Személyiségi jog megsértése

Kérdés: Fénykép megjelenítése Facebookon, amelyen nem felismerhető a személy (arc és fej nem látszik, céges rendezvényen készült, a cég több munkatársa is kiposztolta, a csoport, ahonnan a kép származik nem rendelkezik olyan szabályzattal, hogy a kép nem használható fel máshol), jogalapja lehet egy személyiségi jogi pernek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Egy alkalmazottat mutató fénykép vagy videó, akárcsak a név vagy egyéb személyazonosító adat, személyes adatnak minősül és annak kezelésére csak megfelelő jogalap mellett és a mindenkori adatkezelési szabályokat betartva lehet sort keríteni. Az érintetti hozzájárulásnak pedig mindenkor előzetesnek, önkéntesnek és megfelelő tájékoztatáson alapulónak kell lennie. Azaz, a munkáltatók még a rendezvények előtt kötelesek munkatársaikat megfelelő adatvédelmi tájékoztató közzétételével értesíteni a jövőbeni adatkezelés körülményeiről, továbbá kötelesek biztosítani a lehetőséget, hogy a munkavállalók eldönthessék, szeretnének-e szerepelni a felvételeken vagy sem. További fontos szempont, hogy a munkavállalóknak bármikor jogukban áll a már elkészült felvételek felhasználását megtiltani, avagy a felvételek törlését kérni akár úgy is, hogy azok a világhálóról is eltűnjenek. Ezek alapján kérdése megválaszolásához szükséges lenne ismernünk, hogy a munkáltató eleget tett-e kötelezettségeinek, beszerezte-e a munkavállaló szükséges hozzájárulását a felvételek vonatkozásában, hiszen amennyiben jogszerűen járt el, úgy nem sértette meg a munkavállaló személyiségi jogait.

Állat támadás

Kérdés: Egy elég szokatlan témában keresem meg Önöket. A szomszédunk telke jelenleg eladó és lakatlan, a rajta lévő egyik épületet lebontották, ezen kívül van még rajta több kisebb épület. A teleknek nincs megfelelő kapuja, nem lehet becsukni, illetve bezárni, valamint akkora rés van alul a kerítésnél, hogy a vadállatok be tudnak menni. Hozzáteszem 1-1,5 m gaz van, a rókák beköltöztek a telekre és 2 napja megtámadták a macskám, akinek amputálni kellett a lábát. A műtét költségei miatt és az egészség károsodása miatt tudok kártérítést kérni a telek tulajdonostól?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Önnek lehetősége van kártérítésre, fontos azonban megjegyezni, hogy a bizonyítás a károsultat, tehát Önt terheli.

Albérlet

Kérdés: 2016 óta lakunk a tartósan beteg lányommal ebben az albérletben, a lakcím kártyám is erre a címre szól mindkettőnknek. A főbérlő eladta a házat, de eddig még nem fizette ki a vevő a teljes árat, adás-vételi szerződést sem írtak, legalább is ezt mondja a főbérlő. A másik ház, ahova költöznénk még nincs kész, de már újítják fel ezt a házat. Megegyeztek abban, hogy addig maradhatunk itt, ameddig készen lesz a másik ház. Igen agresszív a vevő által felfogadott vállalkozó (nem fizikálisan, de volt már olyan, hogy majdnem hozzám vágta az egyik munkaeszközt). Állandóan azt mondja, hogy csak azért lehetünk itt, mert ő megengedi. Velem senki nem bontotta fel az albérleti szerződést, de akkor is jár a 30 nap felmondási idő. Az lenne a kérdésem, milyen jogi lehetőségem van? Nagyon félek, hogy mégis utcára kerülünk a beteg lányommal. Félünk is ettől az embertől. Már hajnal 5 órakor jönnek dolgozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, hogy tekintse át a bérleti szerződésnek a felmondási időre vonatkozó részét, valamint próbáljon egyeztetni a tulajdonossal. Ha továbbra sem oldódna meg a probléma, azt tanácsolom, hogy a bérleti szerződés birtokában forduljon ügyvédhez a jogi segítségnyújtás érdekében. Továbbá kezdeményezheti a helyi jegyzőnél a birtokvédelmi eljárást is.

Becsületsértés

Kérdés: Be lehet perelni a YouTube-ot azért, mert egy reklámban sértő kifejezést használnak valakire és teljesen megalapozatlan dolgokat állítanak róla? A YouTube többszöri megkeresésemre sem reagált az ügyre. Tehát még egyszer, ez egy fizetett reklám, amit milliók látnak, miközben mondjuk kiskutyás videókat szeretnének nézni. Egyértelműen becsületsértő a reklám, egy közszereplőről terjeszt hazugságokat és sértő kifejezéssel is titulálja az illetőt. Ha maga az érintett nem perel miatta, akkor valaki másnak van valami jogi eszköze, hogy “igazságot szolgáltasson”? És ha igen, mik az esélyek? Mert szerintem a YouTube ezzel gyűlöletkeltés és hazugságok terjesztésében bűnrészes.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A becsületsértés magánindítványra büntetendő cselekmény, ennek okán az eljárás megindítása a sértett kérelmére történik Magyarországon. Közszereplőként pedig többet kell elviselnie valakinek, mint magánszemélyként. Mivel pontosan nem tudom, hogy mi a sérelmezett videó, közelebbit sem tudok nyilatkozni.

Szerzői jogsértés vagy sem?

Kérdés:  A napokban egy közösségi felületen felmerült a kérdés, hogy használható-e engedély nélkül egy felhasználó videója. A videón Ő maga szerepel, illetve elmondja egy másikban, hogy nem ad engedélyt arra, hogy egy Tv csatorna levetítse a videóit. Ilyen esetben szükséges a felhasználó engedélye vagy sem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Szükség van a felhasználó engedélyére, hacsak a közösségi felület szabályai szerint ettől el lehet térni, mert ennek tudatában tölt fel oda valaki valamit.