+36 20 966 2061 info@jogomvan.hu

Cég megszűnése

Kérdés: Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendő akkor, ha a cég, ahol dolgoztam megszűnt és egyszer csak kiléptetett és ki is jelentett. De erről semmilyen hivatalos okmányt nem kaptam. Sem a tb kiskönyvet, sem a kilépő papírokat nem kaptam meg, ami miatt nem tudok munkanélkülire menni és felvenni az álláskeresési járadékot. A cég nem válaszol a leveleimre, se a telefonhívásaimra, ezért szeretnék segítséget kérni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A munkaviszony megszűnésekor a munkáltatónak kötelessége kiállítani a munkavállaló számára a munkáltatási igazolásokat, beleértve a tb igazolást, igazolólap munkanélküli járadék megállapításához, adó adatlap, jövedelem igazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához, munkabérből levont járulékokról szóló igazolás. Ha a munkáltató a kötelezettségeinek nem tesz eleget, abban az esetben a munkavállaló az illetékes bíróságnál keresetet nyújthat be jogainak érvényesítése végett. Ettől függetlenül megjegyzem, hogy ezen iratok nélkül is be tud az új munkahelyére jelentkezni, ügyei intézhetőek stb.

Garázsbolt

Kérdés: A földszinti panellakásunk alatt van 1 garázsbolt. Nincs egy nyugodt percünk sem tőle. Hajnalban nem kis zajjal jönnek a beszállítók, a vásárlók és az autóikkal az ablakaink alatt állnak meg. Az autókat nem állítják le, a lakás zeng a járó motoroktól, ömlik be a gázolaj/benzin szag. Lehet valamit tenni, hogy ne üzemelhessen tovább a bolt? Pl. aláírásgyűjtés az itt lakóktól.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A jegyzőhöz kell fordulni, birtoksértés miatt, ha egy éven belüli a kezdet. Ha azon túli, pert tud kezdeményezni. Amennyiben társasház, akkor szavazni is tudnak, hogy ilyen tevékenységet a házban ne lehessen folytatni.

Tulajdonjog

Kérdés: Egy tanárnak van joga, hogy átkutassa egy gyerek táskáját?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nincs joga hozzá.

Bankszámla

Kérdés: 2016-ban bementem a bankba, kifizettem a kártyán lévő tartozást és kértem, hogy szüntessék meg a számlát, mivel nem volt rá szükségem. De azt mondták, hogy nincs ott a bankkártyám, így nem tudják. Akkor fiatal voltam és nem tudtam, hogy megy ez. Most megtaláltam a bankkártyát és nem tudom, hogy megszűnt-e vagy tartozásom lett-e, mivel azóta se felszólítást, se semmilyen levelet nem kaptam. Mindenképp be szeretnék menni a bankba és rákérdezni. Ha esetleg lett azóta tartozásom, jogosan követelnék tőlem vagy nyugodtan írhatok panaszt, hogy nem tájékoztattak, mert úgy tudom a banknak minden évben legalább egyszer egy tájékoztatást kell küldenie az esetleges tartozásról. Esetleg elévülésre lehet-e hivatkozni?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Be kellene menni a bankba, és tisztázni, hogy most hogyan áll a számlája.

Költözés

Kérdés: Volt élettársammal szétmentünk, van 3 közös gyermek. Volt gyermek elhelyezési per, nálam helyezték el őket és folyamatos kapcsolattartás van az apukával. A kérdésem az lenne, hogy kell-e jeleznem az adott bíróságon, ahol történt a tárgyalás, hogy házasságot kötnék és országon belül összeköltöznénk az új párommal és 3 gyermekemmel? Vagy elég, ha a gyerekek apjának szólok, hogy hova és mikor költöznénk

Válasz: Tisztelt Kérdező! A költözéshez senki beleegyezésére nincs szükség, ám az ítéletben foglaltak az irányadók. Általában az ítélet tartalmazza, hogy az átadás helye az anya mindenkori lakóhelye (cím). Ezt kell adott esetben az apának jeleznie.