Kérdés: Édesapám elhunyt, végrendelkezett az ingóságokról. Ingatlanát 2 nappal a halála előtt a második feleségével közösen (nem az édesanyám) eladták. Halála után 1 héttel a hölgy vett egy ingatlant abból a pénzből, amit a közös házért kapott. (Ami úgy közös, hogy apám neki ajándékozta a felét 2 éve.) Kérdésem ez támadható-e? Az ingóságokat eladta/elajándékozta, itt nincs szerintem támadási felület, hiszen a végrendeletben így van. Talán mert nem láttuk, hagyatéki még nem volt. Nem volt így vagyona apámnak csak 1 bankszámla (amit még halála után a feleség 3 héttel sem zároltatott, tehát a  bank nem tudja hogy édesapám elhunyt). Így lesz hagyatéki tárgyalás?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Javaslom, hogy járjon utána, hogy édesapja halálnak pillanatában már be volt-e jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlan új tulajdonosa, mert ennek hiányában az ingatlan még a hagyaték része (a bejegyzés és a szerződés kelte is fontos!).
Hagyatéki tárgyalás lefolytatását lehet kérni a közjegyzőtől, de hivatalból nem fogja elrendelni. Javaslom, hogy készítsenek pontos hagyatéki leltárt, amit adjanak át a közjegyzőnek. Az ajándékozás okán egyébiránt a kötelesrészre igényt tarthat.