+36 20 966 2061 info@jogomvan.hu

Kérdés: 5-en vagyunk testvérek, egy házat örököltünk, de még én börtönbe voltam ők széthordták az ingóságot, én pedig semmit nem kaptam. Kérdésem az lenne, hogy mitévő legyek, mert pénzem nincs ügyvédre. Az ingatlan és ingóság 1/5 része az enyém papíron, de nem akarják engedni, hogy a spájz részt leválasszam és külön bejáratúra csináljam, hogy a fiamnak legyen hol laknia. De a testvérem mindent elbitorolt. Ezért jogi segítséget kérnék, hogy világosítsanak fel, mit tehetnék?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Az 1/5 résznyi tulajdon arra nem jogosítja fel, hogy bármilyen átalakítást végezzen az ingatlanon, ami a másik 4 tulajdonos társnak nem megfelelő. Közös tulajdon megszüntetését kérheti:
– a közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani , – a közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja , – ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg vagy a természetbeni megosztás jelentős értékcsökkenéssel járna vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani , – az ingatlanon fennálló közös tulajdon – az ingatlan társasházzá alakításával is megszüntethető – ha a társasház létesítésének feltételei egyébként fennállnak. Ezen túlmenően többlethasználati díjat követelhet az ingatlanban élő többi örököstől.