Húgom keresése Belgiumban

Kérdés: 2004 óta húgomról, apukánk halála óta nem tudok semmit. Nem jelentkezett. Belga-magyar állampolgár és Belgiumban él? Élt? Hol tudnám megkerestetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt tanácsolom, vegye fel a kapcsolatot a külföldi hatóságokkal vagy a nagykövetséggel.

Gyermek elhelyezés

Kérdés: Szeretném kérdezni, hogy elhelyezhető-e egy gyermek olyan szülőhöz, aki ellen rendőrségi feljelentés van, túlzott intimitásért? Elváltak a szülők. Az anya nevelte a gyermeket. Messzebb költöztek az apa lakhelyétől és az apa kérte a gyerek azonnali ideiglenes áthelyezését magához. Viszont az apa ellen van a fent említett feljelentés.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A feljelentés önmagában nem kizáró ok, habár olyan, hogy „túlzott intimitás”, nem létezik, így nem érthető, hogy mire gondolt.

Idegenrendészeti ügy

Kérdés: Kényes és bonyolult a párom ügye, tavaly nyáron idegenrendészeti őrizetbe került Nyírbátorban, ő iráni származású. 14 éve él Magyarországon, de a tartózkodási engedélye lejárt 4 éve, ő próbálta meghosszabbítani, intézni, de a bevándorlási hivatal folyamatosan elutasította. Páromnak 10 év bejelentett munkaviszonya van, TB-t fizetett, állandó lakcíme van. Főbb betegségei vannak, 58 éves, úgy érezzük meg van hurcolva, ide-oda szállítgatják betegen már 9 hónapja, mit tehetünk, hogy szabadon engedjék?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdése megválaszolásához több információra lenne szükség. Az őrizetbe vétel után ki kellett volna utasítaniuk a párját az országból elvileg, így a szállítások okai egyelőre nem világosak. Mindenféleképpen javaslom az ügyvédi közreműködést, hogy a lehető leggyorsabban találjanak megoldást.

Élettársi háztulajdon

Kérdés: 7 éve vagyunk együtt az élettársammal. A ház, amiben lakunk azt én vettem igaz, hogy hitel is van rajta. A mai világban nem tudatjuk, hogy mi történik velünk. A gyerekeim nem fogadták el a páromat. A kérdésem arra vonatkozna, ha én halok meg előbb a gyerekeim biztos kiraknák a házból, milyen papírt kellene és kivel csináltatnom, hogy ne így legyen?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Lehetséges megoldások: végrendelet, haszonélvezeti jog alapítása, tartási szerződés, gondozási szerződés, életjáradék stb. A pontos célt kell meghatározni és a lehetőségek közül a „legolcsóbbat” hozzárendelni.

Házastárs kivásárlása

Kérdés: Férjemmel válófélben vagyunk, van egy közös ingatlanunk, amiből szeretném kivásárolni. Úgy tudom, hogy folyamatban lévő válás esetén ez nem lehetséges, csak abban az esetben, ha már jogerős végzéssel rendelkezünk. Lehetséges-e a válási folyamat felfüggesztése és a férjem kivásárlása ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindegyik variációban lehetséges, csak más-más „technikai” megoldással. A válási folyamatot egyébként sem kell és emiatt nem is lehet felfüggeszteni.