Kérdés: Szeretném kérni a tanácsát annak kapcsán, hogy van a tulajdonomban egy társasházi lakás terasszal. Az alattam lévő lakás nappalija a teraszom alatt helyezkedik el. Szeretném megkérdezni általánosan, ha beázik az alattam lakó, akkor általánosan jogilag engem terhel az esetleges teraszfelbontás, az elhárítás minden költsége? A társasházi alapító okirat közös tulajdonként definiálja: födémek (mennyezet
szerkezetek). A társasház szerint neki semmi kötelezettsége nincs egy esetleges beázás miatti átépítés kapcsán, mindent nekem kéne fizetnem szerintük. Azt állítják az alapító okiratot készítő ügyvéd szerint ilyenkor a társasház nem felel, mert, hogy szerintük szigetelési probléma van? Úgy látszik, szerintük az nem számít, hogy a födém meg a mennyezet szerkezet közös tulajdon. Tudna tanácsot adni? Eddig egy ügyvéd ismerősöm nekem adott igazat általánosan, így már nem tudom mi a tényleges jogi helyzet, hogy kétféle vélemény is van.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A közös tulajdon meghibásodása miatt keletkezett kárért a társasház felel, nem Ön, mint tulajdonos. A meghibásodás, valamint a hiba miatt keletkezett kár rendezése alapvetően az Alapító Okiratban foglaltak alapján dönthető el.