Kérdés: Olyan kérdésen lenne, hogy megvenném egy társasház osztatlan közös tulajdonú helyiségét (nem vagyok egyébként tulaj). Ebből lakást alakítanék ki, amihez a társasház informálisan már hozzájárult. A közgyűlés már döntött az értékesítési tervről és valószínűleg az én ajánlatom a befutó.
Lévén hogy nincs a helyiségnek helyrajzi száma, mi az alapító okirat módosítás menete pontosan? Ez kb. mennyi ügyvédi munkával jár és kb. milyen díjjal? Az ügyvédnek ott kell lennie amikor a “sok” tulajdonos határoz, hogy nekem eladják? Ezenkívül kell földmérőtől is okirat ehhez? Valamint a földhivatalnak az alapító okirat módosítás és albetétesítés miatt kb. mekkora összeg fizetendő?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A válaszok: Lévén hogy nincs a helyiségnek helyrajzi száma, mi az alapító okirat módosítás menete pontosan?—mindenkinek egyet kell értenie, a szükséges nagyszámú okiratot el kell készíteni és mindenkinek aláírni. Az ügyvédnek ott kell lennie amikor a “sok” tulajdonos határoz hogy nekem eladják?—-nem. Ezenkívül kell földmérőtől is okirat ehhez?—-változási vázrajz szükséges. Valamint a földhivatalnak az alapító okirat módosítás és albetétesítés miatt kb. mekkora összeg fizetendő?—-6.600 Ft alkalmanként. Általánosságban elmondható, hogy az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás tárgya, ezért az okiratszerkesztő ügyvéd által alkalmazott díjszabástól is függ.