Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy tudom visszakövetelni azokat, amikre felvettem hitel és a férjem tartozásaira fizettem ki, ami még az előző házasságából volt. Van egy háza, aminek az egyik felét házasságunk alatt szerezte meg, ahhoz nekem van-e valamilyen jogom? A tételek, amiket kifizettem, mindenről megvan az utalás.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A Polgári Törvénykönyv rendelkezési szerint házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába tartoznak azok a vagyontárgyak, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. Tehát az ingatlannak az a része, amelyet férje a házasságuk alatt szerzett közös vagyonnak minősül. A házastársak közös vagyonába tartoznak a közös vagyontárgyak terhei és – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – közösen viselik a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat. Nem tartoznak a közös vagyonba azok a vagyontárgyak, terhek és tartozások, amelyek különvagyonnak minősülnek.
Amennyiben a férje tartozásai a vagyonközösség létrejöttét megelőzően keletkeztek lehetősége van visszakövetelni bírósági úton a tartozásokra fordított összeget. Ezt abban az esetben teheti meg, ha hitelt érdemlően tudja igazolni, hogy ön fizette ki az említett tartozásokat a saját vagyonából.