Munkajog

Kérdés: 2020. október 6-án elveszítettem az állásomat. A fellebbezésem a Honvédelmi Minisztertől 2020. december 19-én vehettem kézhez, melyet helybenhagyott a munkáltató javára. Ez után is lehetőségem lett volna Munkaügyi Bírósághoz fordulni, de az ügyvédem januárban (pár nappal a határidő lejárta előtt) közölte velem, hogy ő nem jön velem munkaügyi perre. Majd miután megkaptam az Ügyészségtől a felmentésemet (meghallgatásom nélkül), úgy gondoltam, hogy mégis kezdenem kellene ezzel az igazságtalansággal valamit, mivel a lakhatásomat is fenyegeti. Kérdésem, hogy van-e valamilyen jogi fórum ahová fordulhatok jogorvoslatért? Vagy méltányossági alapon a határidőtől eltekinteni. Úgy bocsájtottak el, hogy meg sem várták az ügyészségi döntést. Úgy érzem sem az ártatlanság vélelmét, sem az egyenlő bánásmódot nem kaptam meg.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A 30 napos határidőt elmulasztotta, a leírtak alapján nem tud semmit sem tenni már törvényesen.

Autószerelés

Kérdés: Legális-e, ha valaki önkormányzati lakások közös udvarán belül autót szerel?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni, tudnom kellene, hogy az autószerelés gyanánt magáncélra a saját autóját szereli az illető, vagy, mint vállalkozó végez ott szerelési munkát.

Válás

Kérdés: Válófélben vagyok, van egy közös tulajdonunk a férjemmel, egy családi ház, innen kitiltott és elvette a kulcsot. Eljöttem onnan, mert nem éreztem magam biztonságban, de nem ad semmit nekem a házból. Mit tehetek vagy mit kell tennem azért, hogy tudjam érvényesíteni a jogaimat a férjemmel szemben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Mivel az ingatlan fele arányban az Ön tulajdona is, ezért egyenlő használati jog illeti meg Önt és a férjét, abból Önt kitagadni nem lehet. Amennyiben pedig a válás már folyamatban a bíróságnak döntenie kell az ingatlan további használatáról. Ugyanakkor van lehetőség peren kívüli megegyezésre is, ehhez azonban javaslom szakember (ügyvéd) megkeresését. Azt tanácsolom, hogy mindenekelőtt próbáljon meg egyezségre jutni a férjével és jogi útra abban az esetben terelje az ügyet, amennyiben a férje nem hajlandó együttműködni. Fontos kiemelni még, hogy a válás során az ingatlan tulajdonjogáról nem, csak annak esetlegesen a használatáról fog dönteni a bíróság. A tulajdonközösség megszüntetéséhez újabb pert kell indítani.

A vírus miatt kifizetett bér ledolgozása

Kérdés: Szállodában dolgozom, november óta a munkabéremnek felét kapom. Havonta kb. 4-5 napot dolgoztam. Most, hogy beindul a szálloda, le akarják dolgoztatni a fennmaradt órákat. Kérdésem, hogy így jogos-e ez a ledolgozás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Ahhoz, hogy pontos információval tudjak szolgálni, kellene ismernem a munkaszerződésének pontos részleteit. Mivel leírása alapján a munkáltatói utasítás részletei sem ismertek, bővebb tájékoztatásért javaslom, forduljon ügyvédhez személyesen. Egyébiránt nagy valószínűséggel „nem jogos”….

 

Nyomkövető

Kérdés: Ha egy GPS nyomkövetőt elhelyezek a párom autójára és megtalálja, az milyen jogi következményekkel járhat? Tudomásom szerint személyiségi jogokat sérthet (polgári jogi igény), de bűncselekmény fogalma nem áll fenn, mert autóról van szó.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az eset valóban jogsértő, aminek mind polgári-, mind büntetőjogi következményei is lehetnek.