Új autó vásárlása

Kérdés: 2022. áprilisában új autó vásárlására előszerződést kötöttünk egy autószalonnal. Előlegként 600.000 Ft került kifizetésre nekik, az autó várható érkezése 09.01. volt. Az autó gyártása nem kezdődött el még szeptemberben, viszont a szalon jelezte, hogy drágulni fog, összeget mondani nem tudtak. A szerződéskiegészítés szerint, amennyiben az autó vételára 15%-al drágább lesz, jogosultak vagyunk felmondani a szerződést, az előleg pedig visszajár. Ennek ellenére azzal hívtak fel,  hogy az autó megérkezett, és ha nem veszem át, ami 1,1 millióval lett drágább (15%ot meghaladja), ők bánatpénzként megtartják az előleget. Erre bízom benne, hogy nincs lehetőségük. Tudnának segíteni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben bírósághoz fordulhatnak, vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezhetnek, hogy visszakapják az előleget. További válaszhoz ismernem kellene a szerződés teljes tartalmát is.

Ütközés

Kérdés: Parkolás közben meghúzták az autómat, a felelős egy ablakban hagyott cetlin elismerte, hogy ő volt és meghagyta a telefonszámát. Kárbejelentő lap nem készült, de az illető később telefonon keresztül vállalta, hogy megfizeti a javítás költséget. Miután azonban kiderült az összeg, tagadja, hogy bármit is csinált volna és nem hajlandó fizetni. Felvétel, tanú nincs a balesettel kapcsolatban, csak a cetli, amit írt. A telefonszámát és a beismerést tartalmazó cetli elegendő ahhoz, hogy feljelentést tegyek ellene és sikerrel megkapjam a kártérítést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, elég lehet, csak akkor egy szabálysértési eljárást is le kell folytatni a kártérítés előtt. Akár fizetési meghagyásos eljárást is indíthat közjegyző, vagy ügyvéd segítségével.

Jogosítvány

Kérdés: Én afelől érdeklődnék, hogy egy folyamatban lévő eljárás közben elvehetik-e a jogosítványt? Nem alkohol, illetve kábítószer miatt van az eljárás. Párom előzni szeretett volna hazafelé, ám de egy kisteherautós nem szerette volna beengedni maga elé és direkt gyorsított. Ennek köszönhetően a páromnak a hátsó lökhárítója leszakadt félig.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elvehetik, de a kérdés pontos megválaszolásához több körülmény ismeretére lenne szükségem.

Jogosítvány

Kérdés: Azt szeretném megkérdezni, ha tudomásomra jutott, hogy egy személy megvette a jogosítványát illegális úton, azt én hol tudnám jelenteni? Van-e esély arra, hogy bizonyítani tudják, hogy hamis a vezetői engedélye? Mindezt úgy, hogy nekem ne legyen bajom belőle? Gondolok itt a rágalmazási perre stb.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet az illetékes rendőrkapitányságon, avagy tegyen névtelenül bejelentést.

Közlekedési szabálysértés

Kérdés: 2022. nyarán Bécsben a férjemet közlekedési bírsággal sújtották, a megengedett sebességet állítólag 10-zel meghaladta. 50 helyett 60-nal ment. Megbüntették 20 ezer Ft-ra, vagyis engem büntettek meg, mivel az autó az én nevemen van, de én nem voltam a helyszínen. Nincs is jogosítványom csak az autó van a nevemen, mit tehetek? Már az osztrák rendőrség megemelte a büntetést a duplájára ellenem. Most bírósággal fenyegetnek, a férjem vezette kint Ausztriában az autót. Őt kapta rajta állítólag egy kamera. Mit tudok tenni ez ügyben, ha nem is én vezettem az autót, és nem is voltam jelen. Mit tehetnek ellenem, ha nem fizetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenféleképpen a bírság kifizetését javaslom, mert kint jóval szigorúbbak a szabályok, mint itthon, akár ki is tilthatják az országból, illetve ha belép, szigorú következményekkel kell számolnia. A kifizetett bírságot pedig a férjével számolja el, habár ha házasok, akkor minden közös egyébként is…..