TAJ szám újra érvényesítése

Kérdés: Pár hónapja dolgozom egy már a korábbiakhoz képest kicsit stabilabb cégnél. Viszont ügyfélkapun a taj számnál azt írja ki, hogy 2020. óta covid miatt elvesztettem a munkámat, érvénytelen. Bérszámfejtő lapot kapok. Hozzátartozik, hogy állandó magyar lakcímem nincs,nem is volt, csak tartózkodási helyem. Ezzel talán nem is lenne baj. Viszont azzal igen, hogy a korábbi TAJ kártyát egy akkori munkaközvetítő cég csináltatta a nevemre és ugyanaz érvénytelenítette is, amikor a munkaviszony megszűnt. Én időközben visszamentem Szerbiába, majd tavaly tavasszal újra Magyarországra. A minap elhatároztam, hogy megpróbálom újra érvényesíttetni. Elmentem a kormányablakhoz, ahonnan tovább küldtek a Teve utcába, mert ők újra érvényesítést nem csinálnak. Ott viszont közölték, ahhoz hogy újra érvényes legyen a taj, kell a szerbiai biztosítás neve és az ottani tb számom. Anélkül nem lehetek újra biztosított. Sajnos ezeket az adatokat sose tudtam, nincs nálam, nincs is már ottani biztosításom. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel a jogviszony rendezési eljáráshoz szükségesek az egészségbiztosító nyilvántartásából hiányzó jogviszony fennállásának valószínűsítésére alkalmas dokumentumok, a szerb biztosítás iratainak beszerzése iránt intézkednie kell.

Gyod igénylése

Kérdés: Már 8 éve tartós beteg a lányom. Igazolások megvannak, 3 hónapnál további ápolásira szorul. Munkahelyemet elvesztettem. Beadtam a kérelmet a gyod-ra, volt is kint szakértő, aki 5 percnél tovább nem tartózkodott a gyermek közelében. Azt mondta, hogy elutasítja, mivel a gyerek tud enni és járni. A pontrendszeren végig se ment, nem is kérdezett semmit, csak felírta a gyógyszereit.

Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

Beteg jogaii, gyógyszerek

Kérdés: Édesanyámat kórházban ápolják műtét után, kapja a gyógyszereket, viszont nem mondják meg név szerint miket kap. Jogunk van tudni, hogy milyen gyógyszereket kap?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Önöknek nincs, édesanyja kaphat tájékoztatást, és az ő döntése, hogy ezt megosztja-e/a kórház megoszthatja-e Önökkel. Ettől csak a gondozása érdekében, közeli hozzátartozója vagy a gondozására köteles személy kérésére lehet eltekinteni.

Méltányossági közgyógy

Kérdés: Van-e méltányossági közgyógy? Mik a feltételei, és hol kell az igényt, kérelmet benyújtani? Mopedre szeretném a közgyógyot. 2003-ban stroke-ot kaptam, jobb oldali bénulással, hosszabb távú gyaloglás, pl. ügyintézés nem megoldható.

Válasz: Tisztelt Kérdező!  Méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, valamint a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 12%-át, aki egyedül él és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, valamint a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 12%-át. A kérelmet a lakóhelye szerinti illetékes járási hivatalnál tudja

Kórházi gondatlanság

Kérdés: Ennek következtében hunyt el a testvérem és lassan 4 éve keresek egy olyan személyt, szervezetet, aki útba igazítana. Az eddig felkeresett műhibával foglalkozó ügyvédek egyike sem jelzett vissza. Ez miért van? Rossz helyen indulok? Kérem segítsenek útbaigazítani, ha kell egyedül is nekivágok, de van-e értelme?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A körülmények ismerete nélkül nem tudunk választ adni arra, hogy van-e értelme az ügyvédhez fordulásnak. Próbáljon telefonon konzultációs időpontot egyeztetni, ne e-mailen keresztül tegye.