Kérdés: Munkahelyemen 2 hete (14 hetes terhesség) jelentettem be, hogy babát várok. Akkor közölte a főnököm, hogy menjek el veszélyeztetett terhesként táppénzre. Én ezt megtagadtam, azóta folyamatosan nehezíti a munkámat és támad, most pedig ott tartunk, hogy írásbeli fegyelmit adott olyan dologért, amit írásban nem tud bizonyítani, hogy valós. Mit tehetek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az írásbeli figyelmeztetés ugyan önmagában nem jelent érdemi hátrányt, ellene a munkavállaló mégis jogosult keresetet indítani a munkaügyi bíróság előtt, amelyben vitathatja az abban foglaltak tényszerűségét. A törvény szerint ugyanis a munkavállaló a munkaviszonyból származó bármely igényének érvényesítése érdekében kezdeményezhet munkaügyi jogvitát [Mt. 285. § (1) bekezdés]. Az írásbeli figyelmeztetésben ennek lehetőségére és határidejére a munkavállalót külön ki kell oktatni [Mt. 22. § (5) bekezdés].
Az írásbeli figyelmeztetésnek természetesen a munkaviszony során később lehet jelentősége, például a felmondás indokolásában is hivatkozhat arra a munkáltató, hogy a munkavállaló munkavégzése korábban sem volt megfelelő, és emiatt írásbeli figyelmeztetésben is részesült.