Baleset

Kérdés: Nemrég balesetet szenvedtem 2 személygépkocsi ütközésénél, be voltam kötve, az anyós ülésen utaztam. Szegycsonttörésem lett és sok mindenben befolyásolta ez az életemet. A kérdésem az lenne, hogy mivel a szegycsont egy elég erős csont, melynek a gyógyulási ideje átlagosan 3 hónap, mégis vannak olyan esetek, ahol 1 év a felépülési idő, mennyi pénzt kaphatok a MABISZ -tól úgy, hogy nem volt biztosításom és a panaszaim még mindig fennállnak a balesetet követően fél év után is?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérdés pontos megválaszolásához szükség lenne a körülmények pontos ismeretére, ugyanis a biztosítást valamint az egyéb jogosultságokat számos tényező befolyásolja. Alapesetben az Ön kárát nem a MABISZ, hanem a vétkes fél felelősségbiztosítója fedezi.

Ügyvéd nem teljesít

Kérdés: Ügyvédem a fellebbezést nem hajlandó ma elkészíteni, 6 napom volt a határidőig, a kamara segített szerencsére. Az ügyvédnek már fizettem 60.000 Ft-ot, megbízásunkat nem mondta fel, de nem akar teljesíteni. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy az Önök közötti félreértést kíséreljék meg írásban vagy személyesen megbeszélni. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor lehetősége van panaszt tenni az ügyvéd székhelye szerint illetékes ügyvédi kamaránál.

Ingyenes fa elutasítása

Kérdés: Ápolásin vagyok 14 éves fiammal és úgy néz ki, hogy el fogják utasítani az ingyenes fát, mert az ápolásim 130 ezer Ft, a családi pótlékom meg 25.900 Forint. Megtehetik-e azt, hogy elutasítják? Mert, ha nekem kell megvennem, akkor nem fogunk megélni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által feltett kérdés nem teljesen értelmezhető az ügy pontos körülményeinek felvázolása nélkül, ezért javaslom, hogy személyesen érdeklődjön a kormányhivatalnál vagy a járási hivatalnál.

Korlátozás

Kérdés: Adott egy olyan eset, hogy az illető tűzijátékot szeretne fellőni magánterületen, pirotechnikai osztályt figyelembe véve és szabályosan eljárva. https://baranya.katasztrofavedelem.hu/34509/pirotechnikai-termekek-felhasznalasa-birtoklasa. Miszerint 2-es pirotechnikai osztályig bármikor beszerezhető és használható a tűzijáték. Viszont ezt nehezményezik, első körben polgárőröket, másodkörben akár rendőröket hívnak ki a szomszédok vagy ezt a tevékenységet nehezményező személy/ek. Mivel az illető nem követ el semmilyen bűncselekményt, illetve jogilag is engedélyezett tevékenységet folytat, a bejelentő ellen lehet tenni feljelentést, hiszen korlátozni próbálja az adott illetőt? Amennyiben igen, milyen jogi címen lehet ezt megtenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban azt javaslom, hogy mielőtt jogi útra terelné az ügyet, próbáljanak a szomszédokkal közösen egy mindenki számára megfelelő megállapodást találni. Amennyiben a bejelentő a valóságot adta elő, csak a jogi minősítés volt téves, akkor nem követett el semmit sem….ez az egy alkalom pedig nem alapoz meg véleményem szerint polgári jogi igényt sem….

Szolgáltatás nélküli számlázás

Kérdés: Köszönöm a gyors válaszukat, természetesen bejelentettem és elküldtem a csatornázási művektől kapott levelet is, melyben az állt, hogy nincsen rá pénzük és hogy amúgy is nehéz lenne, mert szűk a köz, ugyanis ez egy zsák-köz, utcának nem lehet nevezni. Kijártam a vízjogi engedélyt, a XV. kerületi jegyző engedélye is megvan és mégis számláznak, büntetnek!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez esetben javaslom, hogy mielőbb forduljon ügyvédhez a keletkezett dokumentumok birtokában.