Kérdés: Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 2010. 10.11 – én a Budapest Bank felmondta a folyószámla hitelemet, sajnos tartós munkanélküliség miatt évekig nem tudtam fizetni. A napokban kaptam az Intrum Justitia Zrt.-től egy levelet, hogy jogi eljárás előtti utolsó felszólítás címszó alatt fizessem meg a 150.000+kamat tartozást, mindösszesen 514.000 Ft-ot. Az elmúlt 8 évben semmilyen jogi úton nem próbálták behajtani ezt az összeget.
Az állandó lakcímen nem tartózkodtak, leveleket onnan nem kaptam, és a közelmúltban lett ismét bejelentett munkahelyem. Kérdezném, hogy az elévülés szóba jöhet e ebben az esetben, illetve végrehajtás alá tudják-e venni ennyi idő elteltével ezt az összeget? Illetve, milyen lépéseket tudok tenni, hogy ezt elkerüljem? Köszönöm válaszát!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Amennyiben az elévülést nem szakították meg, akkor az bekövetkezett, így a követelés nem végrehajtható. Az Ön által írtakból erre lehet következtetni, azonban ehhez minden iratot ismerni kellene. Végrehajtani csak a jogerősen megítélt követeléseket lehet, itt valószínűleg nem lehet erről beszélni, a fentiekben már írtak okán. Mindenféleképpen érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt bármit tesz, különösen értendő ez a követeléskezelő céggel történő kapcsolatfelvétel bármilyen formájára, ugyanis azon nagyon sok múlhat! Keressen bizalommal elérhetőségeim egyikén.