Kérdés: Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: édesapám a közelmúltban elhunyt. Én az első házasságából születtem, egyetlen gyermekeként. Később kötött házasságaiból nem születtek gyerekek. A jelenlegi felesége úgy tájékoztatott, hogy édesapám után nem maradt sem ingatlan, sem ingó vagyon, így nem lesz hagyatéki eljárás sem. Tudomásomra adta, hogy édesapám lakása már évek óta az ő lánya nevén van.
A lakás tulajdoni lapja alapján megállapítható, hogy édesapám a lakást 2016-ban a házastársának ajándékozta. Rá egy évre, 2017-ben a feleség továbbajándékozta a lakást a saját lányának. Ajándékozás nélkül az ingatlant törvény szerint én örököltem volna (édesapám nem hagyott hátra végrendeletet). Mindkét ajándékozás 10 éven belül történt. Hogyan érinti a kettős ajándékozás az öröklést? Igényt tarthatok-e a kötelesrészre és ha igen, milyen lépéseket kell tennem?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A köteles részt a hagyatéki eljárás során lehet érvényesíttetni, ha az ajándékozás esetén az örökhagyó halála és az ajándékozás között nem telt el 10 év. Amennyiben nincs végrendelet, így Ön, mint egyenesági rokon igényt tarthat. A leírtak alapján így az eljárást Önnek kell megindítani, részletekről a közjegyző tájékoztatni fogja.