Barátnőm válása

Kérdés: A barátnőm beadta a válókeresetet, viszont a férje nem szeretne válni (vagyis nem tudom, mert egyszer ezt mondja, másszor azt). Kitalálta, hogy a barátnőm megcsalta, majd eljött hozzám, hogy megvan neki az összes telefonbeszélgetésünk és messenger üzenetváltásunk, és nem szeretné, ha nekem a bíróságon hazudnom kéne ez ügyben, és beszéljek vele, hogy vallja be, mit tett. Én szeretnék kimaradni ebből az egészből. Hivatkozhatok elfogultságra, ha esetleg beidéznek tanúnak, hogy közel 20 éve vagyunk barátnők? Illetve felhasználhatja az én engedélyem nélkül azokat a beszélgetéseket, amiket mi beszéltünk, az én beleegyezésem nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem hivatkozhat. Használhatja, de ez jogi következményeket vonhat maga után (mind büntető, mind pedig polgári jogi következményei is lehetnek adott esetben).

Élettársi kapcsolat, kilakoltatás

Kérdés: A kérdésem a következő: élettársammal menthetetlenül megromlott a kapcsolat. Többszöri kérésem és felszólításom ellenére sem hajlandó elhagyni a közösen használt lakást, amiben hárman élünk az ő, előző kapcsolatból származó 6 éves fiával. A lakás 1/1 tulajdonjoggal az én nevemen van, ahogy a lakáshitel is, a számlák az én nevemen vannak, ahogy a berendezéseket is én vettem. Milyen módon tudok érvényt szerezni a tulajdonjogomnak és távozásra szólítani fel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Lakáskiürítési pert indíthat.

Tulajdon elhozatala volt élettárstól

Kérdés: 3 éve szűnt meg az élettársi kapcsolatom és az ott lévő lakcím is megszűnt 1 éve. Az ingóságaimat el akarja adni a volt párom. Kérdéseim a következők: Van joga ezt tenni? Mennyi ideig van jogom elhozni? Mit tehetek, hogy visszakapjam ingóságaim?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs. Azt javaslom, mihamarabb hozza el az ingóságait. A törvény nem határoz meg konkrét határidőt. Azt javaslom küldjön felszólító levelet ügyvéd által, vagy forduljon bírósághoz.

Gyermek láthatás

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, adott egy 2 éves gyermek, az édesapának ítélték, majd a nagynéni lett a gyámja. A láthatások megváltoztatását senki nem kérte, alá lett írva a gyám által is, hogy megfelelő neki. Most viszont a gyám nem hajlandó odaadni a gyermeket a nyári szünetre az előírt láthatásra. Be lett íratva bölcsődébe.

Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést. Azt javaslom próbálják meg békés úton rendezni a dolgot, amennyiben nem sikerül megállapodniuk bírósághoz fordulhat.

Élettársi kapcsolat

Kérdés: Mihez van jogom 10 év élettársi kapcsolatban, nem vagyok tulajdonos.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, kérem, írja le a részleteket.