Bértámogatás

Kérdés: Tudhatom-e, hogy a munkáltató igénybe veszi-e a bérem után járó bértámogatást?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel ezt a támogatást a munkáltatónak folyósítják, így erről Ön nem kap értesítést.

Könyvelés

Kérdés: Ha valaki számlát kér a cégemre, de én nem tudok róla, akkor mi a teendőm? Lehet-e baj belőle, ha nem kerül be a könyvelésbe a számla?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A számla jelentősége abban áll, hogy a könyvelésben el lehessen számolni a pénzügyekkel. Amennyiben valaki a cég nevére kér számlát, de nem a cég vagyonából fizeti ki a számlán szereplő vagyontárgy értékét (hanem pl. saját vagyonából), ebben az esetben nem rendelkezik jelentőséggel az, ha nem kerül bele a könyvelésbe a számla.

Külföldi jogi személy

Kérdés: Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Mi szükséges ahhoz, hogy egy lengyel jogi személy raktárt bérelhessen Magyarország területén, illetve mi szükséges a magyar alkalmazottak felvételéhez szintén lengyel jogi személy részéről a raktári munkához? Milyen dokumentumok kellenek, mik a részletek, mi ennek a költsége és mennyi időt vesz igénybe?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bérléshez önmagában semmi. A munkáltatáshoz rengeteg minden, ami túlmutat a fórum keretein. Dokumentumok: attól függ, hogy jelenleg a lengyel cég hol és milyen formában működik, pontosan mit szeretnének, hány fővel, milyen vállalkozási típussal stb-stb. A kérdései megválaszolásához több órás előzetes konzultáció szükséges.

 

Cégjog

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy ha én tagja vagyok egy gazdasági társaságnak 50%-ban, a másik tag szintén egy természetes személy 50%-ban, akkor a feleségem ügyvezetői tisztségének a visszahívásáról én szavazhatok-e “nem”-el? A Ptk. 3: 19 § d) pontja azt írja, hogy a határozathozatalkor nem szavazhat az a tag, akinek olyan hozzátartozója érdekelt a döntésben, aki a jogi személynek nem tagja vagy alapítója. Mit jelent az, hogy hozzátartozója érdekelt a döntésben? A feleségem nyilván a hozzátartozom, de az ügyvezetői tisztségből visszahívása az a döntésben való érdekeltségét jelenti? A társaság működésképtelen lenne, ha a feleségem nem lenne ügyvezető, mert a tagok nem tudnak új ügyvezető személyéről megállapodni, ezért ha én ebben a kérdésben nem szavazhatok, akkor az üzlettársam őt érvényesen 50%-os szavazattal leválthatja?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A döntésben való érdekeltség azt jelenti, hogy a döntés eredménye kihat az adott személyre, ez ebben az esetben fennáll. Amennyiben Kft. tagja, abban az esetben Ön erről a napirendi pontról nem szavazhat, így emiatt a másik tag szavazata 100%-osnak minősül. Mindezek alapján visszahívhatja házastársát az ügyvezetői pozícióból.

Céges ügy

Kérdés: Arról szeretnék érdeklődni, hogy van egy céges felszámolás, amire ma jött meg a végzés. Az mellékes, hogy nem is akartam ügyvezető lenni és az is, hogy ebbe csúnyán belehúztak, hisz aki erről tehet, arra valószínű már nem tudom rávenni, hogy fizesse ki a saját cége tartozását. Kb. 1 millió 748 ezer Ft tartozás szerepel a végzésben, amit tőlem követelnek. De túl sok szám és paragrafus van benne és nem igazodom el rajta mi az, amit nekem kell fizetni. 15 napom van fellebbezni, de nem tudom érdemes-e. Erre a tartozásra kérhető részletfizetés? Mi van akkor, ha semmi vagyonom nincs és tegnap leépítés volt a munkahelyemen, így az állásom is elvesztettem? Ha valakinek meg tudnám mutatni a végzést és segítene értelmezni, azt nagyon megköszönném.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy mihamarabb keressen fel ügyvéd kollégát, hogy minél előbb megfelelő segítséget kaphasson, mert a leírás alapján nem igazán lehet konkrétumot mondani.