Válás, kilakoltatás

Kérdés: Az anya és apa elvált, 2 gyerekük született, egyik az egyikhez került, a másik a másikhoz. Az ingatlan, amiben éltek az anya örökölte még mielőtt megismerték volna egymást. A válást követően az apa élt ott egy gyerekkel (bár a bíróságban úgy döntöttek, hogy az egyik szoba az anyáé a másik az apáé). Mióta elváltak az apa sok mindent csinált a telken (felújította). A gyerekek mindjárt felnőnek és az anya ki szeretné onnan lakoltatni az apát, mivel egyik gyerek sem szereti már őt és nem szeretne vele élni (az apa nem szeretne elköltözni). Az a kérdése,m hogy lehetséges-e hogy az apa marad, felosztják a telket, mivel egész nagy. Az az egyetlen döntés, hogy az apát kilakoltatják vagy lehetséges, hogy kap valamit (A tulajdoni lapon az ingatlan 1/1 hányad része az anyáé).

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszadáshoz ismernem kellene az említett bírósági döntést, illetve pontosan az apa által a telken végzett munkálatokat. Főszabályként addig maradhat az ingatlanban, ameddig annak használatára (pl. legkisebb közös gyermek nagykorúvá válásáig) stb. a bíróság feljogosította, utána nem, illetve amennyiben nem épített hozzá az ingatlanhoz, csak felújította, akkor a ráfordított összegeket kérheti a jogalap nélküli gazdagodás szabályai alapján, azonban tulajdoni hányadra nem lesz jogosult.

Terror

Kérdés: A barátnőmet terrorban tartják a szülei, 17 éves, ilyenkor van bármilyen jogi következménye annak, ha hozzám költözik az engedélyük nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Van.

Család, vagyon

Kérdés: Gyerekeim anyja be van jelentve és ott él a címen. Nem vagyunk házasok. Sokat nem vagyok a házban. Van egy barátnőm. A gyerekek anyja a lakásban összerakta a ruháimat. Ki akar rakni a saját kezemmel épített házból. Évek óta semmit nem dolgozik. Én biztosítom az egész családnak a biztonságot, mert gyerekeink vannak. Hogyan rendezzem? Azt akarom menjen el. Én akarom, hogy elmenjen. Van 4 éves, 13 éves, 21 éves gyerekünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az együttélésük alatt keletkezett vagyonszaporulat megosztását, vagyoni viszonyaik lezárást kezdeményezheti. Ezt megtehetik egymás között békés módon, azon kívül egy megállapodási formában, és ha ettől is nehezebb egyezségre jutniuk, akkor pedig bírósági peres úton.

Válás büntetett előélettel

Kérdés: Sajnos egy kisiklott élet miatt büntetett előéletű lettem (csalás vétsége, megtérített kárral). 1 év még hátra van a felfüggesztettemből. Azóta az életem helyre jött, lett egy csodálatos gyermekem, és úton van a második baba is. Sajnos a férjem alkoholista lett. Szinte minden pénzt eliszik, nem foglalkozik a gyerekkel, állandóan “dolga” van, és mindig részegen jön haza. Szóbeli fenyegetéseket kapok szinte minden nap. Családom sajnos az előéletem miatt most nem áll szóba velem. Anyósoméknál élünk. Apósom is sokat iszik, többször elveszítette emiatt a munkahelyét. Anyós szerint tűrni kell, mert ő is tűr. Milyen lehetőségeim vannak gyermek elhelyezésnél az előéletem miatt? Kihez tudok fordulni segítségért? Sajnos csak családi pótlékot és gyedet kapok, melyből szinte csak én fedezem a gyermek körüli dolgokat. De itt maradni a gyermekemmel nem akarok tovább, mert nem szeretném, ha így nőne fel ő és a születendő kicsi is.

Válás: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy a szülői felügyelet kérdésében pontos jogi választ tudjunk adni, több információra lenne szükség a családi viszonyok részletes feltárására. Önmagában a büntetett előélet nem kizáró ok, a nevelési alkalmasságot fogják vizsgálni, illetve a gyermek érdekeit.

Válás, gyermek elhelyezése

Kérdés: Kérdéssel szeretnék fordulni Önhöz válással, gyermekelhelyezéssel kapcsolatban. Az lenne a kérdésem, hogy hét évig voltunk házasok, most elköltöztem, Németországban dolgozom, ő pedig ott maradt, ahol laktunk, de van egy hét éves lányom és úgy jöttem el, hogy nem tudtam elhozni, mert ezzel fenyeget engem, ezzel akar visszaszerezni a gyerekre hivatkozva. Nemsokára beadom a válópert és csak szeretném tudni, hogy mire számíthatok, nagyon szeretném visszakapni a kislányomat! Van-e lehetőségem, hogy visszakapjam?  A nevén van a kislány, mert házasságban vette a nevére, mert a gyermekvédelmi központban értem még régebben, de ő nem az igazi apja, hanem úgymond mostohaapja, de a nevére vette. Nem tudom mit tehetnék?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Levelének megválaszolása meghaladja jelen fórum kereteit, javaslom, keressen fel egy ügyvédet személyes konzultáció keretein belül.