Kérdés: Egy 2019. február eleje ótai, annak idején csak felém esedékes adósságát az akkori egyik legjobb barátom a mai napig nem fizette vissza. Folyamatos ígérgetések után értesített arról (többszörös rákérdezés után), hogy 2023. decemberében tisztázni fogja az akkori 8200€ helyett (kamatokkal együtt) 9000€-s adósságát, amelyet személyesen fog átadni (ahogy az már többször meg lett beszélve).  Felajánlottam, hogy ha hamarabb le tudja rendezni, természetesen kevesebb kamatot számolok fel. Kaptam visszajelzést, hogy megértette.
A pénzátadásról aláírt papír van, amiben az is szerepel, hogy részletfizetés is lehetséges. Szeretném megkérdezni, hogy milyen esélyem van arra, hogy visszakaphassam a pénzemet? Arra játszhat esetleg a volt barát, hogy a dolog idővel elavulhat? Van egy olyan érzésem, hogy ez csak ügyvédi segítséggel lesz elérhető. Ha így lenne, akkor feljelentéssel kell kezdenem, vagy egyből ügyvédhez kell fordulnom?

Válasz: Tisztelt Kérdező! Természetesen az elévülés szóba jön minden tartozás kapcsán. Az általános elévülési idő 5 év. Első lépésként keressen fel egy ügyvédet. Ha szükséges, akkor segítünk.