Gazdasági tevékenységet nem folytató Kft.

Kérdés: Gazdasági tevékenységet nem folytató kft. tartozik nekünk, pert nyertünk, behajtóhoz fordultunk. Megjelöltük, hogy az adós fizesse a behajtási díjat. Nem tudják behajtani rajta, kaptunk egy levelet, hogy 3 napon belül mi fizessük ki a behajtási költséget. Nagyon kevés jövedelmünk van. Mit tudunk csinálni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Lehetőségük van részletfizetést kérni a végrehajtótól.

Tulajdoni hányad

Kérdés: Az én kérdésem az lenne, hogy van egy vállalkozás, amiben 30%-ban tulajdonos vagyok. Sajnos a másik tulajdonossal megromlott a viszonyunk és a tegnapi nappal kicserélte az üzleten a zárat. A kérdésem, hogy ezt megteheti velem vagy mit tudok tenni ellene a 30% részemmel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség. Elsősorban az ügyvezető személye függvényében alakul a jogi helyzet. Ha a másik tulajdonos egyben az ügyvezető is, akkor jogszerűen cselekedett. Azt javaslom, küldjön egy újabb levelet, amelyben részletesen leírja a problémáját és a kérdést, amelyre szeretne választ kapni.

Társasház homlokzat reklámtábla díj

Kérdés: Kötelező jelleggel fel kell tüntetni a közszolgálatot ellátó cégek elérhetőségét. Társasház külső homlokzatán elhelyezett táblákért kérhet a társasház reklámdíjat, felületbérlési díjat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Közszolgáltató cégek esetén nem jár díj a felület igénybevételéért. De azokat nem is a homlokzaton kell feltüntetni.

Mobil applikáció fejlesztése vállalkozás nélkül

Kérdés: Az iránt érdeklődnék, hogy mobil applikáció (szoftver) fejlesztése esetén szükséges-e vállalkozás indítása, amennyiben külföldi, kiadásra szakosodott cég végzi a kiadást és ez a cég áll kapcsolatban a terjesztővel (az online vásárló felülettel azaz appstore-ral, ahol a szoftver megvásárolható) vagy mint magánszemély végezhető-e így ez a tevékenység, akár munkanélküliként is? Az is érdekelne mi a helyzet ugyanebben az esetben, ha az app ingyenes és abban megjelenített reklámokból származik a bevétel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem szükséges vállalkozás indítása, megbízási szerződés keretében is végezheti az adott tevékenységet. Azonban, ha a reklámokból származó bevétel önt illeti meg akkor, szükséges kiváltani a vállalkozói engedélyt.

Dokumentumban szereplő eltérő adatok

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy mi történik ilyen esetben, mely dokumentum a mérvadó, illetve a felelősség kit terhel a következő esetben: Vendégem szállásszolgáltatás igénybevétele céljából vette fel velünk a kapcsolatot, majd küldött egy hivatalos aláírt megrendelőt erről. Munkavállaló visszaigazolta ezt, azonban a lemondást érintő információknál más összegek és határidők szerepeltek, mint a vendég által küldött hivatalos megrendelőn. A szállásfoglalás végül lemondásra került, a munkavállaló által küldött dokumentum szerint még kötbérmentes időszakban, a megrendelő által küldött dokumentum szerint kötbérköteles időszakban. Kérdés, hogy tudjuk-e érvényesíteni a kötbér kérelmünket a megrendelő alapján vagy pedig a munkavállaló hibájából adódóan ezt nem tehetjük meg? Illetve a munkavállaló felelősségre vonható-e vagy köteles-e bármilyen kártérítés fizetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az érdemi válaszhoz szükséges a dokumentumok pontos tartalmának ismerete, ennek hiányában jogilag releváns választ nem tudok adni. Azonban ha hibázott a munkavállaló, akkor az Mt.alapján anyagi felelőssége van neki (is).