Kölcsön

Kérdés: Egy pesti barátom vett nekem egy táskát, ami csak ott volt kapható, én pedig átutaltam neki az árát, ami 18.000 Ft volt. Azt beszéltük, hogy elhozza nekem Szegedre, de a megbeszélt időpontban nem jelent meg és azóta sem történt meg az átadás, az üzeneteimre pedig nem válaszol. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentheti az illetékes rendőrkapitányságon (szabálysértés), illetve FMH eljárást is kezdeményezhet vele szemben.

Elfogult lehet-e a nyomozó hatóság, ha a sértett az ügyben feljelentette?

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy megállapítható-e a nyomozó hatóság elfogultsága, ha a sértett az eljárásban feljelentette az intézkedésre és annak végrehajtására jogosult nyomozó hatósági, ill. ügyészségi ismeretlen tagot, mert a sértett állítása szerint (és a valóságban is) a sértetti bejelentés ellenére nem intézkedtek és a bűncselekmények más sértettek vonatkozásában ezért megvalósultak? Az elfogultság a feljelentő sértett vonatkozásában, vele szemben kérdéses, illetve ha megállapítható a sértettel szembeni elfogultság, úgy van-e helye indítványnak, hogy másik hatóság folytassa le az eljárást?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz csak a körülmények ismertében lenne adható. A leírtak alapján feltehetően nem.

Adathamisítás

Kérdés: A párom kapott a bíróságtól egy levelet, hogy mivel nem fizette meg a 10.000 Ft helyszíni bírságot, szabálysértés miatt a bíróság átváltoztathatja 2 nap elzárásra. Azonnal írtunk egy ellentmondó nyilatkozatot, hogy azt sem tudjuk, miről van szó, semmiféle szabálysértést nem követett el, küldjék meg nekünk a dokumentumokat. Most kapta meg, hogy ő állítólag áprilisban egy éjjel, az Üllői úton, nyilvános helyen vizelt, ami abszurd. A papíron lévő aláírása is hamis, és soha nem is történt ilyen. Viszont minden adata stimmel. Hogy történhet ez meg, és hogy lehetne ezt bizonyítani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy a teljes ügyiratot kérjék be a bíróságtól. Bizonyítani olyan tanúval is lehet, aki tudja igazolni, hogy abban az időpontban máshol tartózkodott. Bizonyítási indítvány lehet még írásszakértő kirendelése, aki meg tudj állapítani, hogy az aláírás a párjától származik-e.

Ittas vezetés

Kérdés: Mik lehetnek a büntetések másodjára elkövetett ittas vezetés miatt (a megengedett felett) Angliában?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez az Angliában hatályos jogszabályoktól, illetve az elkövetett ittas vezetés körülményeitől függ.

Jogosítvány

Kérdés: Milyen büntetésre számíthatok, ha elvették külföldön a jogosítványom és újat kértem Magyarországon?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válaszadására nincsen lehetőség, mert nem ismerem az ügy további részleteit.