Ingatlan

Kérdés: Bízhatok-e, hihetek-e egy olyan követelés kezelő cégnek, aki az ingatlan.com-on hirdeti a bank által felmondott ingatlant, jóval piaci ár alatt, kép nélkül, cím nélkül? Titoktartási nyilatkozat ellenében adják ki a meghirdetett ingatlan címét azzal, hogy kizárólag külső megtekintésre? Bízhatok-e abban, hogy bizonyos összeg utalása és készpénz, valamint az összeg felének megfizetése után sikeres ingatlan átadás lesz és kiköltözik az adós, aki láthatóan több gyerekes? Kérhetek és kaphatok biztosítékot arra, hogy sikertelen átadás esetén bíróság és per nélkül visszakapom a pénzemet?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Pontos adatok nélkül nem tudok a hirdetéssel kapcsolatban érdemben nyilatkozni. Mindenképpen tanácsolom a személyes egyeztetést a céggel. Amennyiben nem együttműködőek, megfontolandó a velük való szerződés.

Végrendelet

Kérdés: Szeretném megtudni, hogy egy kézzel írt végrendeletet, hogy kell írni? Kell-e hozzá, ügyvég, közjegyző, tanú? Tarthatom otthon vagy letétbe kell helyezni?

Válasz: Tisztelt kérdező! Saját kézzel írt végrendelet estén ügyelnünk kell rá, hogy az elejétől a végéig kézzel írott formában készüljön, és elengedhetetlen érvényességi kellék a saját kézzel írt aláírás a végrendelet legvégén. Ilyen esetben nincs szükség tanúkra. Ezen felül az is fontos, hogy a végrendelet készítésének ideje feltüntetésre kerüljön, valamint, ha több lapból áll, akkor feltétlen szükséges ellátni oldalszámmal a lapokat. Nyugodtan tarthatja otthon, azonban a házilag készült végrendeletek legnagyobb kockázata abban rejlik, hogy esetleg nem találnak rá, vagy könnyen megsemmisülhet más keze által. A közjegyzőnél készült végrendelet nem csak azért biztosabb, mert jogi szempontból kifogástalan, hanem azért is, mert bekerül a központi közjegyzői adattárba, és ezáltal garantált, hogy a hagyatéki eljárás során is figyelembe veszik.

Végrehajtó iroda

Kérdés: Kérdésem az volna, 2008-ban felvettem egy áruhitelt, amit egy ideig fizettem, aztán bizonyos okok miatt sajnos nem tudtam fizetni. A lényeg az, hogy az évek alatt el is felejtettem… Levelet azóta sem kaptam tőlük egészen mostanáig csak a Járási hivatalból, hogy az autóra elidegenítési tilalmat jegyeztek be. Utána jártam és most 13 év után követelik tőlem a tartozásom 3 szorosát. Jogos ez így?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Kérdése megválaszolásához ismernünk kellene az Ön által aláírt szerződés pontos tartalmát, ennek ismeretében tudnánk megállapítani, hogy a kérdéses követelés valóban elévült-e. Elsősorban azt javasolnám Önnek, hogy kérdésével és a végrehajtótól beszerzett iratokkal forduljon szakemberhez, aki a szerződés tartalmának ismeretében felelettel tudna szolgálni az Ön kérdésére.

Társasházi környezetben történő zenehallgatás

Kérdés: Nemrég a lakásavatómon hangosan hallgattam zenét, ami a belső udvarban is hallatszott. A ház szabályzata szerint rendőrt hívhat a lakó ilyen esetben, melyre azonnali pénzbírság a válasz. 1.eset= 50k 2.=100k 3.= 500k 4.=1.000.000 Ft, de lehet, hogy módosították az összegeket. Ez jogilag játszható így a ház részéről? Nem a rendőrség dolga a bírság meghatározása? Visszatérve: az egyik szomszédom idejött és ahelyett, hogy figyelmeztetett vagy rendőrt hívott volna, elbújt az ablakom alá, felvételt készített a kint is hallható zenéről, majd a közös képviselőnek elküldte egy háborgó e-mailben bizonyítékként, valamint az engem való azonnali kilakoltatást kérvényezte. Állítólag messzire ér a keze, mert egy idős ügyvéd, csinált már itt ilyet. Tényleg megteheti ezt velem figyelmeztetés, feljelentés hiányának ellenére? Én tehetek/kell tegyek ellene valamit? Minek kell szerepelnie a házirendben, hogy ezt megtehesse? Ilyen komoly dolgok egyáltalán belekerülhetnek a házirendbe?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A társasház, a közös képviselő, de még a közgyűlés sem jogosult bírság, büntetés kivetésére, ezek beszedésére, így a társasház jogszerűen nem működtethet szankciórendszert. A hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében, aki csendháborítást követ el, az elkövető 5.000 – 15.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntetendő. Ahány szabálysértési eljárás indul az elkövető ellen, annyiszor lehet ellene pénzbírságot kiszabni. További kérdései megválaszolásához azonban ismernünk kellene a videó pontos tartalmát – annak okán, hogy tisztázódjon, a kérdéses videó sért-e személyiségi jogot–, valamint azt is fontos lenne tudni, hogy saját tulajdonában álló ingatlanról vagy bérletről van szó. Nem kérvényezheti más lakó az Ön kilakoltatását, azonban bérlet esetén felhívhatják a tulajdonos figyelmét arra, hogy Ön zavarja a társasház békés együttélési követelményeit, aki ennek okán fel is mondhatja a bérleti szerződést.

Alkalmi munkavállalás kiskapui

Kérdés: A különélő szülő hosszú évek óta alkalmi munkavállaló, emiatt a gyermektartásdíjra végrehajtást hivatalosan eszközölni nem lehet! Lehet mégis tenni bármit ez ellen, és hogy a milliós nagyságrendű tartozást megkapjuk? Állami gyerektartást kapom, rendőrségi feljelentés után bűncselekményt nem állapították meg, mert rá nézve pozitív, hogy alkalmi munkavállaló és regisztrált álláskereső, valamint hogy a megállapított gyerektartás egyharmadát (házastársa éppen mikor eszébe jut) fizeti.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ilyen esetekben, mikor a gyermektartásdíj összegének behajtása nem lehetséges/ nem vezet eredményre, vagyis az állam részéről a végrehajtás sikertelen volt, akkor az állam a fizetésképtelenség fennállásáig, de legfeljebb három évig biztosítja az Ön részére a tartásdíj összegét. Ez azonban kizárólag a jövőben fizetendő tartásdíjra vonatkozik: amit a különélő szülő visszamenőleg nem adott meg, azt az állam nem pótolja, legfeljebb behajtja, ha újra fizetőképessé válik a tartásdíjra kötelezett. Más megoldást azonban sajnos ilyen helyzetben nem tudok Önnek javasolni, ameddig tehát a kötelezett nem válik fizetőképessé, addig nincs.