Lakás kiürítése

Kérdés: Lányom házasodott 2009-ben, férjével együtt beépítették a saját (férjemmel 50-50%-os tulajdonú) ingatlanunk tetőterét, közös a bejárat és az előszoba. Lányomék válnak, férje agresszív, alkoholista életmódja miatt. Lányom 12 éves kislányával 2 éve külön városban él, a még el nem vált férj mai napig nálunk. Építési engedélyt aláírtuk, használatbavétel 2009-ben megtörtént. A férj nem költözik ki, hagyja, hogy a lányom fizesse az albérletet. Kérdésem: igaz-e, hogy a szívességi alapon való lakáshasználat megszűnt, s indíthatunk-e pert a volt férj ellen a lakás kiürítésére? A férjnek joga van-e beperelni bennünket a költségeinek kifizetésére, amivel emelte az ingatlanunk értékét?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint ez hozzáépítésnek minősül, ilyen esetben a felek eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik az ingatlanon, amelyet bírósági eljárás során tudnak megszüntetni. (Az egy más kérdés, hogy adott esetben ez nincsen a földhivatalba beépítve, illetve az is, hogy egy jogvita során, mi az, ami bizonyítható. Mindenféleképpen személyes konzultációt javaslok valamelyik ügyvéd kollégával.)

Gyerektartás

Kérdés: 18 év után különváltunk élettársammal, van 3 gyermekünk, akik velem maradtak. Szeretnék kérni gyerektartást, melyben már elindítottam a kérelmet. De a gyerekek apja apasági tesztet emleget, hogy ő addig nem fizet, míg nincs DNS vizsgálat. Kérdésem az lenne, ha esetleg valamelyik gyermek nem az övé, terhelhet-e engem bármivel vagy csak arra a gyerekre nem kell fizetni gyerektartást?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben kiderül, hogy az egyik gyermek másik édesapától van, azzal kell számolnia, hogy a volt élettársának az említett gyermek részére nem kell a továbbiakban tartásdíjat fizetni.

Gyerek

Kérdés: Gyermekem a Jugendamt-hoz fordult, hogy nem akar többet haza menni a családhoz (Németországban élő magyarok vagyunk). 2 nap múlva indultunk volna haza, amit lányom nem szeretett volna (12). Ma csörgött a telefonom, hogy ne várjam gyermekemet haza, mert gyermekotthonban tölti az éjszakát. Mondtam a hölgynek, hogy most van a kamasz korszakban és azért csinálja ezt, hogy az akaratát érvényesítse. A kérdésem az lenne, hogy van-e ahhoz joga a német tagállamnak, hogy eltitkolja előlem gyermekem hol létét? És meggátolhatja-e magyar lakcímmel rendelkező és magyar állampolgárként, hogy gyermekem a család többi tagjával együtt haza költözzön. Nyilván nem hagynám itt egy gyermekotthonban a 12 éves lányom, de szeretnék tisztában lenni a  jogaimmal.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a Jugendamt-al a helyzet tisztázása, megoldása érdekében, ugyanis Németországban a német törvények az irányadóak, mi itthon a magyar törvények szerint járunk el, ami más.

Családi ügyek

Kérdés: Mit lehet tenni jogilag, ha a nővérem férje megszabja, hogy hova mehet, meg hova nem és ellenőrizgeti.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nővére kérelmezheti a házasság felbontását (válás) az illetékes bíróságnál.

Vagyonmegosztás

Kérdés: Válni akarok és a vagyont megosztani. Az összes vagyonunk a férjem nevén van. Már eddig is elajándékozott több mindent a két fiúnknak. Ha tudomást szerez a válásról, minden vagyont, amit lehet, eltüntet. Kérdésem lehet-e ez ellen tenni valamit? A bíróságtól lehet-e kérni, hogy ezt ne tehesse meg?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Igen, lehet ellene tenni, de a teljesen pontos részleteket is ismerni kell a helyes út kiválasztásához.