Sérült csomag

Kérdés: 2023.11.29-én érkezett egy csomag, amit futárcég hozott ki. A dobozon a törékeny jelölés ellenére is voltak kis szakadások. Nem várták meg, hogy megnézzem a csomagot, fizettem, aláírtam, elmentek. A terméket megvizsgálva (hegesztő inverter) nem fedeztem fel hibát, viszont a hungarocell borítás törött volt. Mivel nem találtam problémát, így nem jeleztem. Bíztam a kapott termék sértetlenségében (ami 150 ezer forint volt), így nem vizsgáltam tovább. Sajnos később derült ki 2023.12.24. karácsonykor, amikor átadásra került a termék ajándékként, hogy a készülék alján a fémlemez el van deformálva több helyen és a kijelző is be van ütve, úgy néz ki többször is oda lett vágva. A gépház ajtaja nem volt nyitható a deformáció miatt, így üzembe helyezés sem történt. Az eladó a szerződésben 3 év garanciát vállal, viszont azt írja, és a futárcég is, hogy pár napon belül jeleznem kell, ha valami nem stimmel, különben nem vonhatók felelősségre. Mit lehet tenni?

Válasz: Tisztelt Cím! Ebben az esetben nagyon nehéz bizonyítania, hogy a bekövetkezett hibákat a nem megfelelő szállítás okozta, hiszen nem tartotta be a terméket értékesítő cég erre vonatkozó előírásait. Kis eséllyel, de ezzel kapcsolatosan az értékesítő cég méltányosságában bízva keresheti fel őket.

Gyermekotthon

Kérdés: Gyermekotthonban voltam és betöltöttem a 18. életévemet, úgy döntöttem, hogy egyedül folytatom tovább, de nem kaptam meg a családi pótlékot, amit jogom lett volna megkapni, ez lehetséges a szökés miatt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem a szökésnek nincsen relevanciája a támogatások kapcsán. De, hogy miért nem kapta meg, ahhoz szükséges lenne tudni milyen támogatásról van szó pontosan.

Alkohol

Kérdés: Ha betöltöm a 18-at, már aznap vehetek piát?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, akkor már szeszes italt vásárolhat.

Előfizetés

Kérdés: Franciaországban egy edzőteremben 1 hónapos bérletet kértem, kiemeltem, hogy a következő hónapban már nem fogok az országban tartózkodni. Ajánlottak egy csomagot, kifizettem. Miután hazajöttem, kaptam egy levelet a bankomtól, hogy bizonyos összeget nem tudnak levonni a kártyámról, mert jelenleg nincs annyi összeg rajta. Akkor derült ki számomra, hogy előfizetéses csomagot vettem és 4 héttel a következő időpont előtt le kell mondani. Egyelőre 70€-t kérnek rajtam számon, viszont így a következő havit is ki kell fizetnem. Mit tudnak csinálni, ha nem fizetem ki? Számít-e, hogy nem tájékoztattak az előfizetésről, amikor megvettem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Európai fizetési meghagyást tudnak Ön ellen indítani. Természetesen a tájékoztatás hiánya, vagy a megtévesztő tájékoztatás jogszabályellenes. Kérdés, hogy aláírt-e valamit  vagy e-mailben küldtek-e Önnek szerződést, amiben részletes tájékoztatás is van.

Kiértesítés nélküli hulladékgazdálkodási ellenőrzés magánszemélynél

Kérdés: Olyan kérdésem lenne hulladékgazdálkodás témában, hogy a környezetvédelmi hatóságtól kapott ellenőrzésekre milyen jogszabály vonatkozik? Konkrétabban, hogy egy kiértesítés nélküli lakott épülettel és kerítéssel még nem rendelkező, de lakott övezeti telken, amennyiben a tulajdonos nem tartózkodik ott, a hatóság jogszerűen jár-e el, ha autóval behajt a telekre, körbefényképezi az ott található, általa hulladéknak vélt dolgokat, majd távozik onnan, illetve ezek a képek utána felhasználhatóak-e. Amennyiben lehetséges az ide vonatkozó jogszabályra is kíváncsi lennék.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A hatóságok eljárására általánosan az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezik. Az ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készítenie a hatóságnak, nem kötelesek előre értesíteni ellenőrzésről, de a magánterületre nem hajthatnak be járművel a leírt esetben, csak gyalogosan.