Iskola szülői igazolás

Kérdés: Hiányoztam 1 napot a suliból, mert fájt a fejem, csak hogy nem szóltam az osztályfőnöknek, így azt mondja, hogy mivel nem szóltunk, ezért utólag nem fogadja el a szülői igazolást. Ez szabályos?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem.

Iskolai házirend

Kérdés: Szeretném a segítségüket kérni, mert nem találom a választ az alábbi kérdésemre a fellelhető felületeken. Megpróbálom tömören leírni. Adott egy gimnázium (ahová még a jog szerint is fiatal felnőtt korúak járnak). Ez az iskola úgy döntött, hogy reggel 8 után a tanítás végéig nem engedi ki a tanulókat az intézményből sehová. Eddig még talán rendben is lenne, de itt nem üzemel büfé és egyedülálló szülőként előfordul, hogy nem tudok csomagolni ennivalót a nagy lányomnak és mivel az iskola nem engedi ki az 50 m-re lévő boltba sem, ezért előfordul, hogy egész nap nem tud enni. Mivel a közlekedés most átmenetileg megváltozott, ezért mikor bevásárolt a boltban, reggel késett 2 percet és máris igazolatlan órát kapott (már többször azóta).  A kérdésem az lenne, hogy az iskola ezt valóban megteheti, hogy étkezési lehetőséget nem biztosít, és ki sem engedi a már nagykorú tanulókat vásárolni sem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teheti meg.

Érettségi

Kérdés: A diáknak kell fizetni az érettségi díját?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A szülő kötelezettsége fizetni a díjat, amennyiben a diák nem rendelkezik jövedelemmel.

Perelhetem a volt iskolámat?

Kérdés: 1989-ben felvételiztem középiskolába programozói szakra. Írásbeli felvételi volt két tantárgyból. A felvételi után közvetlenül adtak egy kérdőívet, hogy ha nem sikerülne az eredményem miatt bejutni a programozói szakra, akkor szeretnék-e abban az iskolában egy másik szakra jelentkezni. Erre én azt válaszoltam, hogy igen, számvitel szakra. A felvételi vizsga kiértékelése után kaptam egy értesítőt, hogy felvettek a számvitel szakra. Második vagy harmadik évfolyamra jártam már, amikor kiderült, hogy a programozói szakra nálam sokkal rosszabb felvételi vizsga pontszámmal is vettek fel tanulókat (közülük kettőről tudom, hogy közismert személy az egyik szülőjük). Van jogalapom perelni a középiskolát ilyen sok idő elteltével? Lehet esetleg kártérítési igényem? Az iskolát sajnos nem fejeztem be, második nekifutásra sem sikerült a harmadik évfolyamot sikeresen befejezni, ezért elkezdtem dolgozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Perelni bármikor lehet, de nem biztos, hogy érdemes. Ennyi idő elteltével szinte lehetetlen a bizonyítás. Ráadásul az elévülési idő főszabály szerint 5 év.

Érettségi

Kérdés: A szüleim nem akarják aláírni az érettségi jelentkezésemet, mit tehetek? 17 éves vagyok és a szüleim nem akarják aláírni a jelentkezési lapot az érettségire, mert nem arra az egyetemre akarok járni, amit ők választottak. Mit tehetek ez ügyben? (Nem tudom megbeszélni velük ezt a helyzetet.) Az aláírásuk nélkül is jelentkezhetek érettségire?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, próbálja meg megbeszélni velük a problémát, amennyiben nem sikerül, forduljon a gyámhatósághoz.