Társasági jog

Kérdés: Adott a feleség és a (volt) férj, fele-fele arányban tagok egy Kft-ben, Feleség az ügyvezető.  A férj – a válás miatt – bosszúból fel kívánja menteni az ügyvezetői tisztségből a feleséget. A kúria felülvizsgálati határozatával hatályában fenntartott ítélete (Szegedi Ítélőtábla Gf.III.3282/2012/3., Kúria Gfv.VII.30.051/2013/4.) meglehetősen egyértelmű. Az érdekelne, hogy személyes okokból valóban ellehetetleníthető-e így egy élet munkája, amellyel a feleség felépített egy vállalkozást, amelyben – egyébként egy elmaradottabb vidéken – alkalmazottaknak nyújt megélhetést vagy van erre valami megoldás? Illetve, ha felmenteti, az új ügyvezető kiválasztásának/megbízásának szavazásából is kizárható-e a feleség? Mivel fele-fele arányban tulajdonosok, akkor mi van, ha nem ad bizalmat bármely új ügyvezetőnek? (Bocsánat, ha jogilag pongyolán fogalmaztam, remélem a kérdés lényege azért átment.)

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ettől még nem lehetetlenül el. A leváltásról nem szavazhat, de az új ügyvezető személyéről igen. Vannak olyan „technikák”, amivel minden megmenthető, de ezek ismertetése túlmutat a fórum keretein. Nyilván ha, nem tudnak megegyezni az új ügyvezető személyében, akkor nem lesz ügyvezetője a cégnek, ami végső soron a törléshez fog vezetni.

Polgári peres eljárás

Kérdés: Polgári peres eljárás alatt az alperes Betéti Társaság és ügyvezetője átruházhatja a cég tulajdon vagyonát és sajátját, valamint a feleségéét, mint beltag?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Személyes adatok

Kérdés: 2013-tól tavaly októberig egy cégnek dolgoztam egyéni vállalkozóként, külsős tanácsadó funkcióban.  2022. szeptemberben a cég ügyvezetője megadta a nevemet, e-mail címemet egy számomra addig ismeretlen személynek, aki Facebook messengeren vulgáris, gyalázkodó, sértő üzeneteket küldött. Ezek miatt a céggel 2022. októberében szerződést bontottam. A múlt héten, a magán telefonszámomon egy speditőr cég fuvarosa keresett, mivel a fenti cégtől kapott szállítmányozói megbízáson az én nevem és telefonszámom volt neki megadva. A fenti 2 esetben megsértett-e a cég bármilyen (személyes) jogomat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Kft 50-50%

Kérdés: Férj és feleség, 50-50 %-ban tagok Kft-ben, Férj az ügyvezető, a képviselet módja: önálló. Feleség – még – alkalmazott a Kft-ben. Válásra kerül sor, a házasság felbontására irányuló keresetlevél beadásra került a bíróságra. A házastársi közös vagyon megosztásáról nem született megállapodás. A kérdés egyrészt az, hogy a Kft-ben lévő 50%-os tulajdonrészét eladhatja-e már most a feleség 3. fél részére, amennyiben a férj nem tud/kíván elővételi jogával élni? Vagy ameddig a házastársi közös vagyon megosztásáról nem születik felek között megállapodás, illetve ha egyáltalán nem születik és valamelyik fél a megosztás érdekében bírósághoz fordul, addig nem adható el a Kft-beli tulajdonrész? A Kft. székhelye és ahol a gyártás ténylegesen folyik (üzem, ami a társasági szerződésben fióktelepként van feltüntetve) elválik egymástól, nyilván utóbbi az “érték”. Bevihet-e a fióktelepen lévő üzembe feleség 3. személyt a férj /ügyvezető hozzájárulása/ engedélye nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, eladhatja. Igen, beviheti, hacsak nincsen ezzel ellentétes ügyvezetői intézkedés.

Villanyszerelés

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy mit tehetek villanyszerelő vállalkozóként, ha a fogyasztóvédelem felé feljelentettek? És mire számíthatok?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adásához fontos lenne tudni a részleteket, illetve körülményeket.