Személyiségi jog megsértése

Kérdés: Önök szerint az jogsértés, ha egy adott személy, akit utálok csúfból a képem alá oda írta az egész nevem és kirakta a képet, de én nem is tudtam erről, hanem csak utólag egyik barátnőm küldte. Van erre valami szabály? Hogyan szedessem le?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben Ön szerepel a képen és nem járult hozzá a kép készítéséhez, illetve feltöltéséhez, akkor a feltöltés jogellenesnek minősül. A Polgári Törvénykönyv tartalmazza az erre vonatkozó jogszabályt. Azt javaslom, beszéljen a kép feltöltőjével és figyelmeztesse az esetleges jogkövetkezményekre.

Kérdés: Vállalatunk Facebook oldalán posztolhatunk-e fotókat, videókat a nálunk dolgozó kollégákról anélkül, hogy velük tudatnánk, vagy engedélyt kérnénk erre?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem, mindenképpen szükséges a kollégák hozzájárulása.

Névhasználat

Kérdés: Van egy kis média cég, ami tv és youtube csatornára gyárt műsorokat. A probléma az, hogy a műsorok végén meg vagyok nevezve, mint munkatárs a beleegyezésem nélkül. Többszöri kérésre sem vették le a nevem a listáról.  Nem dolgozom már a cégnél, papíron nem is voltam ott, szabadidőmben csináltam. Milyen lehetőségem van arra, hogy levetessem a nevem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, küldjön számukra felszólító levelet, amennyiben nem sikerül konszenzusra jutni, bírósághoz fordulhat.

Internet

Kérdés: Pár hónappal ezelőtt regisztráltam egy társkereső oldalra, hamis néven. Lakcímem, születési dátumomat megadva. Egyebet nem. Most SMS-ben követelnek pénzt tőlem valami tagsági díjra hivatkozva, és amennyiben nem fizetek végrehajtásra akarják adni, meg bírósággal fenyegetőznek. A regisztrálás után soha vissza sem mentem az oldalra, küldtek egy linket az SMS-ben, amin a hivatalos felszólítás szerepel levél formában. Tudják a címem, IP címem, telefonszámom. Be tudják-e hajtani rajtam a követelésüket? Illetve hagyhatom-e figyelmen kívül ezt a fajta zaklatásukat? Butaságot csináltam, mert felelőtlenül kattintgattam ide-oda. Ennyi történt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Tekintettel arra, hogy Ön mindezekről SMS formájában értesült, javaslom, hogy forduljon ügyvédhez a rendelkezésére álló üzenetek birtokában. Mindenekelőtt tanácsolom, hogy amennyiben a társkereső oldal rendelkezik ügyfélszolgálati elérhetőséggel, akkor vegye fel velük a kapcsolatot és kérjen pontos tájékoztatást. Behajtani csak eredményes FMH után tudják.

Internetes csalás

Kérdés: Sajnos átverés áldozata lettem. Facebook-on Angliából vásároltam használt terméket. Az eladóval megbeszéltük, hogy előre utalom a pénzt, és küldi a csomagot. A pénzt elutaltam, de azóta nem válaszol az üzenetekre. 120.000 Forint összegről van szó. Valószínű, hogy álprofilt használt az illető, de a banki adatok megvannak, ahova a pénzt küldtem. Érdemes rendőrséghez fordulnom az üggyel vagy felejtsem el, mert úgy sem tudnak semmit kezdeni az üggyel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Érdemes bejelenteni, de vélhetően nem lesz sikeres az eljárás.