Élettársi kapcsolat

Kérdés: Élettársi kapcsolat bejelentését hol kell intézni, hogy az törvényes legyen?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az illetékes kormányablaknál.

Közös képviselői problémák

Kérdés: Gond van egy 19 fős társasház közös képviselőjével (azaz az elődjével), új közös képviselőt választottak a ház lakói, de az elődje nem adta át az összes dokumentumot. A lakóknak átadott kimutatás könyvelői szemmel teljesen átláthatatlan. Szeretnék egy teljes visszamenőleges vizsgálatot kérni, de hol kérjem? A NAV oldalán szeretném kérni, de nem találom. Szerintünk hűtlen kezelés vagy túlszámlázás is felmerülhet, SOS segítséget kérünk.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, keressenek fel egy ügyvédet és konzultáljanak vele a részletekről, illetve egy jövőbeni bírósági tárgyalás lehetséges kimeneteléről a körülményeket figyelembe véve. Mivel rengeteg lehetőség van a kérdése okán, így a válasz sajnos túlmutat a fórum keretein.

Tiltás

Kérdés: 18 éves múltam, barátnőmmel 1,5 éve vagyunk együtt, a családja megtiltotta a lánynak, hogy velem legyen. 17,5 éves, bezárták a házba, telefonját elvették. A lány velem akar lenni mindenáron. Nem akar a szüleivel élni tovább. Mit tehetek, hogy velem tudjon lenni a lány?

Válasz: A tizenhatodik életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével a szülők belegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az fontos okból érdekében áll. Továbbá másik megoldás, ha kérelmezik a házasságkötés engedélyezését  a gyámhatóság előtt. Amennyiben sikeres lesz az eljárás, a szülők nem korlátozhatják a lányt a továbbiakban.

Családjog

Kérdés: Előre is elnézést kérek, ha hosszú lesz. Elég kényes helyzetben vagyunk jelenleg, mégpedig: volt páromtól született 2 gyermekem, akik 13,5 és 12 évesek, az apukával 11,5 éve váltunk szét, a bíróság nekem ítélte a kizárólagos gyermekfelügyeleti jogot és apukát pedig 15.000 Ft/gyermek tartásdíjra kötelezte. Persze  nem kereste a gyerekeket, nem látogatta és nem is támogatta őket. Nekem 11 éve van az életemben a férjem, akit a gyerekek az apukájuknak tartanak, nem ismerik a biológiai apjukat nem is beszéltünk róla sosem. Viszont most állt be egy nagyon nehéz időszak az életünkben, és közöltem a volt párommal, hogy mostantól szeretném, ha fizetne. Persze nem akar. Mondtam rendben van, akkor bíróságra megyek ismét, erre az ő válasza az volt, hogy ő nem tartott igényt a láthatásra, így mit akarok én, hogy fizessen. Majd ő akkor fizet, ha láthatja a gyerekeket. Kérdésem az lenne, hogy ennyi év után, hogy egyáltalán nem tudják ki ő, köteles vagyok engedni, hogy látogassa/elvigye őket?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az édesapa szeretné látni őket, és a bíróság döntése alapján nincs akadálya a láthatásnak, abban az esetben köteles lehetővé tenni azt. A kapcsolattartás jogát a bíróság az eset összes körülményének mérlegelésével fogja megállapítani, a gyermekek érdekét szem előtt tartva. Megjegyzendő azonban, hogy ennek semmi köze nincsen a tartásdíj fizetéséhez, mert neki akkor is fizetnie kell, ha nem látja a gyermekeit.

Csalás

Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, meg tudná nekem nézni, hogy csalókkal állok-e szemben vagy nem, mivel ajánlottak nekem egy összeget adomány levélként Franciaországból, és állítólag fizetnem kellene a legalizálás díját, de mivel nem kevés pénzről van szó, amit ki kellene fizetnem, így tanácsot szeretnék kérni, nem akarok fejest ugrani és a csalóknak utalni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Csalókkal áll szemben. Azt javaslom, ne fizessen.