Online rendelés a nevemben

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy mi történik akkor, ha valaki a címemre küldött egy csomó online rendelést? Feljelentettem az illetőt, aki vallomást tett, és mindent beismert. Ezek után mi a teendő? Meg fogják büntetni, esetleg le tartóztatják? Milyen jogi lépéseket tehetek még ez ügyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ön megtette a szükséges lépéseket, a továbbiakban az ügymenetet a hatóságra kell bízni, ők megteszik a szükséges intézkedéseket.

Internetes eladás

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy interneten vásároltak tőlem. Feladtam a csomagot. Hónapokkal később kaptam egy idézést a rendőrségre, hogy vagyon elleni szabálysértési eljárásban kell meghallgatniuk. A vevő feljelentett, hogy nem kapta meg a csomagját. Sajnos én már a feladást bizonyító papírt valószínűleg rég kidobtam, mert nem találom. Mi ilyenkor a lehetőségem, hogy bizonyítsam, el lett küldve a csomag és valószínűleg meg is kapta a vevő. Így most nekem büntetést kell fizetnem? Hogyan tudom bizonyítani több hónappal az eset után az igazamat? Vagy most akkor, ha valaki vesz valamit és vissza akarja kapni a vételárat, csak feljelent, hogy megloptam, és fizethetem vissza a pénzt és a büntetést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben csomagfeladón keresztül adta fel a csomagot akkor annak elektronikusan is kell, hogy nyoma legyen. Ha postán adta fel akkor a postát keresse meg és érdeklődjön, hogyan rögzítik a feladást. Illetve bármelyik esetre tud tenni ún. bizonyítási indítványt az eljárásban.

Joga van?

Kérdés: Az emberek nagy többsége azt hiszi, hogy joga van. De így van ez ebben az esetben? 81 éves édesapa meghalt, aki saját akaratából úgy döntött életében, hogy nem lesz tagja a Facebook-nak. Egyik fia nem járult hozzá, hogy a  másik fia megjelenítse, közzé tegye a gyászlapot a Facebook-on. Csak a helyben szokásos módon hirdetve pl. temető, templom hirdetőtábláin szerette volna a gyászlapot kihelyezni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a facebookra kitett post kegyeleti jogot nem sért, kiteheti azt az elhunyt fia.

Közösségi médián személyes adat közzététele

Kérdés: Egy olyan kérdésem lenne, hogy kiraktak képet az autómról jól olvasható rendszámmal a beleegyezésem nélkül egy Facebook lejárató csoportba, a beleegyezésem nélkül. Nem az a gond, hogy kikerült a kép, hanem leginkább az, hogy a rendszám nem került kitakarásra, mit tehetek ilyenkor?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A rendszám önmagában nem személyes adat. Amennyiben esetleg a lejáratással kárt okoztak Önnek, kártérítési igényt érvényesíthet, illetve a Facebooktól kérheti a kép eltávolítását.

Becsületsértés

Kérdés: Először is köszönöm szépen,  már egyszer sikerült választ kapnom egy jogi kérdésben. Érdeklődnék, hogy facebook-on egy személy feltette a barátomat képpel és azzal a szöveggel, hogy Angliában él (Magyarországon él valójában, nem is tudom honnan vette ezt) és hiteltelen az ember. Politikai dolgokban nem tudott az illető megfelelő érveket írni egy másik csoportban, erre mérgében a saját oldalára ezt posztolta ki. Én figyelmeztettem, hogy ez becsületsértés és rágalmazás vegye le a posztot, de annyi volt a válasza, hogy nem. Mit léphetünk ez ügyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet, illetve személyiségi jogsértés miatt bírósághoz fordulhat.