Kérdés: A volt párommal külön váltunk (sem élettársi kapcsolatról, sem házasságról nincs papírunk). A gyermeket eltiltotta tőlem és 1 évre visszamenőleg követeli a pénzt, amíg ott laktam, áram, lakbér stb. A gyereknek küldök minden hónapban 600 eurót kb. (2100 a nettó bérem). A gyerekkel nem beszélhetek és fel akar jelenteni. A kérdésem az lenne, mivel se házasok, se semmik nem voltunk követelheti a pénzt, amíg ott laktam (áram, víz, étel)? Vagy ezek csak fenyegetések?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az élettársi jogviszonyhoz nem kell nyilvántartásba vétel, az létrejön a közös háztartásban történő együttéléssel, érzelmi és gazdasági közösséggel. A szétváláskor az Önök megegyezésén múlik a közös vagyon és terhek megosztása, ennek hiányában csak annyit követelhetnek a másiktól, amennyivel a másiknál jelentkező vagyonszaporulat szerzéséhez hozzájárulta.
Önnek joga van a gyermekkel kapcsolatot tartani, javaslom, hogy forduljon bírósághoz ennek rendezése érdekében. Amennyiben szükséges, akkor segítünk.