Hagyatéki

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy ha az özvegy visszautasítja az örökséget, azzal megszűnik a holtig tartó haszonélvezeti jog is? Vagyis mindenről lemondott vagy csak az örökölt részről?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Aki az örökséget visszautasítja a haszonélvezeti jogot sem kapja meg.

Utólag tudomásomra jutott örökség

Kérdés: Apai nagyapám 1975-ben, édesapám 2001-ben, nagymamám 2008-ban hunytak el. Nagymama halála után az élettársa jogtalanul, de benne lakott az ingatlanban. Haláláig az ingatlant birtokba venni nem tudtam. A hagyatékot papíron megkaptam, viszont most nemrég találtam a házban olyan ingatlanokról szóló papírokat, amik nem kerültek hagyaték alá, nagymamám és nagypapám nevén szerepelnek, de arra utaló irat nincs, hogy ezeket eladták volna. Van-e rá lehetőség hogy ezeket az ingatlanokat megkeressem ilyen sok idő elteltével és elhagyatékoltassam? Mit lehet tenni, ha esetleg már más lakik benne? Van rá lehetőség, hogy az ingatlan előzményeit visszakeressék addig az időpontig, amiről egy irat szól, ha esetleg közben most már más nevén van (hogyan szerezte)? Van olyan is, ami erdő, rét, szántó, (államosították). Ezek után lehet még valamilyen kárpótlás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, van rá lehetőség, mindennek utána járni. Ha szükséges, akkor segítünk benne. Kárpótlás már nincsen, abból „kicsúszott”.

Öröklés

Kérdés: A következő lenne a kérdésem: Édesanyám elhunyt, aki egyedüli tulajdonosa volt a családi háznak, amit én és a húgom 50-50 százalékban örököltünk. Az ingatlanon viszont jelzáloghitel van, amit a húgom vett fel a saját nevére, és édesanyám ingatlana volt a fedezet, amit most én is megörököltem, a hitelhez viszont semmi közöm. Mit tudok tenni abban az esetben, ha a húgom nem hajlandó fizetni a hitelét? Amennyiben fizetem helyette a törlesztő részletet, van-e lehetőség arra jogilag, hogy ezt az összeget visszakapjam az ő tulajdonrészéből. Eladni az ingatlant nem hajlandó. Én megvásárolnám a részét, de nem tudunk megegyezni. A hagyatéki leltár már felvételre került, de  hagyatéki tárgyalás még nem volt. Én nem fogom más hitelét visszafizetni, viszont az ingatlan rám eső részére szükségem van.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökös az öröklés megnyílása után az örökséget visszautasíthatja. (Vagy elfogadja teherrel együtt, vagy sehogyan.) Amennyiben ezzel a lehetőséggel nem él, úgy a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése után bírósághoz fordulhat és kérelmezheti a közös tulajdon megszüntetését.

Öröklés, hagyaték

Kérdés: Szeretnék tanácsot kérni. Nagyapámat (a később említett ház tulajdonosát) 1966-ban bekövetkezett haláláig a vele lakó édesapám ápolta.
1966-ban nagyapám halálakor édesapám testvérei (összesen heten voltak testvérek) az ápolásáért hálából nekiadták a házrészüket (sajnos nincs meg az irat!). 2004-ben édesapám halálát követően a leány testvéremmel ketten örököltük a házat, a felesége (édesanyám) haszonélvezeti jogot kapott. Édesanyám 2020-ban meghalt és ekkor szembesültünk azzal, hogy apám hét testvér közül egy részére 1966-ban 2/14 rész tulajdoni hányad mégis be lett bejegyezve. A fent említett testvér 1994-ben elhalálozott, de a 2/14 rész tulajdoni hányada még mindig most is be van bejegyezve. Mi a teendőnk? Van elévülés vagy kell póthagyatéki stb.?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elévülés nincsen. Póthagyatékit lehet kezdeményezni, illetve adott esetben az elbirtoklás jöhet még szóba, de annak körülményeit vizsgálni kell.

Öröklés

Kérdés: Férjem meghalt, a házat eladtam és vettem egy kisebbet. Maradt 5 millió Ft-om. Erre az összegre igényt tarthatnak-e a gyerekeim, amíg én élek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ez a körülményektől függ. Kié volt a ház? Mi volt a hagyatékátadó végzés tartalma?