Kérdés: Azért fordulok Önhöz, mert hobbi alapon publikálok, egy magát fenntartó ifjúsági magazinba. Nincsen bevételem ebből, így sajnos nem áll módomban az ügyvédi költségeket fizetni. Jövőre lesznek a választások és az elmúlt időszakban egyre többet említett párt után kívánok utánanézni.
Kérdéseim: A párt költségvetését, ha rendelkeznek honlappal, akkor oda minden évben publikusan elérhetővé kell tenni? A hagyományos készpénzes fizetés és banki átutalás mellett, kriptovalutát és patreon támogatást is elfogadhatnak a pártok? Jól értelmeztem a 2013. évi párt támogatással kapcsolatos törvény 9. paragrafusának 2. bekezdését miszerint az 500.000 Forint feletti összeget fel kell tüntetni a Magyar Közlönyben?

Válasz: Tisztelt Kérdező! A pártok költségvetését az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Nem kötelesek közzétenni a honlapjukon. Erről a kérdésről nem rendelkezik jogszabály. A 2013. évi LXXXVII. törvény 9.§ vonatkozó része pontosan így szól: 9. § (1) Minden jelöltnek és jelölő szervezetnek az országgyűlési választást követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.