Kérdés: Szeretném a segítségét kérni. Sajnos abba kell hagynom a munkám miatt egy tanfolyamot, aminek előre egy összegben kifizettem a teljes díját tavaly. Kölcsönkértem és nem tudom most a részleteket fizetni.
Szeretném visszakapni az időarányos részét. Jogosult vagyok rá? Szerződés nem volt, csak egy nyugtám van a befizetésről, viszont a tájékoztató szerint nem jár vissza a tandíj. De ha részletekben fizetést választottam volna, akkor nem veszne el a pénz fennmaradó része. Az alapítvány tájékoztatója szerint: Ha a képzés elindulása előtt 3-60 nappal korábban történik a lemondás, a befizetett regisztrációs díj nem, de a fennmaradó összeg visszajár. Ha a képzés elindulása előtt 0-2 nappal korábban történik a lemondás vagy a jelentkező nem mondja le a részvételt, csak nem jön el, a befizetett részvételi díj nem jár vissza, annak teljes összege az Alapítványt illeti meg. Ha a képzés elindulását követően a résztvevő félbehagyja a képzést, a befizetett képzési díj nem jár vissza, annak teljes összege az Alapítványt illeti meg. A résztvevő a 370 napon belül induló jógaoktatói képzés egyikén folytathatja az oktatói képzést, az addig befizetett díj beszámításával. Ennek feltétele még a 30.000 Ft. újracsatlakozási díj befizetése. A befizetett regisztrációs és képzési díj legkésőbb 370 napon belül induló oktatói képzésre vihető át a fentiek függvényében, ezt követően elveszik ez a lehetőség és a fennmaradó díj nem használható fel másra. Jelentkezni csak a teljes képzésre lehet, annak anyagi vonzataival együtt.

Válasz: Tisztelt Kérdező! A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján nemcsak az minősül szerződésnek, amelyet a szerződő felek írásba foglalnak, és szerződéskötés címén aláírnak. Ráutaló magatartással is megköthető adott esetben a szerződés, az Ön esetében ez azt jelenti, hogy az alapítvány által meghirdetett képzés egyfajta ajánlatnak minősült, amelyet Ön úgy fogadott el, hogy kifizette a tandíjat. Az így létrejött szerződéses jogviszonyban Önt köti az alapítvány tájékoztatója, hiszen a pénzfizetéssel egyidejűleg elfogadta az alapítvány által megszabott feltételeket, amelynek következtében Önnek sajnálatos módon így nem jár a pénzvisszatérítés lehetősége.