Örökösödés

Kérdés: Örökléssel kapcsolatosan szeretném kérdezni: Közös lakásunk, amiben férjemmel élünk házasságunk előtt az én tulajdonom volt, időközben a felét eladtam a férjemnek. (Mi sosem tekintettünk közös tulajdonként a lakásra, hanem fele-fele tulajdonosként.) Közös gyermekünk nincs, előző kapcsolatokból férjemnek van két gyereke, nekem egy. Jól gondolom, hogy ha én halok meg előbb, akkor a fiam megörökli az én 1/2 részemet, ha a férjem hal meg előbb, akkor az ő két gyereke megörökli a férjem 1/2 részét, és aki élve marad, annak marad a saját fele része? Ha mégsem így van, mit kell tennünk, ha így szeretnénk? Végrendelet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem jól gondolja….a túlélő házastárs olyan, mintha egy gyermek lenne, és ennek megfelelően örököl is. Az utolsó közösen lakott ingatlan kapcsán pedig haszonélvezetet kap.

Életbiztosítás, haláleset

Kérdés: A kérdésem a következő lenne,  hogy édesapám az elmúlt egy évben megváltoztatta a biztosításon szereplő személyt, de azzal a féltétellel,  hogy ha elhalálozna, akkor abból az illető fizesse ki a temetést. Erről sokan tudnak, azonban írásban nem rögzítették. Az illető jelenleg semmi hajlandóságot nem mutat erre, és képtelen dolgokat hazudik. Mennyi esélyem van akár egyedül, egy bírósági perben, ahol az én történetem életszerű, amíg az övé egyenesen meseszerű. Kell-e neki bizonyítani, amit ő állít?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben pert indít Önt, mint felperest terheli a bizonyítás, tehát Önnek kell bizonyítania tanúval, okirattal a fentieket.

Családjog

Kérdés: Az édesanya a kiskorú gyermeke nevében elfogadta a gyermek édesapja után maradt tartozásokkal teli hagyatékot. Kell-e a gyámhatóság jóváhagyása az anya elfogadó nyilatkozatához vagy csak a visszautasító nyilatkozathoz kell? Nyilván a gyámhatóság szerint nem érdeke a kiskorúnak, hogy tartozást örököljön.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírt ügyben szükséges a gyámhatóság közreműködése, jóváhagyása.

Örökség

Kérdés: Apám elhunyt, anyámmal fele részben végrendelkeztek. Apám a saját fele ingatlan részének felét rám hagyta, a többit a három testvéreremre, egyenlő arányban. A ház két lakásos. Anyám 90 éves, apám halála után ideköltöztem, gondozom hét éve. A tetőtéri lakásban felette élek, annak állapotát újítom, korszerűsíteni kellett. Kérdésem: a három örökös testvérem később a lakás használatáért albérleti díjat kérhet-e és levonható-e az örökségből? Mivel használom anyám házrészét is. Milyen jogot ad a gondozás ténye? Mivel biztosíthatom be magam?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nem. A gondozás ténye önmagában nem ad semmilyen jogot. Tartási szerződést köthet esetleg édesanyjával.

Eltartási szerződés

Kérdés: A nagynénémmel, akit évek óta segítek, eltartási szerződést kötöttünk. 1. Ha öröklöm a lakást, mennyi illetéket kell fizetnem? 2. Lakáshitelem van, és nem szeretnék több hitelt felvenni, meg lehet szüntetni az eltartási szerződést? 3. Ha nagynéném eladja a lakást, akkor az eltartási szerződés továbbra is érvényes?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a lakást a törvényes öröklés útján szerzi meg a nagynénjétől, az illeték mértéke az illeték alapjának (örökölt vagyon tiszta értéke) 9%-a lesz a lakástulajdonra vonatkozóan. A tartási szerződés Ön és a nagynénje közös akarata alapján megszüntethető, ezen kívül pedig Ön végső soron bírósági úton jogosult annak módosítását, megszűnését kezdeményezni. Amennyiben az Önök tartási szerződése alapján nagynénjének lehetősége van még a lakást eladni, attól a tartási szerződés maga továbbra is érvényben marad.