Igazgatói figyelmeztetés

Kérdés: Fiú gyermekem testnevelés óra közben focizás alatt (együtt fociztak fiúk és lányok) a labda helyett a lány osztálytársa lábába rúgott, elmondása alapján véletlenül. A lány elmondása alapján direkt, zúzódása lett a lánynak. Az igazságot nem tudja senki. A gyermekem szándékos bántalmazásért igazgatói figyelmeztetést kapott. Ezt egy kicsit túlzónak érzem. Ilyen jellegű ügyekben hová lehet fordulni segítségért illetve tanácsért?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az igazgatóhoz fordulhat, amennyiben túlzásnak érzi. Ha nem elégedett az igazgatói állásponttal, akkor az Oktatási Hivatalnál tehet panaszt.

SNI, iskola, hiányzás

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, betegség általi hiányzásunk is sok, 250 óránál több, 28 igazolatlanunk. Gyermekorvosunkat felhívta az igazgató, hogy csak akkor adhat igazolást nekünk, ha tényleg betegek vagyunk és megjelentünk rendelésen. Egyedül nevelem mindkettőt, viszont ha velem valami van, nincs senkim, aki ugye bevinné őket 25 kilométerrel arrébb. Ezen a héten is fájt a derekam, megkértem a gyerekorvost, igazoljon 3 napot és újból jelezte, többször megkérték rá, hogy ne adjon igazolást, így a szomszédot kértem meg, hogy vigyen be hozzá minket. Most lehet ilyet egyébként csinálni az igazgatónak? Már igazából ott tartunk, hogy megvizsgálja őket és azt mondja, hogy nem betegek, legutóbb is gyermekosztályra vittem a kisebbiket vírus fertőzés miatt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az igazgató nem adhat utasítást a háziorvosnak.

Végzettségek igazolása

Kérdés: Az a kérdésem, hogy egy megkezdett – de be nem fejezett – középiskolai tanulmányokat igazoló középiskolai bizonyítvánnyal lehet-e igazolni az általános iskolai végzettséget? Ugyanígy egy egyetemi leckekönyv igazolja-e az érettségi végzettséget? Mindkét irat közokirat, és mind a két esetben előfeltétel a korábbi végzettség megléte. Ezért véleményem szerint a gyakorlatban ezek is alkalmazhatóak az említett végzettségek igazolására. Jól látom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A valóságban ezek az iskolák ténylegesen egymás előfeltételei. Az azonban, hogy milyen okiratot fogadnak el az általános iskola vagy a középiskola elvégzéséhez az adott felhasználási céltól, az azokat befogadó intézmény előírásaitól függ.

Érdekes helyzet

Kérdés: Az a kérdésem, hogy ha én még a 90-es évek végén beiratkoztam egyetlen félévre egy egyetemre, amelyet aztán otthagytam, és az akkori félévemről most jogviszony-igazolást kérek, ám a tanulmányi osztály nem találja meg az archivált, egykori törzslapomat/leckekönyvemet, akkor feljelenthetnek-e engem intellektuális közokirathamisítás kísérletéért, és ha igen, miért?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem teljesen tiszta, hogy miért gondolja, hogy megvádolnák a leírtak alapján. Készített magának egy igazolást?

Kollégiumi tisztaság

Kérdés: Felelősségre vonható-e egy kollégium, amennyiben a zuhanyzóban egészségre ártalmas rózsaszín, illetve fekete penész található? A házirend alapján a hallgatók felelősek a lakott helyiség kitakarításáért, azonban tisztítószereket nem, csak egy felmosót és seprűt biztosítanak a takarításhoz. 6 félévet éltem le a kollégiumban, ez idő alatt a tisztaság minden félévben egyre csak romlott, a penész nem a félév során került a zuhanyzóba, már annak elején látható volt. Feljelenthető-e, illetve pénzbeli kompenzációra kényszeríthető-e a kollégium főleg, ha penész allergiával rendelkezem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Felelősségre vonható a kollégium a közös zuhanyzó tisztaságának betartatásáért. Amennyiben allergiájáról orvosi dokumentummal is rendelkezik, ez ügyben egy mielőbbi intézkedést is elérhet. Javasolt a higiéniai körülményeket is ellenőrző szervnél jelezni mindezeket.