Orvosi kérdések

Kérdés: Budapesten van pszichiáterem, Újpesten. Közben elköltöztünk Nógrád megyébe, Egyházasgergére. Lakcím kártyámon ide vagyok bejelentve. Itt van házi orvosom, de Pestre szeretnék menni a pszichiáteremhez. Lehetséges-e? Van időpontom is.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján jogi akadálya nincsen. Amennyiben a budapesti pszichiátriai kezelést tb alapon (lakóhely szerint) veszi igénybe, úgy javaslom, egyeztessen az orvosával e kérdésben a jövőbeni lehetőségekről.

Táppénz

Kérdés: Nejem gyeden van 9 hónapos kislányunkkal. Nejemnél tartós betegség lépett fel (autoimmun, porfiria), amire még keresik a megfelelő ellátást. 6 hónapig, egy hétre kórházba kell feküdnie infúziós kezelésre. Táppénzre tudok menni ezekre a hetekre? Ha igen, hogyan? Vagy fizetetlen szabadság? Fizetett szabadság már elfogyott, az eddig kórházban töltött ideje miatt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, ehhez azonban a házi orvosától kell kérnie megfelelő igazolást.

Oltatlanság miatt állás elvesztése

Kérdés: A munkáltatóm március 31-ig fizetés nélküli szabadságra küldött. 1-jére szabadságot íratott ki, arra napra, amikor rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségemnek eleget kellett tennem. Bementem munkára jelentkezni, kizavartak  azzal, hogy szabadságon vagyok. Kötelezettségszegésnek minősült volna, ha nem megyek be. 4-én bementem, nem adtak feladatot. Délután kaptam e-mailt, hogy a jogi képviselőmmel jelenjek meg másnap 11 órára. Aláírt lemondással szűnik meg a munkaviszonyom, a rendelkezésre és munkavégzésre állási kötelezettségem alól menetesítve vagyok. Szerettem volna megtartani a munkaviszonyom. Oltatlan vagyok. Az intézmény egészségügyi, a jogviszonyom nem. Ebben az esetben szabályosan járt a munkáltatóm? Milyen lehetőségeim vannak, hogy visszakerülhessek a régi helyemre? Ha kevesebb bérért kell munkát vállalnom a következő munkahelyen, ugyanezzel a feladatkörrel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, szabályosan járt el a munkáltató. Azt javaslom konzultájon erről az előző munkáltatójával.

Üzemorvosi elutasítás

Kérdés: Látássérült páromat az üzemorvos elutasította, másodfokon is. Papírra se vetette az elutasítás okát, de szóbeli indoklása alapján ez egyértelműen a látássérültsége miatt történt. Elvégezte az egyetemet, ezzel bizonyítva, hogy alkalmas az adott szakma művelésére. A munkáltató is partner lett volna a foglalkoztatásában, segítette volna munkába állását. A munkakörben sok lett volna az adminisztráció, de a párom is és a munkáltató is erre felkészült. Lassabban, de mindenképpen meg tudta volna oldani a segédeszközeivel a feladatokat. Nagyon erősen azt érzem, hogy látássérültsége miatt diszkrimináció érte, mivel egyébként a hétköznapokban tökéletesen funkcionál, helytáll és olykor ugyan több időbe telik neki, de minden helyzetet kezel és mindent megold. Mit tehetünk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljanak az alapvető jogok biztosához és / vagy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz.

Külföldről való visszaköltözés

Kérdés: Jelenleg Angliában élek és sajnos betegségeim miatt elvesztettem a munkám, ami saját vállalkozás volt, mint masszázs therapist. Jelenleg olyan rokkantsági segélyt kapok, ami lehetővé teszi, hogy egy héten maximum 15 órát dolgozzak, de ne keressek 140 fontnál többet egy heten. Szeretnék hazamenni Magyarországra, van otthon egy családi házam, de félek két kiskorú gyerekkel betegen haza költözni, mert nem tudom megállom-e a helyem ismét és milyen támogatásra számíthatnék otthon. Itt úgy érzem, már nem vagyok itthon és haza szeretnék menni, de félek megtenni a lépést, amíg bizonytalan az anyagi helyzetem. Önök szerint ez a rokkant segély átvezethető a hazai rendszerbe?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben megfelel a magyarországi rokkantsági járulék feltételeinek, úgy itthon is számíthat támogatásra. Annak a személynek jár az ellátás, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett, és azóta folyamatosan fennálló egészségkárosodása van, ami legalább 70 százalékos mértékű. További feltétel, hogy az igénylő nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásában ne részesüljön.