Idézés

Kérdés: 2 éve büntetés végrehajtásban dolgozom, bántalmazás hivatalos eljárásban feljelentést tettek ellenem. 3 fogvatartott vallott rám hamisan. A sértettet orvosok vizsgálták, nem látszott bántalmazás rajta, kamera felvételeket bekérték, azokból is megállapította a fegyelmi tiszt, hogy nem töltöttem el huzamosabb időt a zárkánál. Most gyanúsítottként beidéztek, mi a teendőm? Soha nem volt ügyem és semmit nem tudok, mi lehet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, az idézésnek tegyen eleget, meg kell jelenni a megjelölt helyen és időben a hatóság előtt. Az iratok megismeréséhez, védője jelenlétéhez joga van ügye kapcsán.

Bolti lopás

Kérdés: Bolti lopáson kaptak első alkalommal (2023. december 7-én). Érték 32 ezer Ft volt. A kiérkező rendőr szabálysértést határozott meg és helyszíni bírságot állapított meg (32 ezer Ft-ot). Azt ígérte, hogy 8 napon belül megkapom a csekket. Mai napon egy rendőr jelent meg édesanyámnál (mivel az a bejelentett lakcímem) és engem keresett. Ebből azt következtetem, hogy akkor még sem helyszíni bírság lesz. Mire számíthatok?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Leírt kérdése alapján nem dönthető el egyértelműen, hogy a rendőr megjelenése ugyanarra az ügyre vonatkozik. Javasoljuk, tájékozódjon, hogy a rendőr Önt miért kereste.

Szabálysértési ügy

Kérdés: Koccanásos baleset történt. Egy határozat alapján mindkét fél felelősségét megállapította a szabálysértési hatóság. Ezt követően a határozat ellen az egyik fél fellebbezéssel élt, a másik fél nem fellebbezett, az ő esetében a határozat jogerőre emelkedett. A másik fél fellebbezését elfogadta a szabálysértési hatóság, – bizonyíthatóság hiányában – majd visszavonta, ezt a másik fél, akinek jogerőre emelkedett a határozati része fellebbezett, külsős tanúra hivatkozva. Ekkor a szabálysértési hatóság visszavonta a határozatát, és tovább folytatta az eljárást. Ez ellen kifogással élt ismételten az egyik fél és így tovább folytatódott az ügy és a Járásbíróságra került. A kérdésem az üggyel kapcsolatban, hogy a Járásbíróság az egyik fél jogerőre emelkedett határozatát visszavonhatja-e a törvény szerint. Vagy csak a fellebbező fél kifogását utasíthatja-e el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A járásbíróság a jogerős határozatot nem vonja vissza.

Napidíj felszámolás

Kérdés: A kérdésem az lenne, hogy egy közúti baleset után műszaki hibára hivatkozva a rendőrség lefoglalta a gépkocsimat. Azt mondták igazságügyi szakértőt kell kirendelni, amit nekem kell kifizetni, ezzel tisztában voltam, mivel elmondták mielőtt kirendelték. Viszont felmerült egy olyan, hogy a telephely, ahová szállították szállítási díjat és napidíjat számolna fel azért, hogy a kocsi náluk van. Úgy gondolom ez már nem az én feladatom kifizetni, mivel már 3 hónapja van ott a kocsi és én nem kértem azt, hogy 3 hónapig tartsák a kocsit olyan helyen, amiért nekem kell fizetni úgy, hogy nem is tudtam erről az egészről. Mennyire jogszerű ez az eljárás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az igazságügyi szakértő küldött díjjegyzéket? Amennyiben igen akkor annak megtekintése szükséges a pontos jogi válaszhoz. Illetve a nyomozás során Ön milyen tájékoztatást kapott?

Polgári perrendtartás

Kérdés: Mi tekinthető a perfelvételi szak kezdő időpontjának? A kereset közlése az alperesek vagy az írásbeli ellenkérelem előterjesztése?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a keresetlevél megfelelő, akkor a bíróság végzésben értesíti, hogy a keresetet befogadta és perfelvételre alkalmasnak találja. Ilyenkor a keresetlevél érkezési időpontja.