Kérdés: Tisztelt Ügyvéd Úr! Azt szeretném kérdezni oldalági (testvérek, féltestvérek) között tesz-e különbséget a jog? Az örökhagyónak le és felmenő örököse nincs. Az örökség tárgya: a + apa 2. házasságában szerzett  lakás 1/4 részének értéke melyet mostani örökhagyó megörökölt.

Örökösök a testvérei: 1.testvér –  apa és anya közös; 2. testvér –  apa közös, anya más; 3. testvér –  apa más, anya közös.

A lakást a 2. testvér anyjának és közös apjuknak házasságában vették melyből 1/4 részt örökölt a most elhunyt gyerek. Értéke bankszámlán van. Az 1. testvér  nem fogadta el az egyenlő elosztást, követeli az örökség felét. Így a másik kettő csak 1/4-1/4 részt kapna. Kérdésem ez jár-e neki? Vagy egyenlően kell osztozzanak?  Két hét múlva lesz a hagyatéki kérném, ha lehetne addig válszt kapni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az örökhagyó testvére csak abban az esetben örököl, ha az örökhagyónak se gyermeke, se házastársa nincs, és a szülők közül már csak az egyik, vagy egyik sem él.  Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói. Ez azt jelenti, hogy az öröklésből kiesett leszármazó helyén egymás közt egyenlő részekben a kiesett leszármazó gyermekei örökölnek. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a szülők ugyan kiestek, de a helyükön a leszármazói, tehát az említett testvérek örökölnek.