Kérdés: Párom és gyermeke velem élnek. Én is nevelem, viszont nincsenek az én lakcímemen jelenleg. A vér szerinti gyermekem az édesanyjával él. A kérdésem az lenne, hogy jogilag mikor minősülök gyermeknevelőnek? Mit kell tennem, hogy nevelőszülő legyek? A lehetséges szja visszatérítés miatt kérdezem.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Nevelőszülő az a személy lehet, aki a) huszonnegyedik életévét betöltötte, b) nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság és támogatott döntéshozatal hatálya alatt, c) büntetlen előéletű,
d) a gondozásába helyezett gyermeknél legalább tizennyolc, de legfeljebb ötven évvel idősebb, e) személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének vagy örökbefogadásának támogatására, valamint a gyermek, fiatal felnőtt életkori szükségleteiből adódó feladatoknak az ellátására, f) megfelel a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony egyes kérdéseit szabályozó kormányrendeletben meghatározott képesítési előírásoknak.