Vagyonmegosztás

Kérdés: Volt férjemmel építkeztünk, hitel és CSOK felvételével, valamint az ex eladott lakása árának egy kisebb részével, és testvéri (az ő testvére) “kölcsönnel”. Később a babavárót is felvettük, amiből kocsit vettünk. Az ingatlan 1/2-1/2 tulajdonban van. A közüzemek a volt férjem nevén vannak, mindent ő fizetett, én a bevásárlásokat rendeztem, mást soha nem hagyott hogy intézzek/fizessek. 3 gyermekünk született, akikkel én elköltöztem az ingatlanból (albérletben vagyunk). Szerettem volna egyezséget, de csak hiteget és nagyon kevés pénzt ajánlott fel az egyezség tervezetemre reagálva, amit nem is hajlandó kifizetni továbbra sem. Kérdésem, ha esetleg perre vinném, mik lennének az esélyeim, vagy mit tudok tenni egyáltalán így, hogy nem hajlandó semmi egyezségre?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben mindenképp érdemes bírósághoz fordulni, hiszen a bíróság a gyermekek érdekeit szem előtt tartva fog döntést hozni.

Gyermek elvállalás

Kérdés: Ha még nem vállaltam el a gyermekemet és össze szeretnék a párommal házasodni, automatikusan a nevemre kerül vagy külön el kell vállalnom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A házasság elegendő, de a nyilatkozatot azt ki kell majd töltenie.

Lakás kiürítési kérelem

Kérdés: Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy van egy saját tulajdonú ingatlanom, a volt párom lakik benne 9 éve lassan és nem enged az ingatlan közelébe sem. Mikor elköltöztem tőle családon belüli bántalmazás miatt, akkor ő maradt a házban és még abban az évben megígérte, hogy kifizet.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, indítson lakás kiürítési eljárást.

Otthon elhagyása

Kérdés: 17. évet töltöttem. Jogom van elmenni itthonról? Bejelentés nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leveléből nem derül ki, hogy végleg szeretné elhagyni az otthonát, vagy csak rövid időre. Amennyiben szeretne elköltözni a szüleitől, szükséges a szülők beleegyezése.

Intim kapcsolat

Kérdés: Lehet-e nevelőapa és fia között szexuális kapcsolat? Ha a nevelőapa 50 éves és a nevelő fia 15-16 éves, akkor lehet szexelni? Hogyan mondjam el a nevelőapámnak, hogy szexuális kapcsolatot szeretnék vele létesíteni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A nevelőszülő részéről ez büntetendő cselekménynek minősülne.