Tartózkodási hely létesítése

Kérdés: Ha fiamat 3 kiskorú gyermekével szívességi alapon tartózkodási helyként lakásomba bejelentem, és a későbbiekben, ha nem akarnak elköltözni, hogy tudom kijelenteni, akár a kilakoltatási moratórium időszaka alatt is?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bejelentéstől függetlenül elküldheti őket, akár lakás-kiürítési eljárást is indíthat.

Internet

Kérdés: Múlt év augusztusban vásároltam egy házat. Azonban a volt tulaj hosszútávú előfizetési szerződést kötött egy internet szolgáltatóval. A volt tulajt nem erem utol, de kijelentettem a házból (mivel a saját tulajdonomba kerülő ház volt az állandó lakcíme). A bekötött internetet nem használjuk és új szolgatátót nem tudok bekötni. A szolgáltató többszöri levélben és telefonon való megkeresés után sem tett semmilyen lepést a helyzet megoldásáért. Közölték, hogy mivel nem én vagyok a szerződő fél, nem tudnak mit tenni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, próbálja meg újra felvenni a kapcsolatot a volt tulajdonossal. Amennyiben nem történik változás, érdemes lehet felszólító levelet küldeni a részére. Kérni kell a leszerelést, ami semmiben sem befolyásolhatja azt, hogy új szerződést köthessen.

Közüzemi számla

Kérdés: Kisvállalkozóként ingatlant bérelek, melynek közüzemi díját a bérbeadó tovább számlázza részemre. Az összegeket magasnak tartom, kértem az eredeti közüzemi számla bemutatását. A bérbeadó erre nem hajlandó. Jogom van látni a továbbszámlázás alapjául szolgáló eredeti közüzemi számlát? Annak bemutatásáig jogom van elhalasztani az aktuális közüzemi számla megfizetését?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, láthatja.

Földterület elbirtoklás

Kérdés: A kérdés címszavakban: Édesanyám révén halála után 17 évvel póthagyatéki eljárás keretében mezőgazdasági földterületet örököltem 1/1 arányban. A hagyatéki végzés alapján a tulajdonom bejegyzésre került a földhivatal nyilvántartásába, ezt megelőzően és a bejegyzéskor sem volt semmilyen korlátozás vagy széljegy. Az érintett földterületet az elmúlt 17 évben egy agrárszövetkezet művelte, haszonbért nem fizetett. Történhet-e a földterület elbirtoklása vagy az új tulajdonos tulajdonjogának bíróságnál történő megtámadása a 17 év művelésre hivatkozva? Haszonbérleti szerződésből nincs példányom, de művelte a földet  az agrárszövetkezet, igényelhetem-e az utolsó 5 év bérleti díját?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján már nem tudják eredményesen érvényesíteni az igényt, az elbirtoklásra alapozva. Ön viszont szintén nem fogja tudni (eredményesen) érvényesíteni a használati díjat visszamenőleg, csak mostantól.

Becsapás

Kérdés: Felvállalták a munkát, tetőzsindelyezés, kicsalta a pénz felét. Többet nem jött. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, vagy fizetési meghagyásos eljárást indíthat.