Levéltitok

Kérdés: Egy adásvételi csoportban ketten beszélgettünk. Eladásra kínáltam egy könyvet magánszemélyként. Előre szóltam, hogy nem tudom a marketplace szerinti áron adni 1000 Ft darabja és már nem 700 Ft (az a régi ára, amit közben módosítottam is). Az illető megosztotta beszélgetésünket egy nyilvános csoportban. A kérdésem az lenne, hogy ez a levéltitok megszegésének minősül-e? Illetve tehetek-e bármit is, hogy lekerüljön a poszt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem minősül annak. Azt javaslom, próbáljon meg megegyezni a posztolóval. Személyiségi jogai sérülhettek, de az polgári jogi kategória.

Internetes csalás

Kérdés: Egy vidéki városból írok önnek. 2022. január és február között egy “jó” ismerősöm megkért arra, hogy mivel még nem kapta meg a bankkártyáját, hagy használhassa az enyémet. Semmiről nincs szó, csak kapni fog pár utalást. Igent mondtam sajnos. Internetes csalásokat követett el álneveken a facebookon (utólag tudtam meg, mivel a rendőrség 2022. szeptemberben nálam kopogtatott). Én elmondtam mindent a rendőröknek, de mivel bizonyítani nem tudtam a “szívességet” mondták, hogy vállaljam magamra, mert úgy sem fogom tudni bebizonyítani az igazamat. Mivel az én kártyámra ment az utalás és én vettem le a pénzt. Azt mondták, hogy beismerem, visszafizetem és maximum egy felfüggesztett lehet belőle. Összesen 1.856.000 Forintról van szó. Azt mondták legyek nyugodt leadják az ügyet és az ügyész hamar jóváhagyja. Mai napon 2023.01.21-én kaptam egy telefonhívást, hogy menjek el a Budapesti Rendőrkapitányságra, mivel van egy újabb sértett (nekem más utalás nem érkezett a számlámra).

Válasz: Tisztelt Levélíró! Kérem, írja le a kérdést, amire szeretne választ kapni!

Facebook

Kérdés: A facebookra és a messenger történetbe kitett képeim, úgy vannak beállítva, hogy csak az ismerősök láthatják. Van egy személy, akit letiltottam, a volt feleségem az. Pont ezért, hogy ne lássa a dolgaimat. Viszont nagy ritkán, ha megosztok valami képet magamról vagy a gyerekekről, amikor velem vannak, már hív is telefonon vagy e-mailben küldi a nem tetszését, és rendszeresen szekálódik emiatt, olykor már zaklat a képek miatt. Valaki az ismerőseim közül rendszeresen képernyőfotót készít arról, amit kiteszek és állandó jelleggel átküldi a volt feleségemnek. Ilyet lehet csinálni? Nem jövök rá, hogy ki az a személy. Pont ezért tiltottam le, hogy ne foglalkozzon a dolgaimmal, erre mindenről tud rólam, amit ki teszek a facebookra.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megteheti.

Felelős őrzésbe vétel

Kérdés: Amennyiben az internet szolgáltató nem hajlandó visszavenni technikai hibára hivatkozva az ő tulajdonát képező modemet, akkor köteles vagyok-e ezt ingyen, kvázi felelős őrzésben tartani a saját ingatlanomban, hiszen ki nem dobhatom, mert nem az enyém, Ha erre a szolgáltató ingyen nem kötelezhet, akkor mi szabályozza, vagy milyen összegben szabályozza a felelős őrzésben tartás miatt követelhető összeget?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a szolgáltató nem írt alá lemondó nyilatkozatot a modemmel kapcsolatban akkor nem dobhatja ki, vissza kell vinni a szolgáltatóhoz. Ha jól értem a második kérdés az, hogy a szolgáltatónak fizetnie kell-e azért, hogy Ön őrzi a modemet, amire a válasz az, hogy nem a modem jellegéből adódóan nem igényel olyan speciális tartást, ami miatt a szolgáltatónak fizetnie kéne, hogy Ön azt a lakásában tartja. A legegyszerűbb megoldás, ha visszaviszi a szolgáltató valamelyik boltjába, avagy postán visszaküldi nekik.

Számlázás

Kérdés: A Garden Way (https://gardenway.hu/) oldalon 2022. december 14-én az Együtt a Hétszínvirág Iskoláért Alapítvány nevében egy kerti tárolót vásároltam. A honlapon regisztrációt követően az alapítvány bankkártyájával ki is fizettem az árut. Magyar nyelvű az oldal, fel sem tűnt, hogy a cég lengyel. Visszaigazolás megérkezett, a vásárlást elfogadták, visszaigazolást megkaptam e-mailben. Az árut elindították, számlát viszont csak egy héttel később kérésre küldték. A számla azonban a saját nevemre lett kiállítva. Még aznap az ügyfélpanel felületen jeleztem és kértem a módosítást. Erre egy rövid válasz érkezett, hogy nem rendelkezik alapítványunk HÉA számmal (közösségi adószám), így nem tudják kiállítani az alapítvány nevére a számlát. Ahogy lehetett elindítottuk a kérelmet, jan. 11-től rendelkezünk érvényes számmal. Ismételten kértem a számla javítását, de most nem a korábban kapott számlát (amely 27% ÁFA-t tartalmaz) akarják módosítani, hanem 0%-os ÁFA-val akarják kiállítani.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem tett fel kérdést.