Kérdés: 2019. november 12-én csonkoló műtéten estem át a SOTE Urológiai Klinikáján. Két kérdésem van: Jogom volt-e olyan érzéstelenítést kérni, ami nem altat, hogy az utolsó percig kommunikálhassak a sebésszel? Spinális érzéstelenítésnek írtam alá. Ezt sajnos nem tartották be, de nem is szóltak róla. Második kérdés: Jogom volt-e kérni eltávolított részeim kiadatását, emberhez méltó végső elhelyezésért. Erről szóltak, hogy kérésem jogszabályt sért. Szerintem a betegnek szólni kell, ameddig ébren van. A kiadatás kérdése belső rendelet, a törvény olyan értelmezése, ami nem a beteg érdekét szolgálja.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az orvosnak kötelessége a legjobb tudása szerint arra törekedni, hogy a beteg életét megmentse és a lehető legjobb egészségügyi állapotot elérje. A részletek pontos ismeretének hiánya által orvosától, vagy az intézmény betegjogi képviselőjétől tud pontos tájékoztatást kérni egészségügyi állapotáról és a műtét során felmerült komplikációkról, döntésekről.
Túl kevés az információ a pontos válaszhoz, ugyanis műtét közben is felmerülhet olyan akadály, ami miatt változtatni kell az eljáráson, ám ezt (is) dokumentálni kell.