Kérdés: Tisztelt Hölgyem / Uram! A kérdésem a következő lenne: Szeretnék egy házat megvásárolni, amit már le is foglalóztam. Az értékbecslés során kiderült, hogy az ingatlan nem hitelezhető. Azért mert csak fennmaradási engedély van rá. Azért kapott fennmaradási engedélyt, mert nem az építési engedélynek megfelelően fejezték be az ingatlan bővítését. Elállhatok-e az ingatlan megvásárlásától? Visszakaphatom-e a foglalót? Segítségét előre is köszönöm!

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az egymás között megírt szerződés ismeretében lehetne erre válaszolni. Ha ezekkel a feltételekkel adta a foglalót, akkor nem jár vissza. Ha egyéb információ is van, akkor pedig csak annak az ismeretében lehet nyilatkozni, illetve fontos lenne tudni, hogy milyen bizonyítékok vannak az ügyben még.

Kérdés: Milyen feltételekre gondol? A bizonyítékok: a banki értékbecslés és a földhivatali térképvázlat.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A feltételek alatt értendő: amiben megegyeztek, hogy tudta-e, hogy pontosan mit vesz stb. Ha igen, akkor tisztában volt a nem megfelelő építkezéssel stb. Az Ön által jelzett bizonyítékok ebben a körben nem jelentenek semmit, a szerződéses akarat nem tűnik ki belőlük, csak az, hogy esetlegesen nincsen rendben valami.