Munkáltatói utasítás

Kérdés: Biztonsági őrként dolgozom, kötelezhet-e a munkáltató antigén gyorstesztre kéthetente a mostani helyzetben, amikor nem kötelező a maszkviselés és a védettségi kártya? Ugyanis a munkáltató kötelezővé tette, amennyiben nem teszek eleget, felmondanak. Nem egészségügyben dolgozom. Írásos utasítást, hivatalos okmányt nem kaptam az utasításról.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit; a munkavédelmi törvény is rögzíti, hogy a munkáltató felel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Ennek alapján a munkáltatónak kötelessége, hogy lépéseket tegyen munkavállalóinak védelme érdekében. Ebben a helyzetben ezen a kötelezettségének különféle intézkedésekkel tud eleget tenni, ilyen például védőfelszerelés biztosítása vagy a munkavállalók gyakori tesztelése. A munkáltató ez alapján kötelezheti koronavírus-teszt elvégzésére azt a munkavállalót, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Azonban a munkahelyi tesztelés költségeit a munkáltató köteles viselni, mivel a munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben felmerülő költségeket és egyéb terheket nem lehet a munkavállalóra hárítani.

Oltás

Kérdés: Szeretném a Szputnyik vakcina második oltását kérni, de másik megyében (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kunszentmártonban), mert ott dolgozom és nem tudom megoldani az én megyémben (Hajdú-Bihar megye, Tiszacsege). Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt tanácsolom, hogy vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi intézménnyel / háziorvosával a bővebb tájékoztatás érdekében.

Szállásfoglalás, covid

Kérdés: 2019-ben foglaltunk szállást 2020. márciusára. Akkor kezdődött a vírushelyzet, orvosunk javaslatára lemondtuk. 2020. novemberre kaptunk másik időpontot. Ekkorra országosan bezártak a szállásadók. 2021. májusban írt a panziós, mivel 2019. óta emelkedtek az árak, fizessek + 18.970 Ft-ot. Nem akarják visszaadni a korábban befizetett összeget. A kérdésem a,z mivel nem szeretném a különbözetet fizetni, visszakérhetem a már befizetett összeget?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Első lépésként azt javaslom, hogy a szállás honlapján nézzen utána az Általános Szerződési Feltételeknek, melyeket Ön a foglalással elfogadott. Ha a hotel szabályzata kitér az ehhez hasonló esetekre, és ez alapján szólították Önt fel a különbözet megfizetésére, úgy sajnos nincs mit tenni; azonban ha nem, akkor a megállapodáson nem lehet egyoldalúan változtatni, ebben az esetben Ön elállhat a megállapodástól és visszakövetelheti az összeget (a foglaló összegének kivételével).

Rokkantellátás

Kérdés: Nekem jár-e az 500.000 Ft kárpótlás? Először rehabilitációs járadékon voltam, utána rokkant ellátáson.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kormányrendelet értelmében, ha a rokkantsági ellátásban részesülő személy vagy a rehabilitációs ellátásban részesülő személy felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, és az ellátás összege a 2011. december hónapra járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél alacsonyabb mértékben került meghatározásra, az érintett személy részére a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szerv 2022. március 31-éig 500 000 Ft kompenzáció egyösszegű kifizetéséről gondoskodik,akkor, ha az érintett személy 2022. február 28-áig előzetesen nyilatkozik arról, hogy az ellátási összeg csökkenésével összefüggésben további igénye nincs. A vonatkozó jogszabály 2021. július 1-jén lép hatályba. Mivel az Ön által küldött információk nem tartalmaznak részletes leírást ezért azt tanácsolom, hogy érdeklődjön a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál.

Lejárt személyi igazolvány veszélyhelyzet alatt

Kérdés: A személyi igazolványom 2021.05.09-én lejárt, de az érvényben lévő kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül még érvényes. Tegnap egy banki ügyintézés során közölték, hogy a bank csak 2021.07.20-ig fogadja el a személyi igazolványomat, addig csináltassak újat és mutassam be náluk. Hozhat egy bank szigorúbb rendelkezést, mint a magyar kormány?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Annak érdekében, hogy a bankok megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak és a szabályozói elvárásoknak, többek között kötelesek az ügyfélkapcsolat fennállása alatt rendszeres időközönként az ügyfelekről egyes adatokat begyűjteni, valamint ezeket felülvizsgálni. Az ügyféladatok felülvizsgálatának célja, hogy a bankok az ügyfelekről mindenkor naprakész, aktuális adatokkal rendelkezzenek, így az Ön bankja jogosan kérheti Öntől személyazonosító igazolványának megújítását és bemutatását.