Rokkantsági ellátás

Kérdés: 62.000 Ft rokkantsági ellátás soron kívüli emelésére van-e lehetőség? Sajnos a betegség miatt nem foglalkoztatható.  A második kérdés, ha kb. 10 év múlva eléri az öregségi korhatárt, miből fog állni a nyugdíj? A saját kb. 11 évi munkaviszonyában elért keresete lesz az alap, vagy az éppen aktuális rokkantsági ellátás folytatódik tovább? Az egyetem elvégzése után vezető állásban volt, majd beteg lett, sok kisebb-nagyobb megszakítással kb. 11 év igazolt munkaviszonya van. Így a minimum ellátást kapja, amiből élni nem lehet, csak vegetálni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs. A munkaviszonyt is figyelembe fogják venni, illetve a rokkantsági ellátást is.

Nyugdíj kiegészítés kérése

Kérdés: Férjem elköltözött egy nőhöz 7 éve. Nyugdíjam a minimálbér alatt van, övé  háromszor annyi. Kérhetek és kaphatok-e tőle kiegészítést a nyugdíjamhoz? 49 évig éltünk együtt, elválva nem vagyunk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérni lehet, de a leírtak alapján nem kötelezhető rá a férj.

Özvegyi nyugdíj

Kérdés: Özvegyi nyugdíjat kapok 2022. szeptembertől, de saját jogon is nyugdíjas vagyok, mert akkor töltöttem be a 65. évemet. Ebben az évben újra férjhez szeretnék menni. Kérdésem: Elveszítem az elhunyt férjem után kapott özvegyi nyugdíjat /30%/?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Özvegyi nyugdíj

Kérdés: Édesanyám édesapámmal 19 évig élt együtt, majd különköltöztek, de mind a mai napig nem váltak el. Édesapám a különköltözés után 4 évre elhalálozott. Édesanyám az özvegyi nyugdíj folyósítását kérte, amit egy ízben visszautasítottak a szomszédok, mint tanúk beszámolói alapján (a pontos indoklást már nem tudjuk, árvasági segélyt kaptunk, és a bíróság). Ennek már 18 éve. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idő távlatában indítható-e újabb kérelem az özvegyi nyugdíj folyósítására, illetve van-e ennek egyáltalán elévülési ideje?

Válasz: Tisztelt Kérdező! 45 napig van lehetőség kérelmezni az özvegyi nyugdíjat.

Eltartási szerződés

Kérdés: Eltartási szerződés kötése esetén több nyugdíjra tesz szert majd az eltartó?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem. A kettő közt nincs összefüggés.