Öröklési jog

Kérdés: A keresztanyám (édesanyám testvére, aki szintén meghalt már) elhalálozott. Neki nincs, sosem volt férje, gyereke, én és a családom gondoskodtunk róla, segítettük. Van két nővérem is, akikkel nem tartotta a kapcsolatot, rossz volt a viszonyuk. Találtunk egy kézzel írott végrendeletet, amely szerint rám és két kiskorú gyermekemre szeretné hagyni mindenét (házát, folyószámláját). Még nem tudjuk, hogy van-e hivatalos végrendelete vagy sem. Azt szeretném megtudni, hogy ez a kézzel írott végakarat érvényes-e vagy mindenképpen ügyvéd/közjegyző előtt kellett volna megírnia? Ezen nincs tanú sem, igazából olyan, mintha piszkozat lenne. Hogy tudnánk kideríteni, hogy volt-e hivatalos? Ill. a hagyatéki eljárás során, ha a nővéreim is szeretnének örökölni, akkor megtámadhatom-e ez alapján? Tanúim is vannak arra, többször elmondta a szomszédjainak, ismerőseinek, hogy valóban mindent rám akart hagyni, csak hirtelen halt meg, erre senki nem számított.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Akkor lesz érvényes a végrendelet, ha megállapítható, hogy az örökhagyótól származik és az örökhagyó halála esetére szóló vagyoni rendelkezést tartalmaz. Így a szóban forgó végrendelet is érvényes lehet, ha az örökhagyó saját kezűleg írta (nem számítógéppel) és alá is írta; ebben az esetben tanúk közreműködése sem szükséges. Azt, hogy volt-e ügyvédi közreműködéssel készült végrendelete onnan tudhatja meg, hogy az ilyen végrendeletet a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásba veszi és borítékban megőrzi. A hagyatéki eljárásban eljáró közjegyző megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara, tájékoztatást ad a végrendeletről, továbbá saját hatáskörben nyilvántartásban ellenőrzi a közjegyzői végrendelet meglétét, így Önök is értesülni fognak róla a hagyatéki eljárás során.

Örökség

Kérdés: Én abban szeretnék tanácsot kérni, hogy a nagymamám elhunyt. Adott kettő örökös, édesanyám és a nagybátyám, ők az egyenes ági leszármazottak. Nos ők lemondanak az örökségről az adósság miatt. Arra lennék kíváncsi, hogy ez esetben az adósságot az unokák öröklik ezáltal vagy mi a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, ebben az esetben a további örökösökre hárul az adósság, azonban önöknek is jogában áll az örökségről való lemondás. Ha ezt minden örökös megteszi, az adósság a Magyar Államra száll. Fontos tudni azonban, hogyha visszautasítja a tartozást, akkor a maradék vagyonra sem tarthat igényt; ezen kívül, ha a hagyatéki tárgyaláson visszautasította a hagyatékot, azt követően semmilyen követelése nem lehet.

Öröklés

Kérdés: 7 éve az örökségemből és eladott ingatlanom árából vettem házat, az asztmám miatt a lányom segített anyagilag. Férjem egy hete meghalt, egyedül temettem el. Közös gyerek nincs, viszont nekem 3 örökösöm van és 1/1 tulajdon. De a férjemnek egy lánya már régóta szeretné ezt a házat. Vett a férjem saját részre ingatlant, de a lánya szerint azt le kell dózerrolni, ezért el is adta és a pénzt is elköltötte. 16 éves házasok lettünk volna, viheti a férjem lánya a fél házat?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben különvagyonából származott az ingatlan ára (a leírás alapján így tűnik), akkor az nem lesz a hagyaték része.

Hagyaték, öröklés

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy sajnos egy hete édesanyánk elhunyt. Ketten a testvéremmel örököltük azt a házat, amiben lakott 1/2-1/2 arányban, mivel már egyedül élt, édesapánk is már elhunyt régen. Én ott laktam 2020 szeptemberig és be vagyok jelentve a házba állandó lakosként. Én vissza szeretnék költözni és újból ott szeretnék lakni. Szeretném tudni, hogy ha a testvérem is igényt tart az ingatlanra, mi a teendőm Mikor lehet beköltöznöm?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Őszinte részvétem! Bármelyik tulajdonostárs a közös tulajdon megszüntetését kezdeményezheti, és ha peren kívül nem tudnak megegyezni, indíthatnak polgári pert is. A bíróság dönthet úgy, hogy a tulajdonosok egyikének hányadát – megváltási ár ellenében – a másik tulajdonába adja, vagy kötelezheti a feleket a közös értékesítésre is stb. A megváltási árat szakértő fogja megállapítani, az tehát piaci áron fog történni.

Örökség

Kérdés: Abban szeretném a segítségét kérni, hogy édesanyámtól nemrég kaptam egy betétkönyvet, az elhunyt nagymamám öröksége részeként. A betétkönyvben viszont a következő információk vannak, rmód: egyedül, áll. meghat.: nincs. Édesanyám vagy én, mint unoka, jogosult a betétkönyvben kezelt összeg átvételére? Milyen lehetőségeink vannak?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A rövidítések a következőket jelentik: áll. meghat.= állandó meghatalmazott, rmód.=rendelkezési mód. Ennek értelmében, ha az Édesanyja örökölte a betétkönyvet törvény erejénél fogva vagy végintézkedés alapján, úgy ő jogosult a betétkönyvben kezelt összeg átvételére. Ön abban az esetben lehet jogosult átvenni az összeget, amennyiben Édesanyja meghatalmazza az átvételre.