Haszonélvezeti jog

Kérdés: Érdeklődnék, hogy a haszonélvező megtilthatja-e az ingatlan tulajdonosának az ingatlanba történő belépést? Tehát “kirakhatja-e” az otthonából a haszonélvezeti jogára hivatkozva?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A belépést nem tilthatja meg, de ha használni szeretné az ingatlant, akkor felszólíthatja a tulajdonost a távozásra. A tulajdonosnak van egy ún. ellenőrzési joga, amivel élhet.

Bérleti jog

Kérdés: Kivettem egy kis lakást, de egy teljes hónapot nem leszek benne, akkor is ki kell fizetni a teljes havi bérleti díjat, rezsit? Pl. internet díjat vagy közös költséget is? Ezekről nem volt szó, amikor szóban megállapodtunk. Ismerősről van szó, nincs papír alapú szerződés. Mit mond a jogszabály?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez az Önök között létrejött megállapodás tartalmától függ.

Polgári per telekértékesítéssel kapcsolatban

Kérdés: Osztatlan közös területen van kisebbségi, de nem a legkisebb, telekhányadom. 4 tulajdonosa van. Hirdettem a területemet, mert el akarom adni. A 3 társtulajdonos független értékbecslővel felmérette a telekrészem értékét és azt akarja, hogy annyiért adjam el nekik, ami azon szerepel, vagyis 2,6 millióért. Én 9 millióért hirdettem a gyümölcsös, veteményes területemet és volt érdeklődő. Társaim polgári perrel fenyegetnek, ha nem adom el nekik 2,6 millióért. Rögtön széljegyzetet tetetnek a tulajdoni lapra, hogy “peres eljárás alatt”.  Én is felmérettem független szakértővel, aszerint pedig 3,3 millió Ft az értéke. Kérdésem: Beperelhetnek-e egyáltalán? Milyen indokkal? (Azzal, hogy nem adom el az általuk kiszemelt telekrészemet annyiért, amennyiért ők akarják?) Ha jól tudom, bekebelezést kezdeményezhetnek, de miért akarnak polgári pert? Megjegyzem, az egyik tulajdonos ügyvéd.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles eladni nekik olcsóbban. Beperelhetik, de vélhetően nem lesz sikeres az eljárás. Fontos, hogy hitelt érdemlően tudja bizonyítani, hogy ajánlatot tett az elővásárlásra jogosultak számára.

Vízóra

Kérdés: A lakásszövetkezet hibajavítást végzett a lakásomban, ami nem a tulajdonomhoz tartozik, ezt a forrásház szakembere közölte, amikor felhívtam őket. Szerelés közben a szerelő leszedte a plombát. Ezt pótolni kellett, amit a szövetkezet velem akar megfizettetni. Kérdésem, jogosan kérik ezt? A szerelési munka anyagi része őket terheli, akkor a vízóra helyreállítását nekem kell fizetni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján szövetkezeti házat terhelik a költségek megfizetése.

Lakcímre bejelentkezés

Kérdés: Ismerősöm megkért, hogy engedjem meg neki, hogy állandóra bejelentkezzen hozzám.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy amennyiben az ismerőse ténylegesen nem fog Önnél lakni, úgy ne jelentse be a lakcímére.