Nyugdíjba vonulás

Kérdés: Pedagógus nő vagyok, 1981-től folyamatos munkaviszonyom van. Kérhetem-e a 40 évvel való nyugdíjba vonulásomat, ha a felmentési idő alatt betöltöm az öregségi nyugdíjkorhatárt? (Szeretnék 2022 dec. utolsó napjain nyugdíjba menni, de 2022. novemberében betöltöm a 65 évet.)

Válasz: Tisztelt Kérdező! Alapvetően nincs akadálya, azonban, ha közszférában tevékenykedik, úgy a nyugdíjkorhatár elérése esetén a nyugdíjba vonulás kötelező. Javaslom, keresse fel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, akik pontos és bővebb információval fognak tudnak szolgálni.

Nyugdíj letiltása

Kérdés: A veszélyhelyzet ideje alatt van-e a végrehajtónak lehetősége az egyébként jogos követelés nyugdíjból történő letiltására?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, a veszélyhelyzet ideje alatt az ellátás folyósítója a végrehajtó rendelkezése alapján a nyugdíjból az általános szabályok alapján a jogos követelést letilthatja.

Özvegyi nyugdíj feléledése

Kérdés: A férjem 2020-ban öregségi nyugdíjasként hunyt el. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártával igényeltem a feléledést életkorom alapján, mivel én másfél év múlva töltöm be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Elutasító határozatot kaptam kizárólag a Tny. 47.§ (2) alapján. A (3) bekezdést a NYUFIG nem hajlandó figyelembe venni, pedig ez alapján jogosultnak tartom magam az özvegyi nyugdíj feléledésére. Saját jogon nem igényeltem nyugellátást, nem veszem igénybe a nők 40-et sem. Jogos-e Önök szerint az elutasítás és a hivatkozott (3) bekezdés figyelmen kívül hagyása?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Tny. 47. § (3) bekezdése önmagában nem jogosít özvegyi nyugdíjellátásra, az alkalmazásához szükséges, hogy a 47. § (2) bekezdésében meghatározott feltételek legalább egyike megvalósuljon. Csak valamelyik feltétel megvalósulása esetén lehet alkalmazni a (3) bekezdésben foglalt rendelkezéseket.

Nyugdíj kiszámítása

Kérdés: Kérdésem, hogy a nyugdíj kiszámításánál az utolsó év jövedelmem mennyire meghatározó?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nyugdíj összegének kiszámítása során az utolsó évben szerzett jövedelem ugyanannyira meghatározó lehet, mint a többi év jövedelme.

Özvegyi nyugdíj

Kérdés: A kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem az 1 éven túli “rendes” özvegyi nyugdíj, ha rokkant ellátást kapok? Nem vagyok még 65 éves.

Válasz: Tisztelt kérdező! Főszabály szerint az ideiglenes özvegyi nyugdíj a házastárs halálától egy évig folyósítható. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az a személy jogosult özvegyi nyugdíjra, aki: a jogszerző halálakor betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy megváltozott munkaképességű, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik. Illetve az a személy, akinek az esetében az előző feltételek a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított 15 éven belül, a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított 10 éven belül bekövetkezik.