Haszonélvezet

Kérdés: Pár évvel ezelőtt vásároltam egy házat a lányom nevére, bizonyos okok miatt. Én lettem a haszonélvező. Hogyan kerülhetne az én tulajdonomba a ház? Szeretném, ha én lennék a tulajdonos. Mit kell tennem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a lányával megbeszélik, ő tudja Önnek illetékmentesen ajándékozni.

Eltartás

Kérdés: Hozzájutnak-e a dédi gyerekei az örökségükhöz (kiemelve az ingatlant), ha: 1. A dédi a társasházban tevékenykedő, több nyugdíjast is megkörnyékező „gondozóval” köt eltartási szerződést? 2. Ha a dédi a kedvenc dédunokája nevére akar mindent átíratni? A dédnagyapa is ebben a házban lakott, így apai rész is van.

Válasz: Tisztelt Kérdező! 1. nem, 2. attól függ, hogy az „átíratásnál” az átruházás jogcíme pontosan mi lesz.

Szomszéd károkozása

Kérdés: A kertes családi házunk egy része összeér. A szomszéd tetőjének egy része a hanyag munkától megsüllyedt és az esővíz a házam falára folyik. Vakolat már nincs a falon és évek óta csak ígérget a javítással. Kihez forduljak, hogy a károkozás megszűnjön és a károm megtérüljön? Hogyan tudom a kiváltó okot és a kárt felméretni, ha már a jószomszédi viszony megszűnik?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, forduljon bírósághoz, a szomszéd birtoksértő magatartása okán (jegyzőhöz már nem tud fordulni, mert több mint egy év telt el a leírása szerint).

Vagyonmegosztás

Kérdés: Volt férjemmel építkeztünk, hitel és CSOK felvételével, valamint az ex eladott lakása árának egy kisebb részével, és testvéri (az ő testvére) “kölcsönnel”. Később a babavárót is felvettük, amiből kocsit vettünk. Az ingatlan 1/2-1/2 tulajdonban van. A közüzemek a volt férjem nevén vannak, mindent ő fizetett, én a bevásárlásokat rendeztem, mást soha nem hagyott hogy intézzek/fizessek. 3 gyermekünk született, akikkel én elköltöztem az ingatlanból (albérletben vagyunk). Szerettem volna egyezséget, de csak hiteget és nagyon kevés pénzt ajánlott fel az egyezség tervezetemre reagálva, amit nem is hajlandó kifizetni továbbra sem. Kérdésem, ha esetleg perre vinném, mik lennének az esélyeim, vagy mit tudok tenni egyáltalán így, hogy nem hajlandó semmi egyezségre?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jelen esetben mindenképp érdemes bírósághoz fordulni, hiszen a bíróság a gyermekek érdekeit szem előtt tartva fog döntést hozni.

Interneten vásárolt ingóság

Kérdés: Újszerű állapotúnak hirdetett tv-t vásároltam internetes piactéren. Sajnos már a fizetés és ez itthoni beüzemelésnél derült ki, hogy a tv kicsit sem új, több helyen karcos, a képe nem megfelelő és a távirányítója hibás. Milyen lehetőségeim vannak  az eladóval szemben, ha teljesen elzárkózik mindenféle lehetőségtől (visszavétel, árcsökkentés, stb)? Papír alapú szerződés nem készült, a vételár utalással lett kifizetve, piactér bejegyzések rendelkezésre állnak.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A „távollévők” közötti szerződéskötések jogkövetkezményeit tudja érvényesíteni. Amennyiben nem vezet eredményre, akkor azt javaslom, küldjön neki tértivevényes felszólító levelet, amelyben figyelmezteti őt az esetleges jogkövetkezményekre. Amennyiben nem történik előrelépés, fizetési meghagyásos eljárást indíthat ügyvéd vagy közjegyző segítségével. Végső soron a peres eljárás marad.