Kölcsön autóval baleset

Kérdés: A következő lenne a kérdésem. Meg szerettem volna vásárolni egy autót magánúton. Az autóval koccanásos baleset történt, szemből jövet összeért a tükrünk. A biztosító kiküldött egy papírt, hogy mondjam el mi történt. Az autó tulajdonosa rá egy napra azt kéri tőlem, hogy írjunk egy olyan papírt, hogy minden felelősség az enyém és hogy beismerem a hibám. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a tulajdonos autóját már megjavíttattuk. Ha jól értem, így akkor mind a 2 autót ki kell fizessem. A másik autós a baleset után beletolatott egy oszlopba. Ezt nem mondta el a rendőröknek, de én igen. Ha most én ezt a papírt aláírom, akkor megint ki kell fizessem biztosítón keresztül a tulaj kocsiját és a másik autót is? Ha a másik autós az én “számlámra “megcsináltatta a saját kárát is, azt is meg kell fizessem? Nem értem, hogy miért írjam alá ezt a papírt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha valóban Ön okozta a balesetet így Ön tekinthető felelősnek, tehát akinek a károkat fedezni kell. Amennyiben be tudja bizonyítani, hogy a baleset utáni autósérülést nem Ön okozta a másik tulajdonos autóján, úgy annak javítását nem az Ön kötelessége megtéríteni. Ennek megfelelően az iratot célszerű valósághűen elkészíteni.

Biztosítási jog

Kérdés: Közlekedési balesetben gyanúsított voltam, de rendőrségi határozatban megszüntették ellenem az eljárást a következőkkel: “A beszerzett mérnökszakértői vélemény alapján nem volt bizonyítható, hogy a gyanúsítottnak a veszélyhelyzet felismerésekor és azt követően olyan mértékű észlelési, cselekvési késedelme volt mely megalapozza a szabálysértés elkövetését, illetve felelősségét a közlekedési baleset bekövetkezése miatt.” Járművem KGFB terhére kifizetett a biztosító X összeget a károsultnak, bonus besorolásom romlik és a határozatra a következőt reagálták: 2013. évi V. törvény 6:535. §. (1) szerint „aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, köteles az ebből eredő kárt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely a fokozott veszéllyel járó tevékenység körén kívül esik… elháríthatatlanság híján…” Az iü. szakértő szerint 100%ban a másik fél a felelős, mégis romlik a bonuszom és nincs mit tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A határozatot küldje meg a biztosítónak és kérje a BM fokozata stb. visszaállítását.

Rendszám

Kérdés: Nem igazán tudom, hogy kérdésemet hol tegyem fel, így némi keresgélés után találtam rá az oldalra. Nővérem az Egyesült Államokban él és miután átköltözött egy másik államba, a használt, forgalomból kivont rendszámtáblát nekem ajándékozta. Kérdésem ezzel kapcsolatos. Ki lehet-e tenni ezt Magyarországon az autómra? Természetesen nem úgy értem, hogy a magyar rendszám helyett, de nem is úgy, hogy a hátsó szélvédő mögé. El lehet-e helyezni a karosszérián? A magyar rendszámom a csomagtér ajtón helyezkedik el hivatalosan, az amerikait pedig felfogatnám díszként például a lökhárítóra. (Itt megjegyezném, hogy nem akarok én szándékosan senkit félrevezetni, csupán afféle rendszám rajongó ember vagyok.) Tehát ezzel kapcsolatban érdeklődök. Én magam nem találtam számomra egyértelmű fogalmazást. Azt a jogszabályt találtam, miszerint tilos idegen rendszámmal közlekedni, de én ezt úgy értelmezem, hogy a hivatalos rendszám helyett nem szabad másikat feltenni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az autón található és a forgalmi engedélyben szereplő rendszámnak egy és ugyanannak kell lennie. Tilos idegen rendszámmal közlekedni.

Gépjármű bérlése

Kérdés: Amennyiben nem tudom határidőre visszavinni az autót önhibámon kívül, de a tulajdonosa tudja, hogy az hol található, annak ellenére, hogy el tudná hozni azt onnét, feljelentheti-e a bérlőt az autó tulajdonosa, a gépkocsi eltulajdonítása miatt, ha a bérlő hátráltatva van önhibáján kívül annak visszajuttatásában? Valamint ha a tulajdonos megtagadja az autókulcs átvételét is annak ellenére, ha előtte azt kérte a bérlőtől? Ez nem hamis vád?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése megválaszolásához szükséges lenne ismernünk az Önök között létrejött szerződés pontos tartalmi elemeit.

Autó adás-vétel

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy 2021.09.07-én eladtunk egy autót, ami 2017. óta volt a tulajdonunkban. A vevő eljött, megnézte, kipróbálta az autót és meg is vette. Erről írtunk adásvételi szerződést. 1 hét múlva azt állította, hogy nem tudja a nevére íratni az autót, mert nem egyezik a motorszám a forgalmival. Azt állítja átvertük, mert motorcserés volt az autó. De mi biztosan nem cseréltünk benne motort. Fel akar minket jelenteni okirat hamisításért, ha nem fizetünk 40.000 Ft-ot vagy ha nem vesszük vissza az autót. Ilyenkor mi a teendő? Kihez kell fordulni? Hogyan tudjuk bizonyítani, hogy mi nem cseréltünk benne semmit?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A motorszám nem kell az átíráshoz. Ne foglalkozzanak vele, pénzt akar önöktől kicsikarni.