Mozgáskorlátozott parkoló

Kérdés: EU-ban, ha nincs kijelölt mozgáskorlátozott hely, akkor ugyanúgy parkolhatok, mint Magyarországon?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem feltétlen. A helyi szabályozásra is figyelemmel kell lennie.

Szomszéd

Kérdés: A szomszédunkban használt autókereskedést nyitnának, így az iránt szeretnék érdeklődni, hogy ehhez nem kell a mi aláírásunk vagy beleegyezésünk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem szükséges az Önök beleegyezése, de az autókereskedésnek meg kell felelnie a vonatkozó jogszabályoknak.

Aláírni képtelen ügyeinek intézése

Kérdés: Németországban ápolom mozgásképtelen férjemet, aki német útlevéllel rendelkezik. Mivel én magyar vagyok hazatérőként állandóra bejelentkeztem házamba, melynek egyedüli haszonélvezője vagyok. Magammal hoztam férjemet, akit a bevándorlási hivatalba regisztrálni kellene. Sajnos ő már aláírni, kommunikálni nem képes. Mit tehetek, hogy kapjon  befogadási nyilatkozatot, lakcímkártyát, hogy be tudjam ezeket a külföldi biztosítónak mutatni az ellátása miatt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, kérelmezze a férje gondnokság alá helyezését a bíróságtól. Utána intézkedhet férje helyett. Megjegyzem, hogy befogadási nyilatkozat nem kell és bevándorlási hivatalban sem kell regisztrálnia, mivel uniós állampolgár, akit megillet a szabad mozgás joga.

Informálás

Kérdés: Az alapítványnak küldött 3 db lemondó nyilatkozatot visszakaptam a kezembe, mert a nevem és a címem, illetve a két tanú neve és címe szerepelt rajta, azonosító adatok nem, bár az interneten talált minta alapján készült. Az egyik kuratóriumi tag (az alapító édesanyja) íratott velem alá egy lemondó nyilatkozatot (név, cím, születési hely, idő, adóazonosító) 2 tanúval, ami egyben egy levél is volt az ő nevére címezve és szerepelt rajta, hogy átvette tőlem a dokumentumot és egy nyomtatott aláírás, amit ő nem írt alá, legalábbis előttem nem. Azt mondta továbbítja az ügyvédnek. Amennyiben néhány nap múlva az ügyvédnél írásban érdeklődöm afelől, hogy megkapta-e és rendben van-e így a lemondó nyilatkozatom, ez esetben köteles-e tájékoztatni engem? Az alapítóval nem beszélünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles tájékoztatni.

Weblapszerkesztés

Kérdés: Adott a weblapszerkesztő, aki tetemes összegért felméri a megrendelő igényét, majd árajánlatot ad a felmérés specifikációja alapján, ezt követően elkészíti a szerződést, ami az igényt felmérő specifikációt nem ismeri el, a szerződés specifikáció azonban nem tartalmazza a megrendelő korábbi igényeit, ami alapján az árajánlat készült. A megrendelő figyelmetlenül aláírja a szerződést, majd a termék mérföldkövei nem készülnek el határidőre, a kivitelező pedig nem ismeri el a megrendelő igényeit és olyan terméket számlázik ki teljes áron a végső határidő lejártakor, ami nem fedi a megrendelő igényeit, de panaszt nem fogad el, mert a szerződés határozottan kijelenti, hogy a felmérés és árajánlat specifikációja nem, csak a szerződés specifikációja valós. Ami nem fedi az igényeket. Mit lehet ilyenkor tenni? (Nagy összegű weblap, több milliós).

Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos válasz adásához fontos lenne tudni a részleteket. Javaslom, hogy elsődlegesen keressen fel egy ügyvédet és konzultáljon vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve.