Ingatlan öröklés édesanyánktól

Kérdés: Ingatlan örökléssel kapcsolatban szeretnénk tanácsot kérni. Hagyatéki eljárás előtt állunk, édesanyánk után egy lakást fogunk örökölni 25%-25% arányban. Már több, mint 5 éve tulajdonosok vagyunk benne 25%-25%-ban. A bátyám szeretné a 100% tulajdonjogot magának. A kérdésem az lenne, hogy szja és illeték szempontjából melyik az optimális megoldás: 1. Megörököljük most 25-25%-ban, és utána én eladom neki az 50% részemet. 2. A hagyatéki eljárás során visszterhesen lemondok a 25% részemről és utána eladom neki a maradék 25% részemet. 3. A hagyatéki eljárás során ingyenesen lemondok a részemről, de külön szerződés szerint kárpótol pénzbeli ajándékozással, utána pedig eladom neki a maradék 25% részemet.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak közül egyik sem jó, mert vagy így, vagy úgy, de fizetnie kell. A megoldás túlmutat ennek a fórumnak a keretein.

Hagyaték

Kérdés: Ha két örökösödési papír van és egyiken az áll, hogy a 3 unokára hagynak mindent, viszont a másikon az, hogy a 2 gyerekre, akkor a 2 gyerek felülírhatja a másik hagyatékit? Unoka volnék és megmondták, hogy nem kapok semmit az örökségből.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az örökösödési papír végrendelet, úgy az utóbb keletkezett végrendelet felülírja a korábbit, amely alapján a közjegyző által átadásra kerül az örökség, feltéve, hogy a törvényi szabályoknak megfelel az irat alakilag és tartalmilag is.

Ingatlan ajándékozás, ajándékozási szerződés, örökös rész

Kérdés: Édesapám ez év júniusában elhunyt. 2021.10.08-án a háza 1/2 tulajdonjogát ajándékozási szerződéssel a feleségének (nem az édesanyám, még gyerekkoromban elváltak) ajándékozta. Ugyanígy tett a cége irodájával is. Kérdésem az lenne, hogy nekem és a testvéremnek, mint örökösöknek az örökös rész miatt van-e jogunk kérni, illetve látni az ajándékozási szerződést? A volt feleség nem hajlandó a kommunikációra, illetve megpróbál kisemmizni minket, amiből csak lehet. Biztosak vagyunk benne, hogy voltak feltételei a szerződésnek, mert nagymamánkat (apukám anyukáját), akivel eddig egyáltalán nem törődött, megkereste és ajánlatot tett, hogy ha idősek otthonába költözik, akkor befizet neki 5 M Ft-ot.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ajándékozással az adott dolog kikerül az örökségből, ennél fogva nem lehet rá igényt tartani. Az ajándékozási szerződés kiadására, csak bíróság kötelezheti a megajándékozottat, illetve amennyiben a jogos érdeküket tudják igazolni, akkor a földhivatalból kikérhetik a szerződést. A hagyatéki eljárás kapcsán, de utóbb is tudják érvényesíteni a kötelesrész iránti esetleges igényüket, az ajándékozástól számítva még határidőben vannak.

Hagyatéki tárgyalás, lemondás

Kérdés: Elhunyt édesanyánk után egy ingatlant örököltünk jelzáloghitellel és egy kis értékű autót 9 millió és 60 ezer Ft értékben, és egy másik hitel is volt még, de az nem jelzálog. A hagyatéki tárgyaláson a testvérem le szeretett volna mondani mindenről az én javamra, hiszen előzetesen mi így egyeztünk meg egymás között, de a közjegyző azt mondta, hogy ez nem lehetséges. Így az ingatlan került az én nevemre a hitellel, az autó pedig a testvéremére. Kérdezném, hogy miért nem mondhatott le mindenről, mert pár éve a férjem simán le tudott mondani a testvére javára. A nem jelzáloghitel kifizetésével kapcsolatban terheli valami a testvéremet ilyen esetben? Nem szeretném, ha neki fizetni kellene emiatt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Feltételezem, hogy a testvérének vannak gyermekei, és ez az ok, ugyanis ha nem fogadja el a hagyatékot, akkor a gyermekek jönnek sorban és nem ön. Egyezséget köthetnek, hogy kié mi lesz, azt pedig így volt célszerű megkötni a leírtak alapján. Igen, de ez az Önök megállapodásától is függ, hogy ki mit fizet, vállal át stb.

Hagyaték

Kérdés: Sajnos a párom elhunyt balesetben. És azzal a problémával fordulok Önhöz/Önökhöz, hogy ahol éltünk, lakást béreltük, és miután elhunyt a párom, nem tudtam ott maradni és az apja/anyja lefoglalták maguknak az összes cuccainkkal együtt. Azt tudni kell, hogy a páromnak van egy kislánya más nőtől, nekem is van tőle egy kisfiam, mind kettő gyerek az ő nevén van, de mindent ki akarnak sajátítani. Minden bútorunk ott van a lakásban  Ezzel azt szerettem volna kérdezni, hogy nekem van jogom bemenni és elhozni a cuccainkat vagy elvehetik tőlünk olyan magyarázattal, hogy a kislánynak/anyukájának jár a fele bútor? Azt tudni kell, hogy sajnos nem voltunk házasok.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, joga van hozzá. Önhatalmúlag nem vehetik el. Azt javaslom, próbáljon megegyezni párja szüleivel. Amennyiben nem sikerül konszenzusra jutniuk, a hagyatéki tárgyaláson tudják rendezni a kérdést.