Online rendelés

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy az Amazon a beleegyezésem nélkül vont le a számlámról pénzt úgy, hogy én nem rendeltem semmit. Emiatt most már 5 napja csak e-maileznek velem, de visszautalni nem bírják a pénzem. Kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, vizsgálja meg a pénzlevonás körülményeit és az adatlapját, előfordulhat, hogy valaki az Ön beleegyezése nélkül a rendelt az oldalról az Ön adatainak felhasználásával. Sajnos ilyen kevés információ alapján nem tudunk Önnek bővebb tájékoztatással szolgálni.

Közösségi média

Kérdés: AZ Európai parlament segítségével ki tudom kérni a megfelelő Instagram és Facebook fiókjaim tartalmát, ami bizonyítja, hogy meg tudta tőle az illető a GPRS adatokat. Ezeket felhasználta ellenem. Ekkor mit tudok tenni és milyen képviselethez fordulhatok segítségül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A közösségi média szabályozása nem az Európai Parlament hatáskörébe tartozik. Az adatok a felhasználók általi engedélyezés alapján kerülnek felhasználásra, továbbá az adat feltöltéséhez szükség van a felhasználó beleegyezésére is. Az Ön által feltett kérdésben rendelkezésre álló információk nem részletesek, ezért amennyiben pontosabb tájékoztatást szeretne, ismertesse problémájának további részleteit is.

Google drive

Kérdés: Online felhasználási feltételek témában korábban kérdeztem, ahhoz kapcsolódóan szeretnék még kérdezni. A hatóság így most meg fog keresni a képek/tárhely miatt? A képek nem kerültek nyilvánosságra senkivel nem osztottam meg őket és nagyon régi képek. Lehetséges, hogy békén hagynak vagy hivatalból biztos, hogy meg fognak keresni? A fiók adatoknál meg volt adva a nevem és a telefonszámom, így nem lesz nehéz beazonosítaniuk engem. A következő mondat konkrétan mit jelenthet rám nézve: “Megteszik a szükséges jogi lépéseket az adatvédelmi hatóságoknál. Adatvédelmi hatóság a személyiségi jogok megsértése iránt indíthat eljárást az érintett kérelmére, továbbá a rendőrségen kezdődhet büntetőeljárás is.”

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ha valaki 18. életévét be nem töltött kiskorúról pornográf felvételt tárol az a hatályos Büntetőjogi Törvénykönyv szerint büntetendő cselekmény, tehát van rá esély, hogy a rendőrség fel fogja Önt keresni. A kérdéses mondat azt jelenti, hogy a Google értesíti az illetékes hatóságot a visszaélésről, és ha az érintett szeretné, eljárást indítanak Ön ellen a képek készítése és tárolása miatt.

Online felhasználási feltételek megszegése

Kérdés: Az volna a problémám, hogy a Google fiókomat zárolta a Google, mert megszegtem a felhasználási feltételeket. Drive-ra a szabályzatuk által tiltott kép és videó anyagot töltöttem fel és tároltam. Meg nem osztottam senkivel, csak saját használatra tettem fel oda ex barátnőimről erotikus képeket és videókat. Sajnos volt köztük néhány kép kiskamasz koromból, mikor még én magam sem voltam 18 éves, így az akkori barátnőm sem volt még nagykorú és róla is volt néhány képem. Kb. 10-15 ilyen jellegű kép volt, csak erre tudok gondolni, hogy emiatt tiltották a tárhelyet. A Google ilyenkor tiltja a fiókot és megteszi a szükséges lépéseket a hatóságok felé is. Ezek tényleg nagyon régi képek és nincsenek semmiféle ferde hajlamaim, nem vagyok pedofil, soha nem is gondoltam ilyesmire. Tudom, hogy azokat a képeket törölnöm kellett volna, de eszembe sem jutott, hogy ebből baj lehet. Mire számíthatok? Valószínű, hogy megkeres a hatóság emiatt? Vagy van rá esély, hogy a hatóságok megvizsgálják az ügyet, de nem keresnek meg?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Google Drive Általános Szerződési Feltételekről szóló szabályzatában található a rendelkezés, miszerint a Google programszabályzata értelmében ellenőrizheti a felhasználók által feltöltött tartalmakat, hogy azok nem ütköznek-e jogszabályba, vagy nem sértik-e a programszabályzatot. Továbbá eltávolíthatják és megtagadhatják olyan tartalmak megjelenítését, amelyről okkal feltételezhetik azt, hogy irányelveket vagy jogszabályt sért. A fiók letiltására a Google részéről abban az esetben kerülhet sor, amennyiben a fiók tulajdonosa nem tartotta be az irányelveket. Jelen esetben Ön a kiskorúak szexuális ábrázolására vonatkozó irányelvet sértette meg amelyek gyermekekkel történő szexuális visszaélést ábrázolnak, bátorítanak vagy népszerűsítenek, illetve gyermekek olyan módon történő ábrázolása, amely gyermekek szexuális kizsákmányolását eredményezhetik. Amennyiben olyan esetre bukkannak, ahol gyermeket használnak ki, akkor megteszik a szükséges jogi lépéseket az adatvédelmi hatóságoknál. Adatvédelmi hatóság a személyiségi jogok megsértése iránt indíthat eljárást az érintett kérelmére, továbbá a rendőrségen kezdődhet büntetőeljárás is.

Ajándék

Kérdés: A problémám a következő. Egy ismerősöm a pandémia idején többször utalt nekem pénzt, amit nem kértem, ő ajándékként küldte. A megjegyzésben is odaírta, hogy ajándék (Regalo per amica). Az utóbbi időben sokszor volt nézeteltérésünk, folyamatosan a facebookomat nézte, mikor vagyok online és mikor nem. Erről képeket készített és zaklatott vele. Most azt írja, hogy kéri vissza a pénzét, mert azt szeretné, hogy nehéz helyzetbe kerüljek. Az a kérdésem, hogy ezt jogilag megteheti? Tud nekem ártani? Ő Olaszországban él és ügyvédhez szeretne menni, illetve rendőrséggel fenyegetőzik.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kizárólag olyan ajándék visszakövetelésére van lehetőség, amely a szokásos ajándék mértékét meghaladja. Ebben az esetben hacsak nem kiemelkedően nagy összegről van szó, ismerősének nincsen joga visszakövetelni az ajándék címén utalt pénzösszegeket. Ellenben ismerősének magatartása a zaklatás bűncselekményét valósítja meg, amely kapcsán feljelentéssel fordulhat az illetékes hatósághoz.