Iskola

Kérdés: Nevelt gyermekemet meg fogják buktatni matekból. A kirendelt gyám szeretne bemenni a pótvizsgára, mert a nevelt gyermekekre ki vannak hegyezve. Megteheti?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az oktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatától függ.

Nappali tagozatos jogviszony táppénz, csed, gyed alatt

Kérdés: Jelenleg itthon vagyok a 20 hónapos kislányommal gyeden. Szeptembertől egyetemre mennék nappali tagozaton, a lányom pedig bölcsődébe. A fizetés nélküli szabadságom pont szeptemberig tart, utána kivenném a felgyülemlett szabadságokat. Viszont, ha közben érkezne a kistesó, elmehetek-e táppénzre, miközben az egyetemen nappali tagozatos vagyok (szívritmuszavar és cukorbeteg előzmény miatt valószínűleg veszélyeztetett státuszt kapok)? És ha elmehetek, akkor utána a csed, gyed jogosultsággal nem lesz probléma, a munkahelyemről fogom kapni a kedvezmény szabály figyelembevételével?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Vélhetően igen. Amennyiben megfelel a jogosultsági feltételeknek, abban az esetben nem lesz vele problémája.

Diszkrimináció

Kérdés: Gyermekem iskolájában meg volt hirdetve, hogy van egy lehetőség  focistáknak és bárkinek, akit érdekel a focimeccs Budapesten. A fiam 4. osztályos 3-as magatartással. A busz megtelt, ezért még egy buszt indítanak, de túl sok a jelentkező, ezért azt a megoldást választotta az igazgatónő, hogy akinek 3-as magatartása van, az nem mehet. A fiam időben jelentkezett, de mivel 3-as, ezért nem mehet. Hozzáteszem, hogy az iskolai versenyekre mindenhova elviszik, ping-pong, foci, atlétika stb., amiben mindenhol jelesen szerepelt. Kicsit hiperaktív. Ez Önök szerint diszkrimináció? Ilyet lehet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem diszkrimináció. Tehet különbséget a gyerekek magatartása alapján.

Személyiségi jog

Kérdés: Fiam bevitte a telefonját az iskolába és hangfelvételt készített. Nem hangzik el a tanárnő neve. Felhasználható vagy nem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Engedély nélkül (elvileg) nem használható fel. Itt az a kérdés, hogy miért használnák fel.

Kimenni az óráról

Kérdés: Van-e jogom kimenni az óráról kérdés nélkül?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Van joga hozzá, de az oktatási intézmény rendjét ezzel megsértheti, aminek következményeit viselnie kell.