Iskolai testnevelés, felmentés

Kérdés: Martfűről írok. 16 éves lányomnak allergiás problémák miatt, kórházi kivizsgálás után a szakorvos felmentést javasolt testnevelés alól. Az iskola nem fogadja el. Mit lehet ilyenkor tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az intézményvezetőnél panasszal élhet, azon túlmenően a fenntartó tankerületi központhoz, valamint az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalához is fordulhat.

Arcképem és nevem utólagos törlése egy tablóról

Kérdés: Milyen törvényre és vagy adatvédelmi szabályozásra hivatkozva kérhetem a fényképem és nevem utólagos törlését egy gimnáziumi tablóról? Álláspontom nem egyezik az adott gimnázium számos fórumon történő megnyilvánulásaival, és ezek miatt magamra vonatkozóan negatívnak érzem, ha személyemet összekapcsolják az oktatási intézménnyel.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs konkrét jogszabály, ami specifikusan erre a helyzetre íródott volna. Az adatkezeléshez való hozzájárulását kell visszavonnia, melyet célszerű írásban jeleznie az intézménynek, egyúttal kérni, hogy tablóképét távolítsák el a tablóról.

Iskolai végzettség igazolása

Kérdés: Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy munkáltató a meghirdetett munkakör betöltéséhez bizonyos iskolai végzettséget ír elő, akkor ez a végzettség igazolható-e más okiratokkal is? Pl. egy érettségihez kötött munkakör esetében az érettségi meglétét igazolja-e egy érettségire épülő – 52-es OKJ-számú – szakképesítés, vagy akár egy egyetemi leckekönyv? Hiszen mindkét esetben a bemeneti követelmény a középfokú végzettség, ezeket pedig egy egyetemi leckekönyv ugyanúgy igazolni tudja, mint egy 52-es sorszámú OKJ-s szakmai bizonyítvány. Ezek a dokumentumok pedig elméletben elegendőek lehetnek a középfokú iskolai végzettség igazolására, nem? Hiszen egy diplomás embertől sem szokták elkérni az érettségi bizonyítványát, ahogyan egy érettségizettől sem az általános iskolai végzettségét tanúsító okiratot.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkáltató döntése, hogy mit fogad el ebben az esetben.

Gimnázium

Kérdés: Gimi mellett lakom közvetlenül, a kosárpálya a kerítéstől 1-1,5 méterre van. Kerítés és a kosárpálya között egy futópálya, ami távolugrógödörhöz vezet, ami szintén a kerítés mellett közvetlen van, de ez nem gond. Gond az, hogy heti 8-10 kosár-foci-röplabdát dobálok vissza, ami hol a tetőmön, de volt, hogy a kocsimon csattant, ha épp az udvaron állt. Az hogy a gyereke ordibálnak, obszcénul beszélnek, az csak egy dolog. Tanár sehol. Egyik kérdésem az, hogy nem lenne-e köteles a gimi zajvédőt feltetetni, hogy a másik nyugalmát ne zavarják rendszeresen? Másik kérdés, hogy ilyen közel a kerítéshez egyáltalán szabad-e kosárpályának lennie?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A bírói gyakorlat szerint általában a gyermekek és iskolák, óvodák által kibocsátott zaj szükséges zavarásnak minősül, azonban ilyen jellegű szomszédjogi vitával a jegyzőhöz érdemes fordulni. A helyi építési szabályzatot az adott település önkormányzata rendeletben határozza meg, tehát az építési szabályok terén a helység rendelete az irányadó.