Szülő/hozzátartozó eltartása

Kérdés: Sajnos 54 évesen meghalt a férjem. Az anyósom nálunk lakik, mivel elárverezték a családi házát. (20 évvel ezelőtt a férjem húgára íratta a házat, aki kölcsönt vett fel, amelyet nem törlesztett). 30 éve mérgezi, keseríti az életemet/életünket. A házunkban semmiféle részesedése nincs. A kérdésem a következő: Mennyire vagyok köteles gondoskodni róla, ha a férjem húga (aki 18 éve elment és csak a férjem halála idején derült ki, hogy hol él) jó körülmények között van, de fél találkozni az anyjával. Sajnos egy autista gyermeket nevel, így úgy gondolom, nem kötelezhető szülőtartásra. Az anyósommal eddig is rossz volt, de a fia halála után rendkívül megromlott a kapcsolatunk: nem fogadta el a férjem kérését a temetéssel kapcsolatban, mindenféle gyilkosnak elmondott minket, mivel a férjemet a két felnőtt, egyetemista lányommal itthon ápoltuk az utolsó pillanatig. Úgy gondoljuk, hogy skizofrén jeleket mutat, hiszen – szerinte – folyamatosan mérgezem őt. Így mióta egyszer nem találta…

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles gondoskodni róla. Bírósághoz fordulhat gondnokság alá helyezés okán.

Vagyonmegosztó per

Kérdés: 4 éve kint élek Németországban. Sajnos van egy most már több, mint 4 éve húzódó gondom. 6 éve, hogy megromlott előző házasságom és eljöttem a férjemtől,  4 éve lesz, hogy hivatalosan elváltunk, de a vagyonmegosztásról nem tudtunk megegyezni. Nem lehet vele tárgyalni, úgy gondolja, nem jár nekem semmi 21 év után. Sajnos ritkán tudunk Magyarországra menni a jelenlegi férjemmel, akivel tavaly augusztusban kötöttünk házasságot, hogy végre lezárjuk ezt az évek óta húzódó ügyet. Egy ismerősöm javasolta, hogy keressem meg Önöket jogi tanácsért. Mivel olyan az exférjem és a felnőtt gyerekeim, hogy szinte minden hazautazásunkkor megtámadnak bennünket vagy kárt tettek az autónkban, ezért gondoltam arra, hogy lehetne-e ezt úgy intézni, hogy személyesen nem jelenek meg a vagyonmegosztási tárgyaláson? Valóban be kell fizessek 1,5 M forintot, hogy elindítsam a pert? Nekem egy új életet kellett kezdenem minden vagyon nélkül, még a személyes holmimhoz sem jutottam hozzá.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bírósági eljárás megindításának feltétele az illeték megfizetése. Az eljárás tárgyának az értéke határozza meg az illeték alapját. Igen, amennyiben ügyvédet bíz meg, nem köteles megjelenni a tárgyaláson.

Hitel

Kérdés: Olyan problémám van, hogy a volt páromnak vettem fel két hitelt, aminek az anyagi részéből nem élveztem semmit. Megegyeztünk, a nagyobb törlesztőt én, a kisebbet ő fizeti, amit pár hónap után abbahagyott és én fizetem azt is. Az egyezségbe tartozott még a gyerektartás, hogy 5 évig nem fizetem, amit szintén nem tartott be. Volt gyerektartási tárgyalás, ahol mindent beismert és elismert. Ennek ellenére fizetek gyerektartást. Kérdésem, van-e esélyem visszaterhelni rá a hitel fennmaradt összegét, mert lassan én minden pénzem erre költöm, van-e valami lehetőségem, hogy a hitelt visszaterheljem rá?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincsen rá lehetőség, a felvett hitelt Önnek kell törlesztenie. A gyermeke tartására saját megélhetésének terhére is köteles.

Válás

Kérdés: Megtudtam, hogy a férjem egy olyan nővel van, akivel rossz a kapcsolatom és ráadásul kiderült, hogy roma születésű. Valahogy meg tudom akadályozni, hogy ilyen környezetbe vigye a gyerekeimet vagy hogy találkozzanak ezzel a nővel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

Kizárólagos felügyeleti jog

Kérdés: Kizárólagos felügyeleti jog.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérem, írja le a kérdést, amire szeretne választ kapni.