Egészségügyi adatokkal való visszaélés

Kérdés: Egy klinikai központban dolgozó személy a belső informatikai rendszerből jogosulatlanul lekérte az egyik zárójelentésemet (terhesség-megszakítás), melyet a volt párom tudomására hozott, aki ezt az információt elmondta a közös gyerekeinknek, a volt anyósomnak és a jelenlegi páromnak is. A kórház belső vizsgálata megállapította a jogosulatlan lekérdezést, azonban más jogsértést nem. A NAIH vizsgálta, hogy a kórház eleget tett-e az adatvédelmi incidensnek, megállapította, hogy jogsértés nem történt. Ez a személy, azóta a gyerekeimet ellenem neveli, üzenetek formájában negatív hangnemben beszél rólam és negatívan tüntet fel a gyermekeim előtt. A nagyobb gyermekemmel a kapcsolatom teljesen megromlott, édesapjához akar költözni (kizárólagos szülői felügyeleti jogom van). Az édesapa ügyvédje által írt levélben közölte, hogy szándékában áll a kizárólagos szülői felügyeleti jog megindítása peres eljárásban. A rendőrség az esettel nem foglalkozik, mert szerintük nem történt jelentős érdeksérelem.

Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

Fogászat

Kérdés: A lenyomati anyagoknak milyen típusai vannak? És hogyan kell őket használni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez nem jogi, hanem fogászati kérdés.

Elhunyt beteg

Kérdés: A kórházban elhunyt beteg, bekötése az az ápoló saját döntése, hogy milyen formában, alkalmazza.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által leírtak alapján nem egyértelműek sem az eset körülményei, sem pedig az, hogy milyen kérdésre szeretne választ kapni.

Kórházi hiba, műhiba

Kérdés: Olyan esetben mit tudok tenni, ha a kórház elhibázott egy jobb oldali arcüreg ciszta műtétet, aminek következménye orbita törés, szemizom-becsípődés a törött területbe, nem megfelelő kommunikáció történt felém, és nem küldtek tovább újabb műtétre, csak több mint egy hét elteltével? Maradandó egészségkárosodásom lett, 28 éves koromtól fogva kettőslátással kell együtt élnem innentől. Milyen jogi útra tudom terelni az ügyet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kártérítés/sérelemdíj iránt pert indíthat, illetve foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tehet a rendőrségen.

Covid osztály

Kérdés: Apukámat a kórházba szállították, mert rosszul volt itthon a szíve miatt, pacemakere van. 10 óra várakozás után a belgyógyászatra szállították nagyon beteg emberek közé, be voltak pelenkázva stb. Ott nyolcszor beindult neki a pacemakere, ami nagyon fájdalmas, nyolcadik után se ment az orvos, akkor hívott fel minket pont, amikor ment az orvos, a telefon úgy maradt. Hallottuk, hogy bánnak vele. Öt óra múlva átvitték a kardiológia intenzívre, ott gyógyszeres kezelést kapott, de már akkor 30-szor ütött ez a pacemaker. Másnap lélegeztető gépre és altatásba rakták, hogy a szíve megnyugodjon. Másnap felhívtuk őket és azt mondták covidos bár ennyi helyen egyszer sem végeztek egy tesztet sem, mondtuk nem szeretnénk, hogy átvigyék a covid kórházba, de nem érdekelte őket. Tegnap előtt átvitték a covid-intenzívre, azóta próbálunk bejutni hozzá, az orvosa azt mondta, be lehet menni oltással és kártya nélkül is, de az igazgatóság nem engedélyezi. Azóta el sem érjük őket. Milyen jogunk lenne bemenni vagy orvossal beszélni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az egyes egészségügyi intézményeknek eltérő protokollja lehet. A kórház ismeretének hiányában nem tudok pontos választ adni. A Semmeilweis Egyetemen covid osztályán teljes látogatás tilalom van érvényben, így lehetséges, hogy az édesapját kezelő intézményben sincs látogatás. Orvossal joga van beszélni és felvilágosítást kérni az édesapja állapotáról, mivel közeli hozzátartozók.