Zrt.

Kérdés: Mi történik, ha van egy cég a nevemen, amiről nem tudok?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban javaslom, hogy mihamarabb vegye fel a kapcsolatot a Zrt. ügyvezetésével (igazgatóság vagy vezérigazgató). Az esetleges problémák elkerülése érdekében tanácsolom, hogy forduljon ügyvédhez. Illetve ha valóban úgy van, ahogyan írta, akkor feljelentést is kellene tennie.

Bevezetett kereskedelmi egység átvétele

Kérdés: 5.700.000 Ft-ért megvásároltuk egy üzlet bérleti jogát. A hirdetésben és az átadó elmondása szerint az üzlet nagyon komoly bevételt hoz, havi 500.000 Ft-ot fizetésként vesz ki havonta. A könyvelést és a napi pénztárzárást nem tudta megmutatni, mivel a könyvelőnél van. Beszorított, mert azt állította, hogy másik két érdeklődő is van a boltra, akik másnap de. adnak választ az üzlet átvételéről. Belementünk. Az árukészletet is átvettük további 1,2 millió Ft-ért. Nyitást követően jöttünk rá, hogy nagyon át lettünk verve, mivel a napi bevételek egyáltalán nem hozták az elmondottakat. A hölgy továbbra sem hajlandó a pénztárkönyvét vagy a napi pénztárjelentéseit megmutatni, pedig ezzel igazolhatná a jóhiszeműségét. Nagyon átverve érzem magam, és nagyon sok pénzt fektettünk ebbe az üzletbe. Tudok valamit tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bíróságon megtámadhatja a szerződést tévedésre hivatkozva. Habár nagyon nehéz lesz bizonyítania, így nem is javaslom.

Önkormányztai büntetés

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy a helyi önkormányzat (Mosonmagyaróvár) megbírságolta a vállalkozásom 200.000 forintra a napokban egy 2019-ben be nem küldött, nullás helyi adóbevallás miatt, amit én amúgy beküldtem postai úton. Az elmúlt 3 évben egyszer sem értesítettek. Ilyenkor fellebbezhetek-e valahol?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, van jogorvoslat.

Jogász keresése

Kérdés: Szeretnék megalapítani egy vállalkozást, azonban nem vagyok benne biztos, hogy Magyarországon ez megvalósítható lenne. A kérdés: egy olyan cég, amely honlapján akár több millió ki- és befizetés történik, milyen jogra specializálódott szakembert kell keresnem? Ui.: Nem szerencsejáték.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ, hogy ez a forgalom milyen okból keletkezik.

Vállalkozási szerződés grafikusként

Kérdés: Az ügyben szeretnék tájékoztatást kérni, hogy a vállalkozási szerződés esetében az egyszerűsített vállalkozási szerződés mit jelent, és mi a különbség a kettő között? Milyen buktatói lehetnek az egyszerűsített változatnak? Sajnos az interneten nem kapok választ erre, illetve nem tudom, hogy a kérdés nem “butaság-e”, de úgy gondoltam jobb megkérdezni egy hozzáértőt. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy grafikusként is vállalkozói szerződést kell íratnom a megrendelőimmel? Ha nem, akkor mit ajánlanak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemes szerződésbe foglalni minden lényeges körülményt. Az egyszerűsített vállalkozói szerződésben lehetőség van ugyanazokat a feltételeket rögzíteni, mint az általános vállalkozói szerződésben, így nincs kifejezett buktatója az egyszerűsített változatnak.