Örökölt házról való lemondás

Kérdés: Tanácsát szeretném kérni. 5-en vagyunk testvérek és szüleink után megörököltünk egy házat adóssággal együtt. Jelzálog hiteltartozás, de csak 3-an fizetjük és szeretnénk, ha 2 testvérünk lemondana a részükről. 2/10-ed részük van. Esetleg meg lehet ezt oldani?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben meg tudnak állapodni, abban az esetben megoldható.

Örökléssel kapcsolatos kérdés

Kérdés: Olyat szeretnék kérdezni, hogy egy rokonomnak a felesége meghalt, akinek van egy gyermeke az első férjétől, aki már nem él, de nem tartották a kapcsolatot.  A feleség örökölt az édesanyjától egy családi házat, amiben ez a gyermeke lakott a feleség édesanyjával, vagyis a nagymamájával. Amíg ott laktak a nagymamának rengeteg tartozást halmoztak fel, villany, víz, stb., nem fizették. Pénzt vettek fel, a nagymamával aláíratták, közben a mama meghalt, az adósságot törleszteni nem tudták, tehát ezért romlott meg a viszonyuk. A rokonom, a mostani férje /már 20 éve/, a tartozásokat ketten fizették ki a feleséggel, aki most meghalt. Akart íratni a házból a férjére is, de már a betegség miatt nem tudott. Most meghalt, a gyermek örököl, hogy kaphatná meg a törlesztés árát? Ha élvezeti jogra jogosult mondjon-e le a hagyatékról, mert ha megint adósságot csinál, a gyermek fizethet megint, ha jól tudom. Mit kéne neki tenni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, utasítsa vissza a negatív hagyatékot.

Hagyatéki tárgyalás

Kérdés: Édesapám után csak tartozás maradt, ketten vagyunk testvérek, de egyikünk sem kér semmit az örökségből. Sikerült is visszautasítani. Édesanyánk a temetés költségét szeretné rajtunk behajtani, igaz mi fizettük öcsémmel csak kölcsön kértünk és nyoma nincs. Anyu kapott biztosítási pénzt, visszaadta nekünk a tartozást. Az a kérdésem, hogy kérheti-e tőlünk, hogy fizessünk neki a temetésbe? Ez egyébként 2 éve volt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérheti, de nem kötelesek kifizetni.

Végrendelet írása

Kérdés: Anyósom végrendeletet készített, amelyről a törvényes örökös nem tudott, csak a halála után derült ki. Az anyósom akkor már súlyos feledékenységben szenvedett, melyről orvosi igazolás is volt, de neurológiára nem volt hajlandó elmenni. Valószínűsíthető, hogy a végrendelet rábeszélésre történt. Megtámadható-e ilyen esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megtámadható, csak nincsen sok értelme, amennyiben nincsen az anyós végrendelet írásakori időpontra vonatkoztatott iü. szakvélemény. A súlyos feledékenység nem kizáró ok, illetve az erről szóló orvosi igazolás sem értékelhető.

Köteles rész

Kérdés: Köteles rész miatt írok Önnek. Egy hagyatéki eljárásban a bejelentett hagyatéki teher a két köteles részre igényt tartó szerint 2 millió Forint volt. A szóban forgó ingatlanrész akkori értéke 7 millió Forint volt. Ez egy lakás fele csak, a lakáson 4,5 millió Forint egyetemleges önálló zálogjog volt. Ez időközben le lett vetetve róla. Mivel akkor nem tudtuk kifizetni a kért összeget, ezért a köteles részre igényt tartók javára az ingatlanrész 1/6-1/6 részben lett köteles rész iránti igény jogcímen történt bejegyzés. Kérdésem az lenne, hogy jelenleg az ingatlant 24 millió Forintért tudnánk értékesíteni. Ebben az esetben a bejelentett 2 millió Forintos köteles rész iránti igényt kell kielégíteni, vagy az ingatlanrész értékének az 1/6 része jár nekik.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az 1/6 része jár nekik.