Albérlet, közüzemi számlák

Kérdés: 6 hónapja költöztünk albérletbe, a szerződés szerint 2 havonta kell a bérbeadónak elszámolni felénk a közüzemi számlákkal. Az első 2 hónap után kértük, hogy adja át, mennyit kell fizetnünk. Sajnos ez a mai napig nem történt meg. Így egy forintot nem fizettünk eddig. Kötelezhet minket az elmúlt 6 hónap elmaradás fizetésére, vagy mivel ő nem mutatta be kérésünk ellenére sem, csak az utóbbi 2 hónap megfizetésére kötelezhet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben az Önök között létrejött szerződés az irányadó, de egyebekben főszabályként érvényesül, hogy a bérbeadó akkor jogosult a szerződés felmondására, ha a bérlőt megfelelő határidő tűzésével és a következményekre való figyelmeztetéssel a fizetésre felszólította, és a bérlő e határidő elteltéig sem fizetett.

Társasházi hitel, előtörlesztés

Kérdés: Társasházunk panelfelújításra hitelt vett fel az OTP Banktól. Minden tulajdonos a hiteltörlesztés rá eső részét havonta kell fizesse. A program indulásakor a tájékoztatóban szerepelt, hogy a tartozás lejáró LTP-vel rendezhető, így a hátralévő időre a kamatokat nem kell megfizetni. A lakástakarékom lejártakor kiderült, hogy az Erste Banknál kötött LTP-t nem fogadják el, ezért a hitelem végtörlesztését választottam az eljárási költséget vállalva, amely a bank és a hitelszerződés szerint is lehetséges. Átutaltam az LTP szerződésem összegét, amelyet a közös képviselő úr el is fogadott, igazolt és kértem, hogy számolják ki a hátralévő összeget, hogy a végtörlesztéshez átutaljam. Mivel nem én vagyok a bank ügyfele, hanem a társasház közös képviselője, így csak ő jogosult intézkedni. Többszöri kérésemre sem hajlandó az ügyemben eljárni. A leírtakat e-mailekkel tudom igazolni. A kérdésem az, hogy ebben az esetben mit tudok tenni, kihez fordultatok, hogy igényemet érvényesíthessem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ügy bonyolultságára való tekintettel javaslom, hogy az ügyben keletkezett dokumentumok birtokában forduljon ügyvédhez a lehetséges jogi lépések megvitatása érdekében. A probléma sajnos túlmutat a fórum keretein.

Birtokvédelem, szomszédjog

Kérdés: Családi házunk kertjéből szép kilátás nyílt a lankás dunántúli dombság egy részére, egy várromra és a Kapos folyóra. Nagyon szerettük ezt a csendes, nyugodt környezetet. Az idei évben egy vállalkozó megvette a kertünk közelében levő ipartelepet, ahol egy asztalos műhely volt régebben. A még működő asztalos műhely nem zavarta sem a kilátást, sem a csendet. Az új tulajdonos viszont megvásárolta az Önkormányzattól ipartelep bővítése céljából a kertünk szomszédságában lévő mezőgazdasági földterületet, ahol jelenleg 100-150 m3 szennyvíz, csapadékvíz és tűzívíz tárolására használt vastartályokat raktároz a területen, amelyek nagyon elcsúfítják a kilátást. A kilátás zavarása (elcsúfítása) ebben az esetben a vállalkozó részéről szükséges mértékű, amit mi kötelesek vagyunk tűrni? Vagy milyen esélyünk van egy birtokvédelmi eljárás során? A panoráma elvesztéséből előálló értékcsökkenés az ingatlanunk fogalmi értékét is csökkenti.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy forduljanak az illetékes jegyzőhöz birtokvédelem érdekében, aki eldönti, hogy a szomszéd által tanúsított magatartás szükségtelen zavarásnak minősül-e; döntésétől függően pedig megteszi a szükséges jogi intézkedéseket. A bírói gyakorlatot figyelembe véve, ha a kilátás zavarása a szükséges tűrési határon belül marad, abban az esetben a szomszéd tűrni köteles. A bíróság mindig az adott helyzetre és a körülményekre figyelemmel mérlegeli a zavarás mértékét. Amennyiben a zavarás nem valósul meg, avagy azzal párhuzamosan is, ha csökkent az ingatlanjuk értéke emiatt, akkor kártérítést is kérhetnek.

Ingatlan

Kérdés: Tulajdonom 1/1, de nem lakom a lakásban, illetéktelenek laknak benne. Vissza szeretnék költözni, de nem hajlandóak kiköltözni. Mit tegyek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mindenekelőtt Önt, mint tulajdonost megilleti a tulajdonvédelem. Lehetőség van lakás-kiürítési eljárás kezdeményezésére. Ez esetben a kérelmet az ingatlan fekvése szerinti járásbírósághoz kell benyújtani.

Önkormányzati lakás

Kérdés: Önkormányzati lakásban lakom, s párom meghalt és mivel nem voltunk házasok, így nem kapom meg a lakást. 16 évig éltünk együtt. Van-e esélyem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy forduljon személyesen az önkormányzathoz. A kérdésére pontos válasz csak az Önök között létrejött megállapodás ismeretében lehetséges. Az önkormányzati lakások bérbeadásával kapcsolatos jogi szabályozás több módon is történhet, előfordul, hogy az önkormányzatok helyileg szabályozzák a vonatkozó rendelkezéseket.