Házi őrizet

Kérdés: Házi őrizetben vagyok. Jár-e ilyenkor a társadalombiztosítás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jár.

Jogerős szabadságvesztés

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy jogerősen kaptam 5 év letöltendő szabadságvesztést, viszont gyermekem született. El lehet intézni a lábbilinccsel való együttműködést a kiskorú gyermekre tekintettel? Illetve kérelmet hová kell erről benyújtani? És van-e lábbilincsre vagy házi őrizetre lehetőség a jogerős ítélet után?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Reintegrációs őrizetbe (bv. bíró által kijelölt lakás) az kerülhet, aki megfelel a következő feltételeknek.
1. Aki azt vállalja és
2. gondatlan bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre, vagy
3. ha szándékos bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre, akkor
a) nem a Btk. 459. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el,
b) első ízben ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre vagy visszaesőnek nem minősülő bűnismétlő, és
c) öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztést tölt.
A reintegrációs őrizet időtartama gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén legfeljebb 1 év lehet, szándékos bűncselekmény elkövetése esetén 10 hónap.

Büntetőügy

Kérdés: Barátom előzetesben van. Rendőrség lezárta az ügyet 8-tól 15 évet is kaphat. Bíróságra viszik az ügyet. Anyum meg én adtuk fel. Bántalmazás, meg rendőröknek ment neki. Mire lehet számítani? Mert én szeretem őt és ő ezt ittas állapotban, meg alkohol hatása alatt tette.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához több információra lenne szükségem, mivel vádolták meg pontosan, büntetett előéletű-e stb., a nyomozás iratanyagát és a vádiratot is át kell nézni egy ilyen ügyben ahhoz, hogy megfelelő választ tudjunk adni.

Kérdésfelvetés

Kérdés: Jogom van-e egy tárgyaláson kérdést feltenni a bírónak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha megengedi a bíró. Egyébként csak tájékoztatást kérhet.

Büntetőjog

Kérdés: Dolgozhat-e nevelő tanárként az a személy, akit az előző munkahelye feljelentett, illetve eljárást indított ellene, de konkrét ügy még nincs, mivel mindkét fél a másikat vádolja, illetve egymást feljelentette.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, dolgozhat.