Magánparkoló közterületen

Kérdés: Üzlethelyiség előtt felfestett parkolóhely. KRESZ tábla nem jelzi a parkolót, és nem is fizetős. Ha jól értem ez ettől még közterület. Az üzlet tulajdonosának joga van-e rá, hogy megtiltsa az ott parkolást nem saját vásárlói részére. Hasonlóan a magánparkoló kiírás, mit jelent egy ilyen helyen. Ha valamilyen módon valóban bérel valaki egy ilyen parkolót, honnan lehet azt tudni, hogy nem csak önkényesen foglalta le. Hogyan tudom magánszemélyként ezt eldönteni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az üzlet tulajdonosa az önkormányzattól bérli a helyet megtilthatja a parkolást mások részére. Ilyen esetben egy tábla jelzi, hogy a parkolóhely csak a vásárlók számára van fenntartva. Önkormányzattól kikérhetőek a szükséges adatok.

Parkolási bírság

Kérdés: Tiltja-e a KRESZ, hogy üzlet előtt fenntartott parkolóban parkoltam? Szemben a forgalommal parkoltam és ezért 10.000 Ft pénzbírságot szabtak ki rám. Jogos-e a pénzbüntetés?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bírságok összege eltérő lehet az ügy körülményeire figyelemmel. Az Ön által leírtak alapján közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése történt, melynek esetében a kiszabott bírság mértéke 10.000-40.000 forintig is terjedhet. (Szemben a forgalommal tilos parkolni.)

Autó szavatosság

Kérdés: A kérdésem a következő lenne. November végén lesz hat hónapja, hogy az autónkat, mint magánszemély eladtuk egy másik magánszemélynek tulajdonjog-átruházási szerződéssel. Eddig semmi probléma nem volt, de a minap a vevő azzal jelentkezett, hogy az autó sok olajat fogyaszt, elvitte szervizbe és ott közölték, hogy ez bizony ilyen autónál fennáll. Nálunk semmi probléma nem volt az autóval ez ügyben. A vevő most követeli rajtunk a szerviz megállapított költségét, ami 1.2 millió forint, vagy hogy az autó árát adjuk vissza. Ez már nekünk teljesíthetetlen majd hat hónap után. Kérdésem, mit tehetünk jelen helyzetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban az Önök között létrejött szerződésben foglaltak az irányadók, további lényeges pont, hogy a szerződésben miként rendelkeztek-e szavatossági jogról. Csak fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén kell az ellenkező bizonyításáig vélelmezni, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, így ennek okán Önnek nincsen miért aggódnia.

Egyesült Államok – Magyarország

Kérdés: Bejegyzett céggel rendelkezem az Egyesült Államokban, azonban kinti lakcímem nincs, Magyarországon élek, ide van bejelentve a lakcímem, innen irányítom a céget, csak néha szükséges kirepülnöm. Kérdésem, hogy ez esetben közlekedhetek-e Magyarországon kinti, azaz amerikai rendszámos autóval? Illetve nemcsak Magyarországon, hanem úgy általában az Európai Unió területén?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Magyarországon főszabály szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar hatósági engedéllyel/ jelzéssel ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban. Azonban amennyiben rendelkezik magyarországi lakcímkártyával igazolt lakóhellyel, úgy igazolnia kell (pld.: külföldi munkáltatói igazolással) a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetésének indokát. A leírtak alapján (ugyan minden paraméter nem ismert, de..) nem közlekedhet itthon így jogszerűen.

Parkolóban összekoccanó autók

Kérdés: Több, mint 6 hónappal ezelőtt feleségem leparkolt egy bevásárlóközpontnál. Nem húzta be a kéziféket, és amikor már senki nem ült benne nekigurult az autó egy másiknak. Minimális felületi sérülés keletkezett. Semmilyen papírt vagy betétlapot nem töltöttek ki, egy fotó talán van róla. Feleségem szerette volna a helyszínen rendezni a dolgot, viszont a másik autó tulajdonosa szerette volna elvinni egy karosszériáshoz az autót, amit utána mi fizetünk ki. Elfogadtuk és megbeszélték, hogy pár napon belül jelentkezni fog. Több, mint fél év múlva jelentkezett, hogy elvitte megcsináltatni az autót és fizessük ki, különben ügyvédhez fordul. Azóta már ki tudja mi történt az autójával és valójában mit csináltatott meg, amit velünk akar kifizettetni. Van egy ilyen incidensnek elévülési ideje?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kártérítés és kárbejelentések esetén az elévülési idő 5 év, bűncselekménnyel okozott kár esetén a követelés öt éven túl sem évül el mindaddig, amíg a bűncselekmény büntethetősége el nem évül. A járadékkövetelés elévülési ideje a járadékkövetelés egészére egységesen akkor kezdődik, amikor a járadékkövetelést megalapozó kár első ízben jelentkezik. A szabálysértések esetében ez az idő 2 év.