény útján lépnék fel, de nem vagyok tisztában a vonatkozó eljárással. Amennyiben feljelentést teszek (kizárólag a képek tárolására vonatkozóan) számíthatok segítségre azok maradéktalan eltávolításában? Mennyire lehet alapos egy ilyen eljárás? Kiterjedhet például Messenger üzenetekre, telefon és felhő tárhelyre?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen. Akár azokra is kiterjedhet. Személyiségi jogok megsértése miatt pedig pert is indíthat.

Lopás

Kérdés: A páromat bevitték a rendőrök 30 nap előzetesbe, sajnos hülyeséget csinált. Garázsokat tört fel, ahonnan kis értekben elhozott dolgokat, de azok visszakerültek a gazdához. Letelt a 30 nap, megkapta a 60 nap hosszabbítást. Beismerte a tetteit. Kérdezni szeretném, hogy mennyi esélye van arra, hogy kiengedjék akár házi őrizetbe vagy felfüggesztéssel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tudok pontos válasszal szolgálni, a bíróság az összes körülményt mérlegelve fog döntést hozni, amiket én nem ismerek, mert nem írta meg ezeket.

Lopás

Kérdés: Sorozat lopásért van a párom börtönben, amit nagyon megbánt. Kis értéket hozott el, ami megtérült. Mennyi az esélye, hogy felfüggesztéssel vagy akár házi őrizetbe haza engedjék?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy érdemi válasszal tudjak szolgálni, fontos lenne tudnom a további körülményeket, részleteket.

Szexuális zaklatás

Kérdés: Abban szeretnék segítséget kérni, hogy mennyire számít szexuális zaklatásnak vagy akármilyen visszaélésnek, ha egy súlyosan autista diákjának rendszeresen burkolt szexuális üzeneteket küld egy tanára (szexképeket küld neki és arra kéri a diákot, hogy fesse meg a saját stílusában, illetve olyanokat ír, hogy “biztos sokat szokott térdelni”, hogy pár esetet kiemeljek a sokból), viszont a diák az állapota miatt ezeket az utalásokat nem képes értelmezni, így nem fogja fel/érzi, hogy zaklatva lenne.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak kimerítik a szexuális bűncselekmény fogalmát.