Mi lehet a büntetés?

Kérdés: Ketten egy zsákba aszú fürtöt szedtünk engedély nélkül. Zsákot otthagyva kimentünk a szőlőből, ami nincs elkerítve. A tulajdonos odajött hozzánk, 10-en voltunk, többiek nem tudtak róla mit csinálunk, mivel a mellette lévő szőlőt szüreteltük. Mindenki védekezett, de mi ketten odamentünk és bevallottuk a tettünket. Rendőrség kijött, nekik is elmondtuk. A kár megtérült, 72 óra őrizetbe vétel. Tárgyalás közben mondta a védőügyvédünk, hogy virtuálisan állapította meg egy kereskedőház az állítólagos 15 kg aszú fürtöt, ami nem volt megmérve. 54.000 Ft-ra becsülték meg. Lopás gyanúja miatt folytat eljárást az ügyészség. Ez nem aszúszem volt, hanem fürt és volt közte szőlőszem is. Nem látta szakember. Szabadlábon védekezhetünk. Egészséges 25 éves férfi vagyok. Élettársam és egy gyermekem van. Nem voltam még büntetve. Az őrizetben jól viselkedtem. Folyamatos nincs, de sok bejelentett munkaviszonyom van. Adótartozásom kevés. 8 osztályom van. Alkohol és drogmentes élet.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A befejezett lopás 50 000 Ft-os értékig szabálysértésnek, 50 001 Ft-tól 200 000 Ft-ig kisebb értéknek minősül. Tehát ezek az értékhatárok nagy hatással vannak a lopás minősítésére. A szabálysértés kategória esetén szabálysértési elzárás, pénzbírság és közérdekű munka is kiszabható önállóan és akár egymás mellett is (de szabálysértési elzárás mellett nem szabható ki közérdekű munka). Az előbb leírt nagyobb kategória, azaz a “kisebb érték” esetén a lopás már vétségnek minősül, amely akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2013. évi V. törvény 5:8 (4) bekezdés értelmezése

Kérdés: Az alábbi jogszabály értelmezésében kérnék segítséget: 5:8. § [Birtokvédelem a tényleges birtoklási helyzet alapján]… (4) A jegyzőnek a birtoklás kérdésében hozott határozatát a meghozatalától számított három napon belül végre kell hajtani. Kire vonatkozik ez a három nap? Ha a jegyző hoz egy határozatot, amiben kötelez engem valamire, akkor annak a végrehajtására 3 napom van a határozat meghozatalától? Függetlenül attól, hogy én a határozatot 2 hét múlva kapom meg?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a 3 nap arra a személyre vonatkozik, aki számára a határozat valamilyen kötelezettség megtételét írja elő. A meghozataltól kell számítani.

Börtön

Kérdés: Azt szeretnem kérdezni, hogy van egy ismerősöm, aki  megismerkedett egy hölggyel, akit kedvelt. Feltételesen szabadulhatott azzal a feltétellel, hogy vállal érte felelőseget  valaki. Ez a hölgy felajánlotta, hogy úgy gondolja, hogy ő ezt vállalja, mert kedveli az urat és az úr is őt. Szabadult ennek függvényében, ott lakott nála pár hónapig, de sajnos mégsem ment a kapcsolat. Mivel a férfi a saját lakását ez idő alatt lakhatóvá tette, így visszaköltözött, de a hölgy, mivel szeretné visszakapni, ezért fenyegeti és zaklatja, hogy ha nem folytatja a viszonyt, visszaküldi a börtönbe. Mit lehet ez ügyben tenni a férfinak,  ha ő ezt nem szeretné?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A feltételes szabadlábra helyezésnek nem követelménye a felelősségvállalás egy másik személy által.

Kiskorú veszélyeztetése

Kérdés: Mit tehetek, ha a 3,5 éves kislányomat és egy 7 éves kislányt meztelenül levideóznak, amint a szobában szaladgálnak és játszanak? Úgy, hogy a videó készítéséről nem volt tudomásunk, így ezáltal engedélyt sem adtunk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a felvétel gyermek pornográf felvételnek minősül, annak megszerzése és tartása is bűncselekmény. Ezzel kapcsolatban, javasoljuk, forduljon ügyvédhez és / vagy a rendőrséghez.

Bűnügyi felügyelet

Kérdés: Mennyi idegig tarthat a bűnügyi felügyelet? A Be. 297/4 alapján ugyanúgy megvan a maximuma mint a letartóztatásnak? Vagy ez nem vonatkozik a bűnügyi felügyeletre? Ha nem akkor ez szerintem alkotmányellenes. Ezt úgy találtam a letartóztatásra vonatkozóan, ebből gondolom, hogy akkor ez igaz a bűnügyi felügyeletre is: “Alkotmánybíróság tehát azért találta alaptörvény-ellenesnek a kifogásolt szabályozást, mert az  – határozatlansága folytán – lehetőséget ad olyan mértékű szabadságelvonásra is, amely már – a  körülményektől függetlenül – alaptörvény-ellenesen korlátozza a terhelt személyi szabadságához fűződő alapjogát.”

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elsőfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetőleg a másodfokú bíróság által elrendelt bűnügyi felügyelet a másodfokú eljárás befejezéséig, a másodfokú bíróság által az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott, illetve a harmadfokú bíróság által elrendelt bűnügyi felügyelet a harmadfokú eljárás befejezéséig tart.