Gépjármű eladás

Kérdés: Abban szeretném kérni a segítségüket, hogy kb. egy hete eladtam az autómat. Az illető, aki megvette, cég nevére vásárolta meg tőlem az autót. Eddig szép és jó minden, hivatalos volt. Megtörtént a papírok átadása és elvitték a kocsit. Másnap elmentem a legközelebbi kormányablakba, hogy bejelentsem az eladást csak itt jött a bökkenő, mert elutasították a szerződést, mert a cég létezik, csak aki aláírta a szerződést az nem írhatta volna alá, csak meghatalmazással. Próbáltam elérni az illetékest, hogy van egy kis probléma az adásvételivel, de nem tudom elérni őt. Mit tudok tenni ez ügyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom Önnek, hogy tértivevényesen küldjön levelet a cégnek, amelyben részletezi a problémát, továbbá írjon e-mailt is, hogy mielőbb megoldódjon a félreértés. Vagy írjanak új szerződést, vagy pótolják a hiányt meghatalmazással.

Alkatrész csere és garancia

Kérdés: Olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy az autóm váltója fel lett újítva, viszont valamit elronthattak, mert utána sorra jelentkeztek a problémák. 1 év garanciát kaptam rá, de sajnos 1 éven keresztül folyamatosan hordtam vissza az autót, mert nem tudták megcsinálni (vagy nem is akarták). Sajnos most járt le az 1 év garancia, de a váltó nagyon rossz állapotban van, a szerelő szerint mindent megtett és kicserélt, de ezt erősen kétlem. Mi ilyenkor a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jótállásra vonatozó szabályokat a 2013.évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ( Ptk. ) szabályozza. Jótállási igény a jótállási határidőn belül érvényesíthető, amely az Ön esetében már lejárt. A kötelezett köteles megtéríteni a jogosultnak a hibás teljesítésből eredő kárát, kivéve, ha a hibás teljesítést kimenti. A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett. Ha a jótállásra kötelezett kötelezettségének a jogosult felhívására – megfelelő határidőben – nem tesz eleget, a jótállási igény a felhívásban tűzött határidő elteltétől számított három hónapon belül akkor is érvényesíthető bíróság előtt, ha a jótállási idő már eltelt. E határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

GFB terhére történő kártérítés mértéke

Kérdés: A Biztosító által kalkulált gépkocsi jelenkori értékének 50%-áig fizeti ki közvetlenül a javítási költséget, ezen érték felett gazdasági totálkárt állapít meg és a gépkocsi jelenkori értékének 50%-át fizeti, a fennmaradó összeget a Biztosító által megjelölt cég fizeti ki, ha roncsként eladom az érintett gépjárművet. Igaz ez az összefüggés vagy van mód arra, hogy a Biztosítót az 50%-ot meghaladó kárérték kifizetésére kötelezzük GFB terhére?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez sok minden függvénye…..hány éves az autó, hogyan javítható gazdaságosan, eurotax értéket és a két összeget is ismerni kellene stb. Ismerni kellene mindent a pontos válaszhoz. Egyébiránt nagyon nagy valószínűséggel jóval kevesebbet fizet a biztosító, mint ami járna.

Használt autó

Kérdés: Vettem 1,4 millió Ft-ért egy gépkocsit, amit sajnos nem tudtam ott elvinni Tatabányán egy szerelőhöz csak Pesten, de ott is csak időpontra. Megállapította a szerviz, hogy balesetveszélyes a gépkocsi. Jeleztem a kereskedő felé, de nem kaptam választ, csak annyit, hogy számlával igazoljam, hogy mit javítottak ki és hogy mit kell még javítani. Az a gond, hogy úgy engedett el a kereskedő, hogy tudta milyen állapotban van a gépjármű, meg a hibáit is tudta. Én, ami tanácsokat kaptam a szerelőtől azt mind megnéztem a vásárláskor. Az adás-vételin nem szerepel a gépkocsi ára, csak kétszer írt “Sz” betű. Nekem sajnos fontos a gépkocsi használata, a beteg fiamat kell vinnem orvosi vizsgálatra. Így meg kellet javíttatni, hogy tudjam használni. Eddig a javítási költség 200 ezer Ft és még nincs vége. Ilyenkor mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben leírása alapján hibás teljesítésről lehet szó, ám a szerződés és egyéb iratok ismeretének hiányában pontos választ nem tudunk adni önnek. Javaslom, mielőbb keressen fel egy ügyvédet személyesen.

Gépkocsi

Kérdés: Gépkocsi tulajdonos vagyok. Az üzembentartó elhunyt. Hozzátartozói nem hajlandók átadni a gk-val kapcsolatos iratokat és kulcsot, így semmit nem tudok a kocsit érintő terhekről. Azt mondják, majd a hagyatéki tárgyaláson kiderül, addig fizessem a biztosítást és a súlyadót?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az üzembentartó halálával minden biztosítási szerződés megszűnt, így önnek új biztosítást kell kötnie. A hozzátartozók kötelesek átadni önnek a gépjármű kulcsait és iratait. A hagyatéki tárgyalásnak ehhez semmi köze, a jármű így nem hagyaték, ha Ön a tulajdonos. Feljelentést tud tenni a rendőrségen, illetve dolog kiadása iránti peres eljárást is indíthat, persze az eredeti szerződést is ismerni kellene.