Covid osztályról karantént vállalva saját felelősségre kijönni

Kérdés: Covid osztályról önkéntes otthoni karantént vállalva saját felelősségre kijöhet-e az ember vagy erőszakkal fogva tarthatják, akár meg is ölhetik bent? A kórházi bánásmód embertelen és minősíthetetlen, annál az otthoni körülmények és a kijáró orvos is jobb. Hol van ez leszabályozva, mi rögzíti a kijövés feltételeit?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az önrendelkezési jog alapján a beteg eldöntheti, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve a kezelések is visszautasíthatóak, azonban ez a jog bizonyos esetekben korlátozható. Amennyiben az ellátás elmaradása mások életét vagy testi épségét veszélyeztetné a beteg beleegyezése nélkül is elvégezhető az egészségügyi ellátás.

Covid oltás megkülönböztetés

Kérdés: Munkahelyemen nem kötelező a covid elleni védőoltás. Kettő naponta tesztelés van. Különbséget akarnak tenni oltott és oltatlan között, mégpedig úgy, ha oltatlan kapja el a vírust, akkor három hónapra minden adható bónuszt (jelenléti és évek után járó hűség prémiumot) megvonnak. Ha viszont oltott kapja el a vírust, akkor kiegészítik a táppénzét 100%-ra és nem vonnak el tőle semmit. Ezt megteheti a munkáltató?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Így ebben a formában, a véleményem szerint nem.

Táppénz kifizetés

Kérdés: Arra szeretnék választ kapni, hogy az élettárs jogosult-e a táppénzre társa haláláig?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Táppénzre az a személy jogosult, aki a biztosított jogviszonyának ideje alatt keresőképtelenné válik.  Ápolási díjra pedig az a hozzátartozó jogosult, aki állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy gondozását, ápolását végzi és az ápolt személyre tekintettel a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultsága neki vagy hozzátartozójának nem áll fenn.

Oltatlanságom miatt fizetés nélküli szabadság

Kérdés: Rendőrségen dolgozom fegyveres őrként, mint munkavállaló. Megkaptam az 599. sz. korm. rendeletet, melyben tájékoztatnak, ill. felszólítanak az oltás felvételére. A végleges időpontot a későbbiekben határozzák meg, leírták, hogy ügyfelekkel nem érintkezek. Mit tudok tenni? Nem oltatom magam.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben nem veszi fel az oltást a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságot rendel el. Továbbá egy év elteltével a munkáltató a munkaviszonyát felmentéssel, illetve felmondással, azonnali hatállyal megszüntetheti.

Fizetem a TB-t

Kérdés: Nem látnak el az orvosnál, mert nincs védettségi papírom, nem vagyok beteg és az oltástól biztos az leszek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemi válasz adására információ hiányában nincs lehetőség, javaslom küldjön egy új levelet, amelyben részletesen leírja problémáját és a kérdést, amire szeretne választ kapni.