Szomszéd

Kérdés: A szomszéd házban (vélhetőleg már az államé) romák laknak. Már teljesen szétszedtek mindent, csak épp tető van a fejük felett. Éjjel nappal ordítanak (drogosak). Idős édesapámat, aki szintén a szomszédban lakik, folyton inzultálják (szóban). Nyomdafestéket nem tűrő hangnemben.Kérem segítsenek. Mit tehetünk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban azt javaslom, hogy tegyenek írásbeli felszólítást és amennyiben ennek ellenére sem oldódna meg a probléma lehetőség van rendőrt hívni vagy birtokvédelmi eljárást indítani az illetékes jegyzőnél.

Zártkert

Kérdés: Örököltem egy zártkerti ingatlant és a tulajdoni lapon nincs feltüntetve a 30 nm alapterületű nyaraló ingatlan (kisház). Villany van és a kútból egy törpe vízműn keresztül van vízellátás. El szeretném adni, viszont tartok attól, hogy így nem tudom eladni, ill. már lenne vevő és kérdezte be van-e jegyezve? Mit tehetek, ill. ha így adom el, lehet bajom belőle? Csatoltam hozzá a tulajdoni lapot.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Egy épület „legális létét” a Földhivatali tulajdoni lappal és térképpel lehet igazolni. Bizonyos eljárások (pl. adás-vétel, bankkölcsön intézése) időben elhúzódhatnak, vagy akár meg is hiúsulhatnak, ha elmaradt az építmény ún. feltüntetése. Jelen esetben Önnek tájékoztatnia kell a másik felet, hogy a kérdéses épület nincs feltüntetve a tulajdoni lapon. Amennyiben rendezni szeretné az épület jogi helyzetét, abban az esetben egy ingatlan-nyilvántartási kérelmet kell benyújtania a területileg illetékes földhivatalhoz. A kérelem mellékleteként be kell nyújtani az önkormányzattól kapott jogerős igazolást – leggyakrabban használatbavételi engedélyt, és a változásokat ábrázoló vázrajzot.

Ingatlan, pereskedés

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy ha a férjem apját polgári per útján szeretnénk kitenni a házunkból úgy, hogy a férjem tulajdonát képezi a ház fele, az apjának viszont sem tulajdonrésze, sem haszonélvezeti joga nincs, mert a ház másik fele a férjem testvéréé. Akkor megnyernénk a pert?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha a férje testvére is Önöket támogatja, akkor igen.

Társasház

Kérdés: Jogi segítséget szeretnek kérni. 4 lakásos társasházban lakom, ami közös osztatlan telekkel rendelkezik. Szomszédom elutazott, nekem személyre szóló üzenetet hagyva, hogy a kamerája működik és ezzel megfigyeli az udvar egy részét. Ezt a beleegyezésem nélkül helytelennek és sértőnek találom. E lépésére van valami törvény, ami kötelezi ennek azonnali mellőzését?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Társasházakban kamerarendszer létesítéséről és üzemeltetéséről a tulajdonostársak közgyűlésen, az összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többséggel határozhatnak. Az üzemeltetés elkezdéséhez nem elegendő csupán a döntés meghozatala, ugyanis szervezeti-működési szabályzatba bele kell foglalni a kamerarendszer üzemeltetéséhez szükséges adatkezelési szabályokat. A kamerákat csak olyan személy üzemeltetheti a társasházzal kötött szerződés alapján, aki törvényben meghatározott megfelelő képesítéssel rendelkezik. A kamerarendszer csak a közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgálhatja. Kamera így nem irányulhat a külön tulajdonban álló lakás bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló területen került elhelyezésre. A kamerarendszer nem helyezhető el olyan közös tulajdonú vagy használatú helyiségben sem, amelyben a megfigyelés helyiség rendeltetése miatt az emberi méltóságot sértheti.

Társasházi Fundamenta számla

Kérdés: Eladtam a lakásom, van a társasháznak Fundamenta megtakarítása, amit most ki akarnak venni felújításra. Kérdésem ilyenkor az én részem kivehető vagy nem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Akinek eladta a lakását, az az Ön jogutódja. Ergo, mintha nem történt volna semmi sem, a társasház a megtakarítást fel tudja használni.