Nyugdíjemelés fogyatékkal élők számára

Kérdés: Sajnos nekem jelenleg 105.000 Ft a nyugdíjam 73 évesen és több, mint 30 évi munkaviszony után sajnos sok műtéten vagyok már túl. A kislányom halála óta állandó pszichiátriai felügyelet alatt vagyok, sokáig rokkantnyugdíjas voltam, és amikor elértem az öregségi nyugdíjkorhatárt utána is csak annyit kaptam, kértem újra számítást, de elutasították. Hova lehet fordulni, és hogy lehet intézni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérelmét a lakóhelyén illetékes kormányhivatalhoz kell beadnia. Ha annak eredményével nem ért egyet, akkor peres eljárást kezdeményezhet.

Kirúgás

Kérdés: A nők 40 év elérése előtt 3 hónappal felmondhat-e a munkáltató?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Nyugdíj, öröklés

Kérdés: Azt szeretném kérdezni, hogy idén júliusban elhalálozott nyugdíjas személy után jár-e az örökösnek a nyugdíjprémium első 7 hónap utáni arányos része, továbbá jár-e a novemberi visszamenőleges 4,5 %.-os nyugdíjemelés, egyösszegű korrekció szintén első 7 hónap utáni része? Természetesen hagyatéki tárgyalás után.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem. De többet kellene tudnom, hogy pl. az örökös az özvegy-e stb….?

Élettársi kapcsolat

Kérdés: Párommal közjegyző által ellenjegyzett élettársi kapcsolatot kötöttünk. Kérdésem az lenne, hogy bármelyikünk elhalálozása esetén a másik fél jogosult özvegyi nyugdíjra?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A törvényi szabályozás értelmében az élettárs is jogosult özvegyi nyugdíjra, amennyiben az élettársával ennek haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt és gyermekük született, vagy megszakítás nélkül tíz év óta együtt élt.

Ideiglenes özvegyi nyugdíj

Kérdés: Férjem 2021. november 13-án hunyt el. Szeretném tudni, hogy 2022. novemberi özvegyi nyugdíjat megkapom-e még?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az jogosult özvegyi nyugdíjra, aki a jogszerző halálakor betöltötte a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy megváltozott munkaképességű (egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos), vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.