Mozgássérült jog

Kérdés: Kérdésem az lenne, hogy mozgássérült vagyok, a mindennapi bevásárlásomhoz, ellátásomhoz egy elektromos kerekes széket kell használnom, aminek a javítását receptre kell íratnom, a szerviz elutasította a felírt receptet, miszerint az orvos “nem jól írta föl”. Az orvos a szervizre hárít, a szerviz meg az orvosra, ez esetben hol tudok panasszal élni ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A MEOSZhoz fordulhat segítségért.

Betegjog

Kérdés: Ha az idős beteget egyéb elő leszármazott híján unoka vitet mentővel kórházba háziorvosi utasításra, és a beteg a kórházban meghal, a kórház megtagadhatja-e a halál körülményeivel kapcsolatos információkat arra hivatkozva, hogy “nem tudja igazolni a rokonságot”? Illetve, ha igen, mi erre a megfelelő mód, milyen papír szükséges ehhez?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön olyan leszármazott, aki jogosult a dokumentumok megismerésére és ennek ellenére azok kiadását az intézmény megtagadja, írásban felszólíthatja őket ennek kiadására. A jogerős hagyatéki végzéssel igazolni tudja jogosultságát. Amennyiben felszólítása ellenére sem kapja meg a kért dokumentumokat, peres eljárásban kérheti azok kiadását.

Egészségügy

Kérdés: 2006-ban végeztem fizioterápiás asszisztensként. Utána történtek módosítások. Jelenleg Szegeden dolgozom. A besorolás érdekelne,mert a mai napig D kategóriában vagyunk, míg vannak olyan intézmények ahol E-ben. Annyi lenne a kérdésem, hogy ez min múlik? Van-e erre jogszabály?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jogszabály alapján jelenleg D besorolás található.

Egészségügyi adattal való visszaélés

Kérdés: Nekem le van tiltva az EESZT profilom teljesen. Lekérdeztem az EESZT profilom adatkezelési naplóját, és azt találtam, hogy egy orvos sürgős szükségre hivatkozva letöltötte a személyes adataimat, a tudtom és az engedélyem nélkül, annak ellenére, hogy én nem vettem igénybe sem személyesen, sem telefonon egészségügyi ellátást. Félek attól, hogy rossz szándékkal fel akarja használni ellenem. Mit kell tennem ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, az orvossal írásban vegye fel a kapcsolatot, hogy milyen célból volt szüksége az Ön adatainak megismerésére.

Szakorvos választáshoz való jog

Kérdés: Szakrendelőben van-e jogom másik szakorvoshoz menni, mint aki eddig kezelt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A legtöbb szakrendelőben, ahol adott szakterületen több szakorvos dolgozik, lehetősége van megválasztani, melyik szakorvos rendelési idejére kér időpontot.