Covid fertőzéssel gyanúsítanak

Kérdés: Munkahelyemen 46 fő dolgozik és a parancsnokom szerint félnek tőlem a munkatársaim, mert azt állítja valaki, hogy én fertőzöm a közösséget, mivel a családtagjaim között van covid pozitív. Hitelt érdemlően bizonyítottam, hogy nem vagyok kontaktszemély, de ennek ellenére engem tartanak fertőzőnek, aki miatt 13 kollégánk táppénzre ment. El kellett mennem antigén és PCR tesztre, hogy papírral is alá tudjam támasztani az igazamat, de ez nekem relatíve sokba került, holott tudtam, hogy otthon nem fertőződhettem meg. De nem hitt nekem senki. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdéséből nem világos számomra, hogy munkáltatója utasítására vagy önszántából ment el elvégezni a teszteket. Amennyiben munkáltatója kötelezte a tesztelésre, úgy a munkáltató kötelessége az ingyenes teszt biztosítása, tehát költségei megtérítésére jogosult. Ezen felül munkatársai ilyen jellegű állításai egyértelműen sértik az Ön jó hírnévhez való jogát, így személyiségi jogi peres eljárást kezdeményezésére jogosult.

Megtagadhatom-e a munkát covid osztályon?

Kérdés: Asztmás betegként dolgozhatok-e covid osztályon? Jelenleg is sokat fulladok, rövidtávon kifáradok.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaköri leírást a munkáltató megváltoztathatja és kötelezheti a dolgozót más feladatok elvégzésére, valamint a munkavégzés helyét is módosíthatja (ez adott esetben a Covid osztályra történő áthelyezést jelenti). Fontos megjegyezni azonban, hogy ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, ismernem kellene a munkavállalói szerződését, azon belül is a munkaköri leírást.

Munkajog

Kérdés: Az ügyben érdeklődöm, ha 1 hónapja átestem a koronavírus fertőzésen, kötelezhet-e a munkaadó, hogy oltassam be magam. Megtagadhatom az oltást szankciók nélkül? Középiskolában dolgozom, mint iskolatitkár.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az oltás önkéntes alapon történik, tehát szankciók nem érhetik Önt az oltás megtagadása miatt. Habár érdemes az oltást kérni, sok mindent meg lehet vele előzni….

Pozitív PCR teszt

Kérdés: 40 nap után is pozitív a PCR Covid tesztem, a munkáltató nem enged vissza dolgozni, minden teszt után újabb 10 napos karantént ír elő. Tüneteim nincsenek, nem egészségügyi dolgozó vagyok, hanem eladó. A háziorvos már nem akar táppénzre felvenni, szabit kell kivennem. Az NNK hivatalos állásfoglalása szerint is súlyos lefolyású covid betegségnél 21 + 3 láztalan nap után lejár a karantén, nem fertőz az ember. Jogilag megteheti ezt a munkáltató?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a munkáltatónak kötelessége biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítania, ezért jogszerűen tagadja meg a munkába állását, ha még ennyi idő után is pozitív a PCR tesztje, mivel ennek is van kockázata.

Covid teszt

Kérdés: Hétfőn a munkahelyemen csináltattak velünk gyors antigén tesztet (orrból, ami negatív lett), kb. 50 emberből 1 főnek lett pozitív. Van-e joga a munkáltatónak, hogy rá 3 napra (csütörtökön) megint csináltasson velünk tesztet és utána hétfőn megint (azaz 2x egy héten úgy, hogy nincs vírusos köztünk)? A teszteket nem kell fizetnünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkajogi szabályokból az következik, hogy a munkáltatónak joga van tesztelni a munkavállalóit, mert a munkáltató kötelessége, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítsa, amihez szükség lehet a rendszeres tesztelésre. A munkáltatónak a tesztet ingyenesen kell biztosítania, de ezzel együtt a tesztelésnek nincs munkajogi akadálya.