Veszekedés

Kérdés: Párommal együtt éltünk közös házunkban egészen vasárnapig. Nem vagyunk házasok, 8 éve vagyunk együtt és van egy 3 éves kisfiúnk, akit vasárnap délután a vitára hivatkozva elvitt tőlem, azóta sem hozta haza. Munka után láthatom pár órát, viszont csak és kizárólag ott ahova elment (1 utcával lejjebb a szüleihez). Minden egyes alkalommal, amikor haza kell jönnöm fiamtól sír, hogy szeretné, hogy ott maradjak. Anyukája kegyes hazugsággal (mennem kell dolgozni, dolgom van) megpróbálja elintézni. Bizalmatlanságra hivatkozva nem engedi, hogy kettesben legyek vele vagy, hogy bárhova elvihessem. Sőt ő sem hajlandó ott lenni velünk harmadiknak. Ahol élnek összesen 6 ember tartózkodik egy kétszobás házban, abból a fiam kiskorú csak és egy kereset van. Illegális autó behozatalból élnek. Mit tudok tenni? Mik a jogaim?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy keresse fel az illetékes gyámhatóságot, illetve a családsegítő szolgálatot, akik Önnel és az édesanyával egyeztetést folytatnak, ahol sikerülhet mindkettejüknek megfelelő megoldást találni. Ha nem jár sikerrel, érdemes megfontolni a bírósághoz is fordulás lehetőségét is.

Gyermektartás

Kérdés: Februárban szereztem meg az egyik egyetemi végzettségem, így megszűnt a jogviszonyom májusban. Szeptembertől újra egyetemi képzésen veszek részt, illetve most is egy tanfolyam résztvevője vagyok. 25. életévemet még nem töltöttem be. Az a kérdésem, hogy jogosult vagyok-e újra a gyerektartásra, ha újra lesz jogviszonyom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermek tartására csak rendkívül indokolt esetben kötelezhető a szülő. (A kérdésben leírtak alapján: nem.)

Rokontartás

Kérdés: 21 éves nappali tagozatos egyetemi hallgató a gyermekem. Édesapja fizeti a tartásdíjat. Azonban szeptember elején házasságot fog kötni és útban van egy kisbaba is. Szeretném megkérdezni, hogy továbbra is jogosult lesz-e a tartásdíjra? Feltehetően diplomás gyedet fog kapni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A hatályos jogszabályi rendelkezések előírják, hogy a továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul.

Családi jog

Kérdés: Feleségemtől másfél éve külön élek. 10 éves kislányom megosztva van nálam, nála. Nem váltunk el, ez így alakult ki. Azt szeretném megtudni,hogy megteheti-e azt , hogy a gyermek felügyeletét átengedi egy harmadik kívülálló személynek, az én tudtom és engedélyem nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltehetőleg arra gondolt, hogy más vigyáz a gyermekre….? (Mivel a szülői felügyelet mást jelent.) Akkor igen.

CSOK, válás, gyermekelhelyezés

Kérdés: CSOK-ot vettünk fel a férjemmel. Válás esetén, ha nem akarjuk eladni a házat, a gyermekek felügyelete mindenképp a házban maradó félé kell legyen vagy van lehetőség közös felügyeletre (a gyerekek bejelentett állandó lakcíme maradna)?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amiket leírt, azok egymástól mind független jogviszonyok, ergo nem, avagy nem feltétlen befolyásolják egymást.