Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, mert a párom albérletben lakik és a koronavírusra való tekintettel elvesztette a munkahelyét, ezért nem tudja kifizetni az albérletét. Beszélt a tulajdonossal, de a tulajdonos azt mondta, hogy 8 napot ad neki, hogy kifizesse az albérletet vagy felbontja a szerződést és jogi útra tereli. Ebben a helyzetben szeretném kérni a segítségét, hogy mi a teendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Elsősorban azt tanácsolnám, hogy párja nézze meg, hogy bérleti szerződésükben hogyan szabályozták a felmondási jog gyakorlását. Sajnos párja nem hivatkozhat a koronavírus miatt elvesztett munkahelyére, ilyen körülmények között is köteles a bérleti díjat fizetni. Abban az esetben lesz érvényes a bérleti szerződés felmondása a tulajdonos részéről, ha először a bérlőt írásban felszólítják fizetési hátralékának 8 napon belül történő kiegyenlítésére – ez a 8 napos határidő a felszólítás kézhezvételétől kezdődik-, azonban a felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál. Amennyiben ezeket a követelményeket nem tartotta be az Ön párja esetében a tulajdonos, akkor a felmondás szabálytalanságából eredően a bérleti szerződés továbbra is fennáll.
Alapvetően, ha a bérlő nem fizet, a bérbeadó pert indíthat, az azonban költséges és időigényes, és jelen pillanatban nem lehet megjósolni, hogy egyáltalán mikor jutna az ügy a bíróság elé. A bérlőnek és a bérbeadónak is az a legjobb, ha valamilyen megállapodásra törekszenek hiszen, ha a bérlő nem tud fizetni, akkor a bérbeadónak is költséges lehet az adott esetben fizetésképtelen adóson behajtani az elmaradt bérleti díjakat, ezért azt tanácsolom, hogy próbáljon megegyezésre jutni párja a tulajdonossal és megfelelő kompromisszumokkal módosítani a szerződést.