Kérdés: Szeretnék érdeklődni, hogy mik a lehetőségeim? Előzmény: elmentem a háziorvosomhoz a jogosítványom érvényességét meghosszabbítani. A szemvizsgálatom jó, majd következett a vérnyomás mérés, ami 160-as érték lett, ő ezt nem tartotta megfelelőnek és nem adta meg a papírt. Kértem, hogy adja ide a kartonomat, mert szeretnék háziorvost váltani. Nemet mondott arra hivatkozva, hogy ennek nem ez a törvényes módja. Utána néztünk /igaza volt/. Kerestem másik háziorvost, megbeszéltünk egy időpontot, hogy átjelentkezek hozzá /déután 2-kor lett volna/, de jött a postás és hozott egy határozatot, hogy alkalmatlan minősítés miatt az engedélyemet bevonja. Az egészről semmit nem tudtam. A háziorvosom azt kéri, hogy egy 24 órás vérnyomás monitorozást végeztessek el. A jogsit leadtam, de a műszer felhelyezése várólistás. Nekem a jogsi munkaeszköz, mivel céges autóval járok.
A kapcsolatunk eddig sem volt felhőtlen /én bosszúra gyanakszom, mert megtudta, hogy váltani akarok/, eljövetelem után azonnal megírta a kormányhivatalnak, hogy alkalmatlan minősítést kaptam. A kérdésem az lenne, hogy ha váltok háziorvost, akkor az új háziorvosom adhat-e megfelelő minősítést? Egyáltalán válthatok-e háziorvost vagy csak Ő állíthat ki megfelelő minősítést? Hogyan tudok megszabadulni régi háziorvosomtól, hogy semmi köze ne legyen hozzám, mert a bizalom elveszett.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Háziorvos váltásához a szabályos úton joga van. Ez azonban nem biztosíték arra, hogy a jogosítvány meghosszabbítása ügyében azonnal megfelelő eredményt is tud majd elérni.