Kérdés: Hová fordulhatok a jogosítványom visszaszerzése miatt, ha a diabetológus nem ad javaslatot. Itthon történt a rosszullét, soha nem a közutakon. Kormányhivatal kér 1 új alkalmassági vizsgálatot, akkor 3 nap múlva visszaadnák. De így nem tudom mit tehetnék? Lement a vércukrom otthon, mert fizikai munkát csináltam. Mentős segítség kellett, de gyorsan helyrejöttem. Nem közúton történt, hanem otthon a kertemben, kapálás után. Be kellett vinnem a jogosítványom és alkalmatlanság miatt leadnom. A Kormányhivatalban azt az infót kaptam, hogy új alkalmassági papír után visszakapom. Mit tehetnék, mert nagyon kellene az autó használata. 34 éve van jogosítványom. Nehéz a gyaloglás már nekem.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet intézkedik. Ez a rendelet megfelel a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelveknek, tehát Európában mindenütt ugyanolyan feltételekkel bírálják el a járművezetői alkalmasságot. A gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság véleményezésére első fokon a háziorvos, illetve meghatározott feltételek fennállásakor a foglalkozás-egészségügyi szakorvos jogosult, aki egyes esetekben, a rendelet előírásai szerint szakorvosi véleményt köteles kérni.
Minden gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegnek szakorvosi javaslat kell! Egyértelmű kizáró ok a súlyos hipoglikémia, vagy ha a beteg nem tudja állapotát megfelelően kontrollálni, vagy ha súlyos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmény áll fenn, ami veszélyezteti a járművezetés biztonságosságát (például szemészeti okok, idegkárosodás), néha a kritikusan rossz szénhidrát-anyagcsere is lehet kizáró ok.
A jogosítványhosszabbítással kapcsolatos szakorvosi vélemény egyrészt nyilatkozik a cukorbeteg gépjárművezetői alkalmasságáról, másrészt javaslatot adhat a háziorvosnak a beteg kezelésének módosítására is. Ez utóbbi betartása természetesen nem kötelező érvényű, de úgy hiszem, ez mindig a beteg javát kívánja szolgálni. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy jogosítványhosszabbítás kapcsán olyan elhanyagolt állapotú, igen magas vércukorértékkel rendelkező cukorbeteggel találkoznak, akinek azonnali inzulinkezelést javasolnak, és ennek beállításáig ideiglenesen alkalmatlannak nyilvánítják a gépjárművezetésre.