Szülőtartás

Kérdés: Van nekem egy 94 éves nagymamám, aki mostanra sajnos nagyon legyengült, és gondozásra szorul. 15 éven keresztül én és édesanyám viseltük gondját. Édesanyám egészségi állapota is megromlott, én pedig több mint 300 km-re kerültem nagymamámtól. A nagyinak van még 2 fia, akik ez alatt a 15 év alatt sajnos tudomást se vettek róla. Viszont, hogy nagymamám gondozásra szorul az idősebb nagybátyám közölte, hogy szociális otthonba adatná nagymamámat. És ennek a költségeit a 3 testvérnek és nekem unokának kell állni. Nekem, azért mert 3 évig neveltek a nagyszüleim. Tudni kell még azt is, hogy miután nagyapám meghalt a hagyatéki tárgyalás során elosztották a 3 testvér közt a vagyont, ami a nagyszüleimnek volt. Az idősebb nagybátyám örökölte a nagyszüleim földjeit, és az egyik testvér házát, aki időközben meghalt. Én nem kaptam semmit. Tehát a vagyont lefölözte. Az lenne a kérdésem hogy kötelezhet-e engem és édesanyámat bármire is.

Válasz: Tisztelt kérdező! A szülő illetve rokontartásnál sorrendiség van, tehát a nagymamáját elsősorban gyermekeinek kell eltartani, ha a nyugdíj nem elegendő. A bíróság sok mindent vizsgál egy ilyen eljárásnál, megvizsgálják az eltartásra kötelezhető gyermekek anyagi helyzetét, élethelyzetét stb. nem feltétlenül egyenlő arányban kell fizetni a tartást több tényezőtől függ.

Nyaralás

Kérdés: 15 évesen mehetek nyaralni a szüleim nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Szülői beleegyezéssel igen. Külföldre utazáshoz célszerű szülői hozzájáruló nyilatkozatot is beszerezni.

Családi gond

Kérdés: A barátom albérlete megszűnt, így hozzám költözött. Van 3 gyereke, 7-10-11 évesek. Így a láthatás idején itt a házamban vannak (az én tulajdonom egyedül). Legutóbb a 10 éves kitalálta, hogy én megszorítom, ütöm. Vasárnap hazament, és kedden az anyuka hívta a párom, hogy elvágja a nyakam, leengedi a vérem stb. A másik 2 gyerek, következő alkalommal elmondta, hogy hazudik a középső. Kérdésem az lenne, hogy nekem kötelességem a középsőt a házamba engedni? Mivel idegen vagyok nekik az anya szerint. Sokszor volt úgy, hogy pénteken este elhozta én szombaton dolgoztam, barátom volt velük. Kötelességem megengedni, aki miatt megfenyegettek, hogy a testvérét bántsa. Szerintem, nem kötelezhet senki arra, hogy még nem vagyok itthon, bárkit is beengedjek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles.

Gyermek költöztetése, továbbtanulás

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni. Gyermekem szülői felügyeletét az édesanyja gyakorolja. A gyermek vidéken jár jelen pillanatban általános iskolába. Mindkét szülő ugyanezen országrészben él életvitelszerűen. Az édesanya jobb munkalehetőség miatt a gyermeket budapesti középiskolába akarja felvételiztetni. Apaként, mind a gyermek érdekében (13 éves, sosem élt nagyvárosban), sem a kevesebb találkozási lehetőség miatt, nem engedélyezném. Van jogom megtiltani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen joga, legfeljebb nem érthet vele egyet és akkor ennek a következményei fognak megtörténni.

Vagyonjog

Kérdés: 30 év házasság után közös megegyezéssel váltunk. A volt férjem 22 millió forintot ígért, hogy én is tudjak lakást venni. Így hagytam ott az otthonom. Majd közölte velem, hogy kizárólag az ingatlanunk felét adja, ami 15 millió forint, ami végül is jogos, csak nem ebben állapodtunk meg. Szeretném kérdezni, hogy ez megtévesztésnek számít-e?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.