Kirúgtak

Kérdés: Egészségügyben dolgoztam, mivel nem oltakoztam, kirúgtak nyugdíj előtt 6 hónappal. Egészségügyben nem tudtam elhelyezkedni, így irodai kisegítőként kevesebb pénzért dolgoztam. Ki fog kártalanítani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem fogják kártalanítani.

Elhunyt orvosi papírjai

Kérdés: Jogom van az elhunyt édesapám orvosi papírjait kikérni a kórházból és a háziorvosától?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A halálhoz kapcsolódókat igen.

TAJ számmal való visszaélés

Kérdés: EESZT rendszerben szembesültem vele hogy orvosok az én taj számomat használva kezeltek más betegeket. Betegjogi képviselőre hallgatva írtam nekik levelet, melyben kártérítést követeltem, különben feljelentést teszek. Visszaküldte az egyik orvos, hogy állítólag tévesen használta a rokonának (nem hiszem el) és ezért nem hajlandó kártérítést fizetni, továbbá, ha én nem hagyom ennyiben, akkor ő is feljelent zsarolás miatt. Kérdésem a következő: nekem ebből lehet károm, ha megteszem a feljelentést? És valóban ennyiben kellene hagynom? Továbbá nem először fordult elő, és már származott belőle problémám, hogy nekem kell bizonyítgatni más vizsgálatokon, hogy enyém az érvényes taj szám és nem én hamisítom.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, természetesen feljelentheti.

Kórház

Kérdés: Nem mutatkoznak be, felajánlanak visszahívást, de semmi. Követelhetem-e a felvevő nevét, és édesapám orvosának nevét?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Egészségügyben elveszett igazolványok

Kérdés: Édesapám kórházba került pár napra, mentőautó vitte be otthonából. A protokoll szerint még a lakásban elkérték személyi igazolványát, lakcímkártyáját, TAJ-kártyáját, amit állításuk szerint mindig leadnak a kórház érintett osztályán. De édesapám hazaengedésekor a kórházban közölték, náluk nincs. Panasszal éltünk az OMSZ felé, közölték, hogy ők átadták a kórházban az érintett osztályon. A kártyákat letiltattuk, s rendőrségi bejelentést is tettünk, ahonnan pár nap múltán tájékoztattak, hogy bűncselekmény hiányában az ügyet lezárják, az eltelt időben senki nem próbált visszaélni az iratokkal a nyilvántartásuk szerint. Ez valóban így működik hazánkban? Saját költségen intézzük az új iratokat, s reménykedjünk, hogy a továbbiakban sem fog senki visszaélni a korábbi igazolványokkal? Egyáltalán megakadályoz bármit is az, hogy le vannak tiltva az igazolványok? A TB-adatbázis talán naprakész, de pl. adásvételi szerződés esetén ellenőriz bárki is az érvényességi időn kívül bármit is a személyin?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Polgári eljárás indíthatnak, de érdemes átgondolni, hogy megéri-e ezzel foglalkozniuk a továbbiakban.