Idegen szó

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy Magyarországon használhatja-e állami cég a divízió szót névtáblaként az irodaépületen, ahol van az ügyfélszolgálatuk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tiltja semmi az idegen szavak használatát.

Kezesség támogatás miatt

Kérdés: Párom kezességet vállalt az apjának, hogy kapjon vállalkozására egy hitelt (ez a 10 milliós, 3 vagy 5 évig nem kell törleszteni vagy milyen, vírus miatti hitel) viszont Parkinzonkór miatt nem beszámítható és nem vagyunk benne biztosak, hogy jól vezeti a vállalkozást (elkölti a vállalkozás pénzét). Van bármi joga páromnak, hogy bele lásson a vállalkozása pénzügyeibe, mivel kezes? Nem szeretnénk a hülyesége miatt mi szívni. A kezesség vállalást is kikönyörögte, de utólag beláttuk nem volt jó ötlet, pláne így, hogy a betegsége miatt nem tud tiszta fejjel gondolkozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen betekintési joga.

Cég telephely

Kérdés: Tudtom nélkül egy cég regisztrált a tulajdonomban levő ingatlanra.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírtakból nem állapítható meg, hogy pontosan milyen kérdésre szeretne választ kapni, ezért érdemi válasz nem adhatok.

Jogi képviselő

Kérdés: Ez év elején kértem Öntől online tanácsadást ügyvezető mögöttes felelőssége ügyében. Eddig magam intézkedtem, de a keresetlevelet a Váci Járásbírósághoz adtam be, amit átirányítottak a Budapest Környéki Törvényszékre. Innen ma kaptam meg a végzést jó csomó hiánypótlásra, amit képtelen vagyok kitölteni, valamint jogi képviselő szükségességére. Erre 15 napos határidőt kaptam. Szeretném, ha el tudná vállalni ügyemet.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, látogasson el a www.jogomvan.hu oldalra, amelyen keresztül minden elérhetőséget megtalál!

Végrehajtás KATA-s egyéni vállalkozóval szemben

Kérdés: Van egy végrehajtás alatt álló tartozásom. Szeretnék KATA-s egyéni vállalkozást indítani a közeljövőben. Érdeklődnék, hogy a végrehajtó milyen mértékben és formában tud fellépni az egyéni vállalkozásommal szemben? Nem rendelkezem semmilyen ingó, ingatlan, bankszámla és egyéb jövedelemmel, így csak az EV-val szemben léphet fel. Mekkora lehet a havi összeg, amelyet követelhet? Alkalmazhat-e inkasszót a vállalkozáshoz létrehozott vállalkozói/egyéni bankszámlán, amellyel akár ellehetetleníti a vállalkozás működését?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában. A végrehajtó alkalmazhat inkasszót az egyéni vállalkozói bankszámlán, mivel az egyéni vállalkozói tevékenység esetén a személyes vagyon nem különül el a vállalkozói vagyontól. A számlán lévő teljes összeget lefoglalhatja.