Érdeklődés

Kérdés: Köteles vagyok-e egy jogi végzettség nélküli, falusi jegyzőt beengedni a házamba? Hatóságnak minősül-e? Mikor még rendőrt sem vagyok köteles beengedni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a jegyző hatóságnak minősül és be kell engednie. A jegyző természetesen csak a hatáskörébe tartozó dolgokat végezheti el az ingatlanon.

Szolgáltatás, befektetés

Kérdés: Megvásároltam egy magyar napelemes befektetési cég csomagját 270.000 Ft-os áron, melynek szerződésében azt vállalták, hogy a mesterséges intelligencia rendszerük segítségével további befektetőket, napelem bérlőket csatolnak hozzám, amiből egyre növekvő bevételem, megtakarításom keletkezik. Pénzvisszafizetési garanciát vállaltak a szerződésben: “a cég az első 5000 regisztrált ügyfél részére a kiállított számla nettó értéken pénzvisszafizetési garanciát biztosít, ha egy év elteltével az ügyfél pozíciójához két vásárlót nem regisztrál.” Élhetek-e a pénvisszafizetéssel, ha a cég többszöri e-mail-es kérésemre, kérdésemre sem árulta el, hogy hányadikként regisztráltam? Minden e-mailt és számlát megőriztem. Mit tehetek, ha nem válaszolnak? És mit tehetek, ha nem szándékoznak a pénzem visszatéríteni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltehetőleg élhet a pénzvisszafizetéssel de a pontos válaszhoz ismernünk kéne a szerződés tartalmát. Amennyiben nem szándékoznak válaszolni az Ön megkeresésére, akkor a fogyasztóvédelmi hatóság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt járhat el. Fordulhat a bírósághoz vagy kérheti a békéltető testület közreműködését, amely segíthet a vitás ügyének rendezésében.

Egyesület szabályzata

Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy egy egyesület elnöksége csak három tagból állhat, vagy van rá mód, hogy ettől nagyobb létszámú legyen (pl. 5)? A Ptk-ban, ha jól értettem 3-at írnak, azonban egy oldalon úgy értelmezik, hogy lehet több is és mástól is azt hallottam hogy lehet: https://www.mayerestarsai.hu/internetjogi-blog/az-egyesuleteket-erinto-valtozasok-az-uj-ptk-tukreben/ “Tagjai kötelesek a közgyűlésen részt venni, az egyesülettel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, az egyesület tevékenységéről és gazdasági helyzetéről beszámolni. Azonban itt is lehetséges eltérő szabályozás, és az alapszabály ennél nagyobb létszámú elnökségről is rendelkezhet.” Ha van rá mód, mi 1 elnököt, 3 helyettest és 1 elnökségi tagot szeretnénk. Lehetséges így módosítani az alapszabályt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, nagy létszámú szervezet esetén több tagú elnökséget – általában 3-11 fő – választanak. Az alapszabályt csak elnökségi tagok bővítésre tudják módosítani, helyettesre nem.

Telefonbeszélgetések kihangosítása

Kérdés: Sért-e valamilyen jogot az, ha a telefonbeszélgetést több más személy jelenlétében a telefonpartner kihangosítja és erről nem tájékoztat előzetesen? És milyen jogszabály alapján lehet felelősségre vonni az elkövetőt, ha ez szabályellenes?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, sérti az illető Polgári Törvénykönyvben deklarált személyiségi jogait.

Egyesület

Kérdés: Egy egyesület elnöke elküldte kilépő nyilatkozatát az alelnöknek, majd arra hivatkozva nyilvánította érvénytelennek, hogy aláírta mind a saját, mind az elnök nevében. Megállja a helyét, hogy ez így akkor érvénytelen? Amennyiben mégis érvényes a kilépő nyilatkozata, akkor ez azt jelenti, hogy az elnöki pozíciójáról is lemondott egyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az elnök csak a saját nevében tehet jognyilatkozatot. A leírtak alapján így kilépett az egyesületből. Kérdés, hogy az alapszabály lehetővé teszi-e nem egyesületi tag részére az elnöki pozíció betöltését.