Elbocsátás

Kérdés: Az lenne a kérdésem, hogy kirúghatnak-e a munkahelyemről úgy, hogy a párom terhes és én vagyok az egyedüli kereső a családban?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, megtehetik.

Házi őrizet

Kérdés: Házi őrizetben vagyok. Jár-e ilyenkor a társadalombiztosítás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Jár.

Kötelesrész összegének megállapítása

Kérdés: A kérdésem a köteles résszel kapcsolatos. Elhunyt édesapánk a végrendeletben a kötelesrészt hagyta rám és a testvéremre. Egy ingatlan a vagyona. Aki örökölte ezt az ingatlant, az a hölgy ott szeretne élni továbbra is, így a testvéremnek és nekem kifizetné a kötelesrészt. A kérdésem az, hogy hogyan lesz a megállapítása ennek az összegnek? Ha nem tudunk megegyezni az összegben, akkor mi a teendő, mi a megoldás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke. . A hagyaték tiszta értékének meghatározásánál figyelembe kell venni a hagyatékhoz tartozó valamennyi vagyontárgyat, majd ezen – bruttó – értékből le kell vonni meghatározott hagyatéki terheket. Továbbá a kötelesrész alapjához hozzá kell számítani az örökhagyó által bárkinek juttatott ingyenes adományokat (készpénzt, értékpapírt, ingatlan és ingó vagyontárgyakat) is. A köteles rész mértéke annak a harmada, ami az örökösnek járna, ha nem lenne végrendelet és a törvényes öröklés szabályai lennének az irányadóak. Vita esetén bíróság előtt peres eljárást kezdeményezhet a kötelesrész kifizetése iránt.

Adókedvezmény

Kérdés: 2013. óta a fiam után Gyod-ot és rokkantsági járadékot kapok, meg emelt családit, én is jogosult vagyok az adókedvezményre?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen.

Jogerős szabadságvesztés

Kérdés: Olyan kérdésem lenne, hogy jogerősen kaptam 5 év letöltendő szabadságvesztést, viszont gyermekem született. El lehet intézni a lábbilinccsel való együttműködést a kiskorú gyermekre tekintettel? Illetve kérelmet hová kell erről benyújtani? És van-e lábbilincsre vagy házi őrizetre lehetőség a jogerős ítélet után?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Reintegrációs őrizetbe (bv. bíró által kijelölt lakás) az kerülhet, aki megfelel a következő feltételeknek.
1. Aki azt vállalja és
2. gondatlan bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre, vagy
3. ha szándékos bűncselekmény elkövetése miatt ítélték szabadságvesztésre, akkor
a) nem a Btk. 459. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt ítélték el,
b) első ízben ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre vagy visszaesőnek nem minősülő bűnismétlő, és
c) öt évet meg nem haladó tartamú szabadságvesztést tölt.
A reintegrációs őrizet időtartama gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén legfeljebb 1 év lehet, szándékos bűncselekmény elkövetése esetén 10 hónap.