Munkajog

Kérdés: A következőkkel kapcsolatban kérem véleményét: Jelenleg egy tatabányai kft. alkalmazásában állok és emeleti londinerként dolgozom egy budapesti hotelban 3.hónapja. A felettesem, azaz a housekeeping részleg főnöke december 21-én egy személyben közölte velem és a céggel, hogy január elsejétől nem tart igényt a szolgáltatásaimra, mert a meglátása szerint úgymond lassú vagyok. Ezt a meglátását teljes mértékben kifogásolom és megalapozatlannak tartom, mert lelkiismeretesen tempósan végeztem el a munkafeladataimat. Másrészt ez pedig nem kellő indok ehhez az inkorrekt döntéséhez. Arra nem is gondolván, hogy az így kimaradt béremet ki fogja pótolni? Másrészt szerintem a munkához való jogaim is sérültek, a főnökasszony döntése nyomán. Bennem felmerült, hogy kérjem visszahelyezésemet a munkakörömbe és kérelmezzem a hoteltól vagy a munkáltató cégtől az erre az időszakra való távolléti díj megtérítését.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az Ön munkaviszonyát a munkáltatói jogokat gyakorló személy jogosult felmondani, a leírtak alapján ez kérdéses, hogy megtörtént-e. Amennyiben kifogásolja a felmondásának okát, ezzel kapcsolatosan elsődlegesen a munkáltójához/munkáltatói jogokat gyakorló személyhez fordulhat. Amennyiben ezen a téren nem sikerül egyetértésre jutniuk jogi úton tudja érvényesíteni jogos igényeit.

Munkajog

Kérdés: A munkáltató kötelezhet-e más városban való munkavégzésre hétfőtől-péntekig ott-lakással, csak mert a munkaszerződésben a változó munkahely szerepel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, kötelezhető más helyszínen történő munkavégzésre a változó munkahely munkaszerződésben történt rögzítése alapján. Az ottlakás viszont így nem értelmezhető.

Munkavállalói státusz

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy vezető állású munkavállalónak minősülök-e, ha ugyan a felettesem az ügyvezető, de a munkabérem nem éri el a kötelező legkisebb munkabér 7-szeresét. A munkakör megnevezése: Operatív igazgató.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A vezető állású munkavállaló egyik kategóriájába csak akkor tartozhat, ha Ön az első számú vezető helyettesítésére jogosított munkavállaló. Leveléből ilyen nem derül ki, feltételezzük, hogy ez nem áll fenn az Ön esetében. A másik kategória esetében pedig a feltételek között annak is teljesülnie kell, hogy az Ön alapbére legalább a minimálbér hétszeresét eléri. Mivel írja is, hogy azt munkabére nem éri el, így ez alapján sem minősül vezető állású munkavállalónak.

Munkajog

Kérdés: Kérdezném, hogy kártérítést követelhetek-e, ha a munkáltató kirúgott, mert táppénzen voltam a fiammal, előtte beteg voltam én is és nem nézték jó szemmel. Azonnali hatállyal kirúgtak.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt kérdését nem tudjuk pontosan értelmezni, hogy arra megfelelő választ adhassunk.

Munkajog, elődöm visszajön gyes-ről

Kérdés: Több mint két éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, határozatlan idejű munka szerződéssel. Az a személy, akinek a helyére felvettek engem 2021. őszén, most úgy döntött szeretne visszajönni dolgozni a céghez a régi pozíciójába. Annak már utánaolvastam, hogy a munkáltatónak kötelessége őt visszavenni. Arról viszont nem találtam infót, hogy én mire számíthatok. Milyen indokkal tudnak engem kirúgni? Kell egyáltalán indoklás részükről? Mivel járok jobban: ha a kirúgást választom vagy közös megegyezést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! 2 év után még nem jár végkielégítés ezért a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés mindenképpen célszerűbb. A munkáltatónak indokolnia kell a felmondást és az, hogy a korábbi munkavállaló visszajön a GYES-ról nem megfelelő. A felmondás indokául nem szolgálhat bármilyen ok. A törvény meghatározza, hogy milyen okok vezethetnek a jogszerű felmondáshoz. A törvény szerint a munkáltatói felmondás indok, a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.