Kapcsolattartás

Kérdés: Egy olyan kérdésem lenne, hogy gyermekem édesapjának a bíróság által meghatározott időpontok betartása kötelessége vagy jogosult, de nem köteles az adott időpontokban elvinni a gyermeket? Mert apuka szerint nem kötelessége csak, ha úgy gondolja és szeretné. Illetve, ha el is viszi, mennyire törvényes az, hogy a gyermek felügyeletét másra ruházza, míg ő dolgozik.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az édesapának kötelessége (is) elvinni a gyermeket a meghatározott időpontokban.

Hitel

Kérdés: Egy kérdésem lenne: 15 év élettársi kapcsolatom szakadt meg tavaly júliusban. 2 gyermek született a kapcsolatból. Volt párom nem nagyon szeretett dolgozni, de költekezni igen. Én a saját nevemre vettem fel hiteleket, amit később nem tudtam törleszteni. Tavaly is vettem fel egy kölcsönt, amiből a volt párom ugyanúgy költött, de törleszteni már nem akarta. Valahogy lehet kötelezni, hogy a tartozások felét visszafizesse? Mert nekem azt mondta, mivel az én nevemen van, én fizessem. A két gyermekem egyedül nevelem, néha már nem tudom, hogy a hitelt fizessem vagy a gyerekek igényeit nézzem. Tudok valamit tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, azt javaslom, elsődlegesen próbáljon meg megegyezni vele. Amennyiben nem sikerül, küldjön számára felszólító levelet és figyelmeztesse az esetleges jogkövetkezményekre. Ha utána sem történik érdemi változás bírósághoz fordulhat, vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat ügyvéd, vagy közjegyző segítségével. Érdemes azonban átgondolnia, hogy a leírtakból mit tud bizonyítani…..

Gyámság utáni elszámolás

Kérdés: A gyerek nagykorúvá válása után a Gyámhivatal határozata szerint a gyámságra kijelölt személynek el kellett volna számolnia a vagyonelemmel. Ezt 2013-ban meg kellett volna tennie, de azóta sem tette meg. A határozatot a gyámságra kijelölt személy kapta, amit elköltözése miatt nem vett át. Mit tehet az érintett ennyi idő elteltével az átadás érdekében? A szóban forgó ingatlanra a gyerek vagyonának védelmében előírta a haszonélvezeti jog bejegyzését. Ezt az elszámolás során töröltetni kell, vagy lehetséges?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, küldjön felszólító levelet a gyámságra kijelölt személynek. A gyámhatóság közreműködésével, illetve hozzájárulásával lehetőség van a haszonélvezet törlésére, vagy megváltására. A leírtak alapján viszont az elévülésre is figyelemmel kell lenni.

Névviselés megvonása válás után

Kérdés: Érdeklődnék, hogy váláskor kérvényezhetem-e, hogy a házastársam a válás után ne viselje tovább a nevemet? A férjem vette fel az én vezetéknevemet. A válókeresetet én adtam be, nem tudom, ez szerepet játszik-e a kérdésben.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a törvényben meghatározott feltételek fenn állnak, kérvényezheti.

Apai vélelmezés

Kérdés: Van egy kisfiam már 3 éves és még nem találkozhattam vele, mert még nincs a nevemen. Az anyuka eltűnt még várandósan vele. 2 éves korától nevelőszülőnél van, mert az anyuka problémás zűrös életet él. DNS teszt is volt bíróság által, az én fiam. A gyámügy is arra vár, hogy menjek már végre a kisfiamért, de a bíró nem tudja jogerőre emelni azt, hogy én vagyok az édesapa, mivel az anyuka elérhetetlen, nincs most lakcíme, ahol értesíthetnék. Mindenki csak széttárja a kezét, nem tudnak ilyen esetben mit tenni, a rendőrség sem. A bíróban még nagyon bízok, hogy hoz így is egy döntést, az anyuka nélkül a gyermek érdekeit szem előtt tartva. A kérdésem az lenne, mire számíthatok ebben az esetben, mit tudok tenni? El szeretném hozni a kisfiamat végre haza.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben szülői felügyeleti jog rendezése iránt van folyamatban peres eljárás, úgy a bíróság elsődlegesen a gyermek érdekeit szem előtt tartva fogja meghozni a döntését. Kérje ügygondnok kirendelését! A leírtakon segíteni fog.