Gyámügy 18 év feletti pénzügyeibe való beleszólása

Kérdés: A hetekben lettem 18 éves és van a bankszámlámon egy pár éve a gyámügy elrendelésére lekötött összeg, melyhez szeretnék hozzáférni. Beszéltem egy banki ügyintézővel, aki azt mondta, hogy amennyiben csak az én nevem van a számlán, úgymond azt csinálok, amit szeretnék, és mint kiderült csak az én nevem szerepel a számlán. A kérdésem az lenne, hogyha feltöröm a lekötést, lesz-e belőle bármi bajom, úgymond azaz a gyámügy mennyire szólhat bele ebbe, vagy mennyire és milyen következményeket vonhat maga után, ha feloldom a lekötést, de a gyámügynek van még beleszólása?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben megszűnik a gyámság, szabadon rendelkezhet az összeggel.

Autó

Kérdés: Letartóztatták a fiam, az autó ott maradt, szeretném elhozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben a gépjárművet a hatóság lefoglalta, úgy nem lesz lehetősége elhozni. Ennek tájékoztatása és a gépjárművel kapcsolatos további lehetőséges miatt keresse fel az eljáró nyomozó hatóságot.

Kapcsolattartás

Kérdés: Egy olyan kérdésem lenne, hogy gyermekem édesapjának a bíróság által meghatározott időpontok betartása kötelessége vagy jogosult, de nem köteles az adott időpontokban elvinni a gyermeket? Mert apuka szerint nem kötelessége csak, ha úgy gondolja és szeretné. Illetve, ha el is viszi, mennyire törvényes az, hogy a gyermek felügyeletét másra ruházza, míg ő dolgozik.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az édesapának kötelessége (is) elvinni a gyermeket a meghatározott időpontokban.

Lakcím

Kérdés: Van-e olyan központi nyilvántartás, amely tartalmazza az idős korában elhunyt rokonom összes lakcímét, bárhol is lakott az országban? (Egy régi fénykép hátoldalán találtam egy címet, de a helybeliek közül, beleértve a hivatali dolgozókat is, senki nem akar segíteni ennek a címnek a tulajdonának tisztázásában, ami akár örökség is lehet).

Válasz: Tisztelt Kérdező! A személyi adat- és lakcímnyilvántartásból lehet adatot igényelni az elhunyt lakcíme vonatkozásában. Az ingatlan tulajdonosainak megállapítására azonban javaslom, hogy kérje le az ingatlan tulajdoni lapját az illetékes Földhivataltól. Amennyiben van ügyfélkapuja, ezt elektronikusan is megteheti, évente két tulajdoni lap igénylése ingyenes.

Munkahelyi baleset

Kérdés: A férjem burkolóként dolgozott, alkalmazott volt egy kis cégnél. Egy olyan építkezésen dolgozott, ahol a főnöke alvállalkozóként volt jelen. Egy építtető társaság több száz házból álló lakóparkot építtetett. A burkoló munkákat kiadta egy építő cégnek, ez a cég bízta meg férjem főnökét a burkolással. Abban a lakásban, ahol a férjem dolgozott nem volt korlát a lépcsőn és csúszós volt a felülete. A férjem az emeleti fürdőn dolgozott, majd leesett a lépcsőn, mikor jött lefelé. Akkor látta mindenki, hogy hiányzik a védő korlát. Reggel a munkavégzés elkezdése előtt az építtető társaság biztonságos munkavégzésért felelős embere, valamint a férjem főnöke, a férjem és még két ember ment fel az emeletre, de senki nem vette észre, hogy nincs korlát csak miután a baleset megtörtént. Kinek a feladata, munkája ilyen munkahelyen észrevenni, ha valami nem biztonságos? Ki a felelős? Vagy mindenki?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján férjét munkabaleset érte, így megállapításra kell, hogy kerüljön, hogy ki a felelős és milyen hiányosságok (védő korlát hiánya) okozták a balesetet. A munkáltatónak az esetet ki kell vizsgálnia, arról jegyzőkönyvet kellett felvennie. Férjét kártérítés illetheti meg.