Kérdés: Válás utáni gyermekneveléssel kapcsolatos kérdést tennék fel. A volt feleségem most tette lehetővé, hogy váltva neveljük gyermekünket. 2 hét anyánál, 2 hét apánál. Próbálunk megegyezni, nem hivatalos úton, de nem sikerül.  Az anyának van egy másik gyermeke is, másik apától, de ő arra hivatkozik, hogy jogilag 2 gyermeke van, ennek megfelelően természetesen több pénzt kap. Én azt látom korrekt megoldásnak, ha azt az összeget, amit ő kap, pontosan megfelezzük. Ő úgy látja, hogy én az 1 gyermek után járó összegre vagyok jogosult. Ha hivatalossá tennénk, szerintem nála is változna a jogi helyzet, hisz egy teljes és egy fél gyermekről beszélünk jogilag. Adóvisszatérítés összege: 20.000 Ft/hónap. Ő ebből 5.000 Ft-ot szeretne adni, mert szerinte 1 gyermek után nekem ennyi jár, viszont így 15.000 Ft maradna nála. Családi pótlék: 15 000Ft, ebből 6.000 Ft-ot adna. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, ha a szülők időszakonként felváltva gondozzák gyermeküket és a szülői felügyeleti jog mindkét szülő esetében fennáll, a családi pótlékra – közös kérelmükre, 50-50%-os arányban – mindkét szülő jogosult. A kérelemhez csatolni kell a szülők arról szóló közös nyilatkozatát, hogy a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásaikban felváltva gondoskodnak.  A családi pótlék havi összege egygyermekes család esetén 12 200 forint (két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint). A családi adókedvezmény esetében pedig egy gyermek esetén 10 000 forinttal több a havi nettófizetés, kettő gyermek esetén pedig 20 000 forinttal.
Amennyiben nem tudnak a volt feleségével megegyezni, úgy javaslom, kérje munkáltatója segítségét az igénylésekkel kapcsolatban.