Kérdés: Segítséget szeretnék kérni, mert tanácstalan vagyok. Van egy családi házunk, amin 2 haszonélvező van (halálukig tartó: édesapám, édesanyám) Én vagyok a ház tulajdonosa, 5 éve a szülők megengedték, hogy a házat leválasszam és egy teljesen különálló részt csináljak magamnak,
aminek külön bejárata, konyhája, fürdője, WC-je van, nekik szintén minden megvan, amit felsoroltam. Ki szeretném adni a házrészemet, de nem tudom jogilag lehetséges-e? Édesapámmal sokszor mennek a viták, ezért is lett a ház kettéválasztva. De sajnos nem külön házszám van, mert csak belső építés volt, arra meg  engedély se kellett, ezért döntöttünk így. Szóval ez a ház 100 nm és konkrétan el lett felezve egy fallal. A kérdésem konkrétan az, hogy kiadhatom-e, kell-e a szüleimnek fizetnem bármit is, az én épített házamra is van haszonélvezeti joguk?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az, hogy az ön ingatlanára van-e haszonélvezeti joguk, az a haszonélvezeti jog tartalmától függ. Lényeges, hogy a telekre, vagy csak az épületre terjed-e ki a haszonélvezeti jog. Amennyiben az ön által épített ingatlanra is kiterjed, úgy szükséges a haszonélvezők beleegyezése a kiadáshoz, fizetni nem szükséges, ez az önök megállapodásától függ. Abban az esetben, ha nem terjed ki a haszonélvezeti jog az ingatlanra, minden további nélkül kiadhatja a lakást. AZ is megoldás lehet, hogy jelzik a haszonélvezők írásban, hogy nem kívánnak élni a haszonélvezet tárgyával, ebben az esetben szabadon kiadhatja.