Gépjármű szabálysértés

Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy egyirányú utca elejére a tábla fölé ideiglenesen ki van téve egy mindkét irányból behajtani tilos kivéve BKV tábla, akkor az utcában parkolók büntethetőek az Önkormányzati Rendészet által? Mire visszaértünk a kocsihoz a rendőrség szalaggal lezárta az utcát, a táblát viszont sajnos nem vettük észre behajtáskor. Mit tehetünk, ha nem értünk egyet a bírsággal, és van-e esélyünk, ha nem ismerjük el a szabálysértést. Én vagyok az üzembentartó, de a kocsit egy családtagom vezette. Ez esetben köteles vagyok megjelölni őt, mint járművezetőt, és neki kell fizetnie a bírságot?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, büntethetőek. Amennyiben a nélkül döntött a hatóság, hogy a vezetőt, illetve Önt meghallgatta volna, 8 napon belül kérhet meghallgatást. A meghallgatás alapján hozott döntéssel szemben kérheti tárgyalás tartását. Mivel családtag vezette az autót, nem terheli vallomástételi kötelezettség. Amennyiben mégis megnevezi a jármű tényleges használóját, és ezt hitelt érdemlően tudja bizonyítani, neki kell fizetnie a szabálysértési bírságot.

Jogosítvány

Kérdés: Jogosítványom szept. 15-én lejárt volna. Aug. 16-án elmentem orvosomhoz hosszabbítás végett. 70 éves elmúltam tavaly szept. 15-én. Két évre meg is adta az orvos a hosszabbítást. A kormányhivatal által kiküldött jogsim hátulján 2024. aug. 16. szerepel, mint érvényességi időpont. Helyes ez így? 2017-es rendelet kimondja, hogy a jogsi érvényességi határidejét a születési dátumhoz kötik. Így egy hónapot elloptak az előző jogsim érvényességi időtartamából. A pontosan szülinapra időzített orvosi vizsgálat kivitelezhetetlen. A gépkocsik forgalmi hosszabbítását is a forgalmiban szereplő dátumhoz kötik, még akkor is, ha az új vizsga időpontja egy héttel korábban volt is. Változott valami? Helyesen járt el a kormányhivatal?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A 326/2011. (XII.28.) Kormányrendelet alapján a jogosítvány érvényessége az orvosi vizsgálat dátumától függetlenül a születésnap dátumához kötődik. Azonban, ha az orvosi vizsgálat „hamarabb” van, akkor csak addig.

BKV

Kérdés: Egy 2018-as BKV büntetést 2021. januárjában 120 ezer Ft formájában letiltotta a BKV behajtó cége, amiről feketén fehéren papír is van. Ezután mindenféle értesítés nélkül levonták még egyszer ezt az összeget, majd a mai napon, ismét levontak mindenféle értesítés vagy levél nélkül 120 ezer Ft-ot. Mi ilyenkor a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy forduljon az eljáró végrehajtóhoz a problémával. Amennyiben nem vezet eredményre, érdemes ügyvédet felkeresni, szükség esetén mindent vissza lehet „szerezni”, csak eléggé bonyolultan sajnos.

Autó ajándékozása

Kérdés: Édesanyám vőlegénye 1,5 évvel ezelőtt nekem ajándékozta a kettő autója közül az egyiket. Ajándékozási szerződés nem készült, és az autó is maradt az eredeti tulajdonos nevén. Sajnálatos módon elhunyt édesanyám vőlegénye, a családja pedig nem szándékozik elismerni az ajándékozást. Az örökös az elhunyt édesanyja (egy idős hölgy), azonban az ő fia (az elhunyt testvére) – nevezzük úgy – a döntéshozó a családban. A hagyatéki eljárás még nem zárult le. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen módon érvényesíthetném az elhunyt akaratát, és tarthatnám meg a gépjárművet? Milyen esélyekkel indulnék egy polgári peres eljárásban? Miként lehetséges – már amennyiben lehetséges – a bizonyítás ebben az esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel szóbeli ajándékozásról van szó, így az nehezen bizonyítható egy peres eljárásban, tehát a leírtak alapján sehogyan sem tudja ezt eredményesen végigvinni.

Jogosítvány

Kérdés: Magyarországon eltiltottak a vezetéstől 1 évre, de közben Szlovákiába költöztem és az ottani jogszabály szerint megigényeltem a jogosítványt, ami arról szól, hogy náluk úgy van, hogy ha a fele eltiltás elment kérhetem a jogosítványt, amit meg is kaptam minden probléma nélkül hisz a lakcímem is ide szól. Ezzel a jogosítvánnyal én jogosult vagyok Magyarországon is vezetni?

Válasz: Tisztelt kérdező! Az eltiltás teljes ideje alatt sem vezethet Magyarországon szlovák jogosítvány birtokában.