Hagyatéki tárgyalás

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint egy le nem zárult hagyatéki tárgyalás ügyében örökölni fogok egy ingatlant, amin jelzálog hitel van. Mennyire jogos, hogy a faktoring  cég a hagyatéki tárgyalás lezárulta előtt már mindenféle szankciókkal illet, közjegyzői díj stb.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján nem dönthető el pontosan, hogy a hitelező milyen tételek felszámítását jelezte Önnek, azonban ennek kifizetésére Ön akkor kötelezhető, amikor a hagyatéki eljárás lezárult.

Öröklés 2

Kérdés: Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy közös házat örököltem a testvéremmel anyukám halála után. 1. Ha szeretném megvenni az ő részét, akkor a hagyatéki tárgyalásban írt ár felét kell megfizetnem vagy a forgalmi érték felét? 2. Ha nem tudom kifizetni a testvéremet, a saját örökrészemet (fél ház) megtarthatom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan felének vételára a testvérével történő megegyezéstől függő összeg. Amennyiben nem tudja kifizetni a testvérét, nincsen akadálya annak sem, hogy hosszabb távon közösen tulajdonolják az ingatlant, ha ez így mindkettejük elképzeléseinek megfelel.

Testvér kifizetése

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy édesanyám halála után testvéremmel közösen öröklünk egy házat, ahol több mint 20 éve élek a családommal. Anyuka végrendeletet nem hagyott, eltartási szerződést senkivel nem kötött. Ilyen esetben a ház árának a felét ki kell fizetnem, ha szeretnénk ott maradni? Van elővásárlási jogom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlanban más jogcím alapján is maradhat, nem csupán a testvére részének megvásárlásával. Viszont abban az esetben lesz Öné az egész ingatlan, ha a testvére tulajdoni részét megvásárolja. Elővásárlási joga is van ebben az esetben.

Közös költség a hagyatéki eljárás ideje alatt

Kérdés: A kérdésem: ha egy társasházi lakás 1/1-es tulajdonosa meghal, akkor a hagyatéki eljárás ideje alatt valakinek fizetnie kell-e az ingatlan közös költségét. Illetve az örökösnek utólag meg kell-e fizetnie a haláleset óta tartó időszakra a közös költséget, vagy csak onnantól kell fizetnie, hogy a tulajdonjogát bejegyezték.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A közös költséget fizetni kell. Amennyiben a hagyatéki eljárás alatt tartozás halmozódik fel, azt az örökösnek meg kell fizetnie.

Hagyatéki tárgyalás

Kérdés: Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, miszerint egy le nem zárult hagyatéki tárgyalás ügyében örökölni fogok egy ingatlant, amin jelzáloghitel van. Mennyire jogos, hogy a faktoring cég a hagyatéki tárgyalás lezárulta előtt már mindenféle szankciókkal illet, közjegyzői díj stb.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pontos válaszhoz több információ szükséges. Az ingatlan tulajdoni lapja, a bank felszólító levele stb.