Besorolás

Kérdés: Kérdésem a következő problémára irányul: “Óvodai tálalókonyhán dolgozó konyhai kisegítő” munkakörben foglalkoztatott munkavállalóként egy óvodában, 2024. január 1-jétől, mely törvény fog vonatkozni rám. Eddig közalkalmazotti jogviszonyban voltam, de nem egyértelmű, hogy az új pedagógus törvény szerint, mely törvény fog vonatkozni rám, ugyanis a munkaköröm nincs megnevezve az új törvényben.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az új szabályok szerint, aki kisegítő munkakörben dolgozik az köznevelési dolgozó lesz közalkalmazotti jogviszonya pedig munkaviszonnyá alakul.

Felmondási papírok hiánya

Kérdés: 2023.03.08-án léptem be jelenlegi munkahelyemre, ahol a szerződésemet és minden egyéb dokumentumot kizárólag a privát e-mail címemre kaptam meg, ugyanis ez állt a szerződésben, mint hivatalos kapcsolattartási forma. A cégnek van digitális aláírása. Kérdésem, ez szabályos? 2023.11.16-án írásban jeleztem a főnökömnek, hogy rosszul lettem, haza kellett mennem. Majd megírtam, hogy az orvos táppénzre felvett, és hogy mikor megyek vissza dolgozni. 2023.11.22-én visszatértem az irodába, ahol szóban, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondtak. Azt mondták, hogy a felmondást nem kell megindokolni. Ott helyben egy céges tableten alá kellett írnom a közös megegyezésű felmondást, addig nem engedtek el. A céges laptopot és telefont elvették. Azóta eltelt 5 munkanap, semmilyen papírt nem kaptam. Ez a felmondás így szabályos? Tudja cég bizonyítani, hogy nem valóban aláírtam a közös felmondást?

Válasz: Tisztelt Kérdező!  A kapcsolattartási címként megadott email címre kiküldött szerződés szabályos. Nem teljesen érthető, hogy a munkaszerződését digitális aláírással írták alá. Az azonnali hatályú felmondás jogellenes lett volna, mivel az indokoláshoz kötött és konkrét tartalmi követelményei vannak. Viszont közös megegyezéssel szüntették meg a munkaviszonyát, amit Ön aláírt. A közös megegyezés megtámadható amennyiben a munkáltató jogellenes fenyegetéssel bírta rá az aláírásra azonban ezt bizonyítani szükséges. Az utolsó kérdés sem teljesen érthető, ha az aláírása ott van a felmondáson, akkor természetesen tudja bizonyítani a cég, hogy Ön aláírta. Megjegyzem, hogy „közös megegyezésű felmondás” nincsen.

Táppénz

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy mi történik abban az esetben, ha veszélyeztetett terhesként itthon vagyok táppénzen. De időközben úgy alakult, hogy páromnak Magyarországon belül új munkahelye lett, másik városban. És együtt szeretnénk lenni, így oda szeretnénk költözni. Ez mennyire lehet gond a munkahelyemen? Vagy ilyen esetben mi a teendő? Remélem tud nekem ebben segíteni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkahelyén nem jelent gondot.

Lopás

Kérdés: Munkahelyemen, mint gépkezelő dolgozom, 2 hete volt egy olyan kérés, hogy menjek és kaparjam össze a sódert a depóban. Ez a depó nyitott, mindenféle hulladék megtalálható, műanyag, vasbeton törmelék. A depóban volt vashulladékként egy henger, amit egy másik cég depózott fel, mint hulladék. Én a vashulladékot egy pótkocsira pakoltam, ami aztán a legközelebbi vashulladék lerakóhelyre került. Ez a vashulladék 3 hónapig volt a depóban, ami útban volt és elszállításra került. Minden nap itt dolgoztunk és senki nem szólt érte, hogy az valakinek ez egy értékes darab, erre a depóra a tulajdonos szállította le, tehát ez lopásnak minősül ?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Sajnos, a megfogalmazása alapján nehéz értelmezni a pontos helyzetet, ezért nem tudunk egyértelmű választ adni.

Rágalmazás, becsületsértés

Kérdés: Azután szeretnék érdeklődni, hogy milyen lépéseket tehetek az ügyben, ha az egyik férfi munkatársam volt barátnőjének az édesanyja olyan üzeneteket írogat a főnökömnek, miszerint az adott kolléga azért szakított a lányával, mert velem “van együtt”. Ez nem igaz és ha az adott család ismerne, ők sem tévesztenék össze a kedvességemet – minden kollégával férfi/nő egyformán kedves vagyok – valami mással.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feljelentést tehet a rendőrségen.