Kérdés: 38 éves házasok vagyunk. 2015-ben a férjem külön számlára vitte a keresetét, az ok szerinte, hogy gyűjtögessünk a vágyott ingatlanra. Azóta a számlákat és a hétköznapokat én finanszíroztam. A viszonyunk közben folyamatosan megromlott. Tavaly január óta beszállt a rezsifizetésbe, azon kívül semmit nem ad haza. Nyár közepén úgy döntött a megkérdezésem nélkül vesz egy ingatlant. Személyi kölcsönt is vett fel a vásárláshoz, de mindez az után derült ki előttem, amikor már meg volt kötve az adásvételi. Tehát kész tények elé állított. Vagy elköltözünk a mostani életünket itt hagyva, 300 km-re vele vagy egyedül költözik.  Mit tehetek, ha most még meg is fenyegetett, hogy az életemmel játszok, ha beadom a válópert és döntse el a bíróság, kinek mi jár? Most az ő nevén lett egy ingatlan, amihez semmi közöm? Ha vele valami történik, a kölcsöne miatt, mint feleség még adós leszek?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az ingatlan közös vagyonnak minősül, mivel az életközösség ideje alatt került férje tulajdonába. Közös tartozásnak minősül a házassági életközösség ideje alatt a másik fél által egyedül vállalt kötelezettségből eredő tartozás. Nem felel a tartozásokért, amennyiben hitelt érdemlően bizonyítani tudja a bíróság előtt, hogy a szerződéskötéshez nem járult hozzá.
A házassági bontóper során a bíróság nem dönt a házassági vagyonközösség megosztásáról, az iránt külön pert kell indítani. Javaslom, hogy amennyiben úgy érzi nem helyreállítható a helyzet a férjével és békés úton nem rendezhetőek a fentiek, úgy indítsa meg férjével szemben a peres eljárásokat ügyvéd közreműködésével.