Parkolási engedély

Kérdés: Autókölcsönzés esetén jár-e ideiglenes parkolási engedély az állandó lakhely szerint?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a lakóhelyre vonatkozó helyi szabályozástól függ.

Parkolás

Kérdés: Pennyparkoló. Elnézést a tovább folytatásért a kérdésem a következő. A jobboldal a nem fizetős, a bal meg igen.  Magánterületen nem érvényes a közúti jelzések hatálya? Valamint fogyasztóvédelmileg nem lenne kötelező már jobboldalt behajtásnál jelölni a fizetős jelleget? A parkolóba autósok járnak, a jobboldalt figyelik. A KRESZ szabály is egyértelmű.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem érvényes és nem kötelező.

Autó adásvétel átverés

Kérdés: 2019. szeptemberében vettem egy autót egy haveromtól, átvert vele, én hülye voltam, közbejött egy szabadságmegvonás, nem írattam át az autót, 2020. januártól ki van vonva a forgalomból, hivatalból ideiglenesen. Egy ismerősöm átvette, megbeszéltünk egy összeget sajnos csak szóban. 2020. ősszel jött, hogy aláírjam az adásvételit, viszi, átíratja, ez azóta, se történt meg szerintem. 2021. áprilisban adott végül pénzt, a megbeszélt összeg harmadát nagy nehezen. Azóta eltűnt és semmit nem tudok vele kezdeni, a pénz többi részét azóta se láttam, minden papír nála van, nálam csak a régi adásvételi, amivel a haveromtól vettem. Mit tudnék tenni, hogy megszabaduljak ettől az egésztől és mire számíthatok ezáltal, hogy az autó 2019. szeptember óta lóg a nevemen, úgymond átíratás nélkül kivonva a forgalomból?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teljesen érthető, amit írt, ugyanis azzal kezdte, hogy nem íratta át a saját nevére….akkor hogyan „lóghat” az Ön nevén…?

Autókölcsönzés

Kérdés: Foglaltam kb. két héttel egy autókölcsönzőben autót a tervezett bérlés előtt 4 napra. Vissza is igazolták, izgatottan vártam a 4 napos autós kirándulást. Az adott nap megyek az autóért, és közlik velem, hogy törölték a foglalásomat. Az indok: hívtak telefonon, és nem vettem fel. Egyrészt nem hívtak telefonon, mert lenne nyoma (nem fogadott hívás), másrészt korábbi telefonos kommunikáció esetén ők erőltették az írásost. Harmadrészt: írásban megerősítették a foglalást. Minek hozzá telefonálni? Negyedrészt: ha tényleg hívtak volna, mert ehhez kötik az autóbérlés véglegesítését, és én nem veszem fel a telefont, miért nem értesítenek e-mailben? Miért a bérlőirodánál kell szembesülnöm egy hosszú reggeli buszút után, hogy nincs a várva várt autó, és ugrik a négynapos kirándulásom? Van jogom kártérítést kérni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Van joga hozzá, de nem biztos, hogy eredményes lesz az eljárás. Elsődlegesen a szerződésben rögzített feltételek az irányadóak a megállapodásra.

Fizetési meghagyás parkolás miatt

Kérdés: Több, mint 3 éve eladtuk már az autót, feleségem volt a tulajdonos én az üzembe tartó voltam. A vevő a mai napig nem íratta át. Már az első napon kaptam az autópálya nem fizetésről csekket, utána sorozatosan innen-onnan felszólítási /parkolási/ csekkeket. Sorra megküldtem az önkormányzatoknak az adásvételi elismervényt, hogy már nincs a tulajdonomban. Most pedig kaptam egy fizetési meghagyási levelet egy közjegyzőtől, felhívtam telefonon, az asszisztens vette fel, azt mondta írásban kérjem az elutasítást, meg is tettem 03.19-én és 04.08-án kaptam tőle egy levelet, hogy elkéstem és visszautasította az ellentmondásom. Most mit tudok tenni, nyugdíjas vagyok, nincs felesleges pénzem, amit kidobjak az ablakon.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A végrehajtás Önnel szemben elindult, a határidő mulasztása miatt. Ún. perújjítást kell kezdeményeznie az FMH vonatkozásában, ha annak feltételei fennállnak, és / vagy a végrehajtás megszüntetésére kell peres eljárást kezdeményeznie.