Munkajog, szabadság

Kérdés: Közalkalmazottként jelenleg 2023-ban 20 nap alapszabadságom és 7 nap pótszabadságom van, összesen 27 nap. A Munka Törvénykönyve szerint 2023-ban már 20 nap alapszabadság és 15 nap pótszabadság járna részemre, mivel idén betöltöm a 45 évet. A közalkalmazotti törvény szerint 3 nappal kevesebb a szabadságom. Ilyen esetben a Munka Törvénykönyve nem írja felül a Közalkalmazotti törvényt, mivel az hátrányosabb számomra?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

Táppénz alatti munkavállalói kötlezettségek

Kérdés: Tanárként dolgozom és az igazgató kifogásolta, hogy betegszabadság/táppénz alatt nem válaszoltam az e-mailjére. Kérdésem: táppénz alatt köteles vagyok-e a munkahelyi e-mail címre érkezett leveleket elolvasni, azokra válaszolni, intézkedni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem köteles.

Munkahelyi problémák

Kérdés: Főnököm utálja a női dolgozókat, egész nap engem néz az irodájából, hogy dolgozom-e. Én dolgozom, ő nem. Gyári munka. Én kábeles vagyok, ő meg csak kis főnök csarnokvezető. Tanácsot szeretnék kérni eben az ügyben, ahol a kis főnök lelki terrorban tartja a dolgozókat. Állatkertnek nevez minket. A Diktátor c. film zenéjét akarja bevonulásakor eljátszani nekünk. Gyűlöli a nőket. Ha valakinek unokája születik azzal viccelődik, hogy idézem: Ha fiú maradhat, ha lány lesz akkor kuka. Egész nap az irodájában ül sötétben, hogy minket jobban lásson. Azt hiszi mi így nem látjuk, hogy egész nap mást sem csinál, csak minket bámul. Minden apróságba beleköt. Az asztalom előtt nem lehet semmi, hogy belásson az asztal alá. Molesztálásnak érzem. Örömet okoz neki. hogy lekezelően beszél az emberekkel. Nincs HR-es a cégnél. Egyoldalúan adja elő a rágalmait. Hazudik a feletteseinek. Csalóknak állít be minket. Festékszóró gépet állított be az emberek közé azzal a fennhanggal idézem: így legalább mindenki egyformán kapja az idegmérget. És nevet.

Válasz: Tisztelt Levélíró! Nem tett fel kérdést.

Munkaszerződés, érvénytelen

Kérdés: 2 hete dolgozok egy helyen, már kaptam fizetést és be is vagyok jelentve, viszont munkaszerződést még nem adtak, pedig már 2-szer kérdeztem. Kérdésem az lenne, hogy ha azonnali hatállyal felmondok, semmiségre hivatkozva, azt hogyan kell megtennem és milyen esetben jár végkielégítés? Ezeket itt az interneten írták, több oldalon, hogy ilyenkor semmiségre kell hivatkozni és végkielégítés is jár jogilag.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben nem jár végkielégítés. Felmondhat a munkáltatónál írásban.

Munkajog

Kérdés: Hűtőházban dolgozom -18 fokban. A kérdés az lenne, hogy jogom van azonnali felmondáshoz abban az esetben, ha a kiadott munka elvégzéséhez szinte folyamatosan, 8 órán keresztül a hűtőben kellene tartózkodnom. Illetve megtagadhatom-e a munkát egészségügyi állapotra való káros hatások elkerülése miatt?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a munkáltató nem biztosítja a megfelelő körülményeket, felmondhat.