Kérdés: Édesanyám paranoid skizofrén betegséggel jelenleg kórházban tartózkodik. Jelenleg állami gondnokság alatt van, mert sem én, sem a testvérem nem vállaltuk érte a felelősséget. (Testvéremet távolságtartási végzéssel kirakta a házból, én 20 évesen megszöktem otthonról). Fél évig volt az egyik kórházban, ahol csak akkor maradhatott volna tovább, ha mi (a gyermekei) finanszíroztuk volna neki a havi 150 ezres ellátását. Mi ezt nem vállaltuk, ezért átvitték egy másik városba, egy másik kórházba. Van egy hely, ahol fogadnák bentlakásos jelleggel, de nagyon hosszú a várólista. Kötelezhetnek-e engem vagy a testvéremet arra, hogy nekünk kelljen kifizetni (tényleg levonhatják-e a munkabéremből) édesanyánk ellátási összegét?
Édesanyánk nagyon hátrányos helyzetű gyermekkort biztosított nekünk. Alkoholista volt, valamint nem tőle függött az életben maradásunk sem. Én nem tartom vele a kapcsolatot, és nem szeretném az ellátását sem finanszírozni.

Válasz: Tisztelt Kérdező! Igen, de szülőtartásra csak nagyon minimális összegeket szokott a bíróság megítélni. Ergo pár 10 ezer ft-nál ez nem lehet több. De ehhez az is kellene, hogy az anyjuk beperelje Önöket, annak hiányában ez nem fog működni.