Elhúzódó polgári per

Kérdés: Meg szeretném kérdezni, hogy a 12 éve tartó vagyonmegosztási perem elhúzódása miatt valóban kérhetek felperesként kárpótlást a bíróságtól? Hogyan kell ezt intézni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke alapján mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyét ésszerű időn belül tárgyalják le, tehát a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat az említett jogsérelem okán. Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a kérelem benyújtásának részleteiről. Amennyiben szükséges, segítünk ebben a kérdésben.

Közmunka átváltása

Kérdés: Szeretnék érdeklődni, hogy a pártfogó visszaadta ismerősöm anyagát, nem teljesítette a közmunkát. Mennyi esélye van, hogy hétvégi közmunkára és új helyre áttegyék? Vagy ezt szigorúan veszik és mindenképp fogház a vége? Mennyi idő a tárgyalás kitűzése hány hónap?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az ügyészség indokoltnak találja a pártfogó felügyelő véleményét, indítványt tesz a büntetés-végrehajtási bírónak a szabadságvesztésre való átváltoztatásra. Abban az esetben, ha nem tartja indokoltnak, szükség esetén más munkahely kijelölésére tesz indítványt.

Nemi erőszak

Kérdés: A napokban értesültem róla, hogy a feleségemet 12-13 éves korában a saját bátyja megerőszakolta. Sajnos rajtam kívül csak az elkövető és az áldozat tud a dologról. A feleségem most 42 éves. Lehet-e ez ügyben valamit tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elévülés és a bizonyítás nehézsége okán szerintem nem.

Tanúvédelem folytatás

Kérdés: Sajnos nem fért ki már a kérdés: az lenne a kérdésem hova tudok fordulni, ahol tanúvédelmet tudok kapni. Ha kell teljes személyes adatváltoztatással. Az nekem nem elegendő, hogy valakit mellém állítanak, már nem bízom senkiben sem.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A tanú védelme érdekében különösen indokolt esetben az eljárást folytató bíróság tanácsának elnöke, ügyész, illetve a nyomozó hatóság kezdeményezheti, hogy külön jogszabályban meghatározott formában biztosított személyi védelemben részesítsenek valamely, a büntetőeljárásban érintett személyt.  Ha a sértett vagy tanú védelme más módon nem oldható meg, úgy az ún. tanúvédelmi programba vonható be és ebben az esetben a tanú védelmét a a büntetőeljárásban részt vevők, az igazságszolgáltatást segítők Védelmi Programjáról szóló 2001. évi LXXXV. törvényben meghatározott szerinti módon, a rendőrség külön szolgálata látja el.

Jogerős ítélet elévülése

Kérdés: 2014. január 30-án jogerősen elítéltek 3 év 4 hónapra. A bűncselekményt 2010. július 23. előtt követtük el, így a középmérték nem vonatkozott ránk. A büntetési tétel 2-8 évig terjedő volt. A kőrözést ellenem kb. 2014. márciusában adták ki ,a police.hu-ra feltettek. 2014. júliusában és 5 év elteltével levettek róla. A kérdésem az, hogy mikor évül el az ügyem és mit kell tennem? Lehet, hogy már elévült öt év elteltével, azért vettek le a police.hu ról? Ha jól gondolom 2022. március vagy júliusában, mert a police.hu csak adminisztratív dolog, ami nem szakít félbe semmit. Igazából ez már mindegy is, hogy március vagy július. Az érdekel, hogy hogyan kell intézni az elévülésről a papírt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elévülést rengeteg minden megszakíthatja, és a police.hu-ból nem érdemes kiindulni. Javaslom ügyvéd megbízását, aki meghatalmazással kikérheti az ügy iratait, úgy minden kiderül, a pontos elévülési idő is.