Kérdés: Megpróbálom röviden leírni a problémámat és előre is köszönöm, ha tudnak ezzel az üggyel foglalkozni. Budapesten élek, XIII. kerületi lakos vagyok. Parkolási matricával rendelkeztem a kerületben. Április 7-én volt egy közúti balesetem a 21-es úton, amit szerencsésen túléltem, viszont az autóm totálkáros lett. A totálkáros autó eladásra került Egerbe egy bontóba, az volt a legközelebbi helyszín a balesethez. Igényeltem egy másik matricát az „új” autómra és megírtam a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divízió-nak, hogy miért nem tudom beszolgáltatni a régi matricámat. Leírtam a balesetet és fényképet is csatoltam az összetörött autóról. Ez a sablon válasz érkezett: “A 19/2010. (VI. 28.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet 6. §6 (2) alapján a hozzájárulás, a hozzájárulást igazoló matrica, valamint bármely kedvezményre jogosító igazolás, matrica elvesztését, ellopását, megsemmisülését a jogosult vagy a kedvezményezett 3 munkanapon belül köteles jelenteni XIII. kerületi parkolás-üzemeltetőnél.
A visszaszolgáltatási kötelezettség elmulasztása esetén ugyanazon kérelmező által ugyanazon évben ugyanazon vagy más gépjárműre igényelt várakozási hozzájárulás, valamint gyermekszállítási kedvezmény kiadásának díja 20.000 Ft.” A levélre nem válaszoltam, hanem egyből felhívtam őket és azt a választ kaptam, hogy hiába írok méltányossági kérelmet, ők csak a jogszabályok alapján tudnak eljárni. Elmondtam, hogy a baleset utáni 3 napban nem jutott eszembe, hogy a beszakadt szélvédőről levakarjam a matricát, örültem, hogy életben maradtam. Elmondtam, hogy egyedülálló anyuka vagyok egy 13 éves gyermekkel és nekem a 20.000 Ft-os díj megterhelő és nem tudom kifizetni. Sajnálják, de ők akkor is csak a jogszabály szerint tudnak eljárni. A kérdésem, hogy hova tudok írni, kit tudok megkeresni ezzel az üggyel? Számomra érthetetlen, hogy ebben az országban emberek helyett jogszabályok élnek.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Azt javaslom, nyújtson be méltányossági kérelmet az illetékes önkormányzathoz. A leírtak alapján a rendelet objektív határidőt tartalmaz, amit elmulasztott. Nyilván lehetne ezen a vonalon is továbbmenni, hiszen az idő indokolatlanul rövid, de nem valószínű, hogy megérné időben és pénzben Önnek finanszírozni ezeket az eljárásokat.