Áfa

Kérdés: 50 milliós munkát vállaltam, viszont az idő miatt nem tudom elkezdeni, de már a számlát kiállítottak és jövő 31-én kell készen kell lenni. Börtönbe lehet miatta kerülni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem lehet emiatt.

Cégalapítás

Kérdés: Volt párom a közös tulajdonú ingatlanon kft. telephelyet és székhelyet jegyeztetett be tudtom nélkül. Tőlem nem kért hozzájárulási engedélyt. Szabályosan járt el?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Székhelyhasználathoz a tulajdonosok hozzájárulása szükséges.

Gazdasági társaságból kilépés

Kérdés: 2017-ben elváltam, azonban a közös kft. ügyében, amelyben volt férjemmel ketten vagyunk tulajdonosok, nem történt semmi előrelépés. 2021-ig semmilyen információm nem volt, egyetlen értesítést, hivatalos dokumentumot sem kaptam a cégről, illetve annak helyzetéről. 2022. szeptemberében tett Cégbírósági feljelentés után csak a 2021-es adóbevallás és a közgyűlés megtartására kötelezték. A találkozó során ígéretet kaptam a számlák és más egyéb elmaradt dokumentumok bemutatására, amire nem került sor. 2023. augusztusában megérkezett az újabb közgyűlésre szóló meghívó a 2022-es bevallás utólagos elfogadását illetően. Válaszlevelem nem ért célba, mert kiderült, hogy a kft. bejelentett székhelye egy beépítetlen, állítólag építési engedéllyel rendelkező telken van. Végül 2023. december 7-én sor került a közgyűlésre, ahol fény derült arra is, hogy a kft-nek adósságot csinált. Tekintettel az említett anomáliákra nem írtam alá semmit. Hogyan tudnék a kft-ből sértetlenül kilépni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, hogy ebben a helyzetben a férjével egyeztessen erről. Ennek sikertelensége esetén ügyvédi segítséggel javasolt eljárnia azért, hogy a felhalmozódott esetleges adósságok, bírságok kapcsán, Önön ne maradjon teher. Nyilván ehhez ismerni kell az alapító okiratot is, ami végső esetben a cégbíróságtól beszerezhető.

Képviseletei jog korlátozása

Kérdés: Közhasznú sportegyesületként kisebbségi tulajdonosok vagyunk egy Kft-ben, mellyel szemben jogvitába keveredtünk. A kisebbségi tulajdonosi jogunkat gyakorlóként a kft. ügyvezetőjének jeleztük, hogy betekintést kívánunk tenni a társaság irataiba. A kft. ügyvezetője kérésünket elutasította azzal, hogy az egyesület vezetőjének nincs képviseleti jogosultsága, így az általa kiadott, iratokba történő betekintésre szóló meghatalmazás érvénytelen. Véleményét arra alapozza, hogy az egyesületet képviselő elnök megválasztása álláspontja szerint szabálytalan volt, ő azt bíróság előtt megtámadta, és az ügy tisztázásáig nem ismeri el az elnök képviseleti jogát. Keresetének alapja, hogy állítása szerint ő az egyesület tagja, és nem kapott meghívót az egyesület tisztújító közgyűlésére. A valóság az, hogy többek között kétévi tagdíjtartozása miatt az ügyvezető egyesületi tagsága az akkor érvényben lévő egyesületi alapszabály értelmében kb. 15 éve megszűnt. Az azóta eltelt idő alatt egyszer sem…

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem tegyen fel kérdést amire választ vár.

Logó használat

Kérdés: Érdeklődöm, hogyha vállalkozásom honlapján szeretném feltüntetni referenciaképp korábbi munkáltatóim logóit vagy csak a vállalkozások neveit, ahhoz szükséges kérnem a korábbi munkáltatóim engedélyét vagy nem szükséges hozzá engedély?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, szükséges a hozzájárulásuk.