Ideiglenes rendszám

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy gépjárművem, melyet hivatalból kivontak a forgalomból. Erre a gépjárműre rá lehet rakni “ideiglenes” próba rendszámot, hogy mozgatni lehessen? Vagy ezzel bűncselekményt követek el? Vagy szabálysértést? Amennyiben bűncselekményt, akkor melyik paragrafusba ütközik?A jogszabályban úgy van taglalva, hogy kérelemre kivont gépjárműre lehet felhelyezni az ideiglenes próbarendszámot. A jogszabály nem tartalmaz erre vonatkozó egyértelmű szabályozást.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kérelemre és a hivatalból az két külön eset. A kormányhivataltól kell engedélyt kérnie.

Jogosítvány bevonása

Kérdés: Szeretnék érdeklődni, hogy mik a lehetőségeim? Előzmény: elmentem a háziorvosomhoz a jogosítványom érvényességét meghosszabbítani. A szemvizsgálatom jó, majd következett a vérnyomás mérés, ami 160-as érték lett, ő ezt nem tartotta megfelelőnek és nem adta meg a papírt. Kértem, hogy adja ide a kartonomat, mert szeretnék háziorvost váltani. Nemet mondott arra hivatkozva, hogy ennek nem ez a törvényes módja. Utána néztünk /igaza volt/. Kerestem másik háziorvost, megbeszéltünk egy időpontot, hogy átjelentkezek hozzá /déután 2-kor lett volna/, de jött a postás és hozott egy határozatot, hogy alkalmatlan minősítés miatt az engedélyemet bevonja. Az egészről semmit nem tudtam. A háziorvosom azt kéri, hogy egy 24 órás vérnyomás monitorozást végeztessek el. A jogsit leadtam, de a műszer felhelyezése várólistás. Nekem a jogsi munkaeszköz, mivel céges autóval járok.
A kapcsolatunk eddig sem volt felhőtlen /én bosszúra gyanakszom, mert megtudta, hogy váltani akarok/, eljövetelem után azonnal megírta a kormányhivatalnak, hogy alkalmatlan minősítést kaptam. A kérdésem az lenne, hogy ha váltok háziorvost, akkor az új háziorvosom adhat-e megfelelő minősítést? Egyáltalán válthatok-e háziorvost vagy csak Ő állíthat ki megfelelő minősítést? Hogyan tudok megszabadulni régi háziorvosomtól, hogy semmi köze ne legyen hozzám, mert a bizalom elveszett.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Háziorvos váltásához a szabályos úton joga van. Ez azonban nem biztosíték arra, hogy a jogosítvány meghosszabbítása ügyében azonnal megfelelő eredményt is tud majd elérni.

Gyorshajtás

Kérdés: Egy játszótértől 50 m-re lakunk, 30 km/h sebességkorlátozott út mentén. Sajnálatos módon az elhaladó gépjárművek rendszeresen 60-80 km/h sebességgel “zúgnak el” az ingatlanunk és a bekerített játszótér mellett is. Éltem panasszal és bejelentéssel a helyi jegyzőnél és a helyi rendőrkapitányságon, teljesen fölöslegesen, mert semmi nem történt. Mit tudok tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A fentieken túlmenően sajnálatos módon más jogi lehetőség nincsen. A rendőrségre és a helyi jegyzőhöz tud fordulni.

Életveszélyes kilátás

Kérdés: Rendszeresen egy zárt furgon zárt utánfutóval parkol a közvetlen szomszédban. Nagy forgalmú úton lakom életveszélyes a kilátás, pedig orral állok ki, konkrétan semmit nem látok ki, autók biciklisek pedig szakadatlanul jönnek. Kértem az illetőt álljon el legyen szíves, de nem. Tudom, hogy közterületen parkol, de mit mond a jog ilyen esetben, amikor egy fafejű illető miatt mindennap kockázatom az életem, és azt, hogy az autóm rommá törik. Közteres, polgármester, jegyző sem segít.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön által említett személy nem sért jogszabályt a parkolással kapcsolatban, hiszen közterületen parkol, és ezzel önmagában az Ön be-, és kihajtását nem akadályozza. Javaslom, hogy próbálja meg a felmerült helyzetet békés úton rendezni, ha nem sikerül, forduljon ügyvédhez. A KRESZ szerint a kiállásért ön felelős, ilyenkor segédszemélyt kell igénybe vennie.

Parkolási bírság

Kérdés: Szeretném megkérdezni, mit lehet tenni az ügyben, ha az alapja a bírósági tárgyalásnak a fotó, amelyen az én rendszámom van ugyan, de egy másik autón.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Bizonyítani kell, hogy másik, autón van. Csak ezt az eljárásnak megfelelő időben és rendben kell tennie, erre érdemes figyelnie.