Gyakorlat

Kérdés: Két gyermekemet kirúgták gyakorlati helyükről, mert nem dolgoztak 10 órát a 7 helyett. Munkavédelmi ruhát sem kaptak. Ilyen esetben mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Fontos lenne tudni, hogy a felek kötöttek-e egymással szerződést a gyakorlat megkezdése előtt és ha igen, akkor az mit tartalmazott. Lényeges lenne az az információ is, hogy mi a pontos munkakör.

Igénybe nem vett tanfolyam díjának visszaigénylése

Kérdés: Hová tudok fordulni az alábbi problémámmal? Előre befizettem egy több szakaszból álló tanfolyam díját, mert így kedvezményt kaptam egy-egy tanfolyamra. Viszont az utolsó két részen nem tudok részt venni és most már nem is szeretnék. Februárban jeleztem – ekkor még nem indult el az a csoport, amire befizettem – hogy nem fogok tudni részt venni a tanfolyamon a továbbiakban és a befizetett összeg két tanfolyamra járó díját – 150 ezer Ft – kérem vissza. A pandémiára és az ebből következő gazdasági helyzetre hivatkozva nem fizették ki, azt állítva, hogy találjak valakit magam helyett, majd ő nekem fogja kifizetni, amit nekik és így nem kell a nyelviskolának nekem fizetnie. Nem találtam senkit, erre azt a választ kaptam, hogy majd jelentkezni fognak, ha ők találnak valakit, de azóta is csak várok, minden egyes levelemre azt a választ kapom, hogy még nem találtak senkit. Meddig húzhatja a visszatérítést a nyelviskola? Merre indulhatok, ha ki akarom kényszeríteni a visszatérítést?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Erre a kérdésre csak az Önök között létrejött szerződés ismeretében lehet válaszolni, mivel az abban foglaltak az irányadóak.

OKJ tanfolyam

Kérdés: Jelentkeztem OKJ képzésre, utolsó becsatlakozási lehetőségként volt meghirdetve, kifizettem 90.000 Ft-ot a tanfolyamra, majd kaptam 2 könyvet kidolgozott tételekkel. Azt írták, hogy online órák lesznek, egy se volt, meg azt, is hogy visszanézhető lesz az oktatás, az se volt. Majd a vizsgadíjat is kifizettem, 6 e-mailre sem válaszoltak, telefonhívásra sem. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben mit tehetek? Milyen úton kérhetem vissza a pénzem, ha nem jelentkeznek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése megválaszolásához szükséges lenne ismerni a felnőttképzési szerződés pontos tartalmát. Ezt a szerződést minden esetben írásban kell megkötni, továbbá törvény szabályozza, hogy milyen elemeknek kell a szerződésben szerepelniük. Kötelező feltüntetni az intézmény nevét és nyilvántartási számát, valamint a képzésre vonatkozó minden fontos részletet. Ha nem szerepel a kötelező tartalom a szerződésben, a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján semmisnek kell tekinteni a szerződést, egyéb esetben pedig – pl. nem megfelelő órák esetén – a tanulónak lehetősége van követelnie a tanfolyamrészek újbóli biztosítását. Amennyiben ezeket az iskola nem teszi lehetővé, akkor a tanuló igényelheti a képzési díj leszállítását, végső esetben pedig elállhat a szerződéstől. Azt javasolnám Önnek elsősorban, hogy próbálja meg személyesen megkeresni az intézményt és amennyiben a továbbiakban sem jár sikerrel, abban az esetben Ön jogosult bírósághoz (előtte FMH eljárás kell az összeg miatt!), oktatási hivatalhoz fordulni.

Felnőttképzési szerződés (OKJ)

Kérdés: Felnőttképzési szerződést írtam alá tavaly februárban egy felnőttképzési oktatásra. Az oktatás hossza egy év, teljesen online módon zajlik, a részvétel sehogy nincs monitorozva (főleg előre felvett videós anyagok). Az úgynevezett modulzáró vizsgákra a tanulónak külön kell jelentkezni, egy erre hivatott felületen. Ezzel jelezve vizsgázási szándékát a meghirdetett időpontokban. Én nem végeztem el végül sem a kurzust, sem pedig a modulzáró vizsgákra nem jelentkeztem fel. Az oktatás költsége összesen 213.735 Forint, melyből 174.135 Forintot még 2020. februárban, a jelentkezést követően befizettem. A modulzáró vizsgák díját (39.600 Ft), mely szerződés szerint része a képzési díjnak, nem fizettem meg. Kérdésem az lenne, hogy habár bizonyíthatóan nem jelentkeztem a vizsgákra, nem vettem részt a vizsgákon, jogszerűen követeli-e annak ellenértékét a cég a tanulón, behajtással fenyegetőzve?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A modulzáró vizsgák díját a cég jogszerűen követeli, mivel az Ön által leírtak értelmében a szerződés szerint az a képzési díj részét képezi. Mindemellett azt tanácsolom, hogy tekintse át a szerződés vonatkozó részét. Az viszont más kérdés, hogy FMH (majd per) nélkül behajtani ezt nem tudják.

OKJ képzés második éve esti tagozaton

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy 19 éves unokám OKJ képzés első évét nappali tagozaton végezi. Diák munkán volt mellette, ahol jó ajánlatot kapott és átvennék a diák munkáról, állandó munkára. Esti tagozaton végezné az OKJ képzés második évét, munka mellett. Kérdésem: Jogosult-e továbbra is gyermektartásra?

Válasz:Tisztelt Kérdező! Állandó keresete megléte mellett már nem.