Biztonsági kamera

Kérdés: Az autóban használt biztonsági kamerához kell-e engedély?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Autós kamera felszerelése nem engedélyköteles, valamint hazánkban nem szabályozza jogszabály az autós kamera felvételek használatát. Fontos azonban, hogy az adatvédelmi törvényekre tekintettel a felvételek felhasználása korlátozott, példának okán nem lehet a felvételeket nyilvánosságra hozni a rajta szereplők beleegyezése nélkül.

Tévesen kifizetett biztosítási összeg

Kérdés: Tanácsot szeretnék kérni egy biztosítási problémával kapcsolatban. Édesapám halála után a biztosító egy összeget utalt a számlámra, amit jóhiszeműen felvettem. Nem volt tudomásom a biztosítás feltételeiről. Most hónapokkal később tájékoztattak, hogy tévesen utalták ki a teljes összeget, édesapám kora miatt csak az ötven százalék járt volna és a Ptk. 361 §-ára való hivatkozással kérik az összeg visszafizetését. Köteles vagyok-e visszafizetni a jóhiszeműen elköltött összeg.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha tényleg ezt tartalmazza a biztosítási szerződés, akkor igen. Az a meghatározó ebben az esetben.

Magánokirat

Kérdés: Tudtom nélkül a nevemben írtak egy nyilatkozatot és figyelem elvonásával aláíratták velem. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Attól függ: mit tartalmazott az irat, mikor történt az aláírása, felhasználták-e, mit tud ebből bizonyítani stb-stb….

TB járulék

Kérdés: 2015-2016-ban nem volt munkahelyem, nem fizettem tb járulékot. Kérdésem az, hogy a NAV behajthatja-e most utólag az elmaradt összeget? Igaz az, hogy csak 5 éven belüli tartozásra indíthatnak végrehajtást?

Válasz: Tisztelt Kérdező! 5 + 1 év az elévülés tkp. Javaslom, hogy kérje le, hogy tb számlája hogyan áll.

Jogosítvány, KRESZ

Kérdés: Szerettem volna befejezni a jogosítványom, de az oktató, akinél voltam közölte, hogy ő már nem oktat. Ki akartam kérni tőle a sikeres KRESZ tanfolyamról készült papírt, mert csak úgy tudok oktatót váltani, ha ezt a papírt odaadom neki. A volt oktató mondta, hogy adjam meg az oktató nevét és ő majd odaadja neki, ez meg is történt, de a papírt nem kapta meg. Később ráírtam, hogy nem kapta meg a papírt és hogy oda tudná adni-e neki, akkor is kaptam egy ígéretet, de nem történt meg. Vártam pár napot írtam neki újra, akkor már csak elolvasta, de nem írt vissza semmit, most meg már el sem olvassa. Hozzáteszem az új oktató, akinél el akartam kezdeni a vezetést ismeri személyesen és beszéltek is és neki is megígérte, de nem adta oda, szóval ez az egész zajlik közel 3 hete és úgy néz ki, hogy nem hajlandó odaadni a papírt és így én elesek a jogosítványszerzés lehetőségétől. Mit tudok tenni? Van-e valamilyen kötelezettsége az oktatónak ezzel a papírral szemben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Adott esetben azt javaslom, hogy tegyen hivatalos, írásbeli felszólítást a volt oktatójának és/vagy annak munkáltatójának, ugyanis az oktató köteles az iratokat kiadni az Ön részére.