Kérdés: Van egy közös ingatlanom a volt párommal, amit én szeretnék eladni, mivel a félretett pénzem is az ingatlanba lett befektetve, ahogyan az övé is. A probléma az lenne, hogy nem szándékozik sem az én részemet megvásárolni, de nekem sem akarja eladni az ő tulajdoni részét és egyáltalán nem akarja senkinek sem eladni az ingatlant. Az ingatlan lakatlan, mivel egyikőnk sem költözött oda. Mit tehetnék ilyen esetben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól. A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani, ha ez jelentős értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, akkor megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez, főszabály szerint a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges. Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.