Kérdés: Az albérlőm hónapok óta nem fizet és mivel fél az ember, hogy felhalmozza a közüzemi számlákat, ezért azt is én fizetem, amit persze az albérlő szintén nem fizet! Arra hivatkozik hogy van három gyereke. Én külföldön, távol a családomtól dolgoztam keményen közel 70 évesen, miközben a könyvelőm segítségével megkötötte a szerződést, amiben csak az ő neve szerepel, sem a feleségé, sem a három gyereké nincs hivatalosan felsorolva.
Mellesleg a bérlő nagyobbik focista fia Olaszországba ment focizni, írták is, hogy azért nem tudnak fizetni, mert kell a pénz az olaszországi útra. Mivel nekem is van két gyerekem és négy unokám, nem vagyok hajlandó a megélhetésüket finanszírozni. Milyen eszköz van a kezemben, hogyan  tudom őket kitenni, mivel az állam kiteszi zokszó nélkül az embereket. A téli moratórium vonatkozik a magán bérbeadókra is? Tehát a fő kérdésem, mivel papíron nem szerepelnek a gyerekek és a feleség, kitehető-e a bérlő az ingatlanból?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A téli moratórium vonatkozik rájuk november 15-április 30. között nem lehet kilakoltatni a bérlőket, de ettől függetlenül Ön felmondhatja a szerződést Önök között a nem fizetésre hivatkozva, felhívva őket arra, hogy amennyiben 30 napon belül nem költöznek ki, akkor eljárást indít ellenük.