Hamis termék

Kérdés: Kitiltottak, mert hamis terméket árusítottam, pedig egy másik oldalról van és bizonylatot, számlát is küldtem, de nem fogadták el.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése nem derül ki számunkra, így nem tudunk választ adni.

A munkáltató jogtalanul használja a Facebook oldalamat

Kérdés: Egy irodánál dolgoztam, hirdetés céljából létrehoztam egy Facebook csoportot. Nagyon kevés idő alatt nagyon sok emberhez eljutottam ezáltal, közben várandós lettem, betöltötte gyermekem a 3 évet, visszamentem dolgozni, de nem akart már foglalkoztatni a főnököm (én se szívesen maradtam volna, így ez nem is gond). A gond az, hogy a magán Facebook profilomhoz tartozó oldalt azóta is használják, nem tudom törölni, mert kitiltottak belőle, írtam már a Facebook-nak és nekik is, persze előrébb nem vagyok azóta sem. Ha jól gondolom az oldalhoz hozzáférnek, akkor a magán profilomhoz és a chat felületemhez is. Mit tudok tenni? Évek óta kihasználja és nyerészkedik azon a felületen, amit én csináltam, illetve a magán szférámat is sérti.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javasoljuk, először írásban szólítsa fel volt munkáltatóját az Ön felületei használatának abbahagyására és saját hozzáférése visszaadására. Amennyiben meghatározott határidőn belül ez nem jár eredménnyel, jogi úton érvényesítheti igényét.

Szerződés nélkül köteles vagyok-e fizetni?

Kérdés: Szóban megegyeztem egy céggel, amely online kurzusokat árul, hogy kipróbálom a kurzusukat. Szerződés nincs róla, de a kurzus 1 éves csomag. Fizettem az első hónapot, majd a második hónap fizetése előtt szóltam, hogy ki szeretnék lépni a dologból, mivel nem látom kifizetődőnek azt, amire tanít, nem éri meg a befektetést, mivel nem fog megtérülni és nincs értelme tovább tanulni az anyagát. Azt mondja, nem léphetek vissza, fizetnem kell az egész sorozatot, ha tetszik, ha nem, az én bajom. Létezik ilyesmi? Tudtommal szerződés nélkül nem kötelezhet további fizetésre. Ameddig tanultam, azt kifizettem, nem tartozom nekik semmivel. Ön mit mond erről?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Szerződés létrejöhet szóban is. Amennyiben Önök írásban leveleztek arra vonatkozóan, hogy 1 éves csomagot fog vásárolni, de szerződést nem kötöttek róla akkor a cég elméletben követelheti a pénzösszeg kifizetését, de nekik kell bizonyítani, hogy milyen tartalmú szerződést kötöttek pontosan.

Online átverés

Kérdés: Egy internetes oldalról érkezett egy hirdetés, hogy 14 napig korlátlan példányban készíthetek oldalukon CV-ket 400 Ft-ért. Előfizettem rá.  1. hibám: megadtam bankkártyám számát, másrészt a magyar nyelvű email-lel párhuzamosan külön érkezett egy angol nyelvű email, amiben részletezték,  hogy ameddig nem törlöm prémium fiókomat, addig fizethetem a 9.000 Ft havidíjat. Nem találtam gyanúsnak, sima spam-nek gondoltam. 2. hibám: hogy csak a mostani havi levonást vettem észre, közben már decemberben is levonták számlámról a 9000 Ft-ot. OTP bankfiókban kártyámat letiltottam, majd töröltem szerződésemet az oldallal. Panaszlevelet is írtam nekik, az angol support címről érkezett válasz, itt írták, hogy benne volt a szerződésben a havi levonás. Kérdés: Van lehetőségem a pénz visszaigénylésére?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az eset teljes megismerése volna szükséges a pontos válaszadáshoz, amely meghaladja a tárgyi fórum kereteit. Amennyiben Ön korábban elfogadta a szerződéses feltételeket, általánosságban azt mondhatjuk, hogy a már levont összeg visszaigénylésére aligha van módja. Ami még lehetséges, hogy a szolgáltató méltányosságból az összeget elengedi vagy egy részét elengedi Önnek. Tovább természetesen lehetnek tisztességtelenek az oldal feltételei is, megtévesztő stb., de a jogérvényesítése ebben az esetben pedig nehézkes lesz.

IBAN

Kérdés: Egy weboldalt használtam egy bankszámla IBAN formátumú átváltására, azonban hibás eredményt adott, így téves számra utaltam az összeget. Az emiatt ért kár miatt felelősségre vonható az oldal?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az attól függ, hogy az oldal vállalt-e felelősséget a helyes átváltásért.